Натурални или синтетични витамини?

Витамините са това, за което е еволюирал организмът на човека.

Понякога диетата ни не върви, чувстваме обща отпадналост, умора, намалени резултати. Тогава препоръката е да вземаме витамини. Имунната ни защита отслабва през зимните месеци и започват да се разпространяват устойчиви на студа вируси. Тогава препоръката е пак да вземем витамини. Когато пък сме болни и сме на антибиотик, лекарят често предписва заедно с него и витамини. Пием и антибиотика, и витамините. А тези витамини са малки хапченца, таблетки, разпространявани по аптеките и в магазините за спортни храни. И един от най–големите спорове в съвременният спорт и фармацевтиката е, дали действително тези хапченца имат свойствата на витамините, дали поне отчасти ги заместват, или са маркетингов трик, който даже може да се окаже вреден. На този въпрос ще се опитаме да намерим отговор.

Натурални или синтетични витамини

Кои са натуралните витамини?

"Натурални" наричаме витамините, приемани от натурален източник - зеленчук, плод, месо. Те обикновено съдържат активния фактор на витамина, заедно с множество ко-фактори с биологичен произход, полезни и ефективни за човешкото тяло.

Обратно на тях, синтетичният витамин често се прави от производни на катрана или каменовъглената смола (или други петролопродукти) съединения. Тази смола е богата на въглерод, витамините пък са съединения с преобладаващо въглеродно съдържание. Така добити те нямат ко-фактори, дори преминавайки през различни биохимични фази, често се налага да бъдат пречиствани.

Доводите "за" и "против" синтетичните витамини

Първи и основен довод на натуралистите е фактът, че синтетичният витамин няма ко-фактори. Този довод е неоспорим и на практика това лишава организма от важни биоактивни съставки, ограничавайки се в някаква основна функция на организма. Ко-факторите, като биофлавоноиди и др., имат уникални свойства за организма и променят даже ефекта на витамина. Особено характерен е случаят с витамин С, който се комбинира с редица биофлавоноиди. При откриването му като т.нар. антискорбутен фактор, биофлавоноидите не са били известни и на практика не са синтезирани.

Контрадоводът е, че синтетичният витамин обладава точно основната функция на витамина, а не случайните съпътстващи такива. Защото ко-факторите на витамините не са константа и ко-факторът на един и същи витамин може да е различен, според това дали витаминът се приема от месо или зеленчук; даже точният вид зеленчук например може да повлияе на ко-факторите. Вторият довод касае идентичността. Случва се синтетичният витамин, макар и пълен химичен близнак, да не съответства напълно на естествения си събрат. Молекулата на витамина въздейства на светлината като кристал. Пречупва я, като в повечето естествени витамини това пречупване е дясно и молекулата се обозначава с буквичката "d" (от латински dextro - дясно).

Синтетичният витамин често дава огледален или обърнат образ. В повечето случаи той пречупва светлината наляво и надясно, като това се означава с dl (dextro - levo - дясно - лява верига). Оказва се, че макар съединението да е 100% същото, тази подредба на веригата никак не е пренебрежима. dl веригите в много случаи се оказват биологично неактивни, трудно разградими за организма, а в някои случаи даже подбуждат съмнения за токсичност.

Ярък пример в тази насока е витамин Е. Растителните масла дават d- формата на витамин Е, докато синтетично се добива dl - форма на витамин Е. Човешкото тяло възприема само d - формата; l вариантът не се знае да принася някакви ползи на организма, а се смята, че почти директно се изхвърля. Ползата за организма от възприетият синтетичен продукт тогава би била дотолкова, доколкото успее да раздели двете форми, да изхвърли ненужната и да усвои нужната.

Факт е обаче, че това става - организмът възприема витамина и от суплементи. Изолираният случай не е твърде показателен. Повечето синтетични витамини се възприемат от организма директно или бързо се конвертират в биоактивната си форма.

Контрадовод за витамините - суплементи е и активността им, в следствие на производствения процес. Те често преминават термична обработка. Обработват се с химикали. Поставени са под налягане. Примесени са с промишлени гелове. Това намалява качествата им, може да промени структурата им и определено забавя абсорбирането им и усвояването им от организма до 50%. Например за бета-каротина се оказва, че клиничните изследвания на синтетичната форма дават в аналогични случаи различни, несигурни резултати, което поставя под съмнение ефективността му.

Това обаче се компенсира с високата концентрация, регулируема доза и примесване с определени ензими - често срещано при някои фирми. По този начин усвояемостта се подобрява. Все пак известен риск остава, особено за храносмилането, именно за това за много витамини се препоръчва да се приемат заедно с храната, за да не застояват самостоятелно в стомашно-чревния тракт и да предизвикат промени.

Съвременната фармацевтика дава някакво решение на проблема: това са натуралните извлеци на витамини. Лесно ще ги познаете, макар и да са на хапчета. Те са значително по-скъпи от химикалите, значително по-малотрайни и имат мирис, често неприятен. Много от компаниите обаче майсторски прескачат тази летва.

Маркетингът е сериозно оръжие в арсенала им. Първо, те смесват понятията "от натурален източник" или "органичен" с търсеното понятие - "естествен, натурален извлек". По този начин объркват незапознатия потребител. На практика дори синтетичните хапчета, направени от смола, имат органичен източник - смолата, но това не ги прави естествени и комплексни. Друг "майсторлък" са така наречените "ко-натурални" витамини - хапчета, в които само част, понякога дори не повече от 10% от витамина е истински натурален, а останалото е синтетика.

Как да ги познаем?

Освен опознавателните белези, споменати по-горе, много за характера на витамина говори и използвания за синтеза му ресурс. Сериозните фармацевтични компании публикуват източника, от който са създали витамините си. Ще цитираме тук една съкратена таблица на характера на витамините според източника им:

Витамин:

Ако източникът е:

Витаминът е:

Витамин A

Рибено масло
Лимонова трева(Cymbopogon +)
Ацетат
Палмитат
Непосочен източник

Натурален
Ko -Натурален
Синтетичен
Синтетичен
Синтетичен

Витамин B-Complex

Бирена мая
Непосочен източник

Натурален
Синтетичен

Витамин B1 (Thiamine)

Мая
Тиамин Мононитрат
Тиамин Хидрохлорид

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин B2 (Riboflavin)

Мая
Рибофлавин

Натурален
Синтетичен

Витамин В5 (Pantothenic Acid)

Мая, оризени трици или черен дроб
Калциев Д-Панотенат

Натурален
Синтетичен

Витамин B6 (Pyridoxine)

Мая
Пиридоксин Хидрохлорид

Натурален
Синтетичен

Витамин B12

Черен дроб
Микроорганизмова ферментация
Кобаламин Концентрат

Натурален
Ko -Натурален
Ko -Натурален

PABA

Мая, Пара - аминобензоена киселина
Аминобензоена киселина

Натурален
Синтетичен

Витамин В9 (Folic Acid)

Мая или черен дроб
Птероилглутарова киселина

Натурален
Синтетичен

Витамин В8 (Inositol)

Соя
Изолиран от зърно

Натурален
Ko -Натурален

Холин - към групата В

Соя
Холин Хлорид
Холин Битартрат

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин В 7 (Biotin)

Черен дроб
Д - биотин

Натурален
Синтетичен

Витамин В3 (Niacin)

Мая
Ниацинамид
Ниацин

Натурален
Ko -Натурален
Синтетичен

Витамин C (Ascorbic Acid)

Цитруси, розови стъбла, плод от ацерола
Аскорбинова киселина
Непосочен източник

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин D

Рибено масло
Мая
Калциферол

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин E

Растително масло, олио от пшенични кълнове, смес от токофероли
DL алфа токоферол

Натурален
Натурален
Синтетичен

Витамин F

Есенциални мастни киселини

Натурален

Витамин K

Люцерна
Менадион

Натурален
Синтетичен


И извлекът не е задължително решение на проблема с витамините. Макар и чист, натурален, той често е самостоятелен, без ко-фактори и няма чистата биологична стойност на естественият витамин.

Предимствата на двата типа витамини

  • Натурални витамини - пълна биологична стойност, пълна усвояемост, естествена разработка от организма с ензими, несъмнено здравословни. Натуралните витамини са това, за което е еволюирал организмът на човека, още докато предците ни са живели по дърветата. Също така, на пазара има и натурални витамини за деца.
  • Синтетичните витамини - по-евтини, достъпни, по-концентрирани, напълно контролируеми дози, по-чисти, много варианти на прием, клинично ефективни. Приложението им като лекарствени средства е неоспоримо; съмнения за токсичност носи дълготрайната им профилактична употреба.

В обобщение може да кажем: синтетичните витамини не са заплаха. Но определено за продължителна употреба препоръчваме, доколкото можете, да изберете натуралното. Ефектът му е 100% гарантиран, а ензимите на Вашия организъм го отработват по-ефективно. Рискове от токсичност на витамина или от алергия към него няма. Търсете силата на витамин С в портокала или лимона, витамин В в черния дроб или бирената мая, търсете натуралното, ако и да е по-сложно за изчисления. Витамините на хапчета пазете за случаи, когато наистина ще ви бъдат необходими!

Използвани източници
  • nutriteam.com
  • vitamins-nutrition.org

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1