Дневен план за навициСвали сега 

11 неща, които трябва да знаеш, преди да наемеш фитнес треньор

11 неща, които трябва да знаеш, преди да наемеш фитнес треньор

Решили сте, че искате да направите нещо полезно за себе си и най-накрая да започнете да тренирате.

Стига толкова „от вкъщи в колата и на работа, а после – обратното“!

Насочвате се към фитнеса, но тук идва първият проблем, с който се сблъсквате – въпроси от типа „Трябва ли ми треньор?“, „Как да разбера кой фитнес треньор е добър и кой – не?“

Разбираме ви. Задачата не е толкова лесна, затова ето няколко съвети, по които да се ръководите при избора си.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Трябва ли ми персонален треньор?

Този кратък на пръв поглед въпрос предполага, че има и кратък отговор, но реално нещата не стоят така.

Има различни случаи, различни цели и различни характери, а тези неща водят до различни избори.

Но нека допуснем, че сте абсолютно начинаещи във фитнес тренировките и не знаете какви упражнения да правите, как да използвате уредите, какви тежести да слагате и т.н.

Започвате не от нулата, а от нивото под нея.

Трябва ли да се насочите към персонален фитнес треньор?

Отговорът зависи на първо място от физическата ви кондиция и на второ – от характера ви и от това, какво сте готови да дадете, за да постигнете целите си.

Случаи, в които може да се справите без фитнес треньор

Ако имате добра координация и контрол върху тялото си, въпреки че не сте посещавали фитнес залата, то бихте могли да опитате да се справите сами с първите стъпки.

Тук обаче идваме и до втория фактор. До каква степен сте готови да отделите време, енергия и желание в четене (статии, наръчници, съвети за оптимално изпълнение на основни упражнения и др.), защото правилната нагласа и подготовка ще се отразят и в по-гладкото прилагане в практиката.

В днешно време има свободен достъп до океан от информация, което е едновременно хубаво и лошо. Лошо е за начинаещите, които не могат да отсеят зловредното от полезно знание.

Сферата на фитнес тренировките не прави изключение, затова, ако изберете да започнете без услугата персонален треньор, ви съветваме да почерпите информация при нас.

При нас ще намерите:

Случаи, когато може би е добра идея да наемете фитнес треньор

Вариантите са различни, но по-често от професионална нужда имат хора, които имат казуси с опорно-двигателната система (или друг здравен проблем), което налага специфичен подход и обръщане към специалист.

Или пък здрави хора, които обаче са с натоварено ежедневие и нямат енергия и мотивация да четат статии, да си измислят тренировки и да се грижат за собствената си тренировъчна програма.

За такъв тип характери е по-лесно да се обърнат към човек, който да мисли вместо тях тренировъчните програми, който да ги мотивира и да им казва „сега направи това и това“.

Разбира се, няма нищо лошо в този сюжет. В крайна сметка за това са персоналните треньори.

Трудното обаче е да изберем точния за нас човек.

Тъмната монета на фитнес индустрията

Нека си го кажем направо – фитнес индустрията е бързо развиващ се бизнес.

Някои хора са дотолкова заслепени от перспективата за скоростно забогатяване, че оставят качеството на заден план и ставаме свидетели на персонални фитнес треньори, които не само че не помагат на клиентите си, а дори им пречат.

Здравият разум вярва, че в стремежа за развитието на стремглав и доходоносен бизнес не бива да се пренебрегва качеството, но все пак има и такива случаи.

Това важи за всяка област, защото във всички сфери могат да се дадат примери за добри и на чак токова добри специалисти. Фитнесът не е изключение.

Някои хора са ми казвали „не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава“ или иначе представено, че не са луди лошите фитнес треньори, а хората, които ги наемат и им плащат за некачествена услуга.

Това обаче не е така.

Един абсолютно начинаещ човек няма представа каква би трябвало да е услугата. Той няма идея какви биха били подходящите тренировки за него.

Начинаещите не подозират, че могат да бъдат тренирани по друг, оптимален начин, защото не знаят, че такъв съществува. Приемат действията на треньора си като нещо нормално, докато поради някаква причина не им „светне лампичката“.

Тази лампичка може да е заради попадане на материал като настоящия (което е позитивен вариант) или следствие на по-сериозна контузия заради системни неправилни тренировки с опасна техника.

Преди години... може би 7-8, открито се възмущавах на лошите персонални треньори, които откровено вземат парите на клиентите си, а не предоставят съответната услуга за това така, както би трябвало да бъде.

Но директно влизане в дискусия с тях не работи. 

Затова предпочетох вместо да си хабя енергията напразно в опити да залепя нещо, което няма залепяне, да се захвана с „образоване“ на хората.

Да им покажа различна гледна точка и основни неща, за които да внимават при избора си на треньор.

А в крайна сметка всеки преценява за себе си.

Този материал има за цел да помогне на спортуващите в избора си. А приликата с конкретни лица или събития е случайна.

Ако някой „треньор“ открие себе си в примерите и нещо го „жегне отвътре“, то може би е време за размисъл.

Какво е персоналният фитнес треньор?

Персоналният треньор е ПЕРСОНАЛЕН, ЛИЧЕН треньор, който трябва да има необходима база от опит и знания (както в биомеханиката, така и в биохимията) и да знае, че не бива да спира собственото си развитие, а непрекъснато да се усъвършенства.

Персоналният фитнес треньор трябва да съумява да подбира типа тренировка според клиента си и нуждите му.

Няма нито универсален тренировъчен подход, нито универсална диета.

Раздаването на една и съща програма на всички клиенти е нещо недопустимо.

Добрият личен треньор гледа ситуацията в контекст, защото знае, че няма универсална рецепта, работеща за всички.

Той знае, че има на какво още да се научи, защото това е непрекъснат процес и не се притеснява да чете, да посещава семинари, обучения и т.н. Не се бие в гърдите като най-добрият специалист.

Не обобщава, не генерализира. Не ти дава „истината“.

Не цитира заучени фрази, когато начинаещият го попита и не използва прекалено сложни изрази, защото начинаещият не би ги разбрал.

Вместо да се опитва да впечатлява със знания („уау, каква сложна терминология използва моят треньор“), той може да обясни нещата с прости думи така, че да станат ясни и да доведат до реално разбиране.

Много на място идват и разсъжденията на Тихомир Велев от екипа ни, с които препоръчвам да се запознаете в този блог пост.   

Е, след като споменахме какво е персоналният фитнес треньор, нека да видим какво не бива да бъде чрез конкретни примери, които същевременно ще ви дадат още инструменти, с които да избирате бъдещия си фитнес треньор.

„Персонален“ треньор на група от хора

Желанието за бърза печалба на тези треньори е толкова голямо, че си казват: „Защо да тренирам по 1 човек за час, когато мога да тренирам 10 човека за същото време и да взема 10 пъти повече пари?“.

И така, ставаме свидетели на една особена ситуация, в която „персоналният треньор“ набързо дава инструктаж на клиентите си: „Ти отиваш на лег пресата, а ти – лежанка. Иване, днес сме на гръб – направи 3 серии набирания. Петко, започвай раменни преси, а ти, Деси – захващай се с ходещите напади...“.

Треньорът няма как да обхване с очи всички трениращи, а и силно се съмнявам, че помни индивидуалните им особености и докъде са стигнали в тренировките си. Казва каквото му хрумне, но си придава уверен и непоколебим вид.

Всичките 10 човека се пръскат из залата и никой не наблюдава техниката им. Знаете ли защо?

Защото „персоналният“ им треньор провежда и своята лична тренировка по същото време.

А накрая от всеки човек взема такса за персонална услуга.

Добрият персонален треньор трябва да тренира само вас и да бъде до вас през цялата тренировка.

Персоналният треньор не е групов треньор. Той не провежда групови тренировки.

Изключение от този пример може да е треньор, който е събрал малка група от до 4-5 човека със сходен опит, моментно състояние и цели, и които предпочитат да тренират с компания, „за мотивация“. Хора, на които им е обяснено, че ще бъдат тренирани групово, които обаче се таксуват с по-ниска тарифа от персоналните тренировки и, най-вече – на които им се обръща внимание през цялото време.

Ключовото тук са сходните изходни позиции, при които могат да се прилагат и сходни тренировки и така спортуващите в група не се разпръсват из цялата зала.

Всезнайкото

Ние знаем, че такъв треньор не съществува. И това е съвсем нормално и логично.

Много неща в сферата на кинезиологията, тренировките и храненето тепърва ще бъдат открити; други пък ще бъдат обявени за мит.

Но реално едва ли не във всяка зала ще се намери този, който знае всичко и го казва с толкова убеден тон, че не подлежи на съмнение.

Никога няма да чуете всезнайкото да казва „Не знам“ – дори и да не знае, той няма да си признае, а ще скалъпи нещо набързо.

И което дори е по-лошо, едва ли ще потърси отговор на въпроса.

Добрият треньор би трябвало да е искрен и да признава, когато не е сигурен в отговора на въпросите ви, вместо да ви подвежда.

Добрият фитнес треньор би трябвало да потърси внимателно нужната информация, за да помогне не само на себе си, но и на вас и вашите цели.

Машини, машини и само машини

В залите срещам треньори, които карат всички свои клиенти да тренират само и единствено на машини. Те никога няма да дадат упражнение със свободна тежест и най-много да ви наплашат колко опасна е мъртвата тяга.

Защо? Защото е по-лесно. Или поне така си мислят те (всъщност работата на машини не омаловажава техниката на изпълнение).

Не ме разбирайте погрешно – машините имат своето място в тренировките, но трябва да са правилно съобразени с конкретния човек и целите му.

Добрият треньор би трябвало да използва набор от различни средства, които да хармонизират с индивидуалните особености на всеки клиент и да им помогне да постигат оптимални резултати.

За един ще е нужна повече работа с машини на даден етап, на друг – повече собствено тегло и съпротивление с ластици, на трети – свободни тежести и по-тежко трениране.

Защото така съм решил/а!

Тези треньори често нямат нужните познания, за да обяснят на трениращия защо прави точно това. Или пък ги мързи да разясняват.

На въпрос: „Защо правя суперсерия от лежанка и гребане с щанга?“, треньорът отговаря: „Защото така съм решил/а!“.

Вариантите за такъв отговор са няколко и ги изреждам на база наблюдения:

  • Треньорът няма желание да обяснява. По-важно му е да прегледа известията в социалната си мрежа;
  • Треньорът няма нужните познания, за да даде добър отговор. Видял е от някой друг тази комбинация или е прочел за нея в списание (в редките случаи, в които чете);
  • Изживява се като великия треньор, чиято дума е закон. Щом е казал нещо, вие трябва да го изпълнявате без никакви въпроси.

Добрият треньор би трябвало да отговаря на всички ваши питания и да знае защо е подбрал конкретното движение за вас (и, естествено, да не спада в графа „всезнайко“).

Започваме на макс и постепенно увеличаваме!

Тези треньори нямат практиката да периодизират натоварването на клиентите си, нито пък да го дозират спрямо индивидуалните особености и нужди.

За тях е важно правилото: „След тренировка трябва да не можеш да изкачваш стъпалата.“ И това правило важи за всичките им клиенти, независимо какви са техните желания и възможности.

Това може да е много опасно, травмиращо и водещо до... регрес.

Всеизвестно е, че почивката прави шампиона. Не можеш да тренираш непрекъснато на високи обороти. Нужни са периоди на deloading тренировки, по-леко натоварване и т.н. Дори професионалните спортисти го правят, а тук говорим за любители.

Не е рядкост да виждам в залите треньори, които искат непрекъснат прогрес в тежестите на клиентите си. Често не преценяват възможностите и товарят лостовете до такава степен, че безопасната техника е изместена от рисковите изпълнения.

Добрият треньор трябва да умее да преценява натоварването на всеки от трениращите си – спрямо целите, нуждите и възможностите във всеки един етап.

Защото днес може да се чувстваш отлично, но утре да си много изморен (недоспиване, дълъг работен ден и т.н,).

Сплит за теб, теб и теб!

Това изречение кратко и ясно описва следващата група лоши персонални треньори.

Сплитът е любимият им тип тренировка и държат всички клиенти да тренират, разделяйки мускулните си групи по дни.

Добрият треньор би трябвало да знае, че не е удачно да тренираш по сплит начинаещ, който за първи път влиза в залата и дори няма кой знае какъв спортен опит зад гърба си.

Мързеливкото

Мързеливият треньор е този, който прави всичко друго, но не и да влага енергия, за да ви тренира.

Той няма да ви покаже техниката на движение преди да започнете да правите упражнението. Ще се опита да ви го обясни с думи (в най-добрия случай), но едва ли ще ви коригира, ако го правите неправилно.

Мързеливкото обича да седи на съседния уред и да гледа в телефона си (но не и във вас).

Не се занимава с броене на серии и повторения, нито пък следи работната ви тежест и дали е подходящ протоколът на тренировката спрямо целите ви.

Понякога, за да прикрие бездействието си, говори повече, отколкото трябва. Но доста често го мързи дори и за това.

Добрият персонален треньор би трябвало да ви показва техниката, да бъде до вас във всеки момент с готовност да реагира, ако щангата ви затисне (например). Всъщност, хубаво е да реагира преди това.

Той трябва да е съсредоточен във вашата тренировка, а не в личните си съобщения. Трябва да има и енергията да става все по-добър в това, което прави.

Визия без опит и знания

Напоследък наблюдавам едно явление – треньори без опит и знания никнат като гъби, разчитайки единствено на своята визия.

Мотото им е: „Визията продава“.

Да, разбира се, че ще ви направи впечатление външният вид на треньора, който сте избрали. Но не се подлъгвайте само по него, защото много хора злоупотребяват.

Някои от най-добре изглеждащите персонални треньори, които съм виждала, спадат към поне 3 групи от днешната класация.

Как да разберем дали визията е измамна?

Със задаване на въпроси: „Защо правя това?“, „Защо не бива да ям Х?“ и т.н. Колкото и да си съчинява измислени отговори, истината рано или късно ще се покаже.

Ще спра списъка дотук, макар да има още примери.

Знам, че в днешно време е много трудно да намериш наистина съвестен и отговорен персонален треньор.

Знам, че всеки треньор малко или много греши – едва ли има перфектен, и както вече уточнихме, не същестува такъв, който да знае всичко.

Основното е да има развитие, надграждане, осъзнаване и поправяне на грешките и непрекъснато самоусъвършенстване. За да си способен да помогнеш на клиента си по най-добрия за него начин.

 

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow