Бирена мая

Как ни помагат бирените дрожди?

от четиво за 4 минути

Маята се използва както в продукцията на тестени изделия и пивоварството, така и в спортното и здравословното хранене. Бирената мая е добавка, намираща повече общо с бирата, отколкото с готварската мая. Причина за това е, че е обработена по технология, умъртвяваща микроорганизмите без да засяга витамините и минералите, които те съдържат, а готварската мая съдържа живи дрожди.

Бирена маяЗа производството на различните видове мая (хлебна, бирена, винена) може да се използват огромна група едноклетъчни еукаритони микроорганизми (дрожди) от царството на гъбите.

Характерна черта на въпросните микроорганизми е, че имат свойството да ферментират, т.е. да превръщат въглехидратите в алкохол.

Ферментацията се използва в производството на алкохол, тестени изделия и други продукти.

Годините на биотехнологична селекция са отсяли определни групи микроорганизми, които носят повече полза и по-малко или никакви токсични елементи.

Така се е стигнало до откриване на дрождите Saccharomyces (сахаромицес).  

Какво наричат бирена мая?

Готварската мая и бирената мая са нещо като братовчеди в семейството на "благородните микроорганизми".

Двата щама (родствени групи) са представители на рода Saccharomyces. Думата "Saccharomyces" произлиза от старогръцки и значи "сладка плесен".


Какво трябва да знаем за бирената мая?

В бирената мая се използват микроорганизми от вида Saccharomyces cerevisiae.

Те превъзхождат другите видове дрожди по количеството съдържащи се в тях витамини и минерали.

Думата "Cerevisiae" идва от латински и значи "от пиво". Преди да се пакетират като хранителна добавка, бирените дрожди се подлагат на специален процес, свързан със автосмилане.

Предизвиква се контролирана клетъчна смърт и ензимите в бирените дрожди ги смилат на основни компоненти: минерални соли, витамини, аминокиселини, пептиди, липиди, мастни киселини и фрагменти със сложен химичен характер. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи бирената мая?

Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на дрождите са:

  • Витамини: В1, В2, В3, В5, В6, В7 (биотин, витамин Н), В9, В12;
  • Минерали: P, Na, Ca, Mg, K, Zn, Mn, Fe.

Доказани ползи:

  • Имат естествен органичен произход и снабдяват тялото с допълнителни количества витамини към храната - това е особено ценено от пълните вегетарианци, които се стремят към изцяло органично хранене;
  • Внасят допълнително умерени до високи дози макроелементи и микроелементи в организма, в допълнение на храната.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Понижава нивата на холестерола - липсват проучвания;
  • Увеличава нивата на енергията посредством съдържащите се в състава на бирената мая витамини и минерали - само по себе си това не прави маята енергетик, а антианемична добавка. Няма данни за други активни вещества, на които да се отдаде подобно действие;
  • Подобрява спортните  постижения - липсват данни за специфични вещества, отделно от витамините и минералите, на които да се отдаде подобен ефект. Липсва научно потвърждение;
  • Намалява нивата на кръвната захар - липсват проучвания;
  • Подобрява имунитета - някои учени предполагат, че е възможно определени фрагменти от мембраните (гликопротеини или протеогликани) на дрождите да подпомагат действието на белите кръвни клетки в борбата им с чужди микроорганизми. Причината е в голямото структурно сходство между мембраните на човешките имунни клетки и клетките на едноклетъчните дрожди. Теорията гласи, че имунните клетки присъединяват фрагментите от мембраните на бирените дрожди към собствените си мембрани и така подобряват функционалността си. Това е сравнително нова идея в научния свят и тепърва предстои да бъде потвърдена или отхвърлена.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на бирената мая?

При някои хора през първите няколко дни от приема на екстракт от бирена мая може да се усети подуване на стомаха, газове или оригване.

Страничните ефекти се проявяват до няколко часа след прием. Обикновено подобни симптоми отшумяват в края на първата седмица прием.

В комбинация с какво не бива да се приема бирена мая?

Не приемайте бирен мая, ако вземате спортни мултивитамини. 

Какви дози са нужни и как се взима?

Дозата зависи от концентрата на екстракта. Най-добре е да следвате предписанията на опаковката.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • supplementwatch.com
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Sha6ma
1
22 март 2008 10:59

Аз съм пил бирена мая и бях мн доволен . Освен освежитгелният ефект ми даваше и сила ! Други хубви ефекти на бирената мая ( купена от аптеките ) са липса на актне , по-здрава кожа, коса , нокти и по-здрав метаболизъм :)

armando
2
22 март 2008 14:10

За кожата е адски полезна, пречиства кръвта. На мен имено заради това ми я бяха предписали, когато имах проблем с акнето в пубертета.

Teodor
3
24 март 2008 16:10

А как си пие някой ще ми каже ли

Sha6ma
4
24 март 2008 18:15

По 3 по 2 хапчета . При тежък физически труд 3 по 5 хапчета с малко течност !

5
26 март 2008 14:06

*поне малко течност...

Иначе е наистина супер. Нарежда се сред любимите ми пшенични зародиши , рибено масло и зехтин:)

6
26 март 2008 15:20

а дали мога да комбинирам бирената мая с котешки нокът с цел засилване на имунитета? някакви нежелателни реакции?

Явор Тодоров
7
27 март 2008 07:40

Имам малко глупав въпрос :> Дебелее ли се от нея ? :) Благодаря предварително.

Владимир Недков
8
27 март 2008 13:24

1. Ако сте здрави, няма причини да се притеснявате от комбинацията между котешки нокът и бирена мая. И двете са със статут на хранителни добавки и нямат базово противоречащи и взаимно подтискащи се общи ефекти. Макар да не е доказано, смята се че бирената мая също като Котешкия нокът ( http://www.bb-team.org/articles/1615 ) повлиява имунитета (усилва го). Нутриционистите говорят за стиковане, по-добра полза при комбинация. Няма обаче, преки доказателства за това. Все пак, ако имате някакви автоимунни заболявания (алергии), направете консултация с диетолог/алерголог.

2. Енергията, която внася препоръчителната дневна доза бирена мая, е под 50 ккал/ден. Не мисля, че сама по себе си ще повлияе на покачването на тегло. По-добре не разчитайте само на нея!

ПП: Специални благодарности на “loshite” (marto_sf88) за деликатната корекция, която ни отправи. В бъдеще ще бъдем по-внимателни, за зоологията и систематиката на микроорганизмите. Радвам се, че имаме все по запознати читатели. По този повод, искам да обърна вниманието Ви към нашият нов проект - фитнес уйки (Фики). http://www.bb-team.org/fiki/ Той е за всички, които имат желание да ни помогнат в правилното поднасяне на все повече и все по-точна информация свързана с фитнес, диетите, добавките и здравословния начин на живот.

Поздрави!

9
27 март 2008 15:10

@Владимир Недков
Много благодаря за точния отговор! именно във връзка със статията за котешкия нокът беше и моя въпрос ;) Много добри материали публикувате, за което мога да каша само БРАВО! :)

G/Y/M/
10
1 апр 2008 11:19

Бирената мая е доста полезна разбира се,но може би малко глупав въпрос но все пак да попитам.Защото там пишеше да не се приема бирената мая ако се взима спорти витамини и да попитам защото сега приемам бирена мая и също си взех Креатин(то е някаква комбинация от около 10 вида креатин) на капсули(хапчета).Дали ще има негативен ефект?

Владимир Недков
11
1 апр 2008 11:44

Проблемът с успоредния прием на бирена мая и витамини е свързан с надвишаване на препоръчителните за прием дози витамини за ден. Няма други противопоказания.

Iva Pavlina
12
18 апр 2008 05:57

Аве!
  Какво означава “пречистване на кръвта”?! Благотворните ефекти на бирената мая върху кожата и в частност намаляването на акнето и общото повлияване като цяло не се обясняват с факта, че преди приема й сте имали “нещо в кръвта”, “мръсна кръв”, “лоша кръв” или , не дай си Боже, “бактерии или инфекция в кръвта”, което си е много разпространен израз. А и да не ви разказвам колко много наши пациенти в “Националния Център по Заразни и Паразитни болести” идват с такава самопоставена диагноза...Забележете: идват! И то с румени бузки:)Скъпи читатели, ако имате бактерии в кръвта, това би означавало само едно единствено нещо - сепсис, тоест около 40 градуса температура, треска, шок и най-малкото ще сте в реанимация. Така че, вашата кръв си е “чиста” и с бирена мая не се пречиства, ако “се е замърсила”, а само със супер силни венозни антибиотици.
  Вале!

13
29 авг 2008 12:19

със супер силни венозни антибиотици може да стигнеш само до диализа

иначе аз съм много доволен от бирената мая, бързо възстановяване, по-хубава кожа, по-тонизиран се чувствам и изобщо не е скъпа.

14
7 март 2009 21:43

Искам да ви попитам кога се пият таблетките преди или след хранене...И има ли въобще значение дали преди или след...Аз главно ще я изпозвам за отстраняването на акнето...А пак и ако кача някой и друг килограм ще е супер...

15
vasilena
15 май 2009 16:11

за таблетките бирена мая казват че съдържала много витамини и били много хубави като съставки така че може да се пият преди или след храна зависи как го приема организма ако се приема по-продължително време може и да се установи пречистване на организма и на кръвта тоест да няма съсиреци в кръвта както се получава например тромб който също е опасно за сърцето въобще е хубаво да се приема бирена мая тя е и добавка при прием 1-2 месеца в продължение

16
23 май 2009 16:06

vasilena, информирай се, моля те http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Браво за статията! За мен рибеното масло и бирената мая са едни от най-добрите “бабини” хранителни добавки (не е задължително да се съгласявате с определението ми ;) ).

v33v
17
6 юни 2009 10:51

Аз до скоро пих хабчета за сгъстяване на кръвта.Бирената мая ще пречи ли т.е. тя разрежда ли кръвта.Защото пише че “....може и да се установи пречистване на организма и на кръвта тоест да няма съсиреци в кръвта както се получава например тромб който...”.

18
елфида
10 ное 2009 11:50

колко дълго време може да се пие бирената мая,без прекъсване?

19
Дани
7 яну 2010 08:06

ще ми кажете ли дали мога да приемам гъбите “кордицепс” в съчетание с бирена мая? Дали няма да има неблагоприятен ефект, тъй като и двете се смятат за имуностимулатори(по-скоро Кордицепсът е имунорегулатор) ???

20
DIDEXS
16 юли 2010 21:27

Здравейте и от мен тука съм замо за информация значи аз съм на 20 години 60 килограма съм (трудно ги качвам) висок съм 182-185 см. искам да вземам бирена мая с цел качване на килограми можете ли да ми кажете със точност кога как по  колко и със какво е най-добре да се приема тя? Моля ви пишете ми на Майла много ще съм ви благодарен!

didexs_@abv.bg

21
georgiev
8 сеп 2010 08:15

аз съм в побертета и искам да взема защото сам чувал че помага да напълнееш а аз имам нужда.. дали ще ми помогне

Miro Gi4ev
22
8 сеп 2010 08:30

Oпределено, само заложи на качествен продукт!!!

23
8 окт 2010 16:55

Висока съм 167, а тежа едва 44 килограма.. Чух, че бирената мая ще ми помогне да кача килограми..? Така ли е? .. В какви дози да я взимам и през колко часа?
Благодаря предварително!

Владимир Недков
24
8 окт 2010 18:18

Не, бирената мая няма да Ви помогне в качването на килограми повече, от колкото стандартни мултивитамини-мултиминерали. Имате нужда от трайна диета за увеличаване на мускулната маса в комбинация с добре дозиран спорт.

По-голяма полза в покачването на тегло при Вас биха оказали протеиновите концентрати и изолати и гейнерите. Помощ ще намерите в нашият форум, където можете подробно да опишете случая си.

Miro Gi4ev
25
9 окт 2010 04:40

Aми всъщност е така! Това с което помага тя е оптимизиране на метаболизма поради наличието на витамини(главно от група Б).
Повече по темата за витамините и разтежа                                          http://www.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%ED%E5%F1/%D5%F0%E0%ED%E8%F2%E5%EB%ED%E8_%C4%EE%E1%E0%E2%EA%E8/%C7%E0%E3%F3%E1%E0_%ED%E0_%E0%EF%E5%F2%E8%F2_201009301903/

Владимир Недков
26
9 окт 2010 08:28

:) Миро, имаме доста по-пълни материали за витамините тук:

1. Какво знаем за водноразтворимите витамини? - http://www.bb-team.org/articles/916/
2. Витамините, за какво са ни всъщност? - http://www.bb-team.org/articles/1005/
3. Натурални или синтетични витамини? - http://www.bb-team.org/articles/2865/

Miro Gi4ev
27
10 окт 2010 07:15

Aми да но точното темата която свързва липсата на апетит конкретно с липсата на витамини . . .

28
Галина
18 окт 2010 05:39

След 3-месечен прием на Бирена мая, след колко време може да се повтори курса на прием?

Владимир Недков
29
18 окт 2010 09:33

Остави 20 дни почивка и давай отначало.

Queen Kobra
30
19 окт 2010 07:39

тук в велико търново си имаме бирена фабрика и отскоро се снабдявам от там с натурална течна мая.затова ме интересува течната има ли предимства и недостатъци пред таблетките.иначе от2-3седмична  употреба усетих голяма полза откъм сила и енергия

31
Галина
21 ное 2010 20:02

След колко време от кръвоизлив на дуоденална язва може да се започне прием на бирена мая и показано ли е изобщо

Владимир Недков
32
21 ное 2010 20:06

Това е много специфичен въпрос, най-добре е да го зададете на запознат със случая гастроентеролог.

33
Галина
21 ное 2010 20:12

Благодаря ви

34
nina
20 дек 2010 20:53

здравеите! изкам да попитам за профилактика колко време трябва да се пие!изкам да я пия поради излизане на е4емик на окото!и ме интересъва за ка4ването на кг,понеже нямам нужда от пове4е килца отгоре!благодаря ви!

Vladimir Stoyanov
35
25 дек 2010 11:50

nina - по-горе в коментарите е отговорено на въпросите ти. :)

36
3 яну 2011 07:39

Бирената мая от край време се ползва за прочистване на кръвта, макар едно вещо лице да се опита да ни ориентира към антибиотиците..... Толкова е вещо, аман от зубрачи...

Та, бирената мая, има още по-добър ефект при приемане на много вода. Чиста вода, ако е от водопровода, да се изчака, да се изпари хлора, понякога  е в повече.....

Rudi Rapa
37
23 яну 2011 12:32

абе използвам бирена мая ве4е от месец някаде, поради акнето са4етавам я с оште няколко хап4ета само с едни де ВИБРАМИЦИН преписано ми е от дерматолога и нямам ефект от ве4е месец как трябва да я зимам моят доктор ми каза-3 пати на ден по 1 хап4е а в описанието пише по 3 пати на ден по 2 хап4ета да не е от това кажете ми моляви

nikolai blagoev
38
25 апр 2011 19:23

значи да споделя нещо което знам влади отговори на няколко човека и на основния въпрос помага ли бирената мая за покачването на мускулна маса защото вие искате да качите килограми ама не е и сланинки. та така де той ви насочи към протеин,гейнъри и тем подобни бирената мая също помага в случаи че тренирате здраво и се храните стабилно по повечко хранения със възможно по високи нива на протеин не трябва да отписвате и въглехидратите те също са необходими.Аз лично избирам бирена мая пред мултивитамини в един хап бирена мая има 0.25 микрограма ако не се лъжа биотин познат и като витамин H тои спомага за растежа на мускулната маса а и вече има много марки аз пия една германска която също е обогатена с минерали.Поровете в нета значи приема е 3 пъти на ден от 1 до 5 хапчета зависи незнам дали повече не е вредно да кажем че аз взимам по 3 хапа на прием което прави 9 за ден 9 по 0.25 микрограма е равно на 2.25 грама или как се пада по голямата единица не съм запознат добре с това но проверете колко ви е необходимо на ден и колко си добавяте само от маята ... и като се има в предвид че я приемате с цел покачване значи хапвате повечко - колкото повече храна толкова повече витамини и такива ... надявам се да съм бил полезен

39
25 юли 2011 03:57

При някой бирената мая засилва апетита и от там идва качването на килограмите.

40
creative
3 авг 2011 18:55

Искам да попитам- първо.. расте ли се от нея ? и второ.. как се приемат таблетките ? пият ли се ??

Габриел Димитров
41
3 авг 2011 21:24

Разбира се, че се пие... в бутилки! :))

42
Plamena
18 авг 2011 14:34

Ако започна да пия бирена мая,дали ще кача няколко килограма..или поне да ми се отжори апетита..досега какво ли не сам взимала и опитвала и нямаше никакъв резултат.Висока съм 1.70 а тежа 50 кг./51кг.

43
Мира
6 сеп 2011 18:07

Преди година бях с нормално за ръстта ми тегло според мен, бях доволна и се чувствах добре,  но след година,от неочаквани и  нежелани нерви , отслабнах с 7 кг, пих разни витамини и рибено масло на хапове, но  резултати нямаше, и си мисля с бирена мая дали мога да напълнея и да се почувсвам по добре?

44
Тедо
31 дек 2011 00:30

Мога ли да пия бирена мая и да зимам Кре-Алкалин?Ще пречи ли ?

45
mario
21 яну 2012 17:18

да попитам ас си пия хранителни добавки като: геинер креатин и азотно бустерче и се питах дали ще ми стане нещо ако започна и бирената мая ..дали ще си пречат и с какво от тези изброени хран.добавки мога да я пия..?

46
viki123
3 март 2012 01:24

Сестра ми напълня от Бирената мая. Пила съм я години наред с поìвки, невероятна е, но наистина възбужда апетита. Тези, които се поддават на пълнеене, трябва да преценят как се чувстват още през първата седмица от приема, ако имат силен апетит да го ограничат.

47
3 юни 2012 21:37

имам няколко въпроса за бирената мая!
Аз съм на 15г. това пречи че взимам Бирената мая?
Колко време трябва да я приемам?
Прече ли че ще спра да я приемам след няколко месеца ?
Ще ми стане ли нещо ако я взимам с рибено масло и витамин А ?
Редовно ли трябва да я взимам?

48
9 авг 2012 14:50

Търсих из нета, но така и не разбрах - ако пия редовно обикновена бира, това означава ли, че приемам редовно бирена мая?

49
12 ное 2012 11:53

ако пия бирена мая по 2 пъти на ден по 1 хапче ще има ли някакъв ефект или трябва минимум по 2 пъти по 2 хапчета ? мерси предварително :)

Петър Димитров
50
20 фев 2013 10:43

Бирената мая помага при всеки различно :) При мен за 10 дена ми помогна с растежа и качих 2 килограма АПЕТИТА МИ СЕ КАЧИ :D И Честно казано съм доволен :)

51
15 март 2013 14:10

Може ли да се приема с гейнер Mutant Mass ? Защото четах че не е добре да се пие бирена мая ако ползваш някакви хранителни добавки. Вярно ли е това?

Тихомир Велев
52
15 март 2013 16:03

Никола, няма проблем да приемаш бирената мая с гейнъра. Хубаво е да взема в предвид, ако гейнърът (или друг продукт) съдържа високи дози витамини и минерали, за да не се предозира случайно.

В Mutant Mass няма добавени витамини и минерали, тъй че няма от какво да се притесняваш.

Desislava Nacheva
53
11 юни 2013 22:25

Странно.. Аз загубих апетит..

десислава янева
54
18 сеп 2013 22:35

искам да попитам,имам натурална мая от бирена фабрика,интересувам се,какво количество и как се пие,

Ангел Ангелов
55
27 апр 2014 17:02

Искам да попитам,дали може да се пие бирена мая в комбинация с аминокиселини и енергетик,дали ще има някакъв проблем ?

56
24 апр 2015 00:33

Здравейте :) , искам да Ви попитам може ли бирената мая да се използва в период на изчистване и НВД ? Благодаря предварително.

Димитър Михайлов
57
24 апр 2015 12:52

Иван, може, няма причина да пречи.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.