Кални бани

Калотерапията носи спокойствие и релакс за всички сетива

от четиво за 7 минути

Лечебната кал е природен продукт с разнообразен химичен състав и физико-химични свойства, образуван под въздействието на фактори като климат, вода, почва, растителни и животински организми. Тя е с изразени противовъзпалителни, обезболяващи, имуностимулиращи, подобряващи кръвообращението, активизиращи обмяната на веществата и укрепващи костната система свойства.

Кални баниДревно удоволствие, пренесено през вековете

Твърди се, че лечебните свойства на тинята са били известни на хората още преди две хиляди години. Древни египтяни, римляни, гърци и индийци използвали калта като средство за изцеление най-вече на ставни болки, отоци, хронични възпаления и хемороиди.

Години по-късно, наред с лечебното въздействие открили, че калта притежава и добър козметичен и релаксиращ ефект върху организма.

През Средновековието, за разлика от Античността, процедурите с кал били позабравени, но по-късно, едва през XVI и XVII лечителите във Франция, Русия, Чехия и Германия популяризирали този метод.

В България археологически разкопки показват, че калолечението намира широко приложение приблизително през XIX век в района на Поморие, където областта е богата на ценната лиманна кал. Отново там, през 1925 год. е изградена първата калолечебница в страната.

Пелоидотерапията - една от най-предпочитаните СПА процедури

Една от философиите за здраве и красота застъпва тезата, че пълен релакс и успокоение получава само този, който използва комплексна балнеотерапия, включваща животворното въздействие на водата върху организма, нейните минерални съставки и природни продукти.

Калотерапията или т. нар. пелоидотерапия е важна част от тази философия, защото лечебната кал, добивана в природните калища, се превръща в един от най-ефикасните природни продукти на водата.

Продукт, получен вследствие на нейното въздействие, акумулирало в продължение на хиляди години полезни минерали, микроелементи и органични съставки.

Методът носи названието си от лат. pelos, което в превод означава кал, тиня, глина, и therapia - лечение, терапия. Базира се на лечебните и козметични свойства на термалната кал.

Тя почиства, подхранва, стяга и регенерира кожата - факт, който съвсем не е без значение за дамите, както и за някои по-суетни представители на силния пол.

Химичен състав на лечебната кал

Лечебната кал представлява еднородна пластична маса с висока топлоемкост и високо съдържание на биологично активни вещества и живи микроорганизми.

Обикновено се среща в близост до минерални и термални извори или в богати на водорасли морски дъна. Според химичния си съства тя се разделя на три основни вида:

 • Лиманна - с черен цвят, неприятна миризма на сероводород, високо съдържание на желязо и мазна на допир. Лиманната кал е с алкално рН и висока резорбционна способност. Тя притежава бактерициден и повишаващ съпротивителните сили на организма ефект.
 • Торфена - образува се в блатата. Тя стимулира обменните процеси в тъканите, облекчава алергичните кожни реакции и действа антимикробно. Торфената кал е една от най-често употребяваните за лечение на заболявания на опорно-двигателната система.
 • Минерална - с по-светъл цвят и липса на неприятна миризма, тя често се използва за вани и апликации в качеството си на болкоуспокояващо средство, както и за подхранване и овлажняване на кожата. Минералната кал е една от най-ефикасните в борбата с целулита.

Кални, но здрави и красиви!

Лечебната кал съдържа микрочастици, които проникват в кожата, оказвайки лек натиск върху тъканите. По този начин тя стимулира процесите на циркулация в клетката и активизира кръвообращението - особено благоприятни процеси, които подпомагат изхвърлянето на токсините и вредните вещества от организма.

Паралелно с тези процеси кожата абсорбира биологично активни вещества и минерали, които "захранват" тялото, регенерират се мускулите и органите, подобрява се дейността на имунната, дихателната и сърдечно-съдовата система, възстановяват се всички процеси на организма.

"Овалването" в лечебната кал повлиява благоприятно и дейността на периферната нервна система, което се изразява в намаляване или напълно изчезване на чувството на болка, подпомага лечението на заболявания като дископатия, плексит, периартрит и др.

Калолечението оказва най-добър ефект при отстраняване на болестни състояния, засягащи опорно-двигателната система, като например: хронично-дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, травми на ставите и меките тъкани, артрозни заболявания, остеохондроза, болки в кръста.

Според някои специалисти, в резултат на лечение с кал от термални и минерални извори се активира дейността на хипофизата и надбъбречните жлези и значително се подобрява работата на черния дроб.

Процедурите с кал активизират въглехидратната, липидната и белтъчната обмяна, което води до повишение на защитните сили на организма. Повлияват се добре кожните заболявания, включително псориазис.

Калолечението прави чудеса със здравословното състояние и външността ни...

...но все пак то не се препоръчва в следните случаи:

 • остри инфекциозни заболявания;
 • сърдечно-съдови заболявания, особено след преживян инфаркт;
 • венерически болести;
 • бременност, особено в последните месеци;
 • някои психически заболявания;
 • чести кръвотечения;
 • всички злокачествени заболявания.

Дори да не попадате в някоя от изброените категории, важно е да знаете, че в началото на калните процедури е необходимо да се направи кожна проба чрез нанасяне на кал на вътрешната част на китката или зад ухото. Въпреки че калолечението се прилага успешно при множество алергични прояви, в определен момент е възможно да алергизира и да доведе до нежелани последици.

Методи за калолечение

 • Познати са няколко вида кални бани, най-старият и съответно най-предпочитаният от които е египетската кална баня. Прави се на открито, след слънчева баня, при което тялото се намазва със затоплена гъста кал (около 1 см) и се изчаква, докато маската изсъхне и се напука. След процедурата тялото се облива с морска или минерална вода. Продължителността на цялата процедура е около 2 часа, като тя може да се изпълнява както с лиманна, така и с минерално-изворна кал. Този метод е особено подходящ за хора, страдащи от заболявания на нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система.
 • Друг, също много популярен метод, са калните вани. При тях обикновено се провежда двуседмичен курс на лечение, а предимството при него е, че се изпълнява целогодишно. Във вана с минерална или морска вода, калната маса (около 20%) се разрежда при температура, не по-висока от 38°С. Това е особено подходящ метод за ставни заболявания.
 • Третият и най-често използван в СПА центровете метод е апликационният. При него тялото се намазва със затоплена кал, след което се увива в найлон и одеяло. След 15 минути се измива с топла вода.
 • И последният метод е казитарният, който се прилага успешно при лечение на заболявания на половата система при мъжете и жените.

Една от положителните страни на калолечението е, че може да се прилага винаги, когато тялото е изморено и се нуждае от ревитализиране на силите, а също така е и една от най-добрите козметични процедури. Все пак навременната консултация със специалист в съответния СПА център е полезна, а в някои случай дори задължителна.

Имунотерапия, антицелулитна терапия, регулиране на наднорменото тегло, лечение на редица заболявания и козметични корекции са само част от предимствата, които предлага калолечението.

Калните бани могат да се превърнат в ритуал, започващ с подготовка на тялото и ума за активна релаксация, съчетана с детоксикация и регенерация на целия организъм.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
Interceptor
1
17 сеп 2010 19:21

Наистина е чудотворна калта. Тук в Бургас има кал на солниците и има стотици хора които могат да кажат че това е нещото което ги е спасило най-вече от ставните проблеми.
Препоръчвам я на всеки!

2
17 сеп 2010 19:50

Уважаема г-жо Стефанова, възхитена съм от Вашата неуморимост да търсите нови и нови материали, знания и умения да ни ги поднасяте в достъпен вид. Аз съм провела два три пъти лечение с кал на открити плажове с калолечение и съм очарована от силата и лечението на калта, а кожата на лицето става нежна като на бебе.  Бях малка когато ми правеше впечатление, че свинете лежат в калта и се обръщат многократно и продължават да лежат. Щом те са осъзнали, че калта е полезна, за какво ние да спорим. Може би някой ще се посмее с моите спомени, но това е много интересно явление. Лечебните качества на калта са чудодейни.  Препоръчвам на на всеки да пробва, няма да съжелява. Благодаря Ви, статията е прекрасна.

Лазар Радков
3
19 сеп 2010 04:29

ПлАването в солниците, мазането с кал, търкалянето в горещия пясък след това и накрая бухването в хладното море е неописуем кеф :)

Преди месец и половина бях на лечебната кал при Ахелой - препоръчвам горещо :)

4
Martin7881
19 сеп 2010 06:41

Страдащи от бременност а? :P Иначе по статията - интересна, информативна и полезна :)

Ирена Стефанова
5
19 сеп 2010 09:14

@Martin7881-прав сте, глупаво недоглеждане от моя страна! :) Извинявам се!

6
20 сеп 2010 08:17

А родителите ми се караха като малък, че си играя в калта...

7
Фантима Иванова
25 сеп 2010 07:28

Здравейте,
Аз също съм правила процедури с кал и смело мога да се похваля, че усещането е приятно както по време на процедурите, така и месеци след това. Няма хрема, няма грип, няма ставни болки и т.н.т.
Опитайте и сами ще се убедите!

8
Младен
2 окт 2011 19:55

Интересува ме колко е опрималната продължителност в брой дни при мазане с кал и съществуват ли рискове при евентуално предозиране?

playboy_79
9
23 яну 2012 21:47

на солниците преди Бургас също е добре и има доста хора които си лекуват ставни заболявания :)

Shiva Om
10
10 сеп 2014 11:35

Променя ли се ефекта на калта,ако се използва у дома без лугата? благодаря

11
28 ное 2014 11:16

Здравейте! Знаете ли от къде мога да си поръчам черноморска кал? Благодаря предварително!

Вероника Налбатска
12
28 ное 2014 21:39

Здравейте, Силвия.
Защо не се свържете с някое от местата по Черноморието, от където се добива кал? Те биха могли да ви дадат най-точна информация дали и как доставят кал до други населени места.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.