Видове пудра за подобряване на хвата

Белият прах в спортния център

Използването на прахове за увеличаване или намаляване на сцеплението не е новост в професионалния спорт. Ползата от някои от формулите пък е толкова осезателна, че те са забранени на редица състезания, за да не маскират слабите страни на атлетите. Как мислите, дали си струва да се поизцапате, за да качите 5% над 1ПМ?

Видове пудра за подобряване на хвата

Креда, талк, тебешир или смола на прах?

Креда от магнезит (магнезиев карбонат, МgСО3)

Това е най-популярната пудра за подобряване на хвата. Магнезиев карбонат се използва в олимпийското вдигане на тежести и в спортната гимнастика. У нас се продава най-често в универсална прахообразна форма.

Специализирани пресовани плочки за директно натриване на дланите са най-популярната форма на продукта отвъд океана и в Западна Европа. Веднъж нанесен върху дланите, магнезитният прах бързо усвоява потта и влагата. По този начин предотвратява изплъзване на хвата при максимални опити или при дълги серии. 

Тебешир на прах (калциев карбонат, CaCO3)

Лош избор за силови движения. Калциевият карбонат не усвоява влагата така добре, както магнезита. Резултатът от натриване с тебеширен прах е "хлъзгав хват". Избягвайте контакти с тебешир при вдигане на тежести.

Пудра от обикновен талк (хидратиран магнезиев силикат с минерален произход, H2Mg3(SiO3)4 или Mg3Si4O10(OH)2)

Талкът е отлично средство за абсорбция на мазнина, но твърде ситната и фина структура на частиците му не задържа добре влагата. Отново е налице "хлъзгавина" на хвата. Ако дланите ви се потят много, скоро след нанасяне талкът ще започне да се отлепва на пластове.

Хлъзгавостта на хвата има и светла страна. Хлъзгането може да бъде от полза за целоста на кожата на дланите при някои движения с пудовки или упражнения, които изискват металната повърхност да се плъзга, без да се тътри в много повторения. Хлъзгавостта тук намалява триенето и неговото следствие - нарастването на температурата на екзодермата по дланите.

Дървесни смоли, колофон

Отличен избор, стига да не сте на състезание. Употребата на дървесните смоли е забранена в олимпийската тежка атлетика. Разрешена е обаче от състезателната лига "Най-силните мъже на света".

Онова, което гигантите мажат по дланите, предмишниците и раменете си, преди да започнат повдигането на "Камъните на Атлас", е именно дървесна смола. При нагряване дървесната смола се втечнява. Тя се нанася така върху кожната повърхност.

Резултатът е като след полагане на слой лепило. Хватът става лепкав и здрав. Негативите тук са повредите върху кожата на ръцете, които ще си нанесете, докато се опитвате да измиете вече втвърдената смола. 

"Течен тебешир" от алуминиева сол (алуминиев хлорхидрат, с обща формула AlnCl(3n-m)(OH)m )

Това е разтвор на алуминиева сол в бързосъхнещ алкохолен разтвор. Прилага се под формата на спрей. Най-често се използва при скалното катерене и по-рядко в тежката атлетика.

Не всички вещества сред алуминиевите соли са подходящи за заздравяващ хвата агент. Някои от тях попадат в дезодоранти, други в препарати за почистване на прозорци.

Потърсете си специализиран спрей или разтвор за скално катерене. Добре е да знаете, че течните подобрители на хвата спират потенето на дланите, но не поглъщат външната влага. В това отношение магнезитът отново е лидер.

Къде си струва да се поизцапаме?

Пауърлифтерите обожават пудра. Тя обаче съвсем не е само за тях. Многоставни движения от тежката атлетика и спортната гимнастика отдавна са свързани със спортните абразиви.

Магнезиевият карбонат е отличен избор, в случай че сте решили да направите тежка програма с единици, тройки и/или петици на клек, мъртва тяга, обръщане с щанга, изхвърляне, изтласкване, преден суинг с пудовки, набиране, коремно обръщане или други единични гимнастични елементи на лостове и успоредка.

По-рядка, но оправдана е употребата му при бутащи движения, като изтласкване на щанга от лег военна преса. Тук заздравяването на хвата предотвратява раздалечаването на дланите навън по линията на лоста, под силата на гравитацията.

Спортните абразиви отдавна са оценени от последователите на Кросфит течението на функционално трениране с тежести и собствено тегло. Същото важи и за новото модерно направление - атрактивният Уличен фитнес.

Ако сте почитатели на акробатиката и паркур тренировки. Използвайте спрей за катерене или най-добре дървесна смола. Веднага ще усетите разликата в изпълняваните елементи.

Само бъдете внимателни, особено при нов терен/трик, защото понякога възможността да се хлъзнеш предотвратява травма, а ако не можеш или закъснееш заради високо триене, нещата могат да се объркат.

Когато тренирате на закрито, не забравяйте да съобразите употребата на спортна пудра с правилата на тренировъчния клуб. Истината е, че управителите на множеството модерни фитнес зали не одобряват и не разрешават използването на смоли и абразиви в поверените им клубове. Не спазите ли правилата, конфликтът е гарантиран.

Използване на спортен абразив ще намали ли риска от контузии?

Не, използването на абразив няма как да подобри техниката ви. Съответно сам по себе си няма как да ви предпази от контузия. Целта в използването на прахове, спрейове и смоли е по-голямо (а понякога по-малко) триене за облекчаване на тренировъчния хват.

Без значение дали сте с абразив или не, подсигурете затегачите на щангата (решете да ги има или не). Намерете си партньори за "персонални пазачи" и съобразете умно тежестта при максимални опити и нови движения.

Как да нанесем спортния абразив?

Изтрийте енергично дланите си в хавлиена кърпа или сух парцал, за да отнемете колкото може повече влага и мазнина. Вземете прахта от кутия, като поръсите малко в едната си шепа.

Притиснете длан в длан и "размажете" праха върху цялата кожа, включително между пръстите и по опаката им страна. Все пак потта може да дойде от там. При магнезитна пудра и смоли се изисква натиск.

Смолата трябва да се загрее, за да се нанесе дълбоко. Това става чрез енергично триене на длан в длан, освен ако не е течна - бързосъхнеща, от туба. Алуминиевите соли на спрейове са най-лесната част. Просто пръскате, разтривате и чакате 15 секунди.

Прах в очите! Ами сега?

Вода, вода и още вода. Изплакнете очи с чисти шепи. Мигайте под водата в събраните си длани. Оставете струята на чешмата да облива първо едното, а сетне и другото око, без да ги затваряте. Не трийте и не търкайте! В противен случай абразивните частици ще надерат очите ви, а това вече е проблем.

Какви са алтернативите пред употребата на спортни абразиви?

  • Тренировъчни куки - отлично допълнение при тяга или набиране. Разчитайте на дланите си и чак тогава на куките.
  • Тренировъчни ръкавици - поемат потта и така намаляват хлъзгането. При големи тежести не винаги са в полза, особено ако се налага приплъзване на хвата или промяна на ъгъла в китките (супинация към неутрален и обратно например).
  • Гумени ленти/листове - подходящи са за движения с абсолютен мускулен контрол по цялата амплитуда. Не опитвайте балистични изпълнения.
  • Тренировъчни фитили - това е най-добрата алтернатива на пудрите, която се допуска в комерсиалните фитнес клубове. Лошото при тях е, че понякога искате да пуснете тежестта, но сте вързани за нея. Повече подробности за фитилите ще разгледаме в отделен материал.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1