Обикновената ефедра

... и необикновените й свойства

Растението ефедра и алкалоидът ефедрин са често споменавани и известни понятия в спортните среди. Други от нас ги асоциират единствено със сироп за кашлица. Затова нека разберем повече за свойствата, ползата... и подводните камъни, свързани с употребата на ефедрата.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Обикновената ефедра

Разпространение на ефедрата

Обикновена ефедра  (лат. Ephedra distachya L.) е защитен вид, включен в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие на България. Основните заплахи за вида са събирането му като билка и унищожаването на местообитанията му.

Расте по песъчливи и сухи каменливи места, предимно по черноморското крайбрежие, среща се в Североизточна България, Дунавската равнина, Софийска област, Тракийската низина, Родопите и Странджа. 

Ефедрата произхожда от Централен Китай, Южен Сибир и Япония. В Китай тя е позната от около 5 хил. години ("Ma Huang") и е била използвана за лечение на астма, кашлица, главоболие, сенна хрема, треска, белодробни инфекции.

Растенията в различните региони имат различна концентрация на ефедрин. Ефедрата от китайския регион има най-високо съдържание на веществото ефедрин, което се извлича именно от нея с промишлена цел. Съдържанието на активни вещества в българските растения е непостоянно.

Използвани части

С медицински цели се използват надземните части - корените и стъблото на ефедрата (Herba Ephedrae). Растението е лечебно, но в България е забранено за събиране. Използват се готови лекарства от него по лекарско предписание.

Химичен състав

Съдържа алкалоидите ефедрин, метилефедрин, норефедрин, дъбилни вещества, флобафени, смолисти вещества и др.

Действие

Лечебното действие на дрогата се дължи на съдържащия се в нея ефедрин. Алкалоидът ефедрин има подобно на адреналина действие, но по-слабо изразено. Повишава артериалното налягане, възбужда дихателния център, засилва и учестява сърдечните съкращения и подобрява кръвообращението, разширява бронхите и зениците.

Приложение 

Растението се използва за лечение на силна дразнеща кашлица, ниско артериално налягане, бронхиална астма, сенна хрема, спастичен бронхит. Премахва сънливостта, използва се и като антиалергично средство. Външно билката се прилага за компреси при кожни обриви и за налагане при възпаление на носната лигавица.

В медицината се употребява чистият ефедрин (по лекарско предписание). В народната медицина билката се използва, като половин до една чаена лъжичка от нея се залива с 250 мл. вряща вода. Това е дозата за 1 ден.

Посочените дозировки са валидни при условие, че се касае за средство с уточнена дозировка за възрастни. При големи отклонения в телесното тегло трябва да се имат предвид посочените долни и горни граници.

Странични ефекти

Ефедринът възбужда нервната система и честата му и продължителна употреба може да предизвика нервност, безсъние, треперене на крайниците, сърцебиене, безпокойство, дори халюцинации.

Не бива да се употребява от лица, страдащи от високо артериално налягане, болести на щитовидната жлеза, атеросклероза, безсъние и психози. Не са редки явления като гадене, виене на свят, главоболие. Крайни прояви са влошаване на зрението, прекалено засилено либидо, свръхизпотяване.

Ефедрата трябва да се използва единствено след консултация с лекар при следните заболявания:

Съчетания

На изток са популярни многобройни стимулиращи и противоалергични рецепти с включване на билки като сладник, женшен, салеп, бабини зъби и др. В спортните храни ефедра се е добавяла към протеинови и витаминни добавки.

Относно разпространения прием на комбинацията ефедрин, кофеин и аспирин е доказано, че дава резултати върху хора с добре изградена мускулатура и малко мазнини. Когато е налице по-голямо омазняване и недобре развита мускулатура, комбинацията не е толкова ефективна. Тя увеличава възможността за термогенеза.

Ефедринът и кофеинът действат като синергисти, а аспиринът засилва действието им. Трите препарата, взети заедно, повлияват мощно нервната система. Приемът на ефедрин стимулира норепинифрина в мазнините и мускулните клетки, поради което се освобождават мастни киселини след повишаването на телесната топлина. От своя страна кофеинът и аспиринът забавят спада на норепинифрина в тялото.

Несъвместимости 

Такива са установени при съвместен прием с някои лекарства. Съчетаването на ефедрин с агенти, влияещи върху нервната и сърдечно-съдовата система, задължително се коментира от специалист.

Независимо  с каква цел се приема ефедрин, не е желателно да се употребява с алкохол. Последиците могат да бъдат опасни.

Търговски продукти

Следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас, съдържат ефедра: За вътрешна употреба: "Ефедрин", "Синефрин", "Липовар", "Ефортил", "Ф-Дрин", "Брайам билков чай" и др.

Повечето от тях са предназначени за фитнес-индустрията. По своята същност те са термогени с функция за потискане на апетита, ускоряване на метаболизма и разхода на енергия. Това са и ефектите в основата на отслабването. Въпреки че тези ефекти са реални, те са по-малко драматични в сравнение с ефекти, предизвикани от алкалоиди на ефедра.

Доказано е, че за разлика от медикаментите, съдържащи ефедра, които причиняват определени сърдечно-съдови странични ефекти като високо кръвно налягане и сърцебиене, добавките на базата на ефедра нямат ефект върху пулса и кръвното налягане.

У нас се продават и сиропи против кашлица като "Тусирол" и "Бронхолитин" , в чийто състав има ефедрин.

Ефедрин и фитнес

Ефедринът представлява стимулатор, поради което много спортуващи го използват. Увеличава перисталтиката на чревния тракт, повишава мускулната сила, тъй като в резултат на употребата му се повишава нервната активност.

В спортните среди ефедринът също така се използва и заради положителното му въздействие върху бързината. Потискайки апетита, той намалява телесното тегло, стимулира отделяне на енергия за сметка на подкожните мазнини.

В спортните среди ефедринът се използва и заради положителното му въздействие върху бързината и концентрацията на човешките реакции, което е свързано с по-високи постижения. Препаратът подобрява паметта - има психостимулиращо въздействие.

Твърде опасен е фактът, че ефедринът предизвиква повишено отделяне на калций от мускулната тъкан и схващане на мускулите, което може да се коригира с допълнителен прием на калций, но това също може да не е безопасно.

Дозировка

Почти всички системи в човешкия организъм могат да бъдат отрицателно повлияни при безотговорна употреба на ефедрин. Именно по тази причина лекарството е забранено в много страни. Според учените безопасната дневна доза е 0,8 мг ефедрин на килограм телесно тегло.

Пример: 100 кг лично тегло: 100 x 0,8 = 80 мг ефедрин

Препоръчително е дозата да се раздели на два приема. Не е желателно да се приема повече от 150 мг ефедрин, независимо от личното тегло. При такова количество се препоръчва дозата да се раздели на три приема. Най-удачно е приемите на медикамента да бъдат преди аеробно натоварване и преди тренировка.

Забраните при ефедрата

Растението е лечебно, но у нас е  забранено за събиране според Постановление № 38 на Министерския съвет от 6 февруари 1997 г. за износа и вноса на контролирани химични вещества, използвани за производство на упойващи и психотропни вещества, за условията и реда за търговията, производството и потреблението им. 

Това са:

  • ефедрин,
  • ефедрин анхидрид,
  • ефедрин хемихидрат,
  • ефедрин хидрохлорид,
  • ефедрин сулфат,
  • ефедрин нитрат,
  • ефедрин хемихидрат,
  • ефедрин хидрохлорид,
  • ефедрин хидрохлорид.

Търговията и употребата на ефедрин са криминализирани. Ефедринът спада към субстанциите, забранени от Международния Олимпийски Комитет (МОК) и от БФНБФ, както и от Международната Асоциация по Натурален Културизъм (INBA).

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow