Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес формата и честите пътувания

Какво следва да променим в спортния си режим и как се променят фитнес целите ни, когато пътуваме?

Ново място, красива обстановка и много интересни и непознати неща наоколо. Иска Ви се да се впуснете в разглеждане, но трябва да си починете. А какво ще правите на следващия ден? Шопинг, ходене по музеи и бизнес срещи? Не забравяйте, че освен вече изброеното, трябва да се погрижите и за тялото си, като му намерите качествена и диетична храна, a и му отделите време за тренировки и релаксация. Да поговорим за тренировките...

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес формата и честите пътувания

Социални, професионални и спортни приоритети

Пътуванията имат различен характер. Някои са за отмора, други са част от работата ни, а трети са свързани с личен или социален ангажимент. При някои пътувания сме способни да разполагаме с времето си, а при други едва ни остава време да се наспим. Поради всички тези различия е важно да сте наясно ще имате ли време да тренирате, след като пристигнете на новото място. Трябва да определите приоритетите на пътуването си. В краен случай една почивка може да ви се отрази прекрасно, стига да не се проточва за повече от 20-30 дни, ако не сте професионални атлети, разбира се. Ако изберете спорт по време на пътуването, то предстои ви да свършите три важни неща в първите три дни след пристигане: да намерите спортен център, да адаптирате фитнес програмата си и да изберете час, в който ще спортувате.

Пътуване и промяна

Пътуването е свързано с промяна на ежедневния ритъм на живот, в резултат на което ще се сблъскате с невъзможност да приложите някои от вече изградените си здравословни и уелнес навици. Може да ви се наложи да смените часовата зона за спорт, да коригирате фитнес програмата си спрямо новите уреди в наличния фитнес център, по всяка вероятност ще се храните различно. Възможно е да се сблъскате и с проблеми при съня.

Да спортуваме или не?

Ако пътувате с кола/автобус и пътуването ви трае няколко дни, то изобщо не си помисляйте да тренирате, докато не стигнете финалната дестинация. В случай, че пътуването ви е отнело един ден, то спрете тренировки в първите три дни след пристигането си. Както вече споменах по-горе, това е срок, в който ще се адаптирате към природните особености на средата, към местния пазар на храни. Иначе казано, първите дни са за планиране и приспособяване. Когато се почувствате в свои води, е време да направите първата си тренировка на новия терен.

Как да променим тренировките си, така че да компенсираме тежкия път?

Най-важното условие в самото начало е да намалите обема и интензивността на тренировката, което ще намали и плътността й, ако запазите същата продължителност. На прост език това значи да се откажете от последните серии в основните си упражнения и да смъкнете работната тежест с около 20%. Почивките пък увеличете с 1/3. Въздържайте се от сериозни кардио сесии. Запомнете, първите тренировки на новото място трябва да са щадящи.

Какво да променим в тренировките си, така че да не се отклоним от стратегическите спортни цели, които сме си поставили?

Пътуването само по себе си е стресова промяна, която няма как да не се отрази на спортните ви цели. Стресът, който изживява тялото, докато сменя средата е достатъчна причина да забавите скоростта на спортния прогрес, за да не се претоварите. Намалете енергоразхода в тренировките, като намалите броя на сериите. Намалете натоварването върху нервната система, като смъкнете броя на повторенията в серия, ускорите темпото на изпълнение и увеличите почивките. 

Връщането към спортните цели може да се случи едва след седмица тренировки без симптоми на претрениране. Ако ви остават още поне две седмици престой, това ви дава възможност да вдигнете темпото, но само в случай, че сте адаптирали храненето си. При това положение се върнете към стария си тренировъчен план. Когато дойде време да пътувате обратно, най-добре не тренирайте в деня преди заминаването. Ще наваксате след един-два дни почивка.

Често допускани грешки

  • Кръгова тренировка от "всичко по много" - трите дни почивка и новия климат може да ви дадат измамно чувство за свръх възстановяване. При много хора това е достатъчен стимул да дадат най-доброто от себе си още на първата тренировка. Резултатът е претрениране.
  • Кардио тренировки "на високо" - да опитате да проведете рутинното си кардио на 3000 м (в Алпите например) ще завърши с неочаквано разочарование. Вместо да тичате или да налягате кростренажора, най-добре направете една разходка по наклон на пътеката или още по-добре, сред природата, стига климатът и сезона да позволяват.
  • Кардио тренировка "на влажно" - ниските надморски височини и влагата на въздуха в тропиците са крайно неподходящи за високо интензивно кардио. Лошото е, че същата тренировка, която сте провеждали у дома, тук може да качи натоварването върху сърцето, заради температурните разлики и влажността. За да избегнете това изчакайте седмица за адаптация преди да качите темпото в аеробните упражнения
  • Кардио тренировки "в суха и прашна среда" - Полу-пустинният и пустинният климат са крайно неподходящи за кардио тренировки. Без значение от климатиците в спортните центрове, въздухът там си остава сух и запрашен. Не се учудвайте, ако след тренировка имате кашлица и раздразнено гърло.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow