Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Анелия Карагьозян (Anelia)

"Зад истинските успехи седят не прахчета или таблетки, а часове всеотдайна работа и сериозно отношение"

Интервю с Анелия Карагьозян (Anelia)

Един от най-интересните потребители във форума на изданието е Анелия Карагьозян - чудесен човек и спортист с многобройни титли по колоездене. Поканихме Анелия да отговори на въпросите ви в интервю, което публикуваме с удоволствие.

Какво ще научиш?

Представи се на читателите (име, възраст, откъде си)?

Анелия Карагьозян, 32 години, от Шумен. Омъжена съм и имам син на 7 години.

Кога започна с колоезденето и какво те накара да започнеш да тренираш?

Започнах сравнително скоро. През пролетта на 2008 г. бях на излет с приятели на Шуменското плато и един от тях беше с колело. Помолих го да направя "едно кръгче" и само след 50 м заявих, че и аз искам колело. В началото започнах с нискобюджетно колело, защото не бях сигурна колко ще е трайно заниманието ми - нямаше смисъл да инвестирам в скъпо колело. След няколко хиляди километра само за няколко месеца осъзнах, че планинското колоездене много ми допада и вече евтиното колело не ми "достигаше". Тогава започнах да карам освен за удоволствие и почивка, и на състезания.

Какво те кара да продължаваш да го правиш?

Харесва ми много да карам колело. На колелото се чувствам свободна и мога да отида където и да е. Също така планинското колоездене е индивидуален спорт и ми харесват моментите, когато съм насаме със себе си. Обичам да ходя в планините, а с колелото могат да се минават големи разстояния по-бързо, отколкото пеш. Е, недостатък е, че трябва да гледаш в пътя, а не да се наслаждаваш на гледките, защото всеки момент може да си на земята.

С какво се занимаваш и как съчетаваш активния спорт със семейството и работата, предвид подготовката за състезания?

Работя като преподавател по английски език. Поддържам форма целогодишно по малко. На работното ми място има фитнес зала и плувен басейн. Също така предсъстезателно тренирам преди работа, ставам 1 час по-рано и изяждам по някой баир за закуска. Обедната почивка също използвам за спорт или разходка. След работа времето ми е заделено за семейството и не мога да тренирам вечер.  По-дългите ми карания са през уикенда, а състезателният сезон съвпада с отпуската ми.

Какви са ти целите и какво си постигнала досега?

В сферата на колоезденето за 2 години натрупах доста опит по състезания. Тази година спечелих Държавното първенство по планинско колоездене. Целта ми за 2011 година е да постигам все такива успехи на всички състезания.

По-общите ми цели са да поддържам добра форма, да се храня здравословно и това, което всички почитатели на BB-Team целят: нисък процент мазнини. На базата на доста експерименти със себе си знам какво, как и кога ми влияе като хранене и тренировки, но смятам да продължавам да се усъвършенствам, да работя върху недостатъците си.

Какви хранителни режими спазваш? Опиши храненето си преди състезание, как се зареждаш за няколкочасово въртене на педалите?

Храня се здравословно, равномерно балансирана диета. Спазвала съм някакви режими в определени периоди от живота си: около година ВМ-НВХ, няколко месеца НВД и те са ми помагали да намаля телесните си мазнини. По време на подготовка за състезания или по време на сезона обаче не е добра идея човек да е на режим за сваляне на мазнини, защото възстановяването и силата за тренировки и състезания трябва да са на ниво.

Не мога да си позволя да проваля тренировка, защото нямам енергия. Заради това се шегувам със себе си, че съм обратното на "летните/плажните билдъри" и съм "зимен билдър". Това за мен е времето за чистене на излишното, което съм натрупала през лятото благодарение на обилното хранене, вследствие компенсиране на калориите от многочасови изтощителни карания.

Как се зареждам: не правя типичното въглехидратно зареждане вечерта преди каране, защото съм забелязала, че с въглехидратите задържам и доста вода, която тежи нагоре по баира. По-скоро си се храня нормално и балансирано. По време на каране много ми помага да пълня бидоните си с вода, в която има няколко лъжици мед и разтворими витамини. Това са бързи въглехидрати и това е "спортната ми напитка".

Използваш ли добавки? Какво мислиш за спортните храни и добавки?

Пила съм Л-карнитин; понякога си вземам протеин, защото се пренася лесно на работа и не се разваля лесно, а последната ми покупка е аминокиселини с разклонена верига. Има хубави неща на пазара, но човек трябва да знае какво точно му е нужно, а не да разхищава стотици левове на месец или да търси "лек"за всеки един от проблемите си. Това все пак са само добавки, които се добавят към хубавата храна и усилените тренировки.

Който си мисли, че ще изпие едно прахче и ще натрупа мускули или ще стане бърз, жестоко се лъже. Зад истинските успехи седят не прахчета или таблетки, а часове всеотдайна работа и сериозно отношение. А на истинските спортисти и болката не им е чужда.

Какво мислиш за употребата на забранени медикаменти от най-известните в света колоездачи (най-пресен пример - Контадор). Смяташ ли, че без тяхната употреба ще могат да бъдат постигнати същите резултати?

Случаят с Контадор е интересен. За мен е чудно, че са му открили точно Клен. Едва ли елитен спортист като него ще си позволи да употребява точно Клен, който се знае със сигурност, че ще бъде хванат. Има някаква конспирация според мен и нещата не са такива, каквито се представят в медиите. Но може и да не съм права, не са ме пускали да гледам какво си сипва Контадор.

Относно забранените медикаменти мнението ми е, че всички трябва да имат равен старт. Т.е., което е разрешено за едни, да е разрешено за всички. Ако пък някакви неща помагат на един спортист да е по-бърз, защо не. Иначе всичко ще достигне до някакви граници и развитието ще спре.

Опиши накратко един свой ден?

Ставам рано, пия кафе и закусвам, или понякога карам колело на гладно и отивам на работа. Работя, спортувам на обяд, след обяд се подготвям за другия ден или отново преподавам. Вечерта се прибирам, обичам да готвя, вечеряме, подготвям чантата на моя първокласник, четем заедно. После чатя с приятелите ми и пиша във форумите за фитнес, колоездене, диети... Уикендите изкарвам основно с колоездене.

Какво колело караш? Често ли сменяш компонентите му?

Не карам типично състезателно XC колело. Рамката ми е Ram HT2и нейната геометрия, както и компонентите ми са ориентирани към по-агресивно каране, отколкото е нужно за състезание. Доста са здрави, но са и тежки. Николинка (това е името на байка) тежи 13,5 кг и когато й сложа 1,5 л вода в бидоните, става 15 кг.

За сравнение: едно състезателно колело на световните шампионки по XC тежи 8-9 кг. Но аз много си обичам колелото, минавам много километри с него и съм му свикнала. Компоненти не сменям често, но сменям много консумативи: вериги, венци, накладки, гуми...

Кои са най-добрите маршрути, през които си минавала?

Много ми харесва да карам в Родопите и Стара планина. Това са планините, където маршрутите са достатъчно предизвикателни и интересни. Любимите ми терени са тесни пътечки (single tracks) със завои, корени и наклон надолу.

Кое ти доставя най-голямо удоволствие - изкачването по баир, спускането или дългите, равни маршрути?

Спускането ми е любимо. Равните маршрути са ми най-скучни и ги избягвам. Натоварването нагоре също ми допада, но по-скоро чувството след изкачването, отколкото самото катерене.

Пробвала ли си колоездене на писта, спринтовите дистанции (преследвания), и ако да, какви са резултатите ти?

Не, никога не съм карала шосеен или пистов велосипед.

Какво е най-голямото разстояние, което си изминавала с колелото за един ден?

Разстоянията при колоезденето са нещо относително, защото едно е да караш по равно на асфалта, друго е да караш по наклон нагоре и съвсем различно да караш в кал, камъни и дъжд. Най-голямата ми дистанция е 190 км, но това беше равен асфалт: сутринта тръгнах от Шумен, отидох на плаж във Варна и се прибрах вечерта.

Голямото ми постижение беше тази година на 24-часовия маратон по планинско колоездене, където условията за каране в Родопите бяха много сурови. За 24 часа изминах 141,7 км. с денивелация 5 070 м. През нощта валя дъжд, който направи трасето пързалка, духаше вятър, имаше светкавици и гръмотевици, а в гората беше тъмно като в рог. При тези условия скоростта не може да е висока, а същевременно усилията са огромни.

Занимавала ли си се с друг вид спорт? Какво би искала да опиташ?

Ходя на фитнес и плуване, но това са по-скоро странични дейности, с които подпомагам и разнообразявам колоезденето. Любимото ми кардио разнообразие е да качвам 1 300 стъпала към паметника Създатели на българската държава над Шумен. Бих искала да опитам много спортове: ски, сноуборд, кънки на лед, парапланеризъм, скално катерене, алпинизъм... всички те са на открито.

Колко точно са отличията ти от състезания и получаването на кое ти донесе най-голямо удовлетворение?

Имам една торба с медали и няколко купи, но не съм ги броила точно. Всяка година различни състезания ми носят най-голямо удовлетворение. Най-трудните състезания са тези, от които съм най-доволна.

Вече споменах 24-часовия маратон и тази година той се конкурира по трудност с Вело-рали Узана, което се проведе в рамките на 3 последователни дни в Стара планина. И на двете места трасетата бяха предизвикателни сами по себе си, а допълнителните тежки климатични условия ги направиха истинско предизвикателство, на първо място за духа, после за тялото, и не на последно място за техническата част: велосипеда.

Когато веригата и дерайльорът се напълнят с кал, сменянето на скоростите и карането става много трудно. Грайферите на гумите се пълнят с кал, колелото става с няколко килограма по-тежко, а в същото време става почти неуправляемо.

Какво може да те откаже от състезание? Победата ли е по-важна за теб или самото участие?

Отказвам се от състезания, които са много далеч от Шумен. Например тези, които се провеждат около София. За да стигна до състезанието, трябва да пропътувам почти 1 000 км с кола, което коства много.

Победата е важна, но не на всяка цена. Понякога не всичко зависи от спортната форма. В планинското колоездене много други неща са фактори и дори големият опит понякога се оказва недостатъчен, за да те предпази от глупави на пръв поглед грешки.

В повечето случаи карам за победа, но тази година ми се удаде възможност да участвам в балканското първенство по XC в Сърбия. Там отидох за участието, защото ми беше ясно, че не съм на нивото на останалите участнички. Но пък бях приятно изненадана от третото си място. Обичам да карам колело, така че бих карала дори и да нямам никакъв шанс за победа.

Какво представлява тренировката с тежести за колоездач, има ли специфични упражнения, които се изпълняват, спомагащи повишаване постиженията в основния ти спорт, т.е. колоезденето?

Аз тренирам със свободни тежести или собствено тегло. Правя клекове, напади, военни преси, екстензии, планкове, греба, лицеви опори, лег преси, тръстери, суинг, много са... В зависимост от слабите страни на колоездача може да се наблегне на различен вид тренировка. Но според мен, за да си добър колоездач, не е задължително дори да тренираш с тежести. Аз го правя за добре изглеждащо тяло.

Правиш ли жертви в името на тренировката?

Да. Понякога избягвам да си пийна от любимата бира в компания, защото съм тренирала усилено, а алкохолът пречи на възстановяването.

Имаш ли проблеми със ставите и как ги поддържаш и предпазваш от претоварване и износване?

Нямам проблем със ставите. Ако съм карала твърде дълго (над 100 км за 1 ден), тогава се появяват болки в коленете, но след почивка минават. Предпазвам ги, като карам редовно и не се подлагам на резки натоварвания.

Как релаксираш след тежък тренировъчен ден?

Понякога вкъщи си седя с лаптопа легнала и споделям в Интернет впечатления и снимки от карането, съпреживявам още веднъж деня; понякога се разхождам, а понякога дори след много тежка тренировка имам сили да готвя нещо в кухнята.

Кое за теб е от по-голямо значение при участията ти - върховата спортна форма или психическата нагласа за самото състезание?

Спортната форма е от голямо значение, но в планинското колоездене и други фактори могат да окажат влияние. Може да си в топ форма и да спукаш гума и да загубиш 10 минути за смяна. Или при някой скоростен участък да изпуснеш маркировката на трасето, да се изгубиш и също да се забавиш.

Може да не си прецениш възможностите, да паднеш лошо и да се наложи дори да спреш състезанието. А дори и да не си зле физически, паданията действат негативно на психиката. Може да подцениш терена или да не го прецениш добре и да сбъркаш в избора на гуми или количеството въздух, с което са напомпани.

Успяваш ли да мотивираш хората около теб да карат колело и как? Возиш ли детето си с колелото?

След като аз си купих първото колело, съпругът ми ме последва. Много познати също са се запалили по колоезденето и са ми искали съвет за колело. Помагам на драго сърце, с каквото знам и мога. Синът ми има колело и той обича да кара, но по равно и надолу. Задължително винаги е с каска, ръкавици и наколенки.

Какво е мнението ти за спорта и здравословния начин на живот у нас?

Въпреки че нашата дисциплина (Cross Country) е олимпийски спорт, планинското колоездене не е развито в България дотам, че да имаме професионални спортисти. Всичко е на ниво хоби и всеки се готви за състезанията със собствени сили и средства - никой не си изкарва прехраната, като кара байк.

За другите спортове нямам преки наблюдения, освен по разкази на познати, които ми казват, че положението е същото. Хората заделят от собствените си средства, за да си купят екипи или да пътуват до състезанията.

За щастие дори на ниво хоби нещата в България започнаха да се развиват. Хората започнаха да спортуват като начин на почивка и активно възстановяване от обичайните си ежедневни задължения. Дали на фитнес, дали в двора на училището с баскетбол, дали на скалите с еспадрили или във въздуха с крила, повечето хора на средна възраст заделят време и средства за активен и здравословен начин на живот.

Казвам хората на средна възраст, защото според мен такава е тенденцията. По-младите хора обичат града, заведенията, дискотеките, гаджетата. Това е напълно нормално, и аз съм го правила. Идва един момент обаче, когато тези неща омръзват и човек търси спокойствие, килограмите започват да се трупат и хората търсят начин за възстановяване на добрата фигура.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Търсих информация за здравословно хранене и упражнения с тежести и попаднах на сайта. Обновената версия изключително много ми допада. Сайтът е пълен с информация, но въпреки това не спира да се развива.

Според мен това е най-обширният портал в България за здравословен начин на живот и разнообразните теми на статиите и във форума доказват това. Харесвам много новите функции като подробна информация за хранителните продукти например или профилите Shapie.  

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Да продължават да се стремят към съвършенство.

Използвани източници

  • Снимки: личен архив
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow