Още за кафето и неговите заместители

Още за кафето и неговите заместители

Налага ли се да се лишим от любимата на всички напитка?

Кафето е втората най-популярна напитка в света, и въпреки това ефектите му все още пораждат недоумение и постоянно предизвикват противоречия. В зависимост от това кого попитате, ще получите всякакви отговори в двете крайности. Както обикновено, и тук истината е някъде по средата и съвсем не е еднаква за всички. Едно обаче е факт – институция, която би поискала да забрани кафето, е загубена.

За да направите изводи за себе си, ще разгледаме тази любима на толкова хора напитка и нейните плюсове и минуси.

Всъщност да се направи това съвсем не е лесно, поради факта, че данните от направени изследвания и проучвания, целящи да обвържат употребата на кофеин с други фактори, като начина на живот, не могат да се интерпретират еднозначно.

Една от причините е, че консумацията на кафе много често е свързана с нездравословен начин на живот, включващ неправилно хранене, съпътстваща консумация на алкохол и никотин, и лоша физическа форма. От друга страна често хората, които не консумират кафе, са по-склонни да отделят повече внимание на здравето си.

След тези фактори идва факта, че кафето не може да бъде поставено под общ знаменател, тъй като вида на зърната, начинът им на обработка до краен продукт, начинът на отглеждане и обработване на културата също са от значение за ефекта от кафето.

И не на последно място, повечето изследвания отчитат промените, които настъпват след еднократната консумация на кафе, а пропускат дългосрочния ефект от напитката. Редица изследвания показват, че сърдечно-съдовата система си изработва един вид устойчивост към кофеина, така че ефектът от първата чаша кафе и продължителната му употреба не показват особена взаимовръзка.

Едно обаче е ясно – кофеинът влияе върху биохимията на мозъка и върху хормоналната ни система. До каква степен и как точно обаче зависи от фактори като възраст, пол, физическо състояние и др.

В дългосрочен план учените все още не са на едно мнение дали кофеинът е виновник за повишения кортизол, ПМС при жените, преждевременно понижените нива на прогестерона и други хормонални нарушения, но очевидно имаме основание за подобни подозрения.

Колко кафе е прекалено много кафе?

Лесно можете да се ориентирате дали прекалявате с кафето или не. Ето някои от симптомите, които следва да ви накарат да се замислите за това колко кофеин консумирате.

Това са същите симптоми, които ще изпитате при първата чаша кафе, в случай че сте свръхчувствителни към кофеина:

 • Студени вълни, треперене на крайниците
 • Безпокойство и/или нервност
 • Световъртеж и замайване
 • Сърцебиене, аритмия или учестен пулс
 • Тревожност
 • Безсъние
 • Горещи или студени вълни
 • Гадене, повръщане

Добре е да се знае, че е трудно да се утвърди някаква доза, при която се говори за предозиране, тъй като индивидуалната толерантност към кофеина на всеки е различна. Все пак по-голямата част от хората могат да изпитат споменатите симптоми при дози между 200 и 500 мг дневен прием.

В случай че имате някой от изброените симптоми, можете да ускорите неговото отшумяване чрез приема на повече вода.

С какво да заменим кафето?

И така – решили сте твърдо да премахнете кофеина от менюто си. За повечето хора, взели това решение, първият заместител на любимото еспресо е безкофеиновото кафе. Какво обаче знаем за него и полезно ли е да се пие?

Изненада! Декофеинизираното кафе всъщност не е безкофеиново. Все още няма такъв метод, който да извежда 100% от кофеина от крайния продукт, премахват се реално не повече от 97% от съдържимия алкалоид. В една стандартна чаша „безкофеиново” кафе се съдържат между 10 и 28 мг кофеин в зависимост от метода на приготвяне и вида на кафето.

Второ разочарование – по време на екстракцията на кофеина се унищожават голяма част от водноразтворимите антиоксиданти, но това частично се случва и при печенето и варенето на нормалното кафе.

Трето разочарование – най-популярните методи за екстракция на кофеин включват използване на химически разтворители. Въпреки че се твърди, че в крайния продукт остават само следи от тези химикали, изследвания показват, че редовните потребители на „декаф” са предразположени към определени заболявания, които учените обвързват с безкофеиновото кафе.

И не на последно място – декофеинизираното кафе, освен че е с влошени вкусови качества, показва и значително по-висока киселинност в сравнение с обикновеното кафе.

Както става ясно, ако сте решили да водите здравословен начин на живот, безкофеиновото кафе може би няма да влезе в менюто ви. Как тогава да си подсигурим сутрешната доза бодрост? Ето ви само някои алтернативи на традиционната живителна напитка:

 • Зелен чай – безспорно безценна напитка от гледна точка на антиоксиданти и полезни действия върху тялото. Ако обаче имате изразена непоносимост към кофеина, може би той не е най-удачният избор за вас поради сходните ефекти с кафето, предвид факта, че в зеления чай се съдържа алкалоида, макар и в минимално количество.
 • Топло какао – важно е да използвате сурово какао, за да извлечете най-добрия му вкус. Разбъркайте го в не повече от 60-70-градусова вода, за да не загубите ценните му качества. Освен че ще ви ободри, какаото ще подейства тонизиращо на сърдечно-съдовата система и няма да претовари нервната система.
 • Шейк от суперхрани – ако наистина държите на здравето си, можете да включите някои от популярните в последно време суперхрани във вкусна за вас комбинация. Освен че ще ви даде необходимата доза свежест (а може би дори малко повече), ще се сдобиете с работеща имунна, ендокринна, сърдечно-съдова и нервна система. Добър избор на съставки са: сурово какао, мака, рейши, астрагал. Можете да ги подсладите с мед, а ако си падате по горчиво кафе, ги оставете неподсладени.
 • На последно място по популярност, но на първо по качества оставихме може би най-достойния из всички „заместници” на кафето – гъбата чага. Приготвеният от нея чай не само действа изключително ободряващо, но на цвят и вкус най-много се доближава до любимото еспресо, без да оставя натрапчивия послевкус на кафето. Един ценен съвет, ако използвате натрошена гъба – никога не изхвърляйте вече употребените за чай парчета – накиснете ги в бутилка качествен алкохол – така ще извлечете и алкохолноразтворимите полезни съставки и ще си осигурите безценна тинктура за години напред.
Използвани източници
 • http://www.precisionnutrition.com
 • http://www.completelyyou.com/blog/
 • http://teeccino.com/building_optimal_health/
 • http://www.naturalnews.com/
 • http://www.caffeineinformer.com/
 • http://www.webmd.com/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
 • Sara Gottfried, MD – The hormone cure

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1