Дните на колита

Колит, гастрит и язва - почукаха ли на вратата вече? Не им отваряйте!

от четиво за 12 минути

"Вчера хапнах малко манджа с лют пипер. Отдавна не бях ял. И през нощта не можах да спя от болки. После имам разстройство, общо неразположение, газове. Защо? Цяло лято ядох люто, мазно и кисело и нищо ми нямаше!" Познавате ли тези проблеми? Макар и да изглежда странно, сезонът на стомашно-чревните проблеми вече е настъпил.

Колит, гастрит, язва

Защо сезон?

Много от заболяванията на стомашно-чревния тракт са хронични по своята същност. Язвата, колитът и гастритът в повечето случаи не се излекуват напълно, а преминават в латентно състояние, изчаквайки фактори, които отново да ги "пробудят към живот". Най-ясно изразени са сезонните такива. В медицината се говори за пролетно и есенно обостряне на проблемите на стомашно-чревния тракт.

Защо тогава?

Няма еднозначен отговор или поне изречение, под което лекар да ви се разпише. Причината е комплексна. На първо място това вероятно е еволюционното ни развитие, заложено още преди от времето да станем човеци - есенният и пролетният сезон са свързани с крайно резки промени в храненето, активността и начина на живот, които затрудняват и стресират стомашно-чревния тракт и променят киселинността и ензимите му, които стават фактори, пробуждащи възпалението.

Друга причина са климатичните промени. Резките разлики в температурите и влажността на въздуха отключват стомашно-чревните проблеми. Това не е толкова отвлечен фактор, напротив, влияе на цялостното състояние на организма и на имунната система, а отгоре на това проблемите със стомаха имат и бактериален причинител.

Следващата причина е храненето. Напролет след сравнително бедната диета, включваща зеленчуци и плодове, но предимно белени и преварени, изведнъж се отключва сериозно разнообразие в менюто, което все пак си е стрес за стомаха. Наесен пък идва точно обратното: след богатото на плодове и зеленчуци с високо водно съдържание лято идва есента, когато последните намаляват и остават предимно такива с високо съдържание на целулоза, която трудно се усвоява или дори кисели, люспести и семчести, като гроздето, които директно му вредят.

Затова се счита и че есенното обостряне е доста по-тежко от пролетното, защото след "безгрижното лято" храносмилателната система бива изведнъж сериозно затруднена с трудно смилаеми храни, не просто смяна на диетата. Не на последно място влияние имат и циклите на имунната защита. Те вероятно са такива, именно защото са подвластни и на храненето, но имунната сила на организма, в това число способността му да ликвидира бактерии и вредни химични елементи са доста намалени през тези сезони.

Три са най-често срещаните, хронично проявяващи се заболявания на тракта и те често вървят "в комплект". Това са колитът, гастритът и язвата на стомаха и дванадесетопръстника.

Гастрит

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника (дуоденумът - във втория случай говорим за гастродуоденит). Основните му форми са остра и хронична, като острата форма може да трае до 15-20 дни. Причинителите са много и обикновено човек, който веднъж е имал заболяването, може лесно да го получи пак. Основен причинител обаче се счита неправилно хранене, натоварване на стомаха с люспести, семчести, люти, горещи храни или такива с изразена киселинност. Алкохолът и медикаментите също са сред факторите, които възбуждат.

Проявления на гастрита са гадене, повръщане, неразположение. Обикновено острата му форма е съпроводена с тъпи или остри, неясно локализирани болки, често при покой. Болките започват след хранене, а в случаи като прием на алкохол или лекарства могат и при самото приемане да бъдат усетени. Налице е подуване на стомаха, киселини, нерядко газове. Възможно е при по-сериозните случаи да се стигне до повръщане на кръв или остатъци от такава във фекалиите. Тъй като по същество това е възпаление на лигавицата, а целият стомашно-чревен тракт е покрит с такава, то започва да се предава по една или друга форма, поради което може да се наблюдава промени в цвета на езика или обложен език, леки възпалителни процеси на небцето или хранопровода и понякога температура.

Разпространено "народно" лечение за гастритните и язвени пристъпи е содата. Тя е с изразен краткотраен ефект - успокоява болката и киселинността в момента, но се счита за крайно вредна за стомаха при постоянна употреба срещу пристъпите. По време на гастритен пристъп най-добре е да се ограничи приемът предимно и само до течности, без алкохол и по възможност без странични лекарства.

Язва

Язвата е много често срещано заболяване, според статистиката около 10% от човечеството страда от нея. Язвата е "наследник" на гастрита - хората, които правят язва обикновено са имали гастрит преди това. Заболяването и лечението са подобни, но картината е усложнена, по-тежка, по-неблагоприятна. Най-близко до язвата са т.нар. ерозивен гастрит - който води до обструкции на лигавицата и язвеният гастрит - с ясно изразени наранявания.

Язвата представлява рана, понякога и кървяща, на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Възпалената и стегната лигавица лесно се поддава на такива наранявания. В повечето случаи язвите са малки, затварят се, а нерядко успяват да се "скрият" от рентгенографията, поради надиплената и нагъната структура на стомаха като орган, който ги "загъва", затваря. За съжаление проблемът е не само в присъствието на раната , а в променената и влошена структура на лигавицата, както и във факта, че стомахът не е място за рани - всяка рана там получава директно разграждащи ензими, както и реактиви като солна киселина, които никак не подобряват положението. Най-добре се диагностира язва посредством малко неприятния метод на гастроентероскопията. Колкото и да е неприятен, той е много желателен, защото и язвата си има "наследник" - раковите заболявания, които при стомаха пък в повечето случаи са предшествани от язва. След като е имало язва, изчезването й не е повод за пълна утеха; остава проблемната лигавица, терапията трябва да продължи - симптомът е отстранен, проблемът остава.

Симптомите на язва са като при гастрита, но по-остри. Повръщането е по-често, болките са по-силни, заболяването е по-трайно и изисква по-внимателно третиране. Първата стъпка е по възможност безоперативно (нерядко се стига и до операция обаче) да се затвори язвата, на която стомашните сокове не позволяват да заздравява. След това се пристъпва към облекчаване на общото състояние на пациента. Но има ли язва, се счита, че заболяването е хронично и винаги трябва да има едно наум.

Отново се прилага диета, ограничаване на храненето, но вече има и медикаментозно приложение. При язвата имаме и изолиран бактериален причинител. Това е бактерията Helicobacter pylori, свързана с повечето случаи на язва. За съжаление познаването й само по себе си не стига; обичайно я третират с антибиотици, но именно при тези заболявания антибиотиците са много спорен помощник: от една страна те дразнят лигавицата, а от друга, унищожават не само бактерията, а цялата стомашно - чревна флора, която всъщност е полезна за доброто храносмилане.

Колит

Финалът на храносмилателната система е в червата. Възпалената лигавица на дебелото черво е т.нар. колит. Причинителите отново са много, но са сходни с предните, като тук има доста инфекциозни подбуди. Когато във възпалението е включено и тънкото черво, говорим за ентероколит. Нерядко идва с възпаление на стомаха, тогава е налице гастроентероколит.

Проявленията са подобни на гастрита и язвата. Газове, спастични болки в корема и около пъпа, напъни и спазми, разстройство, понякога и кръв, гадене и повръщане, повишаване на температурата. Колитът води до втвърдяване на червото, има язвена и спастична форма на протичане. Диетата е строга, нискомаслени млечни продукти, без консервирани храни, без горещо, без престояли дори повече от час готвени храни, пилешки супи, нетлъсти меса, абсолютно изхвърляне на лютото, терапия с лекарства и други.

Колитът е тежкото проклятие на този тип заболявания. В тънкото черво се извършва основната част от адсорбцията на хранителните вещества. Промяната на структурата му, възпалението или проблемите с него драстично влошават възприемчивостта към хранителни вещества, т.е. метаболизма. При това недобре обработените храни влошават работата на дебелото черво надолу, започват неправилни процеси на гниене.

Защо и трите?

Не винаги трите са ръка за ръка. Може да имате само лек гастрит. Но проблемът е, както казахме, свързаността на храносмилателната система. Както гастритът или колитът дава проявления и на езика, така и гастритът може да се развие и извън пределите на стомаха. При това гастритът води до недобро функциониране на стомаха и след това на тънките черва се прехвърлят вещества, с които те не могат да се справят, неправилното функциониране ги пренатоварва и предразполага към свързани заболявания. Затова заболяванията са във верига, проявленията са сходни и често следват едно след друго.

И даже още по-рано. Не чак в стомаха, а още в устата, при зъбите се крие разковничето на проблемите. Имате ли развалени зъби? Само от едната страна ли дъвчете? Имате ли разместени зъби и недобре припокриваща се захапка, т.нар. малоклузия? Това не е само козметичен проблем и не определя само как ще изглеждате на снимките. Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и червата и вкарва вътре твърде много газове при храненето, които ще ви дадат не само метеоризъм, но и ще стартират собствени гнилостни процеси, вредни за Вас. Тези проблеми трябва да се решават при първа възможност, в противен случай се задълбочават. Зъбите се развалят, дъвкането се влошава, следват болести и съсипване на качеството на живот.

Как да се опазим?

 • Имаме в арсенала си мощно оръжие, то е храната. На първо място, яжте бавно и дъвчете добре. Яжте по-малко, но по-често;
 • Избягвайте алкохола, горещи или студени храни, преяждане, люти или пикантни храни, подправки, семки и люспи на плодовете и зеленчуците, газирани напитки;
 • Избягвайте и многото яйца. По принцип приемливи, в този случай те могат да докарат нежелани усложнения;
 • Намалете захарта;
 • Не си лягайте скоро, след като сте яли;
 • Пазете се от простуда, стрес и преумора;
 • Избягвайте пърженото, панираното, пушеното и сушеното.

Хранителен режим?

Да, разбира се. В новия хранителен режим трябва да се стремите да намалите обременяването на стомашно-чревния тракт. Това за съжаление означава да му предлагате от храните, които най-лесно възприема:

 1. Пилешко, заешко или риба, варено или печено.
 2. Всякакви супи, включително и макаронени, допустими са и овесени ядки, добре омекнали, за подобряване на храносмилането.
 3. Ако не можете без олио, използвайте зехтин.
 4. Всички млечни продукти с нискомаслено съдържание. Внимателно само с прясното мляко. То може да се приема, но поради характера на разграждането му е добре да се приема самостоятелно, не с други храни, понеже ще забави усвояването им. Киселото мляко също е добре да се яде преди хранене и повече време преди лягане.
 5. Плодове и зеленчуци - може всякакви, стига да нямат семки и да не са люспести или с малки космести израстъци, като малини например. Най-добре да се ползват такива, които се варят и могат да се пасират, като моркови, картофи, алабаш, тиква, пасирани компоти и други.
 6. Чайове - шипки, липа, лайка, плодови и зеленчукови сокове.

Малки трикове?

Много и най-различни. Пчелният прополис и малко пчелен мед се твърди, че облекчават симптомите на гастрита и острите болки. В някои народни източници се препоръчва прием на пчелен восък (най-често с медицинска дъвка в съотношение 2:1).

 • Лично аз съм пробвал изстискан сок от пресни моркови (без банана) и съм доволен от резултата.
 • Сок от тиква е също често срещан помощник. Нарязана тиква се смесва със захар и се оставя така в затворен съд за няколко дни. Тя пуска сок, който се отделя и съхранява в хладилник и се пие по малко, 3-4 пъти на ден.
 • Сок от пресни картофи често се използва като лекарство. Пие се по 50 милилитра, два пъти на ден.
 • Отвара от коренчетата на валериан облекчава болките при всички споменати заболявания. Лайката пък облекчава възпалението и въздейства силно на колита.
 • Жен шен, алое вера и рибено масло също могат да успокоят колита.

Във всички случаи основната препоръка остава: правилно хранене, диета, стриктно спазвана за дълъг период от време. В противен случай напролет очаквайте пак неканени гости. И така, сезонът на стомашно-чревните проблеми вече настъпи. На тези, които са се разминали със симптомите, пожелаваме никога да не ги преживеят. На останалите желаем разум и силна воля, за да успеят да спазят режима, който ще ги изведе до пълно оздравяване. Не прилагайте малки изключения, пролетта бързо ще дойде. Удоволствието от вкусната храна ще бъде кратко и бързо ще го забравите, но неудовоствието от стомашно-чревните проблеми ще ви съпътства цял живот.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • dar-center.com
 • gotvarstvo.georgievi.net
 • kak-da.com
 • pharmacy-bg.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
Ива Павлина
1
25 ное 2008 07:24

Много добра статия! Трябва да се вземе предвид, че сокът от пресни картофи има температуроповишаващо действие.

Стефан Симеонов
2
25 ное 2008 09:50

:) Можеш да избегаш от час с него... Правили сме го :)

Димитър Михайлов
3
25 ное 2008 12:56

И таз добра ... а аз разбрах за такъв сок едва от тази и от статията на Павлин за натуралните сокове. :)

Winnie
4
25 ное 2008 13:29

Много изчерпателна статия!
Точно остър гастрит с колит е хит на сезона при мен, всеки сезон впрочем. Повече от месец се влача с Ранитидина :), но няма оправия.
В една тема тук прочетох за киселото мляко и бацилите “пилори”, за това че млякото не им позволява да завземат храносмилателната ни система. Вярно ли е? Колко мляко трябва да се яде, за да се насити тялото с хубавите бацили и да се елиминират лошите?

Dani-fresh
5
25 ное 2008 15:45

Това лято се разболях от грип и имах разтройство .. грипа мина но разтройството си остана отидох на лекар и се оказа че имам гастрит гастродуоденит като гледам и симптомите явно и колит. Влачих се така 2-3 месеца преди да разбера какво ми е точно. Сега пих някакви лекарства 1 месец по-добре съм, но сякаш не съм се оправила напълно :( и вече имам страх от храна ... и най-вече от сурови плодове и зеленчуци. :(

Стефан Симеонов
6
25 ное 2008 16:32

Winnie,
Лактобацилус ацидофилус.
Най - просто казано вкиснато кисело мляко.
Лично аз съм скептичен поради две причини.
1 .Механизмът на “заселване”  и “замяна” не е много изяснен, поне за мен.
2. Всъщност май действието им по - скоро прилича на “биологичен антибиотик” отколкото на заместители на стомашната флора.

Лично мнение!

Моята препоръка към теб е, обаче, преди да лекуваш хеликобактер пилори, иди поне да ти вземат малко венозна кръв да те изследват имаш ли я.
После я мисли!

Поздрави!

ПП. Дани, действително мъшести, люспести и семчести плодове и зеленчуци дразнят стомаха. Номерът е или да се подберат такива без такова влияние, като да кажем морковите, или д асе варят и пасират другите. Проблемът е чисто физически - несмилаеми остатъци, които дразнят и се прилепват.

Ива Павлина
7
25 ное 2008 18:56

Helicobacter pylori в кръвта със сигурност няма! Кръвта е стерилна и ако там има бактерии, това е сепсис, демек 40 градуса температура и реанимация. Хеликобактер се изследва от фецес, не от кръв.

Стефан Симеонов
8
25 ное 2008 20:35

Иве,
Досега всички, които са се изследвали за хеликобактер около мен са го правили с кръвен тест.
Не е нужно да има в кръвта бактерия, а просто специфичния антиген :)
Иначе има и други начини на изследване, включително споменатите от теб “фекалии”, но поне тук рядко се практикуват.
При това мисля, че има още поне два начина на изследване.

Поздрави!

Ива Павлина
9
26 ное 2008 06:27

Ролята на антиген играе самият бактерий или част от него...а ако говориш за АНТИТЕЛА, това вече е друго... Поразрових - няколко теста са:
Изследване за H. pylori:
  - 13С- дихателен уреазен тест;
  - Серологично изследване;
  - Фекален антигенен тест;
Респираторен тест Heli Kit

Ендоскопия - тънка, огъваща се тръба с камера на края, която се вкарва през устата в хранопровода и стомаха, за да се огледа отблизо лигавицата му. Ако в нея има дефект, може да се вземе малко парченце (биопсия), което да се изследва за наличие на Helicobacter pylori;
Кръвен тест - в кръвната проба могат да се открият антитела срещу Helicobacter pylori;
Дихателен тест - дава се урея, която съдържа радиоизотоп на въглерода 14С. Helicobacter pylori притежава ензим, който разгражда уреята до 14СО2 и NH3.
14СО2 се абсорбира в кръвта и се отделя с издишвания въздух. Ако в издишаният въздух има 14СО2 , тава е знак за наличие на Helicobacter pylori.

Значи, в нашата лаборатория правим фекалния антигенен тест, където търсим самия причинител директно. Използваме специален кит за бърза диагностика.

Стефан Симеонов
10
26 ное 2008 07:15

Добре, антитялото на антигена. Не използвах точната терминология.

Намерила си всичките 4 теста :)
Както се сещаш и сама, кръвният е най - лесният и общодостъпен тест.

Естествено не всяка лаборатория има възможността да прави споменатият от теб тест. Вие вероятно сте научна лаборатория, но си представи една медицинска, през която минават няколкостотин до хиляди пациента на ден.

Дихателният тест мисля, че  бавен. Иска специализирани лабораторни условия и просто няма как да е масов.

А гастроентероскопията е буквално болезнен и крайно неприятен. Освен това е и скъп и труден, по принцип го пускат предимно като се търси точно местонахождение на язва, иначе се избягва,

Но това отива вече в сферата на медицината. Просто отново казвам: недейте се лекува от хеликобактер без поне да имате представа, че я имате. Стомашно - чревната флора не е играчка(а по - скоро миниатюрна екосистема), а всеки опит в тази насока й влияе!

Поздрави!

Ива Павлина
11
26 ное 2008 08:03

Този тест го правим в частната лаборатория, където минават точно толкова пациента, колкото казваш:)Работата е там, че много рядко някой иска тест за Хеликобактер - какъвто и да е от всичките тестове. Е, сега - съгласи се, че е по-лесно да дадеш фецес, отколкото да те набодат за кръв. Освен това в кръвта се търси антитяло, тоест реакцията на организма, а във фецеса - директно се търси причинителя, което като отговор е много по-красноречиво:) както и да е, проблемът си е сериозен и ако човек го има, най-добре е да се изследва както му се препоръча и се счете най-неинвазивно за неговото състояние.

Neda
12
3 дек 2008 08:25

Според мен киселото мляко играе по-скоро превантивна роля в стомашната екосистема.  Ако обаче вредната бактерия вече се е “настанила удобно” в тази екосистема по някакви причини, киселото мляко трудно може да предизвика излекуване.  По-скоро може да изиграе спомагателна роля по времена лечение и  особено след лечение с други средства.

Ива Павлина
13
3 дек 2008 11:09

Трудно е да се каже “стомашна екосистема”, защото там не е нормално да има бактерии, за разлика от червата - там вече “чревна екосистема” си върви като понятие, но по-разпространено и е “чревна микрофлора”. Колкото до киселото мляко, правя си собствено “проучване” от остатъците в кофичката кисело мляко от обяд. Досега съм микроскопирала 3 марки - мисля, че не е проблем да ги кажа: Медея, Фибела и Пършевица. Мога да кажа, че резултатите са доста задоволителни откъм микрофлора - има си лактобацили и стрептококи, в Медея по много и от двете, във Фибела повече лактобацили, а в Пършевица мнозинство са стрептококите. Продължавам с марките...:)

Neda
14
3 дек 2008 11:35

В стомаха им е твърде “кисело” и мисля че почти не се заселват, само преминават живи , докато достигнат червата...? не съм много сигурна.  А марките са много “верни”  :)....  И аз съм ги изпробвала-посявка в прясно мляко при 37 С- повечето заквасват много добре.  Този метод обаче не дава качествен анализ какви са бактериите.  Само визуално може да правим извод дали закваската е чиста /само млечнокисели бактерии/  или има примеси на други микроорганизми като дрожди напр. Те са аероби и от тях млякото “шупва”, при по-дълго съхранение-отделят въгл. двуокис.  Интересно е дали откривате такива или др. микроорганизми в киселите млека?  Благодаря!
Успех с марките!

Ива Павлина
15
4 дек 2008 06:14

Неда... Слава Богу, че не преминават живи !!:) През стомаха живи ПАТОГЕННИ бактерии, поети с храната, не е нормално да минават.  Стомашното рН е достатъчно кисело, за да убие всички постъпващи с храната бактерии и това е НОРМАЛНОТО състояние!Helicobacter pylori също не би трябвало да оцелее в стомаха, при положение, че няма проблеми с киселинността на стомашния сок. При подалкаляване рН-то вече не е достатъчно за обезвреждането на бактерия и той остава там. Все още е спорно участието на Helicobacter pylori в е тиологията на стомашната язва, проблемът е много комплексен, но излизат все повече данни и за неговата роля в процеса - ако не главна, то поне доста утежняваща ситуацията. Сега за млеката - да, виждат се и дрожди от време на време, но и те се считат за нормална млечна флора. Както ти сама отбеляза някъде, микрофлората на млякото се сменя през различните етапи на неговото съхранение и дрождите, като по-бавно растящи, започват да превалират в едни по-късни етапи от съхранението. “Шупването” тогава по-скоро се причинява и от засилващите се анаеробни процеси на млечнокисела и масленокисела ферментация.

Neda
16
4 дек 2008 09:52

Много благодаря за изчерпателния отговор!
За патогенните бактерии- да!!!,  наистина Слава Богу... :)  Имах пред вид млечнокиселите,  дали биха могли в някои случаи да се заселват и в стомаха?  А за хеликобактер и язвата и аз си мисля,  че е спорно, защото нещата си тръгват, както винаги от ....много далече и се наслагват едно по едно.  Интересно е колко време след като човек е излекуван от  хеликобактер пилори, антителата остават в кръвта.  Кръвният тест в някои случаи може да комплицира изследването за наличие на такава бактерия в стомаха? /При рецидив на обостряне след някява терапия  да няма вече такива бактерии в стомаха, а в кръвта да има антитела и понататък лечението да тръгне в съвсем неправилна посока.../  Май дириктното доказване на бактерии е за предпочитане?  Благодаря!
Приятен ден и поздрави!

Ива Павлина
17
4 дек 2008 11:02

Млечнокисели бактерии в стомаха не се заселват, защото не могат да издържат на това ниско рН, създавано от солната киселина в стомашния сок и което е някъде около 2. За сравнение, вагиналните лактобацили живеят в “нишата” си при рН около 4-4,5. Кръвният тест не може да комплицира другите изследвания. Търсят се антитела срещу причинителя. Този метод не показва наличие на активна инфекция, а по-скоро показва, че във времето е имало среща с причинителя. Антителата могат да циркулират дълго време в кръвта, като е трудно да се каже има ли действаща в момента инфекция или някога е имало. титърът спада бавно, дори след излекуване, което може да е подвеждащо. Положението е както при хламидията - титърът спада дори понякога с години, а резултатът може да подведе за налична инфекция при неправилна интерпретация.

Neda
18
4 дек 2008 12:30

Да точно това имах предвид-кръвният тест може много да подведе.... не да комплицира./ неправилна дума използвах./  А неподходящо лечение още повече усложнява нещата...

Благодаря Ви  за отделеното време и внимание!
Поздрави

Стефан Симеонов
19
5 дек 2008 20:32

Аве не съм много съгласен, но както и да е.
Серологичният тест е най - често срещан при диагностиката на тази бактерия. Т.е. кръвен тест... Не си много коректна, Иве... Първо твърдеше че не може да стане, по някаква странна логика, а сега го оборваш, че ставало, ма не било верно и не можело да се разчита на него.

Даже точно обратна е връзката.
Двата сериозно приложими теста са кръвен и ендоскопски.
Като кръвният е по - добър в отношение на това, че показва НАЛИЧИЕ НА ИНФЕКЦИЯ.
Единствен от всичките.
Докато другият показва наличие на бактерия, което не е точно равно с наличие на инфекция.
И... Антителата срещу хеликобактер не живеят чак толкова дълго. Нека ти кажа още нещо, което мисля че знам за теста: той търси не просто наличие на антителата, защото тех май си ги има в определена степен ,а на патогенно висока концентрация.
Която не се поддържа просто така.

Както и да е де.
Като идете на изследвания за язва, там ще видите какви тестове ще ви назначат.
Общо взето, лаборатирията може много неща, но болницата предпочита някои.

Поздрави!

Ива Павлина
20
6 дек 2008 05:57

Не. Точно титрите при някои инфекции спадат много бавно и подвеждат.Но има ли антиген във фецес - непоколебима диагноза.Антителата не показват инфекция в никакъв случай, с което спекулираше и 1 лаборатория относно стафилококовите инфекции.

Стефан Симеонов
21
6 дек 2008 07:59

Може, не споря, ти работиш в лаборатория и ти ще кажеш кой тест колко живее и каква надеждност има.
Но само да направя две - три уточнения, които според мен избягват от чисто лабораторното тълкуване на тестовете.

1. Хеликобактер е хронична инфекция... Сигурно над 90 % от хората я придобиват в детска възраст, както папиломата. След това тя не ги напуска. Тя има много сериозна самозащита и умението добре да се размножава, затова е опасна. Така че идеята, че работата след диагностиката може да е “отминала” и серумът да дава грешна, остатъчна диагноза на “оздравял” човек е малко между изключенията и чудесата.... По - вероятно е всички тестове съвместно да сбъркат...
Може острата язва да се е затворила. Може гастритът да се е успокоил... Но бактерията не си тръгва сама.
2. Обичайно изследваните не си търсят непременно културата бактерии, отивайки на лекар. Те проявяват други симптоми, които насочват към това изследване .В случая резултатите от теста се комбинират с ясни симптоми на гастрит или язва, което доста ... еднозначно гарантира и инфекцията, и бактерията. Без да добавяме към сметката други плюсове на серологичния тест, като това, че е лесен, бърз, общоприложим, не създава неудобство и не на последно място: той единствен от всичките МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА И В СЛУЧАЙ, ЧЕ ДИАГНОЗАТА НЕ Е ТАКАВА. Бързо ще покаже разликите и новата насока за търсене. Другите търсят само, единствено и предимно това и откритието на нещо друго... е предимно случайно.
3. Не мога да споря наистина каква е точно точността на използваните тестове... Може да греша и действително кръвният тест да има по - кратък период на действие и по - голяма неточност. Истината обаче е, че нито пациентите обичат, нито болниците предлагат условията всички посетители да акат в епруветка...
Действително, съгласен съм, че търсенето на живата бактерия е по - сигурно от търсенето на нейни следи в кръвта. Тук не може да има спор.
Но според мен реалната сметка ще е от порядъка на примерно 92% точност за серологичния и 93% за фекалния тест... Което не е кой знае какво и винаги се комбинира с другите симптоми и наблюдения, те са критичните, а не 1% по - малко грешка от теста. Сигурно 94-5% ще е точността на бъркането директно в стомаха и дуоденума или биопсията(най, ама най точно, по - точно и то фекален тест, щото и той може да хваща “последните изхвърлени бактерии”), но се избягва, защото неудобството, което създава е голямо.

Поздрави!

Neda
22
6 дек 2008 20:23

Здравейте!
Позволете ми да споделя още някои мисли по темата, които не ги твърдя категорично, а само хипотетично. Ако 90% от хората имат такава бактерия и не 90% от