Сьомга

Сьомга

От дворцовата кухня до кварталния хипермаркет

Кулинари от цял свят споделят едно мнение: най-добрата сьомга е дивата. Тя представлява страхотен деликатес - със здраво и постно месо, и е порядъчно пикантна. Лесно може да бъде открита в началото на месец юни, когато новият улов започва да се предлага директно от рибарите, или студено опушена 12 часа над гаснещата жар от дъбови клонки.

Ирландия е мястото, където здравословната и вкусна сьомга се предлага дори в луксозните магазини на летището.

Любопитен е фактът, че в сърцето на Дъблин се намира 180-годишен магазин, запазил традицията и духа на своя народ, който предлага всякакъв вид морски деликатеси, начело с оранжево обагрената риба.

И ако все пак тази дестинация ви изглежда далечна и не особено достъпна, тогава би било достатъчно просто да се отбиете в най-близкия хипермаркет, откъдето можете лесно да се сдобиете със сьомга.

Сьомгата представлява несистематична група риби от семейство Пъстървови (Salmonidae). Обикновено мигрира, хвърляйки хайвера си в сладководни басейни, като след известно време малките рибки се връщат в океана.

Този вид риба има продълговато, тънко и странично сплеснато тяло със сребриста кожа и къса разклонена опашка.

Главата и гърба са осеяни с характерни ситни черни точки. Малките рибки тежат от 1,0 до 2 – 2,5 кг, но някои видове (например кралската сьомга) достигат до тегло 40-45 кг. Максималната дължина на атлантическа сьомга достига до 1,50 м.

Видове сьомга

В зависимост от това дали обитава Атлантическия или Тихия океан, сьомгата се разделя на няколко вида:

  • Атлантическа сьомга (Salmo salar);
  • Японска сьомга (Oncorhynchus masu);
  • Кралска сьомга (Oncorhynchus tshawytscha);
  • Куча сьомга (Oncorhynchus keta);
  • Сребриста сьомга (Oncorhynchus kisutch);
  • Горбуша (Oncorhynchus gorbuscha);
  • Червена сьомга (Oncorhynchus nerka);
  • Розова сьомга (Oncorhynchus rhodurus).

Хранителен състав

Сьомга (атлантическа, сурова) - 100 гр

Калории

142

Калории от мазнини

57

Общо мазнини

6.34 г

Холестерол

55 мг

Общо въглехидрати

0 г

Фибри

0 г

Захари

0 г

Белтъчини

19.84 г

Вода

69 мл

Хранителен състав на други видове сьомга

Здравословни ползи

Морската храна, като една от най-предпочитаните за консумация храни в цял свят, е потенциален източник на здраве.

Вкусна и питателна, тя осигурява голяма част от необходимите за правилното функциониране и доброто физиологично състояние на организма вещества.

Бедни на въглехидрати и богати на белтъчини, морските дарове са добър съюзник за всеки последовател на здравословното хранене, както и задължителна част от менюто на всеки подрастващ.

Е, изключение в това отношение не прави и рибата, предмет на тази статия. Тя е отличен източник на витамин А, следван от сравнително високите количества витамини от групата В (В5, В6 и В12) и Е.

Сьомгата е риба с високо съдържание на натрий, калий и фосфор, следвани от магнезий, селений, цинк и желязо, а освен това в нейния състав могат да бъдат открити полиненаситени, мононаситени и наситени мазнинни.

Без съмнение съдържанието на омега-3 мастни киселини в комбинация с останалите елементи превръща сьомгата в една от най-добрите храни за консумация в света.

Консумацията на сьомга осигурява добра превенция относно проявите на болестите на сърдечно-съдовата система, артрит, диабет, а дори и някои видове рак.

Омега-3 мастните киселини предотвратяват образуването на съсиреци, които впоследствие могат да генерират състояния като инфаркт и инсулт.

Лекари от световно равнище твърдят, че тези киселини имат потенциала да редуцират когнитивните проблеми, свързани с болестта на Алцхаймер.

И не на последно място, хората приемащи редовно храни, съдържащи омега-3 мастни киселини страдат по-рядко от депресия и проявяват по-рядко признаци на агресия. Маслото от сьомга пък е отлично средство за борба с остеопорозата.

Сьомгата е риба, в която могат да бъдат открити малки биоактивни протеинови молекули, които способстват за по-доброто състояние на ставния хрущял.

Избор и съхранение

Морската риба се съхранява сравнително по-лесно, за разлика от сладководната. Прясната риба се подсушава добре, увива се в пергаментова хартия, поставя се в херметически затворен съд и се слага в най-студения сектор на хладилника.

По този начин сьомгата може да бъде съхранена до 2-3 дни. От друга страна, рибата се замразява при температура -18° С, но за разлика от постната такава, сьомгата издържа не повече от 1.5 месеца, тъй като количеството на мазнините е по-голямо.

Основно правило, което трябва да помним е, че никога не се замразява риба, която не е прясна и на която вътрешностите не са изчистени.

Относно избора на сьомга важат всички познати правила за избор на риба. Но тъй като тази риба по-често се предлага в замразен вид, необходимо е да бъдем внимателни по отношение на срока на годност на продукта.

Кулинарни идеи

Малко или много, покупката на риба е свързана с някаква идея за нейното приготовление: маринована, пушена, печена или пържена, отчитайки все пак и това, че тя може да бъде консумирана и в сурово състояние във вид на суши или сашими.

Съчетаването на сьомга със сладко, лютиво, кетчуп или сирене е абсолютно недопустимо от гастрономична гледна точка.

Самият процес на готвене не трябва да бъде с голяма продължителност, тъй като рибата може да стане суха и тричава.

Трудно би било да се определи точното време за приготвяне, защото редица фактори оказват влияние, като формата на рибата, нейната големина и съдържанието на мазнини.

За да придобиете някаква реална представа, можете да измерите рибата в най-дебелата й част и да готвите 5 до 8 минути на сантиметър дебелина.

Добре би било да помним, че ако от една цяла риба трябва да се извадят филетата, то процентът отпадъци е сравнително висок.

Например, от 2.5 кг сьомга около 150 г са вътрешностите, 1 кг са отпадъците от кожата и остават около 1.350 кг филета (57%), или 7-8 парчета.

Ето и две идеи как да си приготвите сьомгата:

Използвани източници

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1