Дневен план за навициСвали сега 

Сьомга

От дворцовата кухня до кварталния хипермаркет

Сьомга

Кулинари от цял свят споделят едно мнение: най-добрата сьомга е дивата. Тя представлява страхотен деликатес - със здраво и постно месо, и е порядъчно пикантна. Лесно може да бъде открита в началото на месец юни, когато новият улов започва да се предлага директно от рибарите, или студено опушена 12 часа над гаснещата жар от дъбови клонки.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ирландия е мястото, където здравословната и вкусна сьомга се предлага дори в луксозните магазини на летището.

Любопитен е фактът, че в сърцето на Дъблин се намира 180-годишен магазин, запазил традицията и духа на своя народ, който предлага всякакъв вид морски деликатеси, начело с оранжево обагрената риба.

И ако все пак тази дестинация ви изглежда далечна и не особено достъпна, тогава би било достатъчно просто да се отбиете в най-близкия хипермаркет, откъдето можете лесно да се сдобиете със сьомга.

Сьомгата представлява несистематична група риби от семейство Пъстървови (Salmonidae). Обикновено мигрира, хвърляйки хайвера си в сладководни басейни, като след известно време малките рибки се връщат в океана.

Този вид риба има продълговато, тънко и странично сплеснато тяло със сребриста кожа и къса разклонена опашка.

Главата и гърба са осеяни с характерни ситни черни точки. Малките рибки тежат от 1,0 до 2 – 2,5 кг, но някои видове (например кралската сьомга) достигат до тегло 40-45 кг. Максималната дължина на атлантическа сьомга достига до 1,50 м.

Видове сьомга

В зависимост от това дали обитава Атлантическия или Тихия океан, сьомгата се разделя на няколко вида:

  • Атлантическа сьомга (Salmo salar);
  • Японска сьомга (Oncorhynchus masu);
  • Кралска сьомга (Oncorhynchus tshawytscha);
  • Куча сьомга (Oncorhynchus keta);
  • Сребриста сьомга (Oncorhynchus kisutch);
  • Горбуша (Oncorhynchus gorbuscha);
  • Червена сьомга (Oncorhynchus nerka);
  • Розова сьомга (Oncorhynchus rhodurus).

Хранителен състав

Сьомга (атлантическа, сурова) - 100 гр

Калории

142

Калории от мазнини

57

Общо мазнини

6.34 г

Холестерол

55 мг

Общо въглехидрати

0 г

Фибри

0 г

Захари

0 г

Белтъчини

19.84 г

Вода

69 мл

Хранителен състав на други видове сьомга

Здравословни ползи

Морската храна, като една от най-предпочитаните за консумация храни в цял свят, е потенциален източник на здраве.

Вкусна и питателна, тя осигурява голяма част от необходимите за правилното функциониране и доброто физиологично състояние на организма вещества.

Бедни на въглехидрати и богати на белтъчини, морските дарове са добър съюзник за всеки последовател на здравословното хранене, както и задължителна част от менюто на всеки подрастващ.

Е, изключение в това отношение не прави и рибата, предмет на тази статия. Тя е отличен източник на витамин А, следван от сравнително високите количества витамини от групата В (В5, В6 и В12) и Е.

Сьомгата е риба с високо съдържание на натрий, калий и фосфор, следвани от магнезий, селений, цинк и желязо, а освен това в нейния състав могат да бъдат открити полиненаситени, мононаситени и наситени мазнинни.

Без съмнение съдържанието на омега-3 мастни киселини в комбинация с останалите елементи превръща сьомгата в една от най-добрите храни за консумация в света.

Консумацията на сьомга осигурява добра превенция относно проявите на болестите на сърдечно-съдовата система, артрит, диабет, а дори и някои видове рак.

Омега-3 мастните киселини предотвратяват образуването на съсиреци, които впоследствие могат да генерират състояния като инфаркт и инсулт.

Лекари от световно равнище твърдят, че тези киселини имат потенциала да редуцират когнитивните проблеми, свързани с болестта на Алцхаймер.

И не на последно място, хората приемащи редовно храни, съдържащи омега-3 мастни киселини страдат по-рядко от депресия и проявяват по-рядко признаци на агресия. Маслото от сьомга пък е отлично средство за борба с остеопорозата.

Сьомгата е риба, в която могат да бъдат открити малки биоактивни протеинови молекули, които способстват за по-доброто състояние на ставния хрущял.

Избор и съхранение

Морската риба се съхранява сравнително по-лесно, за разлика от сладководната. Прясната риба се подсушава добре, увива се в пергаментова хартия, поставя се в херметически затворен съд и се слага в най-студения сектор на хладилника.

По този начин сьомгата може да бъде съхранена до 2-3 дни. От друга страна, рибата се замразява при температура -18° С, но за разлика от постната такава, сьомгата издържа не повече от 1.5 месеца, тъй като количеството на мазнините е по-голямо.

Основно правило, което трябва да помним е, че никога не се замразява риба, която не е прясна и на която вътрешностите не са изчистени.

Относно избора на сьомга важат всички познати правила за избор на риба. Но тъй като тази риба по-често се предлага в замразен вид, необходимо е да бъдем внимателни по отношение на срока на годност на продукта.

Кулинарни идеи

Малко или много, покупката на риба е свързана с някаква идея за нейното приготовление: маринована, пушена, печена или пържена, отчитайки все пак и това, че тя може да бъде консумирана и в сурово състояние във вид на суши или сашими.

Съчетаването на сьомга със сладко, лютиво, кетчуп или сирене е абсолютно недопустимо от гастрономична гледна точка.

Самият процес на готвене не трябва да бъде с голяма продължителност, тъй като рибата може да стане суха и тричава.

Трудно би било да се определи точното време за приготвяне, защото редица фактори оказват влияние, като формата на рибата, нейната големина и съдържанието на мазнини.

За да придобиете някаква реална представа, можете да измерите рибата в най-дебелата й част и да готвите 5 до 8 минути на сантиметър дебелина.

Добре би било да помним, че ако от една цяла риба трябва да се извадят филетата, то процентът отпадъци е сравнително висок.

Например, от 2.5 кг сьомга около 150 г са вътрешностите, 1 кг са отпадъците от кожата и остават около 1.350 кг филета (57%), или 7-8 парчета.

Ето и две идеи как да си приготвите сьомгата:

Използвани източници

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow