Дневен план за навициСвали сега 

Магданоз

Колко всъщност знаем за безценните свойства на тази подправка?

Магданозът (Petroselinum crispum) представлява двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. През първата година развива само листна розетка, а през втората - до 80 см високо, право, разклонено и набраздено стъбло. Цветовете му са жълтозелени, събрани в сложни сенници с 8 до 20 главни лъча. Отглежда се в градините из цялата страна, като за негова роднина се приема Средиземноморието.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

МагданозРазлични източници твърдят, че магданозът е отглеждан още преди 2 000 години в района на Средиземноморието, като първо намирал приложение като лечебно средство, а след това като подправка. За гърците той бил свещена трева, с която закичвали победителите в различни състезания, но също така декорирали и гробниците на починалите.

В Рим пък древните лечители прилагали магданоза при възпаление на бъбреците. Хората вярвали, че магданозът ще възстанови силите им и ще укрепи организма. Древните народи смятали, че употребата на ароматната трева ще ги направи "твърди като камък".

Видове магданоз

Съществуват много разновидности на растението, но най-популярните са:

 • Обикновен, с плоски листа;
 • Къдрав;
 • Съществува и трети вид магданоз, известен като вкоренена ряпа (или т. нар. сорт "Хамбург"), който се отглежда главно заради своите корени, наподобяващи тези на репея.

Хранителен състав на магданоза

 • Плодчетата на магданоза съдържат 2-7% етерично масло, 20% тлъсто масло, флавона апигенин и фурокумарина бергаптен. Основни компоненти на етеричното масло са апиол и миристицин. За миристицинът е известно, че е токсично вещество с психотропно и халюциногенно действие. От друга страна той е и средство, активно борещо се с процесите на образуване на тумори.
 • Листата в свежо състояние съдържат 356 мг% витамин С и 8.26 мг% каротен, желязо и фолати.
 • Съставът корените е следният: 88% вода, 3% въглехидрати, 3.1% белтъчини, 1.5% минерални соли, малко етерично масло с главна съставка апиол, флавоноиди - апигенин, апиин, крисоериол, лутеолин, фурокумарини и полиацетилени.
 • Магданозът е от храните, съдържащи оксилати. В случай на продължителна и обилна консумация, когато количеството на оксалатите в организма се повиши, може да се стигне до редица здравословни проблеми. Препоръчително е хора, страдащи от заболявания на отделителната система и черния дроб, да избягват консумирането на зеленчука или да го правят рядко и в малки количества.
 • Магданозът се отличава с богато съдържание на фолиева киселина, която е важна за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система в частта на дезактиватор на хомоцистеина. Вещество, което директно уврежда кръвоносните съдове и създава потенциален риск от инфаркт и инсулт при хора, страдащи от диабет и атеросклероза.

Здравословни ползи

 • Магданозът е апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката средство.
 • Фармакологично проучване показва, че апиолът е вещество, способно да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и пикочния мехур, и да подобрява процесите на кръвообращение в тези органи.
 • В частност летливите масла в ароматната подправка я превръщат в протективна за организма храна, имаща способността да неутрализира някои видове канцерогени, като например бензопирени, които са част от цигарения дим и пушека от скарите с дървени въглища.
 • Високите нива на витамин С предотвратяват възникването на остеоартрит и възпалителен полиартрит.

Как да изберем и съхраним полезния зеленчук?

Винаги избирайте магданоз със свежи и наситенозелени листа. Можете да го съхранявате в хладилник в полиетиленова торбичка или в отделението за плодове и зеленчуци.

Можете да го съхранявате и ситно нарязан във фризера през зимата, като по този начин ще съхраните голяма част от полезните вещества. Нещо, което няма да е възможно, ако го изсушите.

Ако пък предпочитате изсушената форма - съхранявайте го в добре затворен съд на хладно и проветриво място, без наличие на влага.

Как да си приготвим целебна напитка от магданоз?

Препоръчва се извлек от ½ чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 мл вода, който се изпива в рамките на 1 ден. Прилага се и запарка от 4 ч. л. корени на ½ л вряща вода, която се прецежда след 15 минути и се изпива за 2 дни. Добър тонизиращ ефект се получава и с прясно изцеден сок от растението в доза 100-150 гр.

Рецепти, включващи магданоз

Вероятно всеки вече е наясно, че магданозът не е само подходяща подправка за почти всяка гозба или красива декоративна украса, а продукт с богат хранителен състав и изключително полезни свойства.

Използвани източници

 • whfoods.com
 • gotvarstvo.georgievi.net
 • "Билките във всеки дом" - проф. Д. Станева, Медицина и физкултура - София
 • Снимка: larryjh1234 (СС)
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow