Суровоядство - за и против

Естествена необходимост или поредната прищявка?

Съществува една група от хора, за които приемът на сурова храна, базираща се предимно на пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена и мед, не е само прищявка, а необходимост, начин на живот. Тези хора са наясно с факта, че наднорменото тегло генерира редица заболявания, особено пък за организъм, поставен в условия на стрес и постоянно напрежение. 

СуровоядствоТова са т. нар. натуристи или още суровоядци, които се придържат към режим на хранене с изключително сурова растителна храна. В тяхното меню обикновено се включват пресни сурови или изсушени плодове и зеленчуци, ядкови плодове, покълнало жито, ядки от житни култури, семена и мед. Те консумират прясно изцедени натурални сокове, а употребата на кафе, цигари и алкохол за тях е табу.

Суровоядство - лек за редица заболявания?

Суровоядците смятат, че не бива да се консумира храна, която е била подложена на термична обработка или замразяване, защото именно тези процеси унищожават всички ценни за организма витамини и минерали, съдържащи се в храната. Допустимо е само сушене, и то по абсолютно естествен начин.

Разбира се, това течение има и свои крайни привърженици, които твърдят, че освен всичко изброено, употребата на лекарства, обездвижването, електромагнитните вълни от различните уреди, замърсената околна среда и вода скъсяват значително човешкия живот.

Чували ли сте максимата: "Ние сме това, с което се храним"? Замисляйки се, може би това е вярно, защото един интелигентен, регулярно спортуващ и хранещ се здравословно човек със сигурност ще изключи от менюто си пържените храни, ще редуцира значително количеството на захарта, солта и брашното (широко известни като "бялата отрова"), ще се откаже от вредните навици като тютюнопушене и прием на алкохол, и ще увеличи приема на пресни плодове и зеленчуци, ядки, морски дарове и течности.

Така не само ще си осигури крепко здраве, но и сигурна превенция срещу едни от най-тежките заболявания на нашето хилядолетие, като инфаркт, инсулт, атеросклероза, рак и т. н.

В книгата си "Пълно прочистване, подмладяване и отслабване чрез суровоядство" д-р Атерхов пише: "Човек се радва на добро здраве, докато се храни само със сурови растителни храни. Той боледува дотолкова, доколкото консумира готвена храна и умира, когато премине изключително на такава храна". Прекалено силно и крайно изказване на човек, посветил се на теорията за суровоядството, но с негова помощ той се е излекувал от редица сериозни заболявания.

Може би в известна степен има право, вземайки под внимание факта, че голяма част от патологичните заболявания са породени от нарушение в процесите на обмяна на веществата. Но пък от друга страна едва ли може да се отхвърли изцяло полезността на топлинната обработка.
Вярно е, че например при процеса на пържене в храната се образуват канцерогенни вещества, както и при процеса на печене. Но съвременният човек отчита тези негативни ефекти и се опитва да избягва употребата на подобен вид храни.

Щадящ в това отношение се оказва методът варене на пара, при който се запазват голяма част от полезните вещества в храните. Методът е доста полезен за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, както и за малки деца и бременни жени.

Важно е да отбележим, че термичните процеси унищожават и някои вредни за организма вещества. А ако се приеме крайният вариант на суровоядството, човек би се лишил и от някои доказано полезни храни.

В менюто на един суровоядец влизат:

 • Мед. За предпочитане е той да се консумира заедно с восъка. Според суровоядците мед, разтворен във вода, в комбинация с прясно изцеден лимонов сок е идеалната тонизираща и поддържаща доброто здравословно състояние напитка.
  Още в древността Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Няма как да не признаем правотата на суровоядците в това отношение, но ако организмът проявява признаци на алергия към него или към някоя от неговите съставки, е добре да се избягва.
 • Ядки. Консумират се изцяло в суров вид, като изключение правят само кайсиевите и бадемовите, които все пак трябва да бъдат термично обработени. Лешниците и орехите е добре да се консумират сурови, но смлени, а прибавени към меда в комбинация с чесън се превръщат в изключително пълноценна храна.

  От друга страна е особено полезно към зеленчуковите салати да се прибавят смлени сурови ядки, така към коктейла от витамини и минерали се добавят още полезни вещества, като омега-3-мастни киселини, ресвератрол, фолиева киселина, вещества с антиоксидантно действие. От кулинарна гледна точка зеленчуците най-добре се комбинират с фъстъци и орехови ядки. Но независимо дали ядките ще бъдат комбинирани със зеленчуци или други семена, безспорна е тяхната роля в поддържането на добро здравословно състояние на организма.

  Например, научно изследване, проведено през 2003 г. показва, че консумацията на една шепа ядки на ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Резултати, които се дължат на факта, че повечето мазнини в ядките са моно- и полиненаситени, като по този начин те понижават нивото на лошия холестерол в организма.
 • Корени и кореноплодни зеленчуци. Тук въпросът стои по малко по-различен начин. Вярно е, че те трябва да се консумират сурови и настъргани, но пък някои от тях могат да доведат до нежелани последствия за организма и картофите са типичен пример в това отношение.
 • Пшеница, ръж, ечемик, соя и царевица. Това са храни, които трябва да се използват само в натурален вид. Само по този начин те притежават висококонцентрирана питателна сила, дължаща се на съдържащите се в тях полезни вещества, масла, захари и др. В пълното суровоядство се препоръчват и салати от кълнове на зърнени храни, но пък са необходими познания относно тяхното приготвяне и от кого могат да бъдат консумирани.

Суровоядството забавя процесите на стареене! Но как?

Според д-р Атерхов, суровоядецът използва само ¼ от капацитета на храносмилатените си органи, докато при консумиране на термично обработена храна се използват 3 до 4 пъти повече енергия, което значително претоварва храносмилателната система на човек.

Доказано е, че суровоядството забавя процесите на стареене чрез няколко основни механизма:

 • получава се свързване на въглеродния диоксид;
 • понижава се количеството на свободните радикали, които са основните "виновници" за стареенето на клетката;
 • осигурява се прием на голямо количество биологично активни вещества;
 • разтоварва се отделителната система;
 • наблюдава се очистване на организма от токсините, вследствие на приема на голямо количество витамин С.

Факт е, че голяма част от изискванията на суровоядството не са съвместими с представите за хранене на съвременния човек, но пък от друга страна то може да намери достойно място в здравословния режим на всеки организъм.

Голяма част от продуктите не могат да бъдат приемани в суров вид, но съществува друга една голяма част, която не само позволява това, но дори е и задължително. Защото произволният жив продукт е ценен сам по себе си и съдържа всичко необходимо за живота като цяло.

Ако решите, че суровоядството е точно вашия режим на хранене, задължително е преди това да се консултирате със специалист, защото преди стартирането на режима е необходимо да се проведе курс за пречистване на организма от токсини, отново под задължителния контрол на компетентно лице.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1