Пробиотици, пребиотици и синбиотици

Добрите бактерии - безценни и от огромна полза за спортуващия човек

от четиво за 10 минути

Може би ви звучи невероятно, но видът и броят на микроорганизмите (микрофлората), които обитават долната част на нашата храносмилателна система имат съществено отношение към здравословното ни състояние. В частност те оказват влияние и върху способността на храносмилателната ни система да усвоява по-добре хранителните вещества - проблем за немалка част от желаещите да постигнат сериозни резултати в спорта.

Развитието и метаболизмът на много бактериални видове, обитаващи дебелото черво, зависи от наличието на подходящи за тяхното развитие вещества, повечето от които се набавят от храната.

Все повече хора обръщат внимание на възможността да са във добра физическа форма чрез консумиране на сравнително достъпни и евтини хранителни добавки - пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците.

Какво са те, защо са полезни за нас и как можем да си ги набавим?

Пробиотици

Пробиотиците са живи микробиални хранителни добавки. Най-известни са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите, които се използват при производството на кисело мляко и други млечни храни.

Тези организми не са патогенни и не са токсични, запазват жизнеността си по време на съхранение и оцеляват при преминаване през стомаха и тънките черва.

Пробиотиците могат да се използват за предпазване от диария и подобряват симптомите на лактозна нетолерантност.

По обобщени литературни данни, трите най-полезни и най-често използвани вида пробиотици са:

 • Lactobacillus acidophilus;
 • Bifidobacterium bifidum;
 • Lactobacillus bulgaricus.

Полезни действия на пробиотиците:

 • Подобряват смилаемостта на млечни продукти и други протеини. Това е важно, ако искаме да постигнем сериозен мускулен растеж след интензивните тренировки в залата.
 • Стимулират абсорбцията на лактоза при хора, които не могат да я усвояват.
 • Подпомагат цялостното храносмилане и подтискат прекомерното размножаване на "лоши", болестотворни микроорганизми в храносмилателната система.
 • Подтискат гнилостните процеси в стомаха и червата.
 • Предотвратяват липсата на витамини от група В.
 • Поддържат тялото в здравословно състояние по време на прием на антибиотици и други химични вещества.
 • Възстановяват нормалната чревна микрофлора, нарушена от приема на антибиотици.
 • Предотвратяват и лекуват диария, включително и инфекциозна.
 • Намаляват риска от болести на стомаха.
 • Ограничават появата на вагинални инфекции от дрожди, инфекции на пикочния канал и цистити.
 • Стимулират имунния отговор. Проучванията показват, че консумацията на кисело мляко, което съдържа специфични видове Lactobacillus или хранителни добавки с Lactobacillus или Bifidobacterium може да стимулира нормалния имунен отговор.
 • Спомагат лечението на дихателни инфекции като синузити, бронхити и пневмония.
 • Намаляват риска от алергии - астма, хранителни алергии от мляко и кожни реакции като екзема.
 • Спомагат за понижаването на високи нива на "лош" холестерол.
 • Намаляват риска от тумори на пикочния мехур и на дебелото черво.

Пробиотиците се предлагат като хранителни добавки под следните форми:

 • Изсушени чрез замразяване пудри, които се препоръчва да се използват разтворени във филтирана вода и да се приемат на празен стомах. Студената вода активира бактериите. Пудрата от пробиотици започва да действа в устата, преди да премине надолу в храносмилателната система.
  Трябва да се контролира количеството на специфичния вид бактерия измежду многото такива в различни рекламирани продукти. Те могат да съдържат много малко от желаната бактерия.
 • Капсули, съдържащи определени видове, се предпочитат пред пудрите поради факта, че се разтварят на точно определено място.
 • Течности - съдържат най-неподходящата форма на бактериалните добавки. Те са годни в продължение на 2 седмици след производството им. Осигуряват много малък полезен ефект.

Как да си набавите пробиотици, без да купувате хранителни добавки?

Хранителни продукти, съдържащи пробиотици, са: сладкото ацидофилно мляко, сладко АВ мляко - базирани на неферментирано мляко; ферментирано ацидофилно мляко, обикновено кисело мляко, бито кисело мляко и кисело мляко за пиене, както и кефирът, който е почти идеалният пробиотичен млечен продукт.

За съжаление повечето от тези млечни продукти не се продават в България.

Кефир можете да си направите само в домашни условия, защото този продукт трудно се продава по магазините поради издутите капаци на крайните опаковки. Той е резултат от въглеродния двуокис, който се образува след ферментацията на млякото.

Вероятно това е причината за провала на иначе смелия опит на една фирма в София да произвежда и да продава кефир.

Пребиотици

Пребиотиците се дефинират като несмилаеми хранителни съставки, които повлияват метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и (или) активността на определени видове бактерии в дебелото черво (колона) и по този начин укрепват здравето.

За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигат дебелото черво, без да са усвоени в по-горната част на храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат да бъдат оползотворени от специализирани групи микроорганизми, които имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности.

Хранителните вещества, отговарящи на тези критерии, са няколко основни групи олигозахариди, като част от тях се срещат в кромида, цикорията и чесъна, други - в боба и граха, трети - в прясното мляко и т.н.

Изброени по-долу, тези вещества стимулират главно растежа на бифидобактериите, заради което се наричат и бифидогенни фактори:

Фруктоолигозахариди (FOS)

Те се отнасят към късоверижните олигозахариди, изградени от фруктоза и глюкоза, съдържат от 3 до 5 монозахаридни остатъка и имат енергийна стойност от 6 KJ/g.

FOS не са токсични, карциногенни или предизвикващи токсикологични дефекти и са устойчиви на смилане в горната част на гастроинтестиналния тракт. Трябва да се има предвид, че FOS действат като разслабително средство със средно изразен ефект, въпреки че при високи дози има оплаквания от натрупване на газове (метеоризъм).

При изследване чрез прилагане на контролирана диета с доброволци се оказва, че FOS, приемани в доза 15 г/ден, увеличават броя на бифидобактериите до 10 пъти, като едновременно с това редуцират нивото на общо 7 различни патогенни бактерии в дебелото черво, докато приемането на соеви зърна (10 г/ден) води до същия ефект, но той е по-слабо изразен.

Инулини

Инулините се отнасят към групата на природните фруктозосъдържащи олигозахариди. Те се получават от корените на цикорията и артишока.

Инулините, които се предлагат като хранителна добавка, са съставени от 10-12 фруктозни единици и типично имат глюкоза в края на веригата. Инулините стимулират растежа на видове Bifidobacterium в дебелото черво.

Изомалтоолигозахариди

Те представляват смес от глюкозни олигомери, включващи изомалтоза, паноза, изомалтопентоза, нигероза, изопаноза, и други олигозахариди.

Изомалтоолигозахаридите се получават в резултат на много ензимни процеси. Те стимулират растежа на видове Bifidobacterium и Lactobacillus в дебелото черво.

Изомалтоолигозахаридите се продават в Япония и САЩ като диетична добавка.

Лактулоза

Тя е полусинтетичен дизахарид, който се разгражда от ограничен брой бактерии в дебелото черво.

Лактилол

Лактилолът е дизахарид, аналогичен на лактулозата. Основното му приложение е при лечение на запек, но в Япония се използва и като пребиотик. Не се усвоява в горната част на храносмилателния тракт и се ферментира от ограничен брой колониални бактерии.

Като резултат се увеличава количеството на бифидобактерии и лактобацили в дебелото черво. В Европа лактитолът се използва като подсладител.

Лактозахароза

Тя е тризахарид, изграден от галактоза, фруктоза и глюкоза. Лактозахарозата се получава по ензимен път и не се усвоява в стомаха и тънките черва, но се усвоява от чревни видове бифидобактерии и като резултат се увеличава техният брой в дебелото черво.

Пиродекстрини

Те представляват смес от глюкозосъдържащи олигозахариди, които се получават при хидролиза на скорбялата. Не се смилат в горната част на храносмилателния тракт.

Те стимулират размножаването на на бифидобактериите в дебелото черво. Използват се като хранителна добавка.

Соеви олигозахариди

Откриват се в соеви зърна, а също така в боб и грах. Двата най-известни са тризахарид рафиноза и стахиоза.

Соевите олигозахариди стимулират растежа на бифидобактериите в дебелото черво. Продават се като диетични добавки и функционална храна.

Трансгалактоолигозахариди

Те са смес от олигозахариди, съдържащи глюкоза и галактоза. Не се смилат в горната част на храносмилателния тракт и стимулират растежа на бифидобактериите. Продават се като диетични добавки.

Ксилоолигозахариди

Получават се чрез ензимна хидролиза на полизахарида ксилан и са изградени от олигозахариди, съдържащи от 2 до 4 свързани ксилозни остатъци.

Галактоолигозахариди

Те присъстват главно в човешкото и краве мляко и се получават от млечната захар лактоза. Не всички несмилаеми олигозахариди обаче притежават пребиотични свойства.

Най-много публикувани данни има за инулина, фруктоолигозахаридите, и в по-малка степен за галактоологозахаридите.

Няколко причини да консумираме пребиотици:

Пребиотиците може би имат антиканцерогенна, антимикробна активност и влияят върху нивото на глюкозата в кръвта. Те увеличават абсорбцията на минерали, подобряват техния баланс и може би имат антиостеопорозен ефект.

Антиканцирогенната активност на пребиотиците все още не е много добре проучена, но се предполага, че може би се дължи на мастната киселина бутират. Бутиратът, заедно с други късоверижни мастни киселини се получава като продукт на жизнената дейност на бактерии в дебелото черво, които се хранят с различни пребиотични.

Пребиотиците стимулират растежа на бифидобактериите и лактобацилите, а тези бактерии от своя страна могат да свързват и дезактивират някои вещества, предизвикващи рак, както и да спрат растежа на някои тумори.

Някои проучвания показват намаляване на риска от рак на дебелото черво след консумация на ферментирани млечни продукти и кисело мляко. Все още обаче не съществуват неоспорими доказателства, че при хората пробиотиците и пребиотиците предпазват от рак на дебелото черво.

Как можете да си набавите пребиотици?

Тъй като на българския пазар е изключително трудно да си набавите хранителни добавки с включени пребиотици в състава им, ви препоръчваме да си ги набавяте от естествените им източници.

Синбиотици

Това са хранителни добавки, които съдържат едновременно пробиотици и пребиотици, с което взаимно се усилва полезното им действие.

Средното съдържание на белтъчини в тях е 16-25%, на въглехидрати - 40-60% и на мазнини - 20-30%. За наша радост, в магазините за хранителни добавки вече може да се открие голямо разнообразие от синбиотици, произведени от наши и чужди фирми.

В състава на тези хранителни добавки различните фирми включват и допълнителни вещества и по този начин се увеличават ползите от приемането на синбиотици - понижава се процентът мазнини в тялото, повишава се възможността за натрупване на мускулна маса, намаляват умората и стресът, регулира се калциево-фосфорната обмяна, предотвратяват се пораженията при остеопороза.

Освен това синбиотиците оптимизират функциите на организма при повишен енергоразход след тежки физически натоварвания при спортисти, увечеличават синтеза на костно вещество при фрактури и стимулират опорно-двигателния апарат... Звучи интересно, нали?

Опитайте, вкусно е!

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Iva Pavlina
1
18 апр 2008 06:42

Материалът наистина е много добър, главно от гледна точка на това, че поднася в обобщен и “лесно смилаем” вид такъв род не много лека и простичка информация - като микробиолог отчитам това достойнство на статията.
  Имам само няколко забележчици. Първо, много е малък процентът на доставка на витамини от група В, вследствие дейността на пробиотичната чревна микрофлора - била тя в естественото си състояние или “внесена” отвън чрез препарати и добавки. Причината е в това, че самите бактерии имат огромна нужда за растежа и размножаването си именно от тези витамини (както и от витамин К), което означава, че дори и да синтезират някакво количество от тези витамини, те отиват за собствените им нужди, а не за макроорганизма (т.е. за човешкия организъм), дори консумират и от собствените му витаминни “залежи” наготово. Именно с определена цел - която е и много спорна - се използват някои нутритивни антибиотици в животновъдството като добавка към храната на животните, а по-точно: да унищожат естествената чревна микрофлора, с което всички количества витамини остават за самото животно, вслидствие на което то по-бързо расте на маса. Но с това, естествено, се премахват и всички ползи, които носи естествената чревна флора за макроорганизма.
  И втората ми забележка е, че използването на пробиотици е изключително полезно и с неоспорими благотворни ефекти върху човешкия организъм, но една вече възникнала инфекциозна диария или тежка пневмония, едва ли могат да бъдат излекувани с пробиотици. Те са само превантивна мярка, но не и терапевтична такава.
  Още веднъж поздравления за материала -на много високо ниво е!

Ивайло Стайков
2
17 авг 2008 00:16

Изключително добра статия,изненада ме приятно,много съм доволен,БЛАГОДАРЯ !!!

Neda
3
22 ное 2008 19:25

Пробиотиците са живи микробиологични продукти, следователно когато са на хапчета, капсули или пудра, те не могат да бъдат  изсушавани  чрез замразяване.  Процесът се  нарича  Лиофилизация и представлява сушене на мкробната биомаса при стайна температура в условия на понежено налягане или вакуум, което ускорява изпарението. Драстичното понижаване или повишаване на температурата не се допуска. Така микроорганизмите напълно запазват жизнеността си и много бързо след попадане в храносмилателния тракт поемат вода и се “съживяват”. Една хитрина за това как можете да проверите качеството на пробиотиците, които приемате-Поставете 1 хапче, капсула или малко пудра в 1 литър прясно мляко с температура около 37 С. Ако след 3-4 часа млякото се закваси, то хранителната добавка която приемате е с добро качество и може да бъде  източник на живи млечнокисели бактерии.
Изключително полезна статия, на която трябва да обърнем внимание, особено в сезона на настинки, грип, антибиотици...
Приятен ден на всички читатели

4
Мария
13 фев 2010 11:07

Информацията е много интересна. Имам възможността да ползвам продуктите на българската фирма Дафлор .Давам и на моите близки, и виждам много добри резултати. Разнообразието от такива продукти на нашия пазар е голямо, но все още не е популярно. Хората нямат навик да ползват такива храни, а предпочитат вносни хранителни добавки или лекарства, които не ги лекуват а увреждат.
Много съм впечатлена от действието на пробиотика на тази фирма при лечението на дългогодишен алергичен ентероколит при възрастна жена. След първата опаковка се появи подобрение и сега жената може спокойно да се храни, без да се страхува от разстройства.
Смятам,че е много по-добре да използваме българските продукти, направени на основата на киселото мляко, отколкото  вносни продукти със съмнително качество на  нашия пазар.

5
25 фев 2012 14:56

Много добра статия точно такава търсех....

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.