Треска и трескоподобни риби

Как така хекът е риба треска, а мерлузата е хек, но не е риба треска?

Трескоподобните риби са пъстър колорит от постни хищни видове. Месото им е крехко, но и също така сухо. Имат нужда от допълнителен зеленчуков сос с мазнина. Съдържат ниско количество холестерол, а маслото от черен дроб на същинската треска е сред най-богатите на витамин А животински хранителни източници. Научете още!

Треска и трескоподобни риби

Кратка история на тресковите риби

Тресковите риби са едни от най-разпространените видове в националните морски кухни на всички крайморски и крайокеански народности в Северна Америка, Европа и някои части на Азия.

Причината за това се крие във факта, че са били източник на изобилната и жизненоважна храна за бързо нарастващото население на европейските крайморски нации през средните векове.

Лесното опушване и осоляване е давало възможност за търговия и по суша. Вероятно за търговските пътища на рибата може да се напише толкова, колкото и за пътя на коприната, затова ще се спра до тук.

През петдесетте до седемдесетте години на миналия век са се водили три търговски войни за скъпоценните трескови риби.

В днешно време трескоподобните са едни от най-консумираните риби в световен мащаб. Важни са за икономиките на САЩ, Обединена Европа (северно европейските страни) и почти изцяло изграждат износа на Гренландия. 

Какво представляват треските и трескоподобните риби?

Трескоподобните риби са соленоводни морски или океански риби.

Според зоологичната систематика на рибите трескоподобните са голям разред, обхващащ същинските трески, тресковия хек, мерлузния хек и други.

Докато хековете са по-близки до семейство същинските трески, явявайки се подсемейство, то мерлузите споделят с треските само общия разред - трескоподобни. 

Рибарите по света наричат с едно и също име двете приличащи си риби от различни семейства: трескоподобни хекове (подсемейство Phycinae в Същински трески) и мерлузоподобни хекове (подсемейство Мерулзови в Мерлузоподобни).

Важно е да не бъркаме бялата риба с трескоподобните риби, понеже последните са в съвсем отделен и равнопоставен разред - бодлоперки (костурови).

Достатъчно зоология. Като изключим еволюционните си общи линии, от гледна точка на храненето трескоподобните риби споделят само общ среден състав на протеин - около 17-19%.

Мазнините варират в рамките на 0,5-5%. 

Видове трески и трескоподобни риби

Тихоокеанска треска (Gadus macrocephalus) - живеят в дълбоки води, като се предполага, че могат да навлязат до 900 м дълбочина.

По размер достигат до половин метър, при среден такъв около 30-35 см и тегло до 15 кг, при средно около 6-8. Лови се най-вече по западния бряг на САЩ.

Повечето от непродадената риба се прави на сурими. Сурими е рибна паста, която ние сме консумирали в състава на българските рибни пръчици, известни като рачешки рулца. За незапознатите - там няма раци!

Рибната надпревара за най-добър улов в подстъпите на Северно море и Северния ледовит океан е била част от икономическата надпревара между САЩ и бившия Съветски съюз.

В резултат на безконтролния улов сега този вид е сред застрашените подобно на атлантическата треска и рибата тон. 

Атлантическа треска (Gadus morhua) - расте до два метра. Теглото й достига до 50 кг, с което в пъти превишава тихоокеанския си събрат.

В резултат на свръхразвъждане е започнала надпревара между САЩ и Канада от едната страна на Атлантика и между европейските северни държави в Северно море.

Резултатът е все по-намаляващ улов на атлантическа треска.

Европейска мерлуза (Merluccius merluccius) - живеят на дълбочини между 150 и 500 метра. Достигат до 1,35 метра и 15 кг. 

Трескоподобен (ирландски) хек (средно за видовете). Със средна дължина 25 до 45 см и тегло 5-8 кг. Внесен е от Ирландия за САЩ преди два века. 

Видове продукти от трескоподобни риби

Трескоподобните риби предлагат всички рибни продукти: филета, хайвер, рибно масло, хайвер и са суровина за сурими.

Хранителен състав на трескоподобните риби

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр:

 Продукт

вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Тихоокеанска треска 81.3 82 17.9 0.6 0 37  0

Атлантическа треска

81.2 82 17.8 0.7 0 43  0

Европейска мерлуза

80.7 74 16.5 0.5 0 -  0

Ирландски хек

78.8 94 17.7 2.3 0  0

Постни рибни пръчици (внос САЩ)

45 290 23 18.00 9 - 0.8 6.1 

Сурими

76.3 99 15.2 0.9 6.85 30   0

Разликите в съдържанието на витамините на различните видове варират твърде много, за да се спираме подробно. 

Как да изберем и как да съхраним тресковите риби?

Може да закупите треска предимно замразена или консервирана. Замразената бива обезкостена без перки и без глава или само филе.

Консервираните филета са потопени в растителни масла или във вода. Може да ги намерите осолени или опушени подобно на херингата. 

Идеи за приготвяне на трескови риби

Печена в обвивка (10 до 20 минути):

  • завита в метално фолио на фурна и сос;
  • в гюведже със сосове.

Панирана (4-6 минути според дебелината на филето):

  • в брашно или галета.

Печена (около 10-15 минути според дебелината на филето):

  • филетирана на скара;
  • печена в тава на фурна;
  • филетирана в йенска тенджера.

Пушени или осолени филета от трескови риби - консумират се като мезе, в комбинация с вина или по-твърд алкохол.

Рибните пръчици се използват за мезе към бира. Препоръчваме ви да не злоупотребявате с алкохола, когато консумирате риба.

Препоръчваме ви да опитате паниран хек в зехтин и сусам с пресен сос от маслини, домати и лук.

Идеи за по-здравословна кухня

Треските вървят най-добре със сосове. Направете си свеж зеленчуков сос от пасирани зеленчуци и горчица или хрян. 

  • Диетолозите съветват да гарнирате рибата със саморъчно направен сос от зеленчуци и растителни масла за допълнително обогатяване на блюдото с витамини и с цел повишаване на неговата стойност на засищане.
  • Кулинарите съветват да киснете солената риба във вода поне 12 часа, преди да я сготвите. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1