Култ към фитнес технокрацията или хай-тек в услуга на тялото?

Електронните уреди, които предлага съвременната фитнес технология

Технокрацията може да се разглежда като тенденция, изразяваща се във въвеждане на нови технологии в ежедневието с цел повишаване на жизнения стандарт. Разбира се, винаги съществува въпросът колко нужна ни е техниката? В тази статия ще намерите информация за най-популярните електронни инструменти в света на некомерсиалния спорт и в частност на фитнеса. 

Подозренията, че хай-тек в спорта е просто поредното модно течение, се засилват и от PR-кампаниите, водени от много фирми в индустрията, футуристичния дизайн на джаджите и тенденцията за кръщаването им с въздействащи имена! От друга страна, пулсомерът е инструмент, спасяващ животи...

Видове и функции на основните инструменти

 • Пулсомер (преносим, вграден) - показва текущия пулс;
 • Кантар (механичен или електронен) - показва моментното тегло;
 • Сфигмоманометър - (ел. манометър и маншета) - измерва периферно кръвно налагане в кръвоносните съдове;
 • Калипер (тук ще се спрем на електронните) - измерва подкожни мазнини посредством дебелината на редица кожни гънки;
 • Електронен датчик за качествен тъканен анализ (най-често се вгражда в ел. кантари, но съществуват и самостоятелни, преносими датчици) - чрез биоелектричното съпротивление измерва тъканни съотношения - мастна тъкан, костна тъкан, водно съдържимо;
 • Електронни термометри (най-практични са инфрачервените, затова ще се спрем на тях) - измерват телесната температура;
 • Крачкомер (електронен) - за измерване на разстояние и задаване на такт за крачка, т.е. скорост на ходене/тичане + отчитане на калории;
 • Хронометър - (най-често бива електронен часовник с памет) - отчита време, сравнява времеви резултати, води календар със спортен дневник;
 • Електронни преносими дневници - специализирани миникомпютри, съдържащи всевъзможен софтуер за следене, напътствия и записване на тренировките и тренировъчните постижения, както и менюто за деня;
 • Електромеханични метрични устройства - измерват телесни обиколки и имат памет;
 • Устройства за електро-мускулна стимулация (ЕМС) - релаксация, тонус, възстановяване посредством мускулна стимулация с ток;

Пулсомерът - полезен, нужен, животоспасяващ

Съвременните спортно ориентирани пулсомери са вградени в ръчни часовници или комбинирани устройства, показващи пулс и кръвно налягане. Препоръчителни са за всеки спортуващ човек над 40-годишна възраст, имащ проблеми с наднормено тегло, за всеки спортуващ под тази възраст с медицинска диагноза "затлъстяване над 30%", както и за всички хора, които упражняват активна двигателна дейност след 55-тата си година.

Друга важна функция на този уред е да индикира вида на кардио тренировката ви, като подсказва дали сте навлезли в активна фет бърнинг зона. Ако се стремите към сваляне на мазнини или просто искате да покриете теста на Купър, не забравяйте да включите пулсомера, в противен случай рискът е за ваша сметка.

Електронен кантар - незаменим за хора с предопределени цели

Модерният електронен кантар е незаменим за хора, стремящи се към промяна в теглото, независимо от посоката на процеса. За разлика от механичния кантар, електронният има памет, а често и вградена система за електронно качествено измерване на мастна тъкан и вода. Той може да притежава профили, всеки от които с опция за персонализация по ръст, пол, възраст, а понякога дори и расова принадлежност.

Всички тези "екстри" целят по-точна диагностика. За последната обаче се искат и по-задълбочени познания в областта на антропометрията и фитнес приложението й. Обикновено кантари с датчици се ползват заедно с фитнес софтуер, позиционирани са във фитнес зала или са собственост на клиент, ползващ услугите на личен треньор. Тълкуването на резултатите може да бъде много различно.

Сфингоманометри - простичко казано, това са уреди за измерване на кръвно налагяне

Модерните уреди от този тип са накитници с електронен монитор, показващ пулс, налагане, граници, време, енергоразход. Имат памет и функции за персонализация, като изискват въвеждане на възраст, а някои и пол. Целта им е да предпазят сърцето от претоварване, като следят периферното кръвно налягане и по това "предсказват" какво е налягането на аортата.

Интересно тяхно приложение освен предпазването от хипертонична криза е предсказването на хипотония - състояние, типично за аеробно претрениране, при което кръвната захар пада  под физиологичните граници и може да последва припадък.

Сфингоманометри е желателно да ползват с цел здравен контрол всички хора над 55 години с проблеми с теглото, избрали да се занимават с аеробни или силови спортове в късна възраст. Както и всички спортуващи или активно движещи се хора с медицински диагнози - инсулинозависим диабет, аритмия, хронични хипо- или хипертонии.

Калипер - биоматематика на кожните гънки

Измерването с електронен калипер е далеч по-просто от това с примитивния му пластмасов братовчед. Причината, е че модерните калипери сами сумират гънките, превключват от програма на програма и по зададено уравнение показват % мазнини.

За правилното измерване има голямо значение човек да знае къде да мери и колко кожа да обхване, за да може да се въведе стандарт в измерването, който да води до логично последователни резултати.

Такъв уред е редно да има всеки уважаващ себе си треньор. Обикновено в повечето фитнес зали, където няма електронни устройства за тъканен анализ, винаги има електронен калипер, затова помислете добре дали наистина ви трябва такъв, преди да решите да пазарувате хай-тек джаджи!

Датчици за качествен тъканен анализ

Това са сложни апарати, работещи на приципа на сравнение на биостатистични данни, текущи измервания и математически преобразувания на база биофизични взаимозависимости. Като цяло се използва принципа на биоелектрическото съпротивление в тъканите, чрез подаване на много слаб ток. 

С тяхна помощ могат да се измерват общото количество телесни мазнини, водното съдържание, мускулната тъкан, костната тъкан. Често софтуерът, вграден в тях прави цялостен анализ, посочвайки индекса на телесната маса, отклоненията в теглото и показва съвкупен фитнес резултат по стандарт.

За да е прецизно измерването обаче, дланите и стъпалата на измервания трябва да нямат драстични разлики в повърхностната влажност на кожата, а това невинаги е просто. Въпреки това въпросните уреди дават стандартна грешка, най-често отбелязана в ръководството към всеки уред.

Електронни термометри - за проверка на термогенните формули

Целта на температурното измерване е да се види действа ли дадена термогенна формула, т.е. получили ли сте си обещаните по етикет 37,2 градуса или се касае за маркетингов трик.  Няма как да бягате с живачен термометър под мишница,  затова се ползват инфрачервени термометри. Те са най-практични, понеже измерването става за секунди.

Разпространен модел измерва температурата в ушния канал. Пъхате, вадите и... се усмихвате или ядосвате, според това дали термогенната формула си струва парите.

Може също да ви помогне да разберете кога един термогеник е влязъл в действие, т.е. кога да преминете от упражнения към средноинтензивно кардио за максимално изгаряне на мазнини. Естествено, този уред се ползва по-рядко, купуват си го осново маниаци и треньори!

Любопитни факти:

Макар да няма пряко фитнес приложение, един от най-често използваните електронни уреди във фитнес залите по света е mp3-плейърът. За разлика от гореизброените уреди, които са специализирани входно-изходни информационни устройства, внукът на "ходещия човек" е предназначен само да дава музикална наслада и да мотивира.

Най-голямата му полза обаче безспорно е да "стопява" времето, като създава усещане за кратка тренировка.

Втора част: фитнес технокрацията.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1