Петолистна гиностема (Jiaogulan)

Чували ли сте за жен-шена на бедняка?

Историята на билката започва в Китайската империя през династията Минг между XIV и XVII век. Западът проявява интерес към нея и медицинските й ефекти едва преди около 30 години, когато японските фармаколози правят вълнуващи открития.

Петолистна Гиностема (Jiaogulan)

Какво е петолистна гиностема?

Петолистна гиностема наричаме билката Gynostemma pentaphyllum. Английското име, с което ще я откриете най-често, е Jiaogulan.

В китайския език думата за петолистната гиностема звучи идентично на англисйкото "Джияугулан" и значи извиваща се лозова орхидея.

Това име подсказва връзката на гиностемата с обикновената лоза. Растението вирее в Югоизточна Азия, в Китай, Южна Корея и в Япония.

Какво трябва да знаем за активните съставки на петолистната гиностема?

Във фитотерапията петолистната гиностема е известна като доказан антиоксидант и адаптоген.

Това въздействие на билката се дължи на съдържащите се в нея сапонини, наречени "гипенозиди".

Молекулата на въпросните вещества е много сходна с други сапонини: гинсеноидите, намирани в билката жен-шен.

Гиностемата съдържа други десет вида сапонини, присъстващи и в двете растения. Смята се, че попаднали в тялото, някои от гипенозидите се преобразуват в гинсеноиди.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи петолистната гиностема?

Доказани ползи от приема на петолистна гиностема:

  • Доказан мощен антиоксидант: попаднали в тялото, гипенозидите на гиностемата увеличват количеството на ензима супероксид дисмутаза (СОД), който е едно от най-мощните естествени оръжия в борбата със свободните радикали;
  • Снижава нивата на холестерина ("лошият" холестерол): регулира нивата на LDL и HDL холестерола и нивото на триглицеридите в кръвта;
  • Оптимизира храносмилането, като подобрява усвояването на хранителните вещества в червата. Това е част от общото й въздействие на адаптоген;
  • Подобрява спортните възможности, в частност аеробната издръжливост. Смята се, че причината е в тонизиращия ефект, който билката оказва върху сърцето и подобреното обогатяване на кръвта с кислород в белия дроб, заради релаксираните кръвоносни съдове, вследствие действието на гипенозидите. Пътят на въздействие не е твърдо доказан за сметка на крайния ефект;
  • Подобрява имунитета: установено е, че вследствие прием на екстракт от петолистна гиностема се наблюдава увеличаване броя на имунните клетки (фагоцити, лимфоцити), както и на общото ниво на серумен имуноглобулин.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Оптимизира кръвното налягане. Механизмът на действие е все още слабо изяснен. Смята се, че гиностемата подпомага работата на сърцето директно и същевременно увеличава количеството на азотен оксид в кръвоносните съдове, за да повиши техния обем. Това действие на петолистната гиностема я прави често срещана на етикетите на азотните буустъри, в ролята й на подпомагащ агент;
  • Адаптоген на ЦНС. Смята се, че билката може да стимулира или релаксира мозъчната дейност в зависимост от функциите на тялото и така да подпомага адаптирането на организма към стреса. Въпреки приложените изследвания, са необходими нови допълнителни такива, които да дадат стабилна основа на предполагаемото въздействие.

Странични ефекти и противопоказания за прием на петолистна гиностема

Като познати предполагаеми странични ефекти, свързани с приема на гиностема се посочват нервно безпокойство и усилена чревна перисталтика.

Няма данни за въздействието на билката върху бременни жени и кърмачки, но не бива да се взима без лекарско предписание, поради свойството на петолистната гиностема да разрежда кръвта, което може да доведе до затруднения в кръвоспирането в случай на контузия.

В комбинация с какво не бива да приемаме петолистна гиностема?

Смята се, че не гиностема не бива да се прилага едновременно с кръворазреждащи/противосъсирващи вещества и лекарства. Това включва аспирин.

Теоретично, забавящ съсирването на кръвта ефект имат: дяволски нокът, елеутерокок, чесън, джинджифил (във високи дози), гинко билоба, конски кестен, жен-шен, папаин.

Какви дози са нужни и как се взима?

Препоръчваната доза варира според целта на употребата на екстракта от гиностема от 10 мг/ден до 150 мг/ден.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Екстракт от петолистна гиностема можете да срещнете най-чество в комбинирана формула антиоксиданти, в комплексни адаптогени и не на последно място, като подпомагащо вещество в състава на азотни буустери.

Използвани източници
  • jiaogulan.net
  • drugdigest.org

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1