Сол - видове и ползи

Натриева и калиева сол, йодирана сол, флуорирана сол

от четиво за 4 минути

Повечето хора не правят разлика межу калиева и натриева сол. Много дори не се замислят какво е солта. Знаят само, че тя придава по-остър вкус на храната, което я прави по-апетитна, затова често слагат в нея повече, отколкото е здравословно.

Сол - видове и ползиОсвен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта се използва и за консервация на риби и меса.

В науката за храната и храненето вкусът "солено" се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата.

Останалите четири вкуса са: сладко, горчиво, кисело и "безвкусно", т.е. "неопределим вкус" (много особено вкусово усещане след консумация на глутаминова киселина).

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол.

В днешни дни обаче солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.

 • Химична формула: NaCl
 • Функции: доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и съдържанието на вода.
 • Ефект: свръхконсумацията на натриев хлорид води до увеличена жажда и задържане на вода в клетките, a това от своя страна води до отоци и повишено кръвно налягане.

Има доказателства, че физическите упражнения с интензивност, предизвикваща потене в продължение на час, увеличават желанието на спортувалите да консумират повече сол до 12 часа след тренировка със средно 50% завишение.

Този феномен се отдава на загубата на сол по време на потенето. По-нови изследвания подсказват връзка между знанието, че се приема сол и метаболитната реакция на тялото.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

 • Препоръки във Великобритания: до 4 гр сол (99% NaCl) или до 1,6 гр натрий за за ден, като за пределна доза се смята консумация на повече от 6 гр сол дневно.
 • Препоръки в Канада: до 3,5 гр сол (99% NaCl) или до 1,5 гр натрий за за ден, като за пределна доза се смята консумация на повече от 5,5 гр сол дневно.
 • Прeпоръки за САЩ: под 5,8 гр сол (99% NaCl) за денонощие.

Токсична доза за възрастни: повече от 12,357 гр/кг за денонощие

Калиева сол

Освен естествено съдържима в множество зеленчуци, калиевата сол се влага в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол.

Целта е да се балансира водният баланс в човешкото тяло.

 • Химична формула: KCl
 • Функции: внася калий в организма, а той от своя страна балансира клетъчното налягане заедно с натрия и калция.
 • Ефект: вложена в комбинирана сол (66% калий, 33% натрий) и диета с високо съдържание на натрий, калиевата сол балансира водния баланс на приемащия я.

В самостоятелен прием тя има диуретичен ефект, т.е. води до загуба на вода и калций с урината.

В свръхдози приемът на калиева сол е опасен, тъй като може да доведе до животозастрашаващи състояния: обезводняване, масирани мускулни крампи и инфаркт.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

 • Средна доза за денонощие: 0.2 гр/кг
 • Максимална доза за денонощие: 1 гр/кг

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. 

Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото.

Често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.

 • Химична формули: KI или NaI
 • Ефект: внася йод и калий или натрий в организма.

Дозировка:

 • Деца: 15-35 мг
 • Възрастни: 130 мг

Флуорирана сол

Този тип сол се използва в много страни от Европа, където флуорирането на питейната вода не е общоприета практика.

Флуоридът е важен за здравето на зъбите. Ето защо в повечето страни с нефлуорирана питейна вода влагането на калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол е практика.

 • Химична формула: KF или NaF
 • Ефект: внася флуор и калий или натрий в организма.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

Научните среди в света са сериозно разединени относно точните количества флуор, който трябва да се приема от различните хора.

Разликите са не само по отношение на средната дневна доза, но и по отношение на токсичната и смъртоносната доза на флуоридите.

Ето защо ще се въздържа да публикувам точни стойности.

В България флуорирането на водата е практика при водоснабдяването на населени места, ето защо не се наблюдава дефицит или недостиг на флуор. Допълнително от това вещество има в почти всяка паста за зъби.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Exercise increases the preference for salt in humans. Appetite.",  Leshem M, Abutbul A, Eilon R., 1999 Apr;32(2):251-60. PMID: 10097029
 • "Potassium administration reduces and potassium deprivation increases urinary calcium excretion in healthy adults", Lemann J Jr, Pleuss JA, Gray RW, Hoffmann RG. Kidney Int. 1991 May;39(5):973-83. Erratum in: Kidney Int 1991 Aug;40(2):388. PMID: 1648646
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
16 окт 2007 11:36

В такъв случай ‘коя сол’ е по-препоръчителна? Доколкото аз знам натриевата сол е най-недобрия избор (доколкото има най-добра и най-лоша сол).

Владимир Недков
2
16 окт 2007 12:16

За мен комбинираният вариант - 66 % калиева, 33 % натриева и 1% йодирана е най-подходящ, при положение, че в храната (колбаси, риби, сосове, млечни продукти) ни преобладава натриевата сол.

3
13 апр 2009 20:53

Това което съм чела за флуора е ,че е опасен токсин.При преработка на метали оставал като остатъчен материал,който не може да се преработва.В Сащ го изхвърляли във резерватите на индианците във водата,при което няколко племена пострадали много...кости и зъби.И понеже трябвало да плащат данъци за отпадъчните материали решили,както повечето лъжи, че едно нещо е полезно така и тази,че флуора е полезен за човека и започват да го прибавят във мин.вода и пастите за зъби.В Бг е имало подготовка да се прави в Кърджали,но са го спряли.Мисля ,че в книгата “Конспирация срещу здравето” има подробно обяснено.

