Всичко, което (не) ти казват за плочките

Какво наистина трябва и не трябва да правиш, за да си като от списание

Всичко, което (не) ти казват за плочките

Как изглеждат телата при различните стойности на процента мазнини? Кога можем да говорим за здравословни граници и кога - за опасни? Лесно ли се преминава от едната група в друга и каква е цената, която трябва да платим за последните два реда плочки? Нека разберем.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Понякога се замислям за нещата, които бих искала да присъстват в идеалния свят, рисуван от моето въображение.
В този свят хората се мерят по-рядко на кантар и не робуват на числата, които показва скалата му.
В този свят хората нямат за цел „да станат 45 кг, защото така изглежда моделът от последната корица на най-популярното списание“, а вместо това искат да бъдат здрави и процентът им мазнини да попада в здравословните рамки.

Процентът мазнини!
За него ще говорим днес – за важността му, за различните групи от здравословна гледна точка и какво е нужно за поддържането на всяка една от тях.

Много хора гледат цифрите на кантара, но не обръщат внимание на телесната си композиция – от какво точно са съставени тези цифри.
Един и същи човек може да изглежда коренно различно при еднакви килограми и тази разлика идва именно от съотношението между активно тегло и мастна тъкан.

Същото важи и за двама души с еднакъв процент мазнини.

Как да разбера колко мазнини имам?

Има няколко метода – някои са по-точни от други, но като цяло най-оптималният вариант е да се вземат усреднени стойности от два различни метода.

Причината за това са много странични фактори, които оказват влияние и дават отклонения в данните.

Смята се, че калиперометрията е по-точна, когато цел е проследяването на подкожните мазнини и как варират те в конкретни зони от тялото.
Електронното измерване показва в отчитанията си всички телесни мазнини – дори и тези, които са около органите.

Повече за двата метода може да прочетете в съответната статия.

Идеален метод не съществува (или поне на мен не ми е известен), но гореописаните два дават достатъчно ясна представа и могат да послужат като добър ориентир.
Мерете се при един и същи специалист и при еднакви условия.

Мазнини – за какво ни служат те?

Съществуват спортуващи, които в стремежа си да станат възможно по-релефни (без да имат състезателни амбиции за това), пренебрегват съвсем немаловажната подробност, че мазнините биват няколко вида и имаме нужда от есенциалните, за да... съществуваме.

Тоест, колкото и релефни да ставате, не забравяйте, че нужният процент за поддържане на живот от тялото е около 3% за мъже и 9% за жени.

Това е просто ориентир, всъщност доста здравословни проблеми започват и на по-високи стойности (под 6% за мъже и под 16% за жени).

Другата крайност за нездравословен процент мазнини, е прекалено високият (над 20% за мъжете и над 30% за жение). Ще обърнем внимание и на него.

Как изглеждат телата при различните проценти мазнини?

Има по-общи рамки, чрез които могат да се илюстрират различните категории процент мазнини, за да служат като ориентир.

Така може да определите към коя графа спадате, съдейки по собствения си образ и индивидуални особености (здраве, ниво на енергия, физически показатели и други).

За улеснение на материала и за по-голяма прегледност, ще се постараем да предоставим илюстриран пример.

Държим да подчертаем, че е подвеждащо да определяте процентa си мазнини по снимка, образ в огледалото или сравнявайки се с някой друг човек.

Сега да преминем към основните групи спрямо стойностите на процента мазнини. Приемете ги като нещо условно и с възможност за изключения от правилото.

Нездравословни стойности на процента мазнини

Всичко, което не ти казват за плочките

Група 1: за мъже >20%, за жени >30%

Ако спадате в тази графа, то значи знаете, че здравето ви е застрашено – често боледуване, слаба имунна система, метаболитни нарушения.

Няма как да се сбърка, когато човек има нездраво количество телесни мазнини – тялото е кръгло, тлъстинките преливат, движението е затруднено и неприятно.

Наистина рисковите стойности са над 30% за мъже и над 40% за жени.

Основните фактори за постигане на такива проценти (изключваме усложнения вследствие специфични здравословни състояния и/или употреба на медикаменти) са: липса на движение, прекалено много храна, нездравословно меню и липса на есенциални хранителни вещества, бързо хранене, стрес в ежедневието, недостатъчно сън.

За щастие преминаването от тази нездравословна графа към по-положителни стойности, при които да усетите облекчение за здравето, не е трудно.

Достатъчно е да осъзнаете, че здравето ви е приоритет и да следвате няколко основни стъпки.

Не чакайте фатални последици, а започнете промяната си сега!

Група 2: за мъже <6%, за жени <16%

(за жени – по-скоро <10-11%)

Хората, които имат такъв процент мазнини, са основно състезатели по фитнес и културизъм или пък спортни модели.
Тези стойности се поддържат трудно и се запазват за няколко дни (а при много ниски стойности – само в деня на състезанието или фотосесията).

Много голяма грешка за един фитнес любител е да опитва да подражава на професионални състезатели с толкова тънка кожа и нисък процент мазнини. Зад „кожата като вестник“ и „фибрите на показ“ стоят много усилия и цената, която се плаща за здравето, трябва да бъде добре обмислена.

В тази категория се говори за възможно по-дълбок релеф (т.е. мускулна маса и възможно по-нисък процент мазнини), а за да се постигне това, е нужно цялостно отдаване на идеята.

Прецизно отношение към храна и тренировки – мерене до грам, поддържане на постоянен калориен дефицит (често в по-резки граници), ограничение приема на въглехидрати и мазнини, липса на алкохол и захар, стриктен тренировъчен график.

Да не пропуснем и фактора обезводняване, което допълнително стресира организма, както и употребата на ААС (анаболни андрогенни стероиди) при повечето състезатели в бранша, което е нещо като обществена тайна – всички знаят, но никой не си признава.

С две думи: ако сте любител, нямате състезателни амбиции за фитнес и културизъм, и искате да сте здрави – не подражавайте на професионалистите в областта и знайте, че цената за този външен вид е висока.

Здравословни стойности на процента мазнини

Всичко, което не ти казват за плочките

Всичко, което не ти казват за плочките

Има няколко основни групи и при здравословните стойности. Всяка от тях се характеризира с определен външен вид – от по-закръглени форми, през по-атлетичен вид до доста релефно тяло.

За всяка група има определени условия за постигане, различна степен на трудност в поддържането, както и конкретни плюсове и минуси.

Тоест, ще ви е доста по-трудно да постигнете и да поддържате релефното тяло, дори и в здравословните стойности.

Ще изброим най-общото за всяка група, а вие ще прецените в коя сте, в коя искате да бъдете и готови ли сте да се потрудите за това.

Група 1: за мъже 15-20%, за жени 25-30%

Основното за този процент мазнини е, че изглеждате добре, но не може да се говори за хубав релеф.
Ако спортувате и имате добре тонизирана мускулна маса, това ще си личи, но без детайли.

Преминаването от нездравословната група 1 към здравословната група 1 става значително по-лесно, а ползите за здравето са осезаеми – енергичност, тонус, удоволствие от движението и справяне с ежедневните дейности без затруднения.

Постигане и поддържане – редовни леки физически активности (3-5 пъти седмично) и хранителен режим, в който пълноценната храна заема по-голям дял.
Консумирането на преработена храна и алкохол (ако ги има) е в по-малки количества.

Накратко – при този процент мазнини ще бъдете здрави, ако се движите достатъчно и не се лишавате от пълноценни микро- и макронутриенти. Няма да бъдете релефни, но пък ще може да си позволявате десерти, бира и чести излизания.

Група 2: за мъже 13-15%, за жени 23-25%

Да се премине от група 1 към група 2 не е трудно, но се иска малко повече старание.

Хората с такъв процент имат по-изразена атлетична визия, но все още нямат добра мускулна дефиниция.

Лесно е да бъде поддържан – нивата на енергия и здравето на имунната система са добри.

Налага се предварително планиране на менюто и физическите активности и евентуално да се правят „жертви“ – да се избере тренировката пред излизането с приятели, защото нямате достатъчно време. Нощният сън трябва да е достатъчен (поне 7 часа).

По-прецизно отношение към храната спрямо група 1 – ако има преработена храна и/или алкохол, да са не по-често от 3-5 пъти седмично (само едно хранене, без допълнителни порции).

Тренировките са по-интензивни, сравнено с група 1.

Група 3: за мъже 10-12%, за жени 20-22%

Представители на това разделение могат да бъдат плувци, волейболисти и други.

Външният вид е очевидно спортен, а крайностите в диетите не се наблюдават (например – неконтролируеми изблици на глад).

Преминаването между група 2 в група 3 е средно по трудност, а поддържането на група 3 изисква: повече планиране и внимателно отношение към диетата, по-голяма физическа активност (с повече интензивни тренировки).

Ако има преработена храна и/или алкохол, то не бива да са повече от 1-2 пъти седмично.

Поне 7-8 часа нощен сън.

Група 4: за мъже 6-9%, за жени 16-19%

Колкото по-малко мазнини има за сваляне, толкова по-трудно става и повече усилия са нужни за поддържането.

Така преминаването от група 3 в група 4 е със значителна трудност.

Към категорията спадат спринтьори, гимнастици, атлети от бойни спортове.
Външният вид е атлетичен, релефен, с така мечтаните 6 плочки.

Общото здравословно състояние също може да е добро, стига да се спазват нужните фактори.
Нужни са още: 8 часа нощен сън, чиста храна (лишена от преработени продукти, а ако има – да са веднъж на 1-2 седмици), високоинтензивни тренировки.

Недостатъците са, че такъв процент мазнини е обвързан с начина на живот и се наблюдават някои жертви – може да се наложи ограничение на социалните събирания заради необходимо време за тренировки; за някои хора ще е трудно да се хранят на обществени места, където хората си слагат без притеснения пържени картофи, майонеза и сладоледи в чиниите.

Тази група е много примамлива – енергични, атлетични, релефни, здрави... Звучи прекрасно, но няма пълно щастие – за да я поддържате във времето, са нужни повече лишения.

Тъй като съм била 16-17%, мога да кажа, че животът ми се въртеше между залата и кухнята. Въглехидратна ротация, мерене на кухненска везна до последен грам, ограничаване на социалните контакти (тъй като трябва да тренирам, а и защо да ходя на онова парти, където ще е пълно с пасти и тортички), доста интензивни тренировки.
Не казвам, че е лошо, просто трябва човек да е нясно със себе си – какво иска да получи и какво е готов да даде в замяна.

Преминаването от здравословната група 4 към нездравословната група 2 е много, много трудно.

От по-висок към по-нисък процент мазнини

Очевидно е, че група 1 от нездравословните стойности носи риск за здравето и е редно да редуцирате излишните мазнини.

Колкото по-нисък процент искате да ставате, толкова повече промени ще се наложи да правите в начина на живот (социални контакти, сън, храна, тренировки).

Колкото по-сухи ставате (под „сухи“ да се разбира с възможно по-нисък процент мазнини, но и при наличие на тонизирана мускулна маса), толкова по-трудно ще ви бъде да поддържате тази телесна композиция – ще има моменти, в които ще се наложи да поставяте нещата на кантар и т.н.

Ето защо е много важно да си дадате ясна сметка:

  • Къде се намирате сега;
  • Къде искате да бъдете – какви са целите и проритетите ви;
  • Запознати ли сте с нещата, които трябва да промените в сегашния си начин на живот, за да постигнете това, за което мечтаете;
  • Готови ли сте да бъдете постоянни в действията си, за да поддържате постигнатото.

Каквото и да правите, не гледайте само външния вид, а слушайте и тялото си. Ако то ви дава признаци за лошо здраве, забавете крачка, намерете причината и я отстранете.

Дори и това да ви коства последните 2 реда плочки.
Поне такова е моето виждане, що се отнася до фитнес любители.

Моделите от списанията (където, между другото, доста често се срещат манипулирани снимки) и състезанията не са пример за подражание.

Бъдете здрави!

Използвани източници

  • precisionnutrition.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Коремно-разгъване-на-швейцарска-топка
Коремно разгъване на швейцарска топка

Swiss ball rollout

Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow