Оцени здравословните си навициКъм теста 

Предстои Ви пътуване?

За какво да внимаваме

Вкъщи или на път, грижата за здравето е от първостепенно значение за всеки човек. Има обаче някои допълнителни обстоятелства, които е важно да се вземат на предвид и да се помнят, докато пътуваме, за да съхраним своето здраве.

Какво ще научиш?

Предстои ви пътуване?По време на път организмът все още няма възможността да се приспособи към новите условия и обстоятелства, които го заобикалят и които се сменят непрекъснато. Следващият проблем, който възниква, е адаптацията към храната, водата и въздуха на новото място след пристигането. При всяко едно пътуване, било то кратко или по-дълго, съществува реалната опасност от сблъсък с неща, към които тялото не е привикнало. Освен това, стресът и вълнението от пътуването могат да повишат риска от разболяване.

Обичайни пътни неразположения

Морската болест е може би най-известното пътно неразположение. На научен език се нарича кинетоза. Когато, поради честите промени в околната среда, мозъкът ни се информира неправилно за нея, възниква т.нар. сензорен конфликт. В резултат на това се появяват виене на свят, гадене и повръщане. Кинетозата не се лекува, но може да се предотврати. Понякога се използват антихистаминни средства.

Височинната болест при пътуване със самолет може да доведе до главоболие, обезводняване, задъхване. Лекарството ацетизоламид подобрява състоянието, дори предпазва от симптомите на височинната болест.

Диарията също може да бъде сериозен проблем. Пътническата диария или известната „диария на пътника", често се получава, когато чуждестранен тип бактерии проникнат в храносмилателния тракт, обикновено когато се консумират замърсена храна и вода.

Как да се справим с часовата разлика?

Невинаги има смисъл в борбата с часовата разлика. По-добре е пренастройката да стане постепенно. Oтпадналостта след пътуване със самолет е причинена от преминаването между времевите зони. Всички телесни функции се ръководят от физиологичен еднодневен ритъм. Когато преминаваме времевите зони, тези 24-часови ритми се настройват към новия ден и нощ много бавно. Това обърква тялото ни. Преминаването от 1 до 2 времеви зони принципно причинява малки или никакви проблеми. Ако времевата разлика е повече от 2 часа, се предполага, че за всяка допълнителна времева зона се нуждаем от половин ден, за да се настроим, когато пътуваме на запад (денят нараства), а цял ден, когато летим на изток (денят намалява). Таблетките мелатонин могат да помогнат за приспособяване към новото време по-бързо. Консултацията с личния лекар е задължителна.

Предложения да намалите отпадалостта след полет:

 • Опитайте се да изберете полет, пристигащ рано вечер. Опитайте се да спите колкото е възможно по-малко до тогава.
 • Нагласете часовника си към новото време и се постарайте да реагирате съобразно него (стойте на тъмно, ако се предполага да е нощ, например с маска на лицето и запушалки за уши).
 • Избягвайте консумацията на алкохолни напитки или напитки, съдържащи кофеин по време на полета.
 • Изпитан метод е преместването на часовника всеки ден с половин или един час напред или назад, докато в дните преди самото пътуване не се достигне часовия пояс на съответната страна.

Големите височини

Спиращите дъха панорами, откриващи се от високите върхове ... са свързани с риск. При изкачване на височините постепенно се появяват силно главоболие, гадене и слабост. Ако състоянието ни се влоши, можем да имаме много сериозни проблеми с по-нататъшното изкачване, а и със здравето си. Запознаването с физиологичните последици от пребиваването на голяма надморска височина е задължително.

Много малко хора пребивават на голяма височина. Факторите възраст, пол, физически дадености не са свързани с податливостта на височинна болест. Някои хора страдат от нея, други - не. Повечето с нормално здравословно състояние могат да стигат до 2438 м. без проблем. Ако някой вече е бил на дадена височина, с много голяма вероятност може да се върне на нея без никакви затруднения ... само при условие, че има съответната аклиматизация. Зоната на високите върхове въздейства върху човешкия организъм с комплекс от неблагоприятни фактори. Най-важни сред тях са:

 • Понижаването на атмосферното налягане и произтичащото от него спадане на парциалното налягане на кислорода.
 • Намаляването на влажността на въздуха.
 • Понижаването на температурата на въздуха.
 • Интензивната слънчева радиация.

За да се осигури необходимото количество кислород на организма, трябва да нарасне честотата на вдишванията и издишванията (дори по време на почивка). Допълнителната вентилация увеличава съдържанието на кислород в кръвта. Тъй като количеството на кислорода за извършване на определени действия си остава същото, организмът следва да се приспособи към неговия недостиг. Голямата височина и по-ниското налягане предизвикват отливане на кръвта от капилярите, което може да предизвика запушване на кръвоносните съдове (емболия) както в белите дробове, така и в мозъка. Дългото пребиваване на голяма височина без аклиматизация може да предизвика потенциално опасни, дори животозастрашаващи състояния.

Основни правила за постигане на добра аклиматизация:

 • ако е възможно, да се избягва бързото придвижване от малка към голяма надморска височина със самолет или автомобил;
 • при височина над 3000 м, тя да се увеличава само с по 300 метра на ден;
 • при поява на симптоми на умерена височинна болест, изкачването трябва да бъде преустановено до изчезването им;
 • различните хора се аклиматизират с различна скорост;
 • осигуряване на организма необходимите течности;
 • да се избягват цигарите и алкохола, както и успокоителни хапчета и препарати срещу главоболие, защото те учестяват дишането и предизвикват симптоми на височинна болест;
 • задължително трябва да се консумира храна с повишено съдържание на въглехидрати, над 70% от калориите трябва да имат такъв произход;
 • процесът на аклиматизация се затруднява и забавя от обезводняване, преумора, алкохол и антидепресанти!

Риск от храни и вода

Контаминираната храна и вода са най-големите източници за проникване на патогени в човешкия организъм. Сред най-честите инфекции при пътуващите са Escherichia coli инфекции, шигелоза, дизентерия, гиардиаза, криптоспоридиаза, амебиаза, норовируси и хепатит A. Други, не толкова широко разпространени, включват тиф и салмонелоза, холера, ротавирусни инфекции, инфекции с различни протозои и хелминти. Фекално-оралният път на заразяване е най-чест. Най-важните правила са:

 • Никога не консумирайте миди, риба или храна на непознатото място, освен ако не са пресни или сварени при висока температура. Не консумирайте зеленчуците и плодовете, освен ако не са абсолютно пресни, измити и обелени от вас самите.
 • Избягвайте майонеза, застояли храни и консерви, недоварени яйца, салати, сурови зеленчуци, сладолед и непастьоризирани млечни продукти.
 • За хората с вътрешни заболявания е добре да се предпише антибиотик, в случай, че се развият някакви симптоми по време на пътуването, подобни на стомашни болки и диария.

HIV позитивните хора могат изключително да заболеят от Cryptosporidium sp. или Giardia lamblia инфекция. Тези микроорганизми се срещат в заразена питейна вода, по замърсени плажове, в морската вода, както и в плувните басейни. Затова HIV позитивните са строго предупредени никога да не пият друго, освен висококачествена питейна вода, за предпочитане преработена и фабрично бутилирана. Изключително важно е никога да не пият от езера, реки или потоци. Кафе, чай, бира, вино, газирана вода, сода и обикновена вода от познати производители са обикновено безопасни за консумация.

Безопасни храни и напитки

Каква храна е безопасно да консумираме по време на път? По принцип всички храни, които са сварени, са безопасни. Същото се отнася и до плодовете и зеленчуците, които трябва да бъдат обелени, преди да се ядат. Трябва да се избягва употребата на непреминало през топлинна обработка месо или такова, което не е приготвено непосредствено преди сервирането. Нужна е предпазливост по отношение на храна, която изисква по-често докосване от човешки ръце преди приготвяне.

Навярно сте чували, че не трябва да пиете вода в някои чужди страни, но защо? Водните запаси в много от развиващите се страни не се третират по същия начин, по който се третират те в развитите страни. По тази причина различни бактерии, вируси и паразити могат да бъдат открити в тази вода. Идеалният вариант е да се консумира само бутилирана вода на новото място. Ако това е невъзможно и се налага пиене на вода от канализационната мрежа, първо трябва да се остави да заври или да се пречисти с таблетка йод. Дори миенето на зъбите и промиването на контактни лещи крие риск. Добавянето на лед към питието, приготвен от местна вода, несъмнено може да е опасно.

Какво да правим?

Един час преди да тръгнете на път, откажете обилното хранене. По време на пътуването не консумирайте прекалено гореща храна, избягвайте сладкото и богатите на мазнини продукти. Най-подходящи са соленото и киселото. На корабите например, дори се сервира специално меню за буря, в което се включват кисело зеле, кисели краставички, риба, плодове и зеленчуци. Бисквити, солети, ябълка, банан - това са добри варианти. Прекаляването със сокове и вода не е препоръчително. Дъвченето на дъвка в повечето случаи води до още по-голямо прилошаване. Ако се приготвят сандвичи, то нека те да съдържат предимно по-кисели и солени продукти, които да предотвратят гаденето.

При усилващи се пристъпи на гадене е добре да се пие минерална вода на малки глътки или отвара от мента. В автомобила може да се отворят прозорците, а в самолета да се пуснат климатиците, на яхтата - да се излезе на палубата. Важно е да се диша дълбоко - 8-10 пъти в минута. В някои случаи обаче, хипервентилацията на белите дробове може да ускори повръщането. Не въртете главата си настрани. Четенето не се препоръчва. Ако все пак се налага, обърнете се с гръб към прозореца. Навремето една чашка с алкохол да се е смятала за добро средство за борба с морската болест, но сега се отрича. Интоксикацията с никотин по време на пътуване ще само ще усложни нещата.

Препоръки на Националния Център по Заразни и Паразитни болести

Преди пътуването

 • Информирайте се подробно за страната, за която заминавате;
 • Консултирайте се с Вашия лекар и с лекар - специалист;
 • Осигурете си необходимите имунизации, по възможност, поне един месец преди заминаването - някои ваксинации се правят по определена схема, за което е нужно време.

По време на пътуването

 • Консумирайте проверени, фабрично бутилирани вода и напитки, или според обстоятелствата - преварена вода;
 • Консумирайте добре обработени термично или фабрично опаковани храни и преварено мляко;
 • Измивайте грижливо ръцете си;
 • Измивайте грижливо зеленчуците и плодовете;
 • Избягвайте консумирането на храна, закупена от улични продавачи;
 • Пазете се от ухапвания от комари, кърлежи и други насекоми, като използвате подходящо облекло, мрежи и препарати (репеленти, инсектициди);
 • Ако се разболеете и не сте в състояние да се справите с проблема сами или ви ухапе животно, незабавно потърсете медицинска помощ;
 • Избягвайте "случайните" сексуални контакти и винаги използвайте предпазни средства.

След пътуването

 • След завръщане от престой в чужбина, непременно направете консултация с лекар, както и със специалист по тропическа медицина и паразитология;
 • При най-малкото неразположение и особено при висока температура, повръщане, диария, обрив, потърсете лекар и го информирайте за престоя си в чужбина.

За да бъде пътуването ни свързано само с приятни спомени, трябва да нааправим всичко възможно да му се радваме в добро здравословно състояние.

Използвани източници

 • ncipd.org
 • travel.actualno.com
 • hiv.bg
 • climbingguidebg.com
 • cdc.gov
Още съдържание по темата
Навици-ключът-към-успеха-и-постигането-на-целите-ти
Навици: ключът към успеха и постигането на целите ти
Хранителен-дневник-първата-стъпка-към-по-добри-хранителни-навици
Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици
Как-да-прогресирате-във-фитнеса-без-да-увеличавате-тежестите
Как да прогресирате във фитнеса, без да увеличавате тежестите
Какво-да-не-очакваш-от-работата-с-личен-треньор
Какво да (не) очакваш от работата с личен треньор
Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

top-arrow