Интервю с Тедо "Себастиан" Димитров

Интервю с Тедо "Себастиан" Димитров

"Бъдете щастливи и благодарни за това, което имате. Постигнете ли това, всичко около вас ще потръгне нагоре само."

В поредицата от BB-Team интервюта с популярни потребители от нашия форум ви представяме Теодор Димитров (Тедо), с когото поговорихме надълго и нашироко за спорта, хранителните навици и най-общо казано - отношението му към нещата от живота.

Представи се на читателите?

Здравейте, казвам се Теодор Димитров, на 20 години. Роден съм и живея в Благоевград.

Кога започна с фитнеса и какво те накара да започнеш да тренираш?

Мисля, че за пръв път влязох в зала, когато бях 14 или 15 години. Основната причина беше отвратителната ми визия и ниското самочувствие, което имах. Все си мислех, че ако не си сменяш гаджето на 2 седмици, то си нищожество.

Началото беше тежко: 110 килограма, огромен процент подкожни мазнини, никакви мускули. Тренировките ми бяха плачевни -  3 пъти фитнес с безумни сплитове, 3 пъти бягане по 3-4 км на ден и 7 пъти седмично бейзбол. Ефектът беше почти нулев.

С какво се занимаваш и как съчетаваш спорта с ежедневието си?

Много хора биха казали, че си губя времето. Студент съм, втора година. Когато нямам лекции, тренирам, занимавам се с театрални проекти, конференции, други творчески изяви и прочие.

Този семестър участвам в две пиеси, които са адаптирани от два наградени с "Оскар" филма – "Усещане за жена" и "12 разгневени мъже". И в двете изпълнявам главната роля. Те ми изяждат голяма част от свободното време, но като се направят някои доброволни "жертви", всичко се нагажда.

Какви са ти целите и какво си постигнал досега?

Целите са ми простички. По-силен, по-бърз, по-издръжлив и с по-добра визия (накратко: "по-красив"). Фитнес целите си не съм достигнал още, или поне на ниво, което аз искам.

Постиженията ми са на бейзболното игрище - от 16-годишен съм в мъжкия национален отбор, с множество награди и признания от европейски първенства, избиран съм за най-полезен играч за сезон 2010.

Сподели накратко какви са тренировъчните и хранителните ти принципи?

Пий си следтренировъчния шейк, пий рибено масло, яж естествени продукти и слушай тялото си. Това са постоянните ми принципи, иначе сменям режими. Преди бях по схемата на Поликин, сега се водя по Чист Прираст. Тренировъчните ми принципи са прости. Съсредоточавам се върху базовите упражнения, малко асистиращи и къси почивки. Разделям дните си на горна и долна част.

Какво мислиш за спортните храни и добавки? Кои предпочиташ и кое работи най-добре при теб?

Бил съм фанатик на тема добавки и дори се стремях да науча какво прави всяка една определена съставка. Сега съм доста по-"непросветлен". Не са магически прахчета, а по-скоро леко побутване отзад. Спортните храни и добавки са хубаво нещо, когато се ползват по предписание и с хубав тренировъчен режим.

За съжаление много малко неща от всевъзможната гама на пазара наистина работи. Останалото е чист маркетинг и гръмки обещания – засега. След време, когато храната ни стане още по-бедна на витамини, минерали, мастни киселини, амини, тогава ще ТРЯБВА да ползваме все повече и повече подобни продукти.

Колкото лично до мен – пробвал съм всевъзможни буустери, креатинови матрици, анимал пакове и т.н. Пак без особен резултат. Сега залагам на прости неща – 30 грама БЦАА по време на тренировка, 40 грама изолат, 20 грама глутамин, 5 грама креатин, 60-80 грама малтодекстрин или мед, 400 мг магнезий, 100 мг цинк и 1 капсула хром след тренировка. Това ми е суплементацията.

Опиши накратко един свой ден.

Ставам към 8.00 или 9.00 ч. Отивам на лекция, тренирам, храня се, почивам 1-2 часа, заминавам на репетиция, прибирам се, храня се пак, заминавам на друга репетиция, прибирам се, уча и заспивам. Вариации рядко има и вече много често си мечтая да изпадна в една дълга бездна от бездействие.

Защо бейзбол? Кои са нужните физически качества, за да си добър в този спорт? Кое натоварване в бейзбола ти харесва най-много?

Странно започнах. В моята махала се играеше масово бейзбол вместо футбол. Може би защото игрището беше съвсем близо, а спортът беше нестандартен и "холивудски". Отидох веднъж, запалих се, и така вече 10 години.

Физическите качества са доста, макар че за зрителите изглежда лесна игра и мързелива игра. Когато си на терена, трябва да следиш адски много неща. Как питчерът подава топката, как се движат защитните, рънърите, дали ще направи бънт. Все едно играеш шах.

Трябва много експлозивна сила, пъргавина, страхотна кординация и смелост. На професионално ниво хвърлената топка се движи с около 150 километра в час, която изминава 18-те метра от хълмчето до батера за 0.2 секунди.

Не е лесно да стоиш в батерската кутия, когато профучава твърда топка, която може да ти счупи костите. Любимото ми натоварване е движението между базите, защото едновременно трябва да тичаш бързо и да следиш какво се случва около теб.

Тренирал ли си разбиващ кросфит, умерени кръгови тренировки, бодибилдинг, силово трениране и ако да, кое най-много ти допада?

От изброените всичко съм правил. Имал съм кросфит комплекси, от които едвам съм ставал от пода, както и лежерни билдърски тренировки. Какво ми допада най-много? Висок обем, среден интензитет с къси почивки от порядъка 30-45 секунди.

Кои са хората, оказали най-голямо влияние върху житейските ти възприятия и промяната им?

Родителите ми, някои хора от форума, определени учители, приятелите ми, треньорите ми.

Какво мислиш за развитието на бейзбола в България, имайки предвид, че не е традиционен спорт за страната?

Спортът се развива бавно, но славно. Въпреки аматьорския си характер, той е привлекателен за младите, защото предлага занимания, които ги няма в другите спортове. Разбира се, говорим за бухалката.

Пари почти не се отпускат, затова всичко е от частни спонсори или от собствените ни джобове. Но вървим напред. Имаме играчи (и аз включително), които биват избирани за международни лагери, ходим на европейски първенства и набираме млади кадри.

Кои са трите ти любими книги и защо?

1. "Властелинът на пръстените" – никога не се отказвай, докато има надежда.

2. "Последният олимпиец" – бий се докрай!

3. "Завръщане от Ада" – ужасяващи неща са скрити от погледа на обикновения човек.

Как виждаш живота си след 5 години? Какво искаш да си постигнал за това време?

Виждам се някъде в Япония, Корея или Сингапур, финансово независим, работещ, за да подобри човечеството.

Какво те прави щастлив?

Лични успехи, силно трениране, забавления с приятели, хранене, моменти на усамотение. Трудно е да кажа какво точно ме прави щастлив.

Аз правя определено действие и виждам какво изпитвам, докато го правя. Ако се чувствам добре, продължавам. Ако ли не – спирам.

Какво те мотивира да тренираш?

Хората около мен.

Доколко има значение за теб външният вид на една жена? Какъв тип женски тела харесваш?

Аз съм "повърхностен". Външният вид на жената е много важен, все пак привличането започва оттам. Ако не се поддържа, просто няма как да ме привлече.

Относни типа женски тела – стегнати и силни крака, развита мускулатура. Нямам нищо против момичетата, които имат плочки или широки рамене. Стига да не приличат вече на мъже в лицето де...

Къде свършва позата?

Да видим как ще разбера въпроса... Май го виждам като "бичим стойки". Позата свършва, когато е време да се действа.

Действието не ти позволява да стоиш стегнал бицепс или да говориш празни приказки, когато нещата загрубеят. Било то да дигнеш 150 тяга или да изготвиш бизнес план – с поза няма да стане. Трябва действие.

Преди време беше един от най-големите защитници на кросфита. Сега положението рязко се е променило. Защо?

Не бих, че положението рязко се е променило. Аз се кефя на кросфита и на идеята му, но самата структура на комплексите и натоварването са крайни. За да си добър кросфитър, говоря на ниво Игрите, трябва да имаш и един възстановителен екип зад теб.

Друг минус е сектантският характер. Ако не е кросфит, не е трениране. Преди го защитавах безумно, защото мислех, че това е Тренирането с главна буква.

Когато мина малко време и минах през други неща, се поосъзнах. Млад съм още.

В момента тренираш при Ефо. Какво мислиш за предишните ти треньори? Отклонявали ли са те от правилния път или си натрупал ценен опит, за който не съжаляваш?

Предишните ми треньори са специалисти в това, с което се занимават. Бейзбол и лека атлетика. Не са имали страхотни познания по кондиция.

Не са ме отклонявали от правия път, позволявали са ми аз сам да тръгна по него, да се опаря и да се върна назад.  Така съм и научил много неща на принципа проба-грешка.

Каква е разликата в тренировките с треньор и без треньор?

Има кой да те надъхва, да ти следи почивките, да не ти дава да скатаваш. Най-важното – следи дали си правиш упражненията като хората и дали се появил някакъв недъг при движенията ти.

Какво мислиш за специализираните тренировъчни методики, тоест тези без никакви асистиращи (стил "Абаджиев" например)?

Зависи какво се има предвид под "асистиращи. При Абаджиев изтласкването и изхвърлянето са били основните упражнения. Всичко друго не е ли асистиращо? Май това е реторичен въпрос.

Асистиращите упражнения са хубаво нещо, но само с тях трудно се постига някакво ниво. Трябва си клек, тяга, лежанка, набирания, кофички, военни преси. Всичко, от което може да ти причернее.

Често си мениш мнението  и вижданията, но  винаги ги определяш като нещо уникално и революционно. На какво се дължи това?

 "Уникално и революцинно" звучи сякаш искам да продавам прахосмукачка "Рейнбоу". Просто споделям, защото виждам, че работи при мен. Като мине време, възгледите се променят, но страстта остава. Сега съм на Чист Прираст, но не се опитвам да го налагам на никого. Всеки сам преценява какво да прави, останалото са мнения и препоръки.

Има ли покритие високото самочувствие?

Да.

Някога бил ли си финансово нестабилен? Период, през който не си имал възможност да си платиш тренировките или период, през който не си знаел дали ще има какво да ядеш за вечеря?

Бил съм финансово нестабилен, когато бях в САЩ.  Тогава често имаше моменти, когато дилемата беше дали да си купя храна или да си платя наема. Цялата несигурност идваше от това, че работите често се меняха и часовете бяха малко.

Как протичаше един твой ден в САЩ? Мислил ли си да останеш там, и ако не, какво те спира? Тренировки, семейство, приятели?

Ставам, закусвам, на работа (тренировка), обяд, 1-2 часа почивка, работа, вечеря, 1-2 часа почивка и сън. Не ми харесаха Щатите. Не бих останал там. Спира ме самата култура и начин на живот. Ориентирам се към Азия.

Винаги си имал различно виждане за това как трябва да се яде и тренира. Винаги ли си 100% убеден, че си на прав път?

По-скоро 80%.

Колко пъти ти се е случвало след дълго блъскане по определена програма/режим да разбереш, че това въобще не работи или да прочетеш от друг велик ум, че е вредно?

Това с "великия ум" малко към Поликин клони (смее се). То много неща можеш да прочетеш и да проучиш. Въпросът е какво ще избереш.

Правил съм 10х10 с двуразови тренировки и съм бил в топ форма в бейзбола. Правил съм отвратителен кросфит с двуразови тренировки и пак съм бил в топ форма в бейзбола. Друг е въпросът какво работи.

Дали бицепсът ми е по-голям или съм станал по-силен, по-бърз, но съм омазнил малко? Аз по програма тренирам от 6 месеца, откакто започнах с Ефо. Иначе е било "Каквото ми е кеф".

Смяташ ли, че различните убеждения в храненето и тренирането пречат в отношенията с житейския партньор?

Аз житейски партньор нямам засега. Имам приятели, но с тях въобще не влизаме в конфликт, защото просто не говорим за тези неща. Радвам се, че лека-полека започват да тренират, но ако не се запалят, няма как да стане, колкото и да им говориш.

Вярваш ли, че след време (20-30 години) ще си здрав, без болки и ще продължиш да тренираш? Целиш ли дългогодишно здраве със спорта или си от тези, които са готови да дадат всичко за 4-5 години, докато достигнат пик и после прекратяват?

Нищо не се знае. Още утре може да те бутне кола и да си цял живот инвалид. Вярвам, че след 20-30 години ще съм здрав и без болки, защото не съм професионален атлет и не се пребивам. Тренирам, за да бъда над средното ниво и да изгледам добре. Другото вече го оставям за хората по телевизията.

Когато пишеш “гадни" коментари в дамските дневници, целиш ли да помогнеш или просто искаш да съобщиш вижданията си?

Искам да помогна и от личен опит виждам, че благата дума върху жена влияние няма (само ако трябва да се съблече, тогава работи).

Трябва да ги понатиснем и да ги изкараме от тежкия филм, създаден от списания, Планета Пайнер и БГ-мама.

Ти си творческа личност, забелязваш ли да си по-отнесен или пък депресиран в някои моменти от живота?

Рядко се чувствам тъжен, защото върша неща, които ме правят щастлив. По-емоционален съм, лесно се паля и не си мълча, когато нещо не е наред. Иначе природно съм доста отнесен, особено ако е нещо, което въобще не ме вълнува. Но пък да си напазарувам храна никога не забравям.

Преди да заминеш за Америка пишеше стихове и завършваше една книга. Издаде ли книгата? Ако си се отказал, защо?

Завършвах я, но пък ми дойдоха други идеи и се оказа, че е само по средата. Все още се дописва. Не бих се отказал за нищо.

Коя е мускулната група (ако има такава), която генетично не ти е заложено да върви?

Раменете, там съм като първолак, и като визия, и като сила. Но нещата се подобряват.

Занимавал ли си се с друг вид спорт, преди да влезеш в залата? Какво би искал да опиташ?

Тенис, футбол, бейзбол, лека атлетика (там често имаше влизане в зала). Бих искал да опитам гимнастика и някаква динамична стрелба – пейнтбол може би.

Правиш ли жертви в името на тренировката?

Ако липсата на дискотеки и алкохол са жертви – да. Иначе не.

Смяташ ли да се занимаваш професионално с фитнес и хранене?

Тази възможност ми се върти в главата, но ще видим накъде ще ме отвее животът.

Успяваш ли да мотивираш хората около теб да тренират и как?

Опитвах се преди време, сега не. Всеки решава сам за себе си какво да прави.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас?

Неутрален съм засега. Има доста хора, които се интересуват и искат да го водят, но следват безумни съвети и остарели теории. Не постигат резултати, отчайват се още повече и всичко приключва. Поне има някакви млади момчета по залите.

След 10-15 години положението ще е плачевно. Сигурно 60-70% от подрастващите деца са затлъстели, с никаква двигателна култура, родителите си хранят децата с кока-кола и банички и не им пука за нищо. Все повече и повече хора ще си отиват на по 20-25 години от инфаркт и инсулт.

Какви съвети би дал на начинаещите във фитнеса?

Бъдете послушни последователи и се вслушвайте в съветите, които ви дават хора, които са се сблъскали със спорта. А не с "Мускули и Фитнес". След време ще имате възможността да водите вие.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Личен приятел ме покани във форума.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Бъдете щастливи и благодарни за това, което имате. Постигнете ли това, всичко около вас ще потръгне нагоре само. Обичайте се!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1