Дневен план за навициСвали сега 

Ендокринни нарушители

Какво е естрогенова доминантност?

Ендокринни нарушители

Все повече жени имат проблеми с хормоналната система и качеството на яйцеклетките; спонтанните аборти стават все по-масово явление, увеличава се и броят на момичетата, които имат затруднения със забременяването. Мъжете също не са пощадени от „хормоналната криза” – все повече млади момчета страдат от гинекомастия и силно завишени естрогенови нива, и не по-малко от жените срещат репродуктивни затруднения.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Застрашени сме от епидемия от хормонални нарушения, които отслабват жизнените и репродуктивните ни сили. Паралелно с тези проблеми, затлъстяването също придобива застрашителни размери.

Каква е причината за всичко това?

Защо предците ни са били естествено силни и атлетични, а в днешно време сме заобиколени от затлъстели и немощни хора?

За да отговорим на този въпрос, първо ще разгледаме ключовите хормони в човешкото тяло и каква е тяхната роля в нашия живот.

Хормоните са регулатори на всеки един процес в нашето тяло. Те подават сигнал на клетките какво да правят.

Хормоните, естествено, не са константна величина, техните нива и съотношения се променят през различните цикли на живота ни и дори според различните ни емоционални състояния.  Все повече на учените става ясно, че половите хормони са едни от водещите фактори, що се отнася до здравето на човек.

Прогестерон

Това е доминантният женски полов хормон. Той е определящ за репродуктивността при жените, а също така предпазва от редица заболявания, в това число и определени видове рак. Ако сте жена и искате да останете жизнена за по-дълъг период, във ваш интерес е да поддържате прогестерона си висок: той е този, който дава сигнал, че сте „годна” за репродукция, съответно – здрава. Той се противопоставя на атаката на естрогените, за които ще стане дума малко по-късно.

Тестостерон

Той е това за мъжете, което е прогестеронът за жените, обуславя мъжкото здраве и способност за репродукция, предпазва от рак на простатата. Когато е в прекалено високи количества обаче, се явява ключов фактор за появата и развитието на същия.

За ралика от прогестерона, той е по-склонен „да премине на отсрещната страна”, т.е. ако имате прекалено много свободен тестостерон, вариантите ви са два – тялото да го конвертира в използваем такъв, или да се превърне в естроген и да предизвика нежелани ефекти в тялото.

И тестостеронът, и прогестеронът влизат в числото на стероидните хормони. За разлика от прогестерона обаче, който с възрастта рязко започва да намалява, спадът на тестостерона е по-плавен.

Естрогени

Тук влизат няколко вида хормони, които обуславят менструалния цикъл при жените и половия цикъл. Те са основно женски полови хормони, но присъстват и в мъжкия организъм – те са тези, които се противопоставят на прогестерона и тестостерона.

Естрогените могат да бъдат продукт от метаболизма, растителни и синтетични. Естрогените, както и другите полови хормони, са стероидни хормони.

dhea">ДХЕА

Познат още като андростенолон, също е в групата на стероидните хормони. Има отношение към физическата сила и паметта.

Кортизол

Той е хормон на стреса и е отговорен за т. нар. рефлекс „бий се или бягай”, а неговите високи нива в дългосрочен план се свързват с хронични възпалителни процеси в системата.

Адреналин

Норепинефринът, който е прекурсор на адреналина, е в много тясна връзка със способността ни да стоим изправени на два крака, което е уникална за хората функция. Това, което ни отличава от животните, е способността да се „адренализираме” с цел да поддържаме изправения си стоеж.

D3

Всички сме чели, че D3 е витамин, който поддържа костите здрави, докато всъщност много по-добре се вписва в понятието „слънчев хормон”. Думата „витамин” се отнася за субстанция, която е необходима на тялото и то не може да си я произведе само, така че трябва да се приеме чрез храната.

D3 е вещество, което тялото ни произвежда при излагане на слънчева светлина. Той е хормон също толкова, колкото тестостерона и прогестерона, и използвайки правилната дума, е добре да помним, че той оказва влияние на много функции и части на тялото ни, и не е нещо допълнително, а е жизнено необходима субстанция, която не се съдържа в много от храните.

Когато говорим за хормонални нарушения, те могат да се отнасят до всеки един от хормоните в човешкото тяло, но най-често срещаният (и който често остава недиагностициран) дисбаланс е в нивата на естрогените, и по-конкретно когато естрадиолът доминира над останалите хормони в системата.

Това може да означава, че прогестеронът ви е прекалено нисък, за да се противопостави на естрадиола, ако сте жена, или че не можете да задържите тестостерона и да го конвертирате в дихидротестостерон, ако сте мъж.

Важно е да се отбележи, че естрогенова доминантност може да се наблюдава дори при ниски нива на естрогена, ако прогестеронът (респ. тестостеронът) са недостатъчни.

Симптоми на естрогенова доминантност

 • Ускоряване на процесите на стареене;
 • Алергии, включително астма, синусни инфекции и др.;
 • Автоимунни заболявания;
 • Напрегнатост в гърдите (рак на гърдата);
 • Намалено либидо;
 • Депресия и тревожност;
 • Бавен метаболизъм, затруднено сваляне на тегло (особено в областта на корема, седалището и бедрата);
 • Нарушения в менструалния цикъл;
 • Мигрена;
 • Безплодие;
 • Честа промяна в настроението;
 • Предменструален синдром;
 • Гинекомастия;
 • Рак на простатата;
 • Водна задръжка и подуване;
 • Недостиг на цинк, магнезий.

Какво причинява естрогеновата доминантност

Живеем в свят, в който използваме все по-малко естествени материали. Вече почти всеки от нас е чувал за бисфенол А, пластифициращи агенти и т.н. продукти на химическата индустрия, които са неизменна част от ежедневието ни. 

Някои от нас са чували, че гореспоменатите вещества имат свойството да нарушават хормоналния баланс на организма. Какво означава всъщност това?

Най-общо казано, тези вещества са „псевдоестрогени”, което означава, че имат способността да подават сигнали на тялото, подобно на хормоните, и са необходими нищожни количества от тях, за да бъде задействана системата.

Колко е сериозно това? Достигнали сме ниво, на което псевдоестрогените в телата ни са повече от произвежданите от нас  хормони.

Една част от причинителите на естрогенов дисбаланс, доказани чрез опити:

 • Всички видове пластмасови опаковки, в това число и такива без бисфенол А;
 • Много от съставките на козметични продукти;
 • Слънцепредпазна козметика;
 • Антибактериални сапуни;
 • Битова химия;
 • Пестициди;
 • Изкуствена светлина;
 • Електромагнитно замърсяване;
 • Липса на качествени мазнини в диетата;
 • Понижаващи холестерола медикаменти;
 • Противозачатъчни;
 • Храна, приготвена (притоплена) в микровълнова фурна.

В заключение

Ендокринната система е една изключително фино балансирана система, включваща жлези и хормони, които регулират функции като растеж, отговор на тялото към стрес, полово развитие, произвеждане и употреба на инсулин, метаболизъм, интелигентност, поведение, способност за възпроизвеждане и др.

Хормоните са химикали, които взаимодействат със специфични клетки чрез поредица от механизми, най-простият от които е на принципа на ключалка и ключ.

Така например, целевите клетки (като например тези в матката) притежават рецептори (ключалки), към които се прикрепят специфични естрогенови ключове и така предизвикват специфични биологични реакции, като регулиране на овулация, прекратяване на бременност и др.

Тук идва и проблемът с имитиращите естрогени вещества, тъй като те имат способността да се прикрепят към рецепторите и да изместват естествените ни хормони.

Друг нарушаващ хормоналните функции механизъм е прикрепянето на хормоните към транспортни или други протеини, ангажирани в сигналните пътища, потискането или стимулирането на ензими, и модифициране на генетичния отговор.

През последните няколко десетилетия заедно с развитието на индустрията нараства драстично и броят на химикалите, които влизат в ежедневието ни и присъстват практически във всяка стока, която купуваме.

Лошата новина е, че нито един от тях не е тестван дали представлява заплаха за ендокринната ни система. Традиционните токсикологични тестове не са предвидени да отчитат хормоналните нарушения.

Този материал не е предвиден да бъде използван за диагностика на медицински състояния, нито да замени прегледа ви при специалист. 

Използвани източници

 • Консултант - д-р Камен Генов, ендокринолог
 • http://www.johnleemd.com
 • http://endocrinedisruption.org
 • Dr. Sara Gottfried, Longevity now conference, 2013
 • David Wolfe, Longevity conference, 2011
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow