Дневен план за навициСвали сега 

Цвекло - безценен източник на бетаин

Присъства ли изобщо този зеленчук във вашето меню?

Цвеклото е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЦвеклоВсеки един от нас е наясно колко важна е консумацията на риба, морски деликатеси, броколи, спанак, зърнени храни... Храни, които осигуряват на организма ни не само необходимите за правилното му функциониране витамини и минерали, но и есенциални мастни киселини, антиоксиданти, биофлавоноиди и др.

Стремейки се да консумираме тези храни, много често забравяме за други, не толкова популярни, каквото например е цвеклото.

Вярно, че не изглежда особено приятно и вкусно, но замислете се колко често то присъства във вашето меню и наясно ли сте с някои от най-ценните му качества, като:

  • високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби;
  • участие в очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и в образуването на червени кръвни клетки.
  • съдържание на сапонини, които се борят с "лошия" холестерол; витамин U, който се оказва особено полезен при процесите на зарастване на язви, а освен това е с изразено противоалергично действие; органичен хлор, който е перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата в организма;
  • сокът от цвекло оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.

Какво представлява бетаинът?

Всъщност това е витамин, произлизащ от холина, извлечен от захарното цвекло и съдържащ органично свързан азот. С ясно изразен липотропен ефект, той спомага и за неутрализиране на млечната киселина и намаляване на нивата на токсичност на вредния за организма хомоцистеин - междинен белтъчен продукт, образуващ се в процеса на превръщане на аминокиселината метионин.

Изключително важно свойство на бетаина, тъй като е известно, че високите нива на хомоцистеин в кръвта са важен рисков фактор за развитието на заболявания като инфаркт и инсулт.

От химическа гледна точка бетаинът представлява триметилглицин, като неговото действие е тясно свързано не само с холина, но и с фолиевата киселина и витамин В12. Отдавайки една метилова група, бетаинът се превръща в диметилглицин, процес особено важен за правилното функциониране на клетките и по-специално процеса на клетъчно делене.

Тази субстанция участва ефективно и в процесите на образуване на карнитин - вещество, което пази бъбреците от вредни въздействия и подпомага глутатиона в процесите на детоксикация на черния дроб, като същевременно предпазва и от депресия.

Каква е ролята на бетаина в човешкото тяло?

Най-важната роля на тази субстанция е детоксикация на организма. Бетаинът ефективно защитава клетките и тъканите от дехидратация и осмотична инактивация, като улеснява процесите на съхранение на енергия в тялото. Участвайки в аминокиселинните реакции в тялото, той поддържа доброто състояние на бъбреците, черния дроб и сърцето.

Бетаин и активен спорт - една добра комбинация!

Известно е, че тази субстанция играе важна роля в процесите, протичащи в човешкото тяло. Тя е и особено важна за хора, занимаващи се активно със спортни занимания. Например, при експеримент, проведен в Ню Джърси е установено, че петнадесетдневният прием на бетаин от тежкоатлети значително повишава тяхната издръжливост. Съществуват доказателства, че приемът на бетаин:

  • увеличава силата и мускулния обем;
  • укрепва мускулните влакна;
  • подобрява кръвоснабдяването на мускулите.

Какво представлява бетаин хидрохлорид?

Знаем, че химическата обработка на храната се извършва от изливащия се върху нея стомашен сок. Той от своя страна представлява безцветна или леко млечна на цвят течност с характерна миризма и силно кисела реакция (рН 0.8-1.3), дължаща се на съдържащата се в него солна киселина в количество приблизително 0.3-0.5%. Освен солна киселина, в стомашния сок се съдържат в сравнително малко количество и някои неорганични соли (натриев хлород, калиев хлорид, малко магнезий и цалций, фосфати и сулфати).

От органичните съединения, които влизат в състава на стомашния сок, на първо място трябва да бъдат споменати ферментите пепсин, химозин, липаза, някои белтъчни съединения, малко количество млечна киселина, аденозинтрифосфорна и креатинфосфорна киселина.

Известно е, че намаленият синтез на солна киселина от стомашната лигавица благоприятства развитието на различни бактерии в гастроинтестиналния тракт, тъй като тя регулира техните нива и процесите на ферментация в стомаха. Тя е  изключително важна и за образуването на пепсин - ферментът с най-голямо значение, който подпомага разграждането на протеините и тяхното пълноценно усвояване впоследствие.

Представлява протеолитичен фермент, който се отделя в неактивна форма (пепсиноген) и се превръща в активен фермент (пепсин) под влияние на солната киселина. Активирането на пепсиногена се състои в това, че солната киселина отцепва от неговата молекула един полипептид, представляващ инхибитор на активния пепсин. Последният действа при силно кисела реакция. Ето защо при установени ниски нива на солна киселина (състояние, известно като хипохлорхидрия) би било подходящо да се предписва бетаин хидрохлорид, като активен доставчик на солна киселина.

Продукт, който спомага за по-доброто усвояване на белтъчните и минералните вещества от храните и хранителните добавки, "поставяйки" потенциална бариера срещу разпространението на редица болестотворни бактерии. Много често като търговски продукт бетаин хлоридът се предлага комбиниран с други храносмилателни ензими, които подобряват процесите на храносмилане в човешкия организъм.

Полезно би било да се отбележи, че бетаин хлоридът не е подходящ за пациенти, страдащи от язва на стомаха или дванадесетопръстника, като и такива с установена повишена киселинност.

Превантивни мерки

Поради възможност от възникване на нежелани реакции и странични ефекти е препоръчително преди да пристъпите към употреба на различни хранителни добавки да се консултирате със специалист в областта. Голяма част от страничните ефекти, наблюдавани при употреба на бетаин, са леки и включват диария, болки в стомаха и гадене.

Доказано е, че при пациенти с бъбречни заболявания употребата на тази субстанция може да взаимодейства с медикаментите, приемани за по-ниски нива на холестерол в кръвта. Също така бетаинът може да увеличи новото на общия холестерол в кръвта, когато се приема в комбинация с фолиева киселина и витамин В6. Последното важи и за хора със затлъстяване.

Е, може би не е чак толкова трудно да осигурим периодично присъствие на цвеклото в нашето меню. Може да бъде под формата на вкусен сок в комбинация с ябълки или моркови, или на тънки резенчета, прибавени към свежа салата, а защо не и цвекло, залято с пресен дресинг, включващ зехтин и лимон?

Не е важно под каква форма ще консумираме полезния зеленчук. Необходимо е само да запомним, че винаги трябва да бъде в суров вид, защото термичната обработка унищожава полезните му вещества.

Ако все пак съществува някаква реална причина, която не позволява неговата консумация или той не е сред любимите ви ястия, тогава хранителните добавки, съдържащи бетаин, се превръщат в особено добра алтернатива.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow