Кортикостероиди

Един по-задълбочен поглед

от четиво за 7 минути

Кортикостероидите (кортокоидите) са голяма група хормони (над 40 кристални вещества, в основата на молекулата на които стои циклопентаперхидрофенантренов пръстен), съединения със стероидна структура, образувани от кората на надбъбречните жлези. Носят своето наименование от латинската дума cortex, което в превод означава кора. Тяхната секреция се контролира от адренокортикотропния хормон, секретиран от хипофизата, който се освобождава под действието на произвеждания от хипоталамуса кортикотропен хормон. Тази контролна връзка има обратно действие.

КортикостероидиСпоред своята биологична функция кортикостероидите се разделят на три основни групи:

 • Минералкортикоиди - осигуряват електролитната обмяна.
 • Глюкокортикоиди - влияят на обменни процеси (предимно на въглехидратната обмяна) и осигуряват защита на организма от стресови ситуации.
 • Полови кортикоиди - оказват влияние върху процесите, свързани с дейността на половите хормони.

Кортикостероидите са хормони с голямо приложение в различни области на медицината, и въпреки че са с ясно изразени потенциално опасни странични ефекти, те са високоефективни противовъзпалителни и антиалергични средства с имуносупресивно действие.

Повече за отделните групи кортикостероиди

 • Минералкортикоиди

Минералкортикостероидите контролират водно-електролитния баланс в организма, като задържат вода, натриев хлорид и карбонати, и увеличават излъчването на калий и фосфор през бъбреците. Основният и най-активен минералкортикостероид е алдостеронът. Адренокортикотропният хормон стимулира неговия синтез, а ангиотензинът контролира освобождаването му от надбъбречните жлези. При повишени нива на хормона се наблюдава повишаване на кръвното налягане, докато при недостиг на хормона вследствие намаляване на водата и натрия в организма се появява натриев (безвкусен) диабет. Нарушава се рязко електролитният баланс, който е един от най-важните фактори за поддържане на относително постоянно осмотично налягане в организма.

 • Глюкокортикоиди

Глюкокортикоидите, влизайки в сложно взаимодействие с хипофизата и задстомашната жлеза, повлияват върху въглехидратната обмяна, като стимулират образуването на гликоген в черния дроб и мускулите, намаляват чувствителността към инсулин и забавят изразходването на гликогенните запаси при гладуване. Дължи се на способността на глюкокортикоидите да поддържат относително нормално ниво на глюкоза в кръвта, като стимулират образуването на глюкоза при процеса на разграждане на белтъците. Освен това, регулирайки процесите на фосфорилиране в организма, те оказват влияние върху резорбцията на глюкоза в червата и нейното използване в тъканите. Заедно с това те участват и в белтъчната обмяна, като подпомагат образуването на гликоген от безазотните белтъчни остатъци, получени вследствие на тяхното дезаминиране. Особено характерно е и тяхното влияние върху мускулната функция. Дефицитът на глюкокортикоиди води до мускулна слабост и извънредно лесна уморяемост. Тези явления обикновено бързо отшумяват при въвеждането на кортизон в организма - един от основните представители на глюкокортикоидите.

Глюкокортикоидите оказват ефект и върху функцията на бъбреците, като потискат обратната резорбция на водата и по този начин играят роля на антагонисти на антидиуретичния хормон на хипофизата. Тези хормони участват и в процеса на филтрация, осигурявайки нормалното кръвоснабдяване на бъбреците.

Глюкокортикоидите силно повлияват възпалителните, имунните и алергичните процеси, ендокринната и централната нервна система. Притежават и десенсибилизиращо действие. Тяхното антиалергично действие се свързва с понижение на синтезирането на хистамин в мастоцитите, с активирането на хистаминазата и хистаминопектичните свойства на кръвта. Намират приложение при лечение на ревматизъм, бронхиална астма, невродермит, кожни алергични заболявания, левкози, автоимунни заболявания, панкреатит.

Основните глюкокортикостероидни хормони на надбъбречните жлези са кортизон и хидрокортизон, като в човешкия организъм Cortisone много бързо се превръща в активния метаболит Hydrocortisone. Hydrocortisone намира приложение като противовъзпалително средство и хормонален агонист. Синтетичните аналози на глюкокортикостероидите се използват главно при лечение на болестни състояния, причинени от хипофункция на жлезите.

Полови хормони

Развитието на половата система зависи изцяло от биологичното действие на половите хормони. Техният синтез се осъществява в половите органи и надбъбречните жлези под контрола на хипоталамусните гонадотропни хормони, лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон на хипофизата. Половите хормони имат стероидна структура и по отношение на биологичната си активност се разделят на четири основни групи:   

 • Естрогени (играят основна роля в половото развитие и функциите на съответните органи у жената).
 • Андрогени (стероиди, които притежават активността на тестостерона. Андрогените оказват стимулиращ ефект върху процесите на синтез и обмяна на белтъците, т. е. имат анаболно действие).
 • Анаболни стероиди (производни на тестостерона, притежават стимулиращо действие върху синтезата на протеини и мазнини в организма. До този момент няма синтезирани анаболни средства, при които да липсва андрогенна активност, оказваща своите нежелани ефекти при техния продължителен прием, особено в по-високи дози).

Едни от най-често използваните парентерално анаболни стероиди са Nandrolone decanoate и Clostebole acetate, а също и орално активният Methenolone acetate. Последният стероид е много близък структурен аналог на Testosterone. Известно е, че анаболните стероиди намират ограничено приложение при лечение на остеопороза, някои злокачествени заболявания, както и при катаболизъм, причинен от продължително лечение с кортикостероиди.

 • Прогестини (съединения от природен и полусинтетичен произход, които притежават активността на прогестерона, хормон, оказващ благотворен ефект върху нормалното развитие на бременността).

До какво води дълготрайната употреба на кортикостероиди?

Преди всичко трябва да се отбележи, че употребата на кортикостероиди трябва да бъде съгласувана със специалист и освен това зависи изцяло от индивидуалните особености на организма и патологичното състояние, в което се намира той. А дълготрайната им употреба с цел постигане на търсения терапевтичен ефект неминуемо може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Едни от най-честите странични ефекти са свързани с промяна в метаболизма на индивидите. Нарушава се липидната обмяна, като настъпва преразпределение на мастната тъкан - тя се концентрира в областта на корема и около вътрешните органи, лицето и надключичните области, докато в крайниците се наблюдава редуциране на тъканта. От друга страна, стимулирайки разграждането на белтъци се повишава синтезът на глюкоза, което води до миопатия с прогресивна мускулна слабост, като е възможно и да се достигне до остеопороза, вследствие загуба на колаген и нарушение в калциевата обмяна.

Повишената минералкортикоидна активност, вследствие задържането на вода и натрий, може да доведе до повишено кръвно налягане. А имуносупресивното действие на кортикостероидите предполага и висока чувствителност към инфекциозни агенти като бактерии, вируси и гъбички.

Специалисти твърдят, че продължителната терапия с кортикостероиди може да доведе и до някои вторични нарушения, като раздразнение на стомаха, язва, смущение в месечния цикъл, косопад, замайване, главоболие и конвулсии. Приемани продължително време с различни мазила, тези хормони могат да причинят и окосмяване.

Много важно е да се отбележи, че кортикостероидите са медикаменти, с които не бива да се прекалява. Освен това третирането с тези хормони не трябва да се прекъсва изведнъж. Трябва да се спазва стриктно срокът и дозите, защото дозата е с определен лечебен ефект. А специалисти твърдят, че при използването на кортикостероиди се наблюдава понижение в отделянето на хормони от надбъбречните жлези. Което означава, че постепенното намаляване на дозата ще позволи на жлезите да възвърнат своята нормална секреция.

Използването на кортикостероиди, както и на всички по-сериозни медикаменти, е необходимо да става със задължителна консултация със специалист в областта, защото няма съмнение, че проявата на самоинициатива с последващо самолечение би била абсолютно неуместна и с нежелани последствия.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Химия на лекарствата" - А. Антонова, Сиела-Софт Енд Паблишинг, София 2005
 • "Анатомия и физиология на човека - проф. С. Попов, София 1980
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
30 окт 2009 12:54

Всеки доктор уши, нос, гърло, при когото съм ходил на преглед, ми изписва спрей за нос от групата на кортикостероидите за облекчаване на възпалението, причинено от някаква алергия.Усещам смъдене в носната кухина, когато дишам през носa.Често ми се появява хрема.Лятото ползвах спрей за нос NEO-RINACTIVE, а сега са ми изписали Avamys.На 15 години съм и се чудя да използвам ли този спрей.Възможно ли е да повлияe отрицателно на растежа ми на височина или на нещо друго??

2
30 окт 2009 15:25

Здраейте!
vfd, и аз се интересувам от вредата на кортикостероидите. Първо трябва да се направи уточнение,че кортикостероидите(които са описани в статията) да т.нар. системни кортикостероиди, ако не се лъжа. Те са приемат под формата на хапчета и страничните ефекти от тях са наистина големи, според прочетеното. Но спрейовете ,които използваш и аз също използвам такъв - NASONEX, се водят локални кортикостероиди. Те също си имат странични ефекти, но са далеч по-малко тъй като не влияят върху целия организъм. Чувал съм ,че при много дълго използване се получават деформации на лигавицата на носа.

КАТО ЦЯЛО НЕ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ И НЕ ЗНАМ ДАЛИ ВСИЧКО, КОЕТО НАПИСАХ Е ВЯРНО, НО АЗ ТАКА СИ ГО ОБЯСНЯВАМ. ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА ВРЕДНИ,ЧЕ....

Някой лекар не може ли да се изкаже по въпроса, моля.

3
михаил кирчев
2 ное 2009 12:30

Бих искал да Ви благодаря за информацията ,която плучавам.

4
16 ное 2009 22:00

Спрейовете също не трябва да се използват дълго време, защото пак влияят на цялото тяло. Nasonex например има много силен ефект, но не трябва да се използва повече от месец, а относно растежа, пише в упътването му, че може да го повлияе негативно...

5
Айля
4 яну 2010 08:36

Преди една година използвас кортикостероиди и страничните ефекти са налице - същите описани  в статията - Едни от най-честите странични ефекти са свързани с промяна в метаболизма на индивидите. Нарушава се липидната обмяна, като настъпва преразпределение на мастната тъкан - тя се концентрира в областта на корема и около вътрешните органи, лицето и надключичните области, докато в крайниците се наблюдава редуциране на тъканта. От друга страна, стимулирайки разграждането на белтъци се повишава синтезът на глюкоза, което води до миопатия с прогресивна мускулна слабост, като е възможно и да се достигне до остеопороза, вследствие загуба на колаген и нарушение в калциевата обмяна.
Ако някой знае моля ди ми каже как да се отърва от тези страничин действия .Вече не използвам кортикостероиди.

6
Наталия
20 яну 2010 22:48

От 10-тина години съм с псориазис.Пет от тях обаче бях добре и нямах и една плака по тялото.Опитах 3 месеца с разни мазила,но естесвено със самолечение не се стига до никъде,а и не е препоръчително.При първа възможност потърсих лекар-хомеопат.Изчетох доста неща из интернет за мнооого продукти локални и перорални.От прочетеното обаче за киртикостероидите се изплаших доста,а освен това имам и хепатит Ц.Предполагам имам основание да се притеснявам ?!Другото което ме плаши е ,че бе написано,че след прекъснване лечението е много верятно псориазиса ми да се обостри дори повече от преди.
  Ще съм благодарна,ако някой изкаже мнение и ме ограмоти.

7
12 фев 2010 14:20

Наталия...  този  хепатит С за  които  говориш  в  ремисия ли е или е  активен...:?  ,защото пероралния прием на стероиди като  цяло има силно изразено  хепатотоксично деиствие!!! Ообенно ако  хепатита е  активен  може да се  окаже  наистина проблем !!! Задължително преди  лечението трябва  консултация с дерматолог и ендокринолог,  без  самолечения с Анаполон (и да се чудиш ДЕКА ми е СТРОМБАта) от  “инструктора” в фитнеса под  блока !!! Контролираното  от  лекар лечение не дава 100% сигурност но може  свеовременно да предотврати усложнения...  Тая  работа с хомеопатията  са  малко бабини девитини  иса  свързани по скоро с психисомотичния феномен  от  колкото с  истинската  медицина и звъчат  доста ХОМОепатично  УСПЕХ

8
Radoslav
29 апр 2010 15:51

Здравейте! Тук прочетох нещо за което имам въпрос.
Страдам от бронхиална астма от дете, и преди да стана на 16 и да откажа поредния експеримент на лекарите с мен, в продължение на 3 години непрекъснато ме тъпкаха с котрикостероиди. От 13 годишна възраст косата ми започна да капе, до сега не се възстановява.
Въпросът ми е - как кортикостероидите са свързани с косопада?
Благодаря.

Emanuela Stoyanova
9
27 май 2010 12:46

ЗДравейте,
От 2 месеца използвам противоалергични капки за  нос awamys, които съдържат corticosteroidi. Чак днес разбрах, че вероятноса причината за повишавне на теглото ми и силно ме вълнува дали след като ги спра, а това е след 2 дена, нещата ще се нормализират или какво точно трябва да направя, за да ускоря процеса на възвръщане на нормалното тегло

ЩЕ БЪДА БЛАГОДАРНА АКО МИ ОТГОВОРИТЕ

Мерси

Стефан Симеонов
10
27 май 2010 19:49

Използвате капки за нос и отдавате на тях напълняването си?
Отговорът е поне ХЪМ.

Първо, кортикостероидите са катаболни хормони, водят до разграждане.
Второ, те не водят до дебелеене а до разпределение на мастната тъкан .Лицето и талията подпухват, а краката видимо отслабват. Става несъразмерен вида. На Вас мастните натрупвания, целулит и прочие по краката изчезнаха ли Ви?
Трето , то това става ама при сериозно отклонение, хубаво е тея капки поне да ги пиете за да обвинявате тях. Те с външно приложение и минималн осъдържание едва ли са Ви предозирали.
Четвърто, колко години всъщност смятате да ползвате противоалергични капки? Цял живот?
Пето, ак одействително имате такъв ефект, значи че сте предозирали не само стероида, ами и сте увредил ицялата ХРА - хипоталамусно - хипофизно - надббъбречна ос, заета с регулацията му.... Не знам какви са били тея капки....
Пето, не пише НАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО - както се е случило при Вас. Пише разпределение на мастната тъкан .Обърнете внимание .Второто може да е грозно и несъразмерно... И несвързано с наддаване на тегло....

Да Ви кажа, с лека ръка в момента се кръстихте че сте болна от синдрома на Кушинг поради злите капки за нос, или спрей ил итам каквото е. В статията не е именован ,ама точно това е заболяването... Което на мен не ми се вярва.

Моята препоръка е да оставите капките освен ако реакцията не е много остра, ама настина много остра.
Да си коригирате мисленето, което между другото може да е фактор отключващ алергията.
Да спортувате и да спазвате хранителен режим, а да не търсите вина в капките.
И ако случаят верно е остър, да потърсите ендокринолог.
ЛИчното ми мнение е че ак отой е “виновен”, отговорът е по  -скоро в нямащата отношение тук щитовидна жлеза.
Макар че за да съм честен, не вярвам да имаме нужда от ендокринолог, всичко ми намирисва на нещо съвсем друго.

Лично мнение. Дали ще го приемете си е Ваша работа.

11
Malinita
20 юли 2010 10:08

През 1995 год. ми диагностицираха псориазис.Дерматоложката ми „обеща”, че това е до живот! Първата ми реакция беше: Оооо, не, това не е мое! Все пак закупих лекарството, но първото, което направих беше да прочета упътването, второто – да запратя упътване, опаковка, лекарство право в кофата за боклук! След това опитах с билки – както можете да се сетите – неуспешно. Накрая, за щастие се сетих за един мой скъп роднина, който е бил от близкото обкръжение на Петър Димков, буквално спасен с методите му и приел неговите познания (роднината ми има научна степен). С негова помощ, за 1 (един) месец, псориазисът се превърна в спомен, не особено приятен, впрочем. Имах късмет, защото въпреки тежката форма, в която се прояви при мен, приложеното лечение го „хвана” в самото начало и без поражения, нанесени от кортикостероидите. Та така и до днес, никакви прояви повече!

12
Даниела Тодорова
9 дек 2010 10:43

Здравейте!От две години лекувам бронхиална астма с костикостроида “Симбикорт” и колкото и да се отрича качих 15 кг.-в областа на корема, ханша и бюста.Това е факт неоспорим,колкото и да ме убеждават,но кажете,има ли шанс някога да си вьрна предишните килограми?Благодаря Ви предварително!!!

Ani Nedelcheva
13
29 яну 2011 20:24

Аз съм дама на солидна възраст!От много години (28)живея с чувството на вина към сина ми който в момента е на 27г.и вече съм толкова емоционално изчерпана,че все по често  си мисля че тази вина може да ме освободи само ако аз си отида!Ето за какво става на въпрос-през 1982г бях бременна и по време на бременноста получих косопад във форма на кръгчета по главата като  монета от 50 ст.Посетих лекар в поликлиника в моят район(беше мъж на пределна възраст),който без да ми обясни ми постави инжекция с ужасяващ ефект(усетих преминаващ,изгарящ огън през цялото тяло) и едва тогава забеляза ,че съм бременна и се притесни наистина и ме помоли да прилегна в кабинета за малко преди да си тръгна!Каза ми ,че ми е поставил кортико-стереоиден препарат,но не бил чак толкова опасен!През 1983г.се роди сина ми,който няколко години след това се разболя от ДИАБЕТ без всякакви предпоставки и наследствени обременявания-болестта изникна просто така,от нищото!
  За тези години не спрях да се питам -аз ли причиних това на детето си и не е ли в следствие на лечението ми при този лекар!
  Ще бъда благодарна на всеки,който изкаже мнение по този въпрос,а ако някой ми даде компетентно мнение -това ще ме направи наистина щастлива,макар и да съм виновна поне ще съм наясно със себе си!благодаря предварително!

14
С.Цветанов
28 фев 2011 19:33

Здравейте! Случайно попаднах на вашата статия и се интерисувам за болестта ми Псориазис! От десеттина години я имам и съм пробвал с какви ли не мазила и лъчеви терапии но имаше етапи на ремисии ,имаше и обостряне  !Купих си даже Соларна УВ-лампа в къщи ,но и от нея няма полза! От една година започнах да си бия инжекции кортикостироиди ДИПРОФОС ! Още след първата веднага моментално до 2 дена като че ли ставаше чудо! Изчезваха всичките червени петна и сърбежите от тях!Действието им е около месец!  Пробвах да прекъсна терапията като съм чувал ,че са много опасни ,но деиствието им като спре веднага ставам целия в петна,плаки и адски сърбежи!! Поставям си по една инжекция на месец от близо година! Какво ще ме посъветвате!

15
Лиляна
11 март 2011 22:30

Искам да попитам Malinita за коментара, свързан с лечението на псориазис, какво е лечението и какви са методите за лечение. Благодаря предварително !!!!

16
Malinita
16 апр 2011 15:38

Лиляна,
Мисля, че отговорих преди няколко дена, но не виждам отговора си. С удоволствие ще разкажа, но искам поне този отговор да го видя, инак няма смисъл да пиша повече...

17
18 апр 2011 15:13

Здравейте Ани,
бих ускала да Ви успокоя, не сте виновна за сина си. Една инжекция кортикостероиди не могат да педизжикат диабет. Знам го от разговори с лекари ендокринолози и от собствен опит. Стеройден диабет се придобива след доста дълга употреба на стероиди и не се предава на плода.

18
Ivan
22 май 2011 14:45

Малинита найстина би ли написала какво ти е помогнало да се справиш с псориазиса, или ако е удобно остави e-mail… Аз също имам псориазис и не мога се преборя с тази коварна болест!

Ivanka Strahilova
19
10 юни 2011 11:53

Г н Цветанов ,веднага спрете с тия инжекции дипрофос !Много са опасни .Моят съпруг си сложи само една такава и след деиствието и петната и плаките от псореазиса се появиха три пъти по големи от преди !Сега от година и половина провежда лечение при д_р Димитрова но подобрение няма !

Iskra Nikolaeva
20
5 дек 2012 12:30

МИЛИ ХОРА,
дълго се чудих дали да пиша нещо, тъй като знам, че повечето от вас пишат само, за да получат точно определен отговор и ако никой не им го даде не обръщат внимание на останалите. Въпреки това съвестта ми не може да ме остави просто да подмина. По стечения на обстоятелствата попаднах в този кошмар, причинен от кортикостероидите, лекувайки АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ или представата за него. След това започнахме да лекуваме усложненията (нарушена имунна система, нарушена функция на черния дроб, ЯЗВА НА РОГОВИЦАТА, което почти не доведе до загуба на окото).. и благодарение на така наречената ни “МЕДИЦИНА” (с големи кавички), ги лекувахме отново с кортизони, само че по-агресивно!
Няма да навлизам в подробности, защото историята се разтяга в годините и е прекалено дълга. А виждам, че тук хората нямат търпението, за да достигнат отговора, освен Malinita, която е достигнала много бързо до правилното решение. Поздравявам те за това!! На нас за съжаление ни отне години..
Преди време, когато проблемът ни не беше стигнал своята кулминация и отчаянието не бе толкова голямо, отидохме при една лечителка. Аз се отнесох с изключително нападателно недоверие към нея и методите й и до голяма степен съм била права. НО.. тя ни каза нещо, което тогава ми беше много смехотворно. Тя каза, че СУРОВОЯДСТВОТО и БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО са ключът, ПЪТЯТ е само този и рано или късно, каквото и да правим пак ще стигнем до него, защото всичко останало е една голяма лъжа, с която се покриват пукнатините в нашата медицина. Тогава се смях и се отнесох с презрение, но не ме е срам да си призная, че минахме през ада (страхът от загубата на зрението е много силно нещо!) и наистина.. накрая се озовахме пак по този път. Все още НЕ признавам такава крайност като суровоядството, вегетарианството обаче е поносимата и задължителна версия за всякакви кожни и също така кръстените “автоимунни заболявания” (не се оставяйте да ви заблудят, всъщност не съществува такъв цирк - имунната система да прави грешки! Грешки правят само хората!! В живия организъм на природата няма грешки.. ако се появи само дори една, всичко около нас отива по дяволите. Всичко в биосферата е навързано, няма място за грешки).
В по-горните постове някой ‘’специалист’’ се подигра с хомеопатията.. няма лошо, глупостта все още не е забранена със закон. Тъй като аз самата имах много дълго време да мисля, да чета, да препрочитам, да изпробвам, да се проваля и пак да мисля.. искам да кажа само едно: така наречената ни “МЕДИЦИНА” е тръгнала преди хиляди години от билките! Това е било в началото на всичко, преди химията, синтетиката, дрогите, зависимостта и кортикостероидите. Сегашната ни “медицина” е просто едно порочно и изродено дете на истинската медицина. Не забравяйте също така, че това което наричаме ТРАДИЦИОННА медицина у нас, не е толкова традиционна по други краища на света. Но тъй като сме отвратителни егоцентрици си мислим, че сме на върха на света и знаем и разбираме всичко. Е, аз пък ще ви кажа какво разбрах през тази година ходене по мъките - има една ОГРОМНА ДУПКА в съвременната ни медицина, която настървено се пази в тайна, и всичко, което попадне в тази дупка, нашите лекари го наричат “АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ” или неизлечими болести. Знаете ли например, че е доказано с изследвания, че организмът може да живее без твърда храна - на точно подбран вид сокове и чайове - но РАКОВИТЕ КЛЕТКИ НЕ МОГАТ.. и когато не се захранват, както става с абсолютно всичко в природата, те умират!? Има ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ случаи само за няколко години, но това не се разпространява масово, защото МИЛИОНИ ХИЛЯДИ долари ще увиснат - за химиотерапия, скъпи лекарства, престой в болница, заплати и прочие.. Тази информация реално е нежелателна, защото би променила цялата ни система, а това не е изгодно за никого, освен за ПАЦИЕНТИТЕ!
Лекарите ни обаче НЕ СА ВИНОВНИ! Така ги обучават 10 години, това е съвсем нормално да се придържаш към учебника - в ръцете ти има човешки живот!! Ако стане нещо отиваш в затвора, или поне битрябвало.. Когато започнахме с алтернативните методи на лечение и ефекта започна да се появява се зачудих защо никой не ти казва тази животоспасяваща информация, ами те тровят и ти ограбват парите (за 4 месеца сме дали близо 3000 лв само за изследвания, прегледи, кортикостероиди, пулс-терапия направихме, капки за очи -всички видове, които има на пазара и дори някои, които ги няма в България, И..НИЩО! Не само, че не се подобряваше, напротив! Продължаваше да се влошава с всеки изминал ден!!). Не винаги е за пари - имаше много добри и загрижени лекари по пътя ни, които наистина искаха да ни помогнат! И тогава разбрах.. Единствената причина добрите лекари да не виждат правилното лечение в такива случаи е не защото са глупави или ограничени, а заради СТРАХА! Страх от неопознато и неизучено лечение, в което не са сигурни и което дава резултати 10 пъти по-бавно от медикаментозното. Но пък без странични ефекти и доживотни резултати. Ние минахме през този страх САМИ, тъй като не намерихме нито един адекватен лекар, който да ни насочи по този път. Стоиш и се чудиш.. дали няма да си навредиш като сприраш лекарствата сам, дали ще помогнат “ВСИЧКИТЕ ТИЯ ТРЕВОЛЯЦИ” - не веднъж ги наричахме така, дали не е просто ‘’бабини деветини”. Но преодолееш ли веднъж този страх, разбираш, че през цялото време ПЪТЯТ наистина е бил само един.
Станах досадна и прекалено лирична затова приключвам. Просто ми се иска повече хора да разберат и да се оправят, без всички тези мъки, през които аз и приятелят ми трябваше да минем.
Въпреки, че това, което написах е с по-скоро есеистичен характер, имам дълъг списък с имена, лекарства, ЛЕЧЕНИЯ, ЛЕЧИТЕЛИ, хранителни съставки, добавки, медитации и всякакви материали за “автоимунни” заболявания, които съм готова да споделя, ако някой прояви интерес. Или дори само да поговорим. Нарочно написах тази публикация по този начин, защото по-важно е самото осъзнаване.. оттам нататък природосъобразните методи и билки са много и единствената цел е ДА ОЗДРАВЕЕШ, а не да те лекуват!!

21
30 май 2013 11:00

Страдам от псориазис от 2 години ,някой може ли да ми каже лекарство или някаква терапия с която се е излекувал  Много ще ви бъда благодарен :имейл VLADIMIROV_5555@ABV.BG

Лазар Радков
22
30 май 2013 16:45

@IVAN VLADIMIROV,

пусни си кръвни изследвания за 25-OH Витамин Д3 и ми пиши какви са ти нивата.

поздрави
Лазар

23
31 май 2013 09:35

ДОБРЕ , БЛАГОДАРЯ ТИ

24
31 май 2013 09:59

Малинита найстина би ли написала какво ти е помогнало да се справиш с псориазиса, или ако е удобно остави e-mail… Аз също имам псориазис и не мога се преборя с тази коварна болест!

 

 

 

 

Dessy Todorova
25
12 юли 2013 09:40

Здравейте, синът ми е на 2 месеца и е болен от вродена надбъбречнокорова хиперплазия (ВНХ) за което участваме в изследователски проект. Болеста е сериозна а процедурата по проекта е доста тромава попълват се хиляди документи за поръчката на лекарството, което ни е много необходимо (и естествено го няма в България) вече се бави цял месец и го караме на заместител,който води до спиране на растежа при дълъг прием. Лекарството е hydrocortizone(таблетки от 5 или 10 mg) ако някой има информация от къде мога да си го закупя ще ви бъда много благодарна...

26
15 юли 2013 11:06

Здравейте.От седмица и нещо поузвам аупикорт и то не редовно, за нежеланите реакции пишеше,че може да се появи окосмение заради съставката кортикостероиди,имам светло мъхче над устната и докато ме мажеха течеше по лицето ми но веднага го бършех,и онзи ден ми се стори , че мъхчето ми се е променило,възможно ли е,близките ми казват че няма такова нещо.Ако съм се докоснала по лицето без да искам докато лекарството е по ръцете ми?И го спрях вече от няколко дни не го мажа,възможно ли е по нататък да се появи нещо?

27
27 май 2014 10:27

Илия чобанов .Малинита помагай моля те.е-mail -pimito2@abv.bg

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.