Michael C
4
6 юни 2009 03:34

“Вода на воля, сол по неволя” - лаф на ветеринарите, но... както е казал Айнщаин - “Всичко е относително”:D:D:D

5
Каталина
27 фев 2010 11:11

Във древните индиански племена преди десетилетия,имало такива,които не познавали какво е вкуса на солта!Нямали И не се хранели със подправени храни!НаправеНи били изследвания за това колко процента от тях имат високо кръвно налягане и сърдечно съдов проблем.ОКАЗАЛО СЕ ,ЧЕ НЯМА ТАКИВА!
Изводите са за всеки!За мен като лекар е ясно,че натриевият хлорид повече уврежда,отколкото помага!Затова при хора при които има склонност към напълняване или високо кръвно налягане ,както и всички които вече имат тези заболявания е  нужна употребата на калиева сол и то точно тази-66%калиев хлорид и 33% натриев!
Браво на Вас,че пишете за този проблем!Поздрави!

6
Галина
24 юни 2010 12:09

Aз пък съм чела, че напоследък учените (ако не се лъжа френските такива) доказали, че високото кръвно налягане не се дължи на прекаляването със сол, т.е. солта не повишава кръвното...това не означава, че е полезна. А индианските племена много често са водили такъв начин на живот, който едвали само неподравените ястия са причина за доброто им здраве.
Аз сол ползвам в напълно ограничени количества и мисля, че прекомерната й употреба е въпрос на навик.
Относно флуора и аз съм чела много страшни неща за него- едно от тях беше,че прекалената му употреба в ранна детска възръс може да доведе до аутизъм. За съжаление тук педиатрите не се съобразяват с това в кой район колко флуор има във водата и изписват хапчета за  зъби на децата ей така на воля. Моят зъболекар, който членува в американска анти-флуор организация ме посъветва дори да ползвам паста за зъби без флуор и пак за съжаление такива се намират малко трудно.

7
Jordan
17 дек 2010 14:53

В България заради нарочна продажба само на йодирана сол вече сме на първо място в света по инсулти ,инфаркти и някой други заболявания вкл диабет .
След дългогодишна консумация изпразва парите на тн здравна каса - консуматорите след леко облъчване вдигат рязко кръвно.
Някой съставки осигурявани чрез солта водят до разширени вени става върпос за отработени горива на кораби транспортиращи товари между Юпитер и меркурии ,попаднали чрез замърсени води в солни пластове .Организма след разпознаване ги трупа далеч от мозъка и сърцето някъде под колената за да може да ги контролира.

Владимир Недков
8
17 дек 2010 21:37

Само това с Юпитер и Меркурий не го разбрах. :)

9
19 май 2011 07:50

А откъде можем да си закупим комбинираният вариант - 66 % калиева, 33 % натриева и 1% йодирана?

Владимир Недков
10
19 май 2011 09:08

Продава се широко в търговската мрежа с напдис “С намалено съдържание на натрий”

11
8 авг 2011 08:52

Хубава статия , но авторът не споменава нищо за ефекта от хималайската сол.На опаковката пише че съдържа 84 минерала , което не е за пренебрегване :)

12
Васко
9 яну 2012 13:32

До г-н Св.Николов! Нека аз да спомена за хималайската сол. Тя е също като бутилираната “Трапезна вода” , “Преподобна Стойна”, “Изворна вода”, т.е. обикновена вода но пакетирана за по-висока цена.Направо не ми се вярва някой да хукне да внася сол от Непал и да я предлага в търговската мрежа. С очи да видя , няма да повярвам.Всички ние си познаваме ментетата, не се правете на наивници.

13
Erol_N
20 яну 2012 09:43

“Обикновената готварска сол, която купуваме в магазините може да има добавки от рода на алуминиев силикат, който я прави по рохкава. Алуминиевият силикат е признат за един от главните виновници за болестта на Алцхаймер.”
———————-

Ако това е вярно би трябвало сериозно да се замислим ?

ivan sabchev
14
9 юни 2012 05:39

това с ползите от хималайската сол е недоказана измислица и рекламен трик

Тодор Петров
15
7 окт 2012 12:00

Владо,
Вкусовете са 6 (шест).  Липсват ти лютиво и умами. Направи търсене за последното.
Чета те с удоволствие с години. Днес едно момиче ме накара да се замисля за солта.  И попаднах на теб.  Претърсих много места, като например, http://www.leguerandais.fr/index.php?id=16 - sel de Guérande,
http://www.maldonsalt.co.uk/ - Maldon Sea Salt,
http://www.wisegeek.com/what-is-kosher-salt.htm#, която не е много кошер,
http://amberwoodterrace.wordpress.com/2012/02/10/himalayan-salt-why-is-may-be-the-best-option-for-your-health/, което не е съвсем вярно, защото йоните на NaCl са много важни за нервната система,
http://www.infotourism.net/index.php?t=5838&m=2, Поморийски солници
и много други от Азия и Америка, но сякаш най-добра си остава Википедиа.
Вероятно всички знаят, че солта е била разменна монета.  Беше ми интересно да се ровя из солта.
Дано съм бил полезен. Желая ти всичко най-добро.

Владимир Недков
16
7 окт 2012 18:19

Привет Тодоре!

Благодаря за допълнението, но за “умами” (глутамат) срещам мнения, че макар сетивно е различна - рецепторите за усет няма, а усещането за вкус при него е по-скоро смесен сигнал за вкусове в мозъка. Ще напишем нови статии и за това.

Благодаря ти за похвалите, радваме се да сме полезни!

Тодор Петров
17
8 окт 2012 07:17

Така е. И аз смятам, че такова животно като “умами”, измислено през 20 век, а хората преди това не са го знаели, нЕма. Но то се наложи и е общоприето.

Florina
18
15 окт 2014 13:46

Благодаря за полезни статии, много неща научавам интересни. Аз купувам хималайска сол и вярвам че е натурална,пише че доставена от Пакистан,отдавна я исползваме в семейство за хранене и сме доволни.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.