Диета и пътуване

Как да предпазим хранителния си режим по време на път?

Какво ли има в менюто на хотела? Много и вкусни десерти, шведска маса за обяд и закуска. Как да не се върне човек за още една порция, нали е малка... Толкова трудности имате покрай пътуването, но сега ако и това удоволствие си отнемете, най-много да се върнете по-добре изглеждащи и по-мотивирани за спорт.

Диета и пътуване

Ново място, нова диета?

Пътуването е свързано не само с промяна на ежедневния модел на живот, но и със загубата на възможности. Когато загубим шанса да купуваме позната храна, която използваме в хранителното си меню, понеже на новото място в чужбина не може да я намерим, трябва да направим важен избор. Ако пътуването ще ни задържи на новото място за повече от десет дни, се налага да адаптираме диетата си или да се насочим към нова такава. Адаптацията е възможна, когато храните в старата ни диета са налични на местния пазар като видове продукти, а разликата е в опаковката или пък липсват един два продукта. В случай, че менюто ни е по-капризно, например не ядем месо, а сиренето, на което сме разчитали, липсва като вид, то се появява основен проблем с набавянето на протеини. Липсата на основни продукти от диетата, които да покриват диетичните ни изисквания може да ни принуди просто да я спрем, докато не се приберем. Това повдига въпроса...

"Х" дни, извън диетата - ще отиде ли всичко по дяволите?

Седем до десет дни без диета няма да ви върнат назад, освен ако не сте решили да опитате от всички вкусни деликатеси, които предлага местният кулинарен пазар. Престоят над този период обаче е свързан с риск от недостатъчен прием на протеини и завишен прием на бързи въглехидрати или мазнини. Обикновено провеждането на нисковъглехидратни контролни дни, веднъж на всеки два до три дни, има потенциал да задържи подкожните ви мазнини в тесни граници.

Трудности с диетите според фитнес целите на трениращия пътешественик

Сигурно сте се досетили, че не всяка диета е приемлива за път. Пораженията по диетите ви като цяло зависят от това колко амбициозни са били целите, които сте си поставили, преди да фиксирате начина си на хранене. Най-трудно е по време на изненадващо пътуване да спазите заплануваната цел да свалите излишните мазнини. Диетите, чиято ефективност разчита на рестрикции и контрол над две и повече групи макронутриенти, най-често търпят провал.

Пътуване и диети за отслабване

За хората с малък опит в пътуването държа да отбележа, че при завръщане у дома не бива да се учудват от новите по-високи стойности на кантара. Ако се касае за пътуване в стил "всеки ден на ново място", то вината е в "бързата храна", която трябва да компенсира обяда и следобедната закуска, липсата на вечеря и пропуска на закуска. В случаите на престой тип "отмора в райско кътче" се касае за грешки, свързани с вродената ни лакомия за сладко. В райските кътчета винаги има голям набор сладкиши, мелби, захарни коктейли и сладкарски десерти или иначе казано, всичко, от което клиента може, но не бива да се лишава.

Най-лесната за следване система за хранене в чужбина е тази на ниско въглехидратната диета. Тя е рестриктивна само към въглехидратите, а човек с добра обща култура на хранене лесно ще съобрази кой източник представлява заплаха. Високо протеиновите диети, равномерно балансираните диети и ротационното хранене не дават добър резултат на чужд терен, защото са далеч по-сложни и крехки, а това дава възможност за натрупване на невидими грешки. Последното пък обрича резултата. Ако се налага да останете далеч от дома за месец, то най-добре преминете към задържащ режим. В случай, че престоят е в рамките на три-четири месеца, побързайте да адаприрате диетата или да направете нова, като след месец адаптация и успех в задържането на тегло, можете отново да се насочите към редукция на мазнини.

Пътуване и диети за покачване на активно тегло

Покачването на мускулна маса е по-трудно от самоцелното покачване на тегло, понеже изисква контрол над поне два компонента в храната, както и един базов параметър. Става дума за протеини/ден + мазнини или въглехидрати/ден и, разбира се, ккал/ден. Режимът може да бъде успешен, ако пътуването ви е в рамките на ЕС, САЩ, Канада, Австралия или друга държава с напреднала индустрия на диетични храни. Колкото по-голям е градът, в който ви предстои да отседнете, толкова по-лесно ще намерите храна с подходящ етикет. За онези, които са се отправили на изток към Азия, Мала Азия или Океания, нямам добри новини. Препоръката ми е да се насочите към задържане на фронта или да качвате тегло, без да се вторачвате в мерките, с идеята, че ще изчистите по-късно. Разбира се, внимавайте колко качвате, защото повече от един килограм за седмица в повече за период от три седмици, подсказва че нещата отиват към "Мечо Пух". Изборът на диета следва да е ВМ-НВД или ВВД.

Пътуване и диета за поддържане на форма

Добър избор. Да задържите формата си далеч не е толкова трудно, в сравнение с това да се стремите към качествена и контролирана промяна, докато сте подложени на стрес. Постижимо е при всички, които не са във върхова спортна форма. Професионалните спортисти следва да пътуват с готвач или да разчитат на собствените си кулинарни умения. Най-адаптивните диети за поддържане са ВМ-НВД и РБД.

Пътуване, диета и преформиране

Много, много лоша идея. Рискувате да свършите с по-малко мускулна маса и повече мазнини, вместо обратното. Все пак отивате на ново място и нямате понятие, дали ще успеете да се храните толкова често, колкото преди, как ще ви се отрази новата храна и не на последно място, какъв ще е ежедневният ви разход на енергия. Препоръчвам да се насочите към нещо по-предсказуемо: поддържане или качване на тегло.

Ако диетата се провали?

Обикновено всяка лоша диета води до следващата такава, защото ние все пак ядем всеки ден. А там, където има храна, има наличие или липса на модел. Липсата на модел на свой ред може да ни отдалечи повече или по-малко от спортните ни цели. Тук нещата опират до местна кухня, вътрешен инстинкт за това какво да се яде, свободно време да си изядем (и приготвим) всичко по норматив и собствен метаболизъм. Традиционно хората с по-бавен метаболизъм, дълго задържали се на едно тегло преди пътуването, ще имат по-малко ядове. Онези, забързали метаболизма си с диети и обемен спорт, ще усетят нещата по-тежко. Времевият период също е от значение. Да провалите диетата си в рамките на десет дни не е страшно. Да я провалите ужасно за три дни, пък съвсем не е страшно.

Страшното е да я проваляте на всеки пет дни, за по два-три дни, защото сменяте мястото или да се върнете от двумесечна командировка, през която сте минали на две хранения като за последно. Загубата на социалните навици е най-голямата вреда, която може да ви нанесе дългото пътуване. Успеете ли да запазите броя на хранителните порции през деня, да удържите фронта срещу захарта, да запазите хранителните съотношения на отделните видове храни в порция, пък било и визуално, значи не сте загубили много. Теглото, силата, подкожните мазнини, тонусът - всичко това е лесно поправимо. Мотивацията, гледната точка и ежедневният модел се променят най-лесно към зле и далеч по-трудно към добре, защото за да станете по-зле, просто не трябва да правите нищо.

Как да адаптираме начина си на хранене към новата обстановка?

Преди всичко поставете приоритет върху това "какво ядете", наравно с това да си починете, да си свършите работата и да видите нови неща. Другото е организация:

  • Предварителна онлайн подготовка: Проучете местния пазар за храни. В САЩ, ЕС и много други места по света можете да пазарувате онлайн. Нещо повече, понякога онлайн можете да намерите повече диетични храни, отколкото ако търсите в някой клон на търговска верига. 
  • Бързо ориентиране в менюто на местния супермаркет: Не по-късно от третия ден след пристигането е време за шопинг. Направете си списък с храни, които ще влязат в менюто ви и такива, които е по-добре да избягвате. Въздържайте се да държите местни деликатеси на склад в хладилника Ви.
  • Направи си сам: Качествена храна, кухненско фолио и в пликчето. Вадите и ядете обяда и следобедната закуска, където пожелаете.
  • Сюрпризи само в правилното време: Местните вкусотии опитвайте с мярка. Един кулинарен експеримент за деня е достатъчен. Най-добре е той да бъде провеждан преди обяд, ако блюдото ще е богато на захар или привечер, ако ще е богато на протеини. Мазните ястия изискват много малък порцион. 

Диетичният ни инструктаж приключи. Дано да сме успели да ви помогнем в аванс за предстоящите кулинарни каламбури. Желаем ви успешно и безопасно завръщане у дома!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1