Дневен план за навициСвали сега 

Метилсулфонилметан (МСМ)

Той е навсякъде около нас, а знаем толкова малко за него

Метилсулфонилметан (МСМ)

Метилсулфонилметан е добавка, към която ще посегнем, ако имаме проблеми или болки в ставите. Дори в тези случаи веществото остава рядко в нашето полезрение като самостоятелен продукт, като по-често то се съдържа в комплексната формула, която сме си избрали или са ни препоръчали. Дотук свършват масовите познания за така наречената органична сяра. Като хранителна добавка обаче това вещество, което е навсякъде около нас и в самите нас, има да предложи далеч повече положителни свойства, отколкото можем да предположим.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява МСМ?

Метилсулфонилметан е органично сярно съединение, което по-често се разпространява с абривиатурата МСМ/МSM или под името органична сяра.

Много често метилсулфонилметанът се бърка с друго подобно вещество като DMSO (диметилсулфоксид), което е също органично сярно съединение, но се различава от МСМ и бива негов прекурсор.

МСМ е прахообразно кристаловидно вещество, което няма цвят и мирис. Типично за него е, че е стабилно вещество, което устоява на термична обработка и затова се използва като разтворител на органични и неорганични вещества.

МСМ е лесно разтворим във вода и киселинна среда, което е причина да не причинява сериозни стомашни проблеми и да се усвоява лесно в човешкото тяло.

Органичната сяра е чудесен лиганд. Лигандът е йон или молекула, която се свързва с метален атом, за да формира координационен комплекс, като лигандът обикновено дарява една или повече електрони връзки.

Метилсулфонилметан е тясно свързан с DMSO. Докато МСМ съществува в кристаловидна форма, то DMSO същестува в течна форма при нормални условия. DMSO е далеч по-реактивно вещество, защото е в по-висока степен на окисляване. МСМ е метаболит на DMSO.

Установено е, че когато DMSO се приема орално или чрез нанасяне в кожата, 15% от него се метаболизира в МСМ. Метилсулфониметанът почти не се абсорбира през кожата, затова за локално третиране на възпаления се препоръчва DMSO.

От друга страна, МСМ е натурално вещество, докато DMSO не е. МСМ не притежава страничните ефекти на DMSO, като лош дъх и неприятна миризма на потта. МСМ се усвоява и по-добре при орален прием.

Счита се, че натуралният профил на МСМ го прави по-безопасно и ефективно вещество от DMSO.

Източници на МСМ?

Метилсулфонилметан е органично вещество, което се намира в повечето храни в природата.

В животинските храни сярата обикновено се съдържа в колагена и кератина. Най-богатите източници на сяра са храните, богати на колаген. Добър източник на МСМ е супа от кости и хрущяли.

МСМ се съдържа още и в прясното мляко, като млякото е най-богатият източник на сяра изобщо.
Интересно е да се отбележи, че виното, кафето и бирата също съдържат солидни количества сяра. МСМ се съдържа в почти всички зеленчуци.

Минус на органичната сяра е, че се превръща изключително лесно в газ. Затова при термична обработка или пастьоризация на храните концентрацията на МСМ спада драстично (до 50%). Сярата се влияе и уврежда също от неестествените електромагнитни полета.

Установено е, че именно вегетарианците страдат от дефицит на серни вещества в тялото. Причинатата е, че именно храните, които са най-богати на животински протеини, са и най-богатите източници на сяра.

Как работи МСМ?

Сярата е градивен материал на редица вещества в човешкото тяло и допълнителният прием на серни вещества може да засили метаболизма на тези вещества.

Сярата е един от основните блокове на колаген и кератин. Тя изгражда още 150 други органични вещества, сред които и най-важните протеини.

Концентрациите на МСМ са най-високи в черния дроб и меките тъкани.

Едно изследване показва, че колкото по-голям е приемът на МСМ, толкова по-малко сяра се изхвърля от организма. Според учените приемът на

МСМ влияе положително върху метаболизма на всички серни съединения и съответно тялото го използва по-пълноценно с времето.

МСМ е мощен прекурсор и на антиоксиданта глутатион. МСМ подобрява функцията на глутатиона и регулира съотношението в тялото между редуциран и окислен глутатион.

Няколко изследвания проследяват метаболизма на МСМ в тялото чрез използването на ЯМР. Установено е, че МСМ се усвоява в кръвта и пресича кръвно-мозъчната бариера, когато се приема орално.

Големи концентрации на МСМ са открити в кръвта и гръбначната течност, което означава, че тялото може само да го синтезира, най-вероятно чрез бактерии в чревния тракт.

Потенциални и доказани ползи при хора

 • Най-разпространените ползи на МСМ са свързани с противовъзпалителните му качества при болки  в ставите и най-вече при лечението на остеоартрит. Дори и по отношение на тези му свойства, резултатите от изследванията са противоречиви. При хора са използвани дневни дози от 6 грама на ден в продължение на 12 седмици. Приемът на органична сяра понижава драстично болката и подобрява движението на пациентите. Въпреки тези положителни резултати е установено, че възпалителните маркери не се повлияват. В друго изследване са използвани едновременно 1500 мг МСМ в комбинация с глюкозамин и резултатите показват драстично подобряване на пациентите при остеоартрит на коляното;
 • DMSO е одобрен в САЩ за инжектиране в пикочния мехур за лечение на цистит. Макар и недоказано, счита се, че положителният ефект на DMSO може да се дължи на метаболизирания от него метилсулфонилметан;
 • Предполага се, че МСМ може да има потенциални противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, но на този етап не са открити доказателства за това. В едно малко изследване е установено, че МСМ не влияе върху C-реактивния протеин и имуноглобулините, но подобрява състоянието при сезонни алергии;
 • Потенциални ползи за намаляване на хремата при впръскване в носа под формата на спрей;
 • Комбинацията от метилсулфонилметан и ектракт от магарешки бодил под формата на крем подобрява състоянието при розацея, възпаление на кожата на лицето;
 • Потенциални ползи, свързани със стимулиране на растежа и здравината на косата и ноктите;
 • Твърди се, че метилсулфонилметан подобрява състоянието при спортни травми – на стави, сухожилия и мускули, както и че регулира възпаленията в мускулите, причинени от физически стрес. Някои спортни специалисти го препоръчват и за превенцията на крампи. Досега направените изследвания не са достатъчно сериозни и няма категорични доказателства за тези му свойства;
 • МСМ в комбинация с хиалуронова киселина и масло от чаено дърво подобрява състоянието при хемороиди, при нанасяне под формата на крем;
 • Потенциални ползи при третирането на тендинит и възстановяване на раменните ротатори след операция;
 • МСМ се използва във формули за лечение на очни заболявания. МСМ не участва пряко в процесите, а служи като ефективен транспортьор на активните вещества, заради ценните си хелиращи свойства;

Потенциални и доказани ползи при животни

 • В редица ранни изследвания върху животни са установени положителни резултати при лечението на остеоартрит. Заради положителните резултати са започнати и някои изследвания върху хора;
 • Едно руско изследване върху  мишки демонстрира положителния ефект от прием на МСМ при ревматоиден артрит. Засега не съществуват сериозни изследвания върху хора;
 • Изледванията върху плъхове установяват потенциални ползи при превенцията и лечението на някои видове рак, като рак на дебелото черво и на млечните жлези;
 • Потенциални ползи при автомунното заболяване лимфопролиферативен синдром, при което тялото произвежда свръхколичества лимфоцити;
 • Наблюдава се връзка между приема на МСМ и увеличаване на нивата на метионин в тялото при тестове върху прасета;
 • Метилсулфонилметан регулира увреждането на тъканите на червата при болни от колит плъхове;
 • Органичната сяра подобрява възстановяване на тъканите на черния дроб и белите дробове при нарочно предизвикано възпаление при мишки;

Странични ефекти

МСМ се счита за беозпасно вещество дори и във високи дози. Неговата токсичност е ниска и опасните дози започват от 2 г/кг телесно тегло, което за един 80-килограм мъж означава дневен прием от 160 грама вещество. 

Някои изследвания твърдят, че прием от 8 г/кг телесно тегло също е безопасен, но прием от 17.5 г/кг телесно тегло е смъртоносен.

При краткосрочен прием не са установени никакви странични ефекти. За потенциални странични ефекти при дългосрочен прием е невъзможно да се говори заради липсата на качествени изследвания.

Възможно е при прием на високи дози МСМ да се проявят някои неприятни ефекти при отделни индивиди. Такива са гадене, диария, главоболие, подуване и газове.    

Не е установена безопасната доза за бременни, кърмещи, деца и пациенти с чернодробни и бъбречни  проблеми. Затова се препоръчва да се избягва употреба.

Въпреки че преминава кръвно-мозъчната бариера, прием на високи дози не влияе по никакъв начин върху мозъчната дейност и не води до невротоксичност.

Препоръчителни дози

Дневната препоръчителна доза варира между 1500 и 10000 мг на ден, като се препоръчва приемът да е разделен на 2-3 пъти, за да се избегне дразнене на стомашно-чревния тракт.

Приемът не е обвързан с храна или празен стомах. Препоръчва се поемането на повече течности преди прием на МСМ, за да се подобри разтворимостта в стомаха.

С какво да комбинираме МСМ?

Метилсулфонилметан най-често се използва като хранителна добавка за третирането на ставни възпаления, затова и ще го срещнете предимно в комбинации с други подобни вещества.

Ако целите възстановяване на хрущялна тъкан или подобряване мобилността на ставите, удачна е комбинацията на МСМ с глюкозамин, хиалуронова киселина и колаген. Ако проблемите са свързани със силно възпаление, тогава е препоръчително МСМ да се комбинира с натурални противовъзпалителни като босвелия, бромелаин и куркумин.

МСМ може да се използва и като средство за поддържане на кожата и косата. В тези случаи се комбинира успешно с хиалуронова киселина, колаген, пролин, витамин C и цинк.

МСМ е мощен прекурсор на глутатион и е възможно да се съчетава с други прекурсори на мощния антиоксидант като селен.
Не е установено дали метилсулфонилметан взаимодейства негативно с други вещества и хранителни добавки.

Къде можем да открием органична сяра?

МСМ се продава единствено като хранителна добавка, като най-често се намира в гамата на производителите на здравословни хранителни добавки или органични храни.

По-често МСМ  е част от комплексни формули за стави и хрущяли, като най-често се комбинира с хиалуронова киселина, глюкозамин и хондроитин. Такива формули са Universal Animal Flex, Primaforce Elastamine и NOW Foods Glucosamine, Chondroitin & MSM.

Някои производители предлагат МСМ като самостоятелен продукт, най-често в капсули с концентрация от 1000 мг в една капсула/таблетка.

По-икономичен вариант е опаковка на прах, но тя се среща и по-рядко на пазара. Като цяло МСМ е сравнително икономична и достъпна хранителна добавка.

Можем да направим заключението, че метилсулфонилметан е навсякъде – в храната около нас, дори в множество компоненти в самите нас. Сярата е важна част от ензимните процеси в цялото човешко тяло.

Въпреки че не са правени подробни наблюдения за дефицита на сяра в организма, начинът на обрабтване на модерната храна може да предположи, че голяма част от нея се губи, а така страдат и всички останали звена по веригата, които зависят от концентрациите на сяра.

Сярата е добър пример за това как човек може да се лиши от най-изобилстващото около него. Затова добавянето на МСМ към всеки един суплементарен план ще е само и единствено от полза за тялото.

Използвани източници

 • 1. http://www.med.nyu.edu/
 • 2. http://www.webmd.com/
 • 3. MSM Health Benefits May Be Related to Its Sulfur Content By Dr. Mercola
 • 4. Rose, SE; Chalk, JB; Galloway, GJ; Doddrell, DM (2000). "Detection of dimethyl sulfone in the human brain by in vivo proton magnetic resonance spectroscopy".
 • 5. Engelke, UF; Tangerman, A; Willemsen, MA; Moskau, D; Loss, S; Mudd, SH; Wevers, RA (2005). "Dimethyl sulfone in human cerebrospinal fluid and blood plasma confirmed by one-dimensional (1)H and two-dimensional (1)H-(13)C NMR"
 • 6. Horváth, K; Noker, PE; Somfai-Relle, S; Glávits, R; Financsek, I; Schauss, AG (2002). "Toxicity of methylsulfonylmethane in rats".
 • 7. Childs, SJ (1994). "Dimethyl sulfone (DMSO2) in the treatment of interstitial cystitis".
 • 8. Barrager, E; Veltmann, JR; Schauss, AG; Schiller, RN (2002). "A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis"
 • 9. Kim, LS; Axelrod, LJ; Howard, P; Buratovich, N; Waters, RF (2006). "Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: A pilot clinical trial".
 • 10. Usha, PR; Naidu, MU (2004). "Randomised, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study of Oral Glucosamine, Methylsulfonylmethane and their Combination in Osteoarthritis"
 • 11. Brien, S; Prescott, P; Bashir, N; Lewith, H; Lewith, G (2008). "Systematic review of the nutritional supplements dimethyl sulfoxide (DMSO) and methylsulfonylmethane (MSM) in the treatment of osteoarthritis".
 • 12. Brent A. Bauer, M.D., "MSM for arthritis pain: Is it safe?
 • 13. Blum JM, Blum RI. The effect of methylsulfonylmethane (MSM) in the control of snoring.
 • 14. Berardesca E, Cameli N, Cavallotti C, et al. Combined effects of silymarin and methylsulfonylmethane in the management of rosacea: clinical and instrumental evaluation
 • 15. Murav’ev IuV, Venikova MS, Pleskovskaia GN, et al. Effect of dimethyl sulfoxide and dimethyl sulfone on a destructive process in the joints of mice with spontaneous arthritis
 • 16. McCabe D, O’Dwyer P, Sickle-Santanello B, et al. Polar solvents in the chemoprevention of dimethylbenzanthracene-induced rat mammary cancer
 • 17. O'Dwyer PJ, McCabe DP, Sickle-Santanello BJ, et al. Use of polar solvents in chemoprevention of 1,2-dimethylhydrazine-induced colon cancer.
 • 18. Morton JI and Siegel BV. Effects of oral dimethyl sulfoxide and dimethyl sulfone on murine autoimmune lymphoproliferative disease.
 • 19. Efficacy and tolerability of hyaluronic acid, tea tree oil and methyl-sulfonyl-methane in a new gel medical device for treatment of haemorrhoids in a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Joksimovic N1, Spasovski G, Joksimovic V, Andreevski V, Zuccari C, Omini CF.
 • 20. Arginine L-alpha-ketoglutarate, methylsulfonylmethane, hydrolyzed type I collagen and bromelain in rotator cuff tear repair: a prospective randomized study. Gumina S1, Passaretti D, Gurzì MD, Candela V
 • 21. Incorporation of methylsulfonylmethane sulfur into guinea pig serum proteins Virginia L. Richmond
 • 22. The effect of methylsulfonylmethane on the experimental colitis in the rat K. Amirshahrokhi , S. Bohlooli, M.M. Chinifroush
 • 23. Effect of Methylsulfonylmethane on Paraquat-Induced Acute Lung and Liver Injury in Mice Keyvan Amirshahrokhi, Shahab Bohlooliю
 • 24. Treatment Of Ocular Disorders With Ophthalmic Formulations Containing Methylsulfonylmethane As A Transport Enhancer Bhushan Rajiv Gin Jerry B
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow