Тай-чи - медитация в движение

Упражнения, вдъхновени от съвършените движения на жерава

от четиво за 7 минути

Тай-чи - изкуството на движенията от Древен Китай понякога се описва като подвижна медитация. Тай-чи укрепва и лекува тялото и душата, успокоява и концентрира ума и е с доказан благотворен ефект върху физиката, като повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото. Древен метод за редуциране на умората, свързване с висшето "аз" и управляване на енергията Ци, която циркулира в нашето тяло.

Тай-чиЗа основоположник на тай-чи се смята китайският монах Чан Сан Фън, който бил последовател на даоизма и влага в своя метод основните принципи на това философско учение, според което Вселената е хармонично движение на "ян" и "ин", плавно преливане от един сезон към друг, от раждане към смърт.

Според философията на тай-чи физическото равновесие е ключът към душевния мир, а по своята същност предствалява вид бойно изкуство за самоотбрана, тясно свързано с медитацията. Но за разлика от други бойни изкуства, не силата и агресията са в неговата основа, а спокойствието.

Упражненията от тай-чи представляват продължителни серии от плавни движения, изпълнявани едно след друго в последователност, наречена Форма. Тези движения помагат на вашето "Ки" или т. нар. вътрешна енергия да се движи свободно из цялото тяло, като по този начин допринася за хармонията между ума и тялото. Контролираните плавни движения и ритмичното дишане имат благоприятен ефект върху физиката, като подобряват координацията и здравословното състояние на организма.

Корените на тай-чи трябва да се търсят в Древен Китай, където още през 15-ти век се практикува в манастира на Шаолин, а през 80-те години на 20-ти век навлиза в западния свят, като днес вече е на второ място по популярност в САЩ след йогата.

Какво ни дава тай-чи?

Тай-чи ще ви помогне да усетите и контролирате тялото си. Прецизните, повтарящи се движения наблягат на постепенното напрягане и отпускане и могат да ви дадат по-ясна представа относно това как работи цялото ви тяло. Това от своя страна подобрява стойката, координацията и равновесието, отпуска напрегнатите мускули и намалява сътресението върху костите и ставите. А цифрите са категорични: за един час тренировка вие ще се лишите от 300 ккал, но резултатите ще бъдат много повече от стройно и добре оформено тяло. Основна цел е тялото да бъде на добро физическо и духовно ниво. Бавните и контролирани движения натоварват костите и тренират мускулите в някои части на тялото, които често се пренебрегват, например при традиционните упражнения с тежести.

Регулярните занимания с тай-чи спомагат за заздравяването на костите, повишават еластичността на ставите и са добра превантивна мярка срещу остеопороза. А дълбокото дишане от своя страна подобрява кръвообращението и укрепва стените на кръвоносните съдове. След проведено проучване с хора на възраст между 50 и 60 год. е установено, че след 6 месеца редовни тренировки по 30 минути на ден, мускулната сила на крайниците на участниците се е повишила с 20%.

Според последователите, практикуващи тай-чи, от особена важност са следните принципи:

 • Трябва да сте естествени и отпочинали, движенията да бъдат спокойни и свободни, а мускулите да не бъдат напрегнати и сковани. Дишането трябва да бъде дълбоко и непрекъснато, защото практикуването на тай-чи изисква сила и мекота.
 • Умът трябва да бъде спокоен, но със съзнание, което командва тялото, за да се постигне хармония на движението.
 • Движенията на тялото трябва да бъдат напълно координирани през цялото време, изпълняват се в леко приклекнала стойка, а тялото се "носи" като по вода.

Какво е предимството на тай-чи?

Без съмнение едно от най-големите предимства на тай-чи е, че може да се практикува от всеки - и възрастни, и деца. В някои европейски държави като Франция и Белгия се използва от много психотерапевти, които са на мнение, че тези упражнения са с изключително благоприятен ефект върху различни психични заболявания. Много спортисти използват тай-чи за възстановяване след различни травми и операции, доро някои терапевти ги препоръчват и за деца с гръбначни изкривявания. И това не е случайно, защото упражненията са с ниска степен на сътресение и малък риск от травми, което ги прави подходящи за по-възрастните или за хората, страдащи от проблеми на костите и ставите. Тъй като движенията подобряват равновесието, те значително намаляват риска от падания и фрактури.

Форми на тай-чи

През вековете са се обособили редица резлични стилове на тай-чи, а най-често практикуваният днес е янг. Характеризира се главно с вертикални стойки и отпуснати движения, изпълнявани с бавно темпо и допълвани от спокойно и равномерно дишане. Във всеки едни стил има по няколко Форми, като броят на движенията в една форма може да бъде от 12 до 108.

Чували ли сте за Форма "Потупване на кон"? Изпълнява се по следния начин:

 • Заемете стоеж с крака, разтворени на ширината на хълбоците. Насочете лявото ходило право напред и задръжте дясното една крачка назад, като сочи навън - тази стойка се нарича "Лък". С дясната си длан направете "Човка" и изпънете ръката встрани от тялото. С лявата ръка направете движение, сякаш избутвате нещо с дланта си.
 • Започнете да изтегляте назад левия крак, като повдигате петата. Придвижете дясната ръка още встрани и отворете дланта, лявата длан обърнете надолу и погледнете към дясната си ръка.
 • Обърнете глава пак наляво, а погледът ви трябва да е насочен напред. Придвижете отново дясната ръка напред, така че да е почти права, с обърната надолу длан. Лявата ръка спуснете надолу към левия хълбок с дланта нагоре.

А знаете ли, че...

Според изследване, проведено в университет в Илинойс, тай-чи може да възстанови равновесието при пациенти, преживяли мозъчен инсулт. В изследването участвали над 136 души, прекарали инсулт преди повече от 6 месеца, като упражненията, които изпълнявали, били свързани с дишане, седене, ходене и запаметяване. След 6 седмици с по три часа упражнения на ден, пациентите показали впечатляващи резултати.

Друго проучване, проведено в Университетската медицинска школа на Емъри и докладвано в Journal of the American Medical Association през 1995 г., сравнява ефекта от три вида програми, включващи тай-чи, върху вероятността от падания при възрастни хора. Резултатите били следните: при първата програма били включени силови упражнения, както и упражнения за издръжливост и равновесие, като потенциалният риск от падане бил намален с 10%. Втората програма включвала единствено упражнения за равновесие и намалила риска с 25%. А третата програма, която се състояла само от тай-чи упражнения, намалила риска от падания с 47%.

В заключение можем да обобщим:

 • Тай-чи подобрява концентрацията и контрола на тялото;
 • Подобрява равновесието и стойката;
 • Тонизира мускулите и увеличава обема на движенията;
 • Сравнително ниска е степента на сътресение, както и рискът от травми;
 • Редица лекари препоръчват тай-чи като помощна терапия за лечение на заболявания на опорно-двигателната система (артрит, гръбначни изкривявания, ошипявания, раздвижване след оперативна намеса);
 • Нервно-психични проблеми, както и произтичащите от тях заболявания;
 • ...и не на последно място - спомага за духовното израстване на организма.

Тай-чи е изкуство, което изисква последователност и търпение, а колкото повече старание влагате, толкова по-голяма ще бъде ползата ви от тези упражнения. Само след няколко тренировки ще забележите подобрения в гъвкавостта, равновесието и стойката на вашето тяло.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • chudesa.net
 • dieti.rozali.com
 • "Здрави кости, мускули и стави" - Рийдър Дайджест, София 2010
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
ekofresh1
1
21 апр 2010 18:09

Страхотна статия !!!!

Neni
2
22 апр 2010 05:07

Taка е Тай-чи е едно малко скъкровище за стресираното тяло. Аз ходя на Ушу от 3-4 години там също се практукува и Цигун, който има същота цел лекува травми отпуска стегнатите мускули и така се релаксираш, че не ти трябва да ходиш на масажи или да ти оправят, някоя травма опт претренирне във фитнес залата. А комбинацията мезду Тай-чи, Цигун , Ушу и фитнес е невероятна ! Препоръчвам горещо на всички!

Neda
3
22 апр 2010 05:28

Много хубаво! Благодаря!

4
22 апр 2010 05:58

Каня му се отдавна, още повече, че във Варна има добра школа, но това означава да спра моите тренировки, които са точно по същото време.... Но пък статията ми напомни, че винаги може да се пренасоча за 1 месец :) Благодаря!

5
22 апр 2010 05:59

Само да добавя, описанието на формата без клип не дава много информация :D

MASHINA
6
22 апр 2010 07:36

Първата ми асоциация за Тай-чи е Donnie Yen,  и особено филма IP MAN ;)

7
24 апр 2010 06:01

филм Ip Man е уникален

Atanas Terziiski
8
2 май 2010 13:08

Ip Man даа

9
4 май 2010 09:31

А линк към филма може ли?

10
толя костадинова
8 май 2010 21:16

здравейте...къде във варна е най добрата школа по тай-чи...тел или адрес..благодаря

Atanas Terziiski
11
9 май 2010 09:21

“най-добрата” ? звучи като в китайски филм, дали въобще има се пита в задачата ?

12
stony
22 май 2010 19:39

Добра популярна статия. Между другото жената на снимката не прави тайчи, а мудри.
Тук можете да видите тай дзи стил чън.
http://www.xuangui.com/files/video/ValeryIvanovXuanguiTaiJI2.wmv

13
3 сеп 2010 11:29

“Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.”

А признава ли здравословното гладуване?!?

Ирена Стефанова
14
3 сеп 2010 17:14

Всеки има право на избор, нали така? Или може би Вие не сте съгласен с това?

15
9 сеп 2010 09:30

Гладуването, като всичко друго естествено на този свят, може да е и здравословно и нездравословно. Може да свърши чудеса, но може и да изхаби системите. За предпочитане е здравословният начин на живот пред постоянната му употреба.
Пример от живота: по-добре е къщата да се чисти редовно, отколкото да се оцапва яко и после яко да се чисти по няколко дена.

16
13 сеп 2010 12:56

@ Толя Костадинова: [url=http://clubbagua.hit.bg/za_nas.html]ето тук[/url] прилагат Тай-чи. Школата е по бойни изкуства, и наистина е добра. Заниманията са във вторник и четвъртък от 19:30 ч., в училище “Климент Охридски” (до Шишковата градинка), и са подходящи и за жени.

17
Теодора
16 дек 2010 13:32

За всички фенове на тай чи в София и Пловдив - http://www.taiji-bg.com

Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България

Тренирам там от 5 години, здравето ми се подобри чувствително, проблеми с килограмите отдавна нямам, стресът изчезна не помня вече кога, тялото си го чувствам наистина мое.

Ако наистина искате да видите нещо качествено и полезно - направете си труда и се разходете до залите ни, просто няма да съжалявате.

18
Катя
28 дек 2010 13:07

Търся групи по Тай Чи във Варна.Ако можете насочете ме.Благодаря предварително.

Dawiel Lecter
19
9 апр 2011 15:40

@ Сашо ето линк в Замунда [http://zamunda.net/details.php?id=232473&hit=1] :).Колкото до статията - просто невероятна. Аз наскоро се запалих по Тай-Чи-Чуан, но за жалост в града няма школа.Надявам се скоро да бъдат добавени и учебни клипове с различни форми.:)
Поздрави!

20
4 юли 2012 16:05

ИЛИ ЦЮАН - Истинското ТАЙ ЧИ ( сем Чин), без необясними енергий и тайнствени техники!

21
5 дек 2012 14:30

От много време искам да ходя някъде на Тай Чи, но не мога да намеря групи в София, където тренировките да са рано сутрин. Някой чувал ли е за такъв клуб? Благодаря.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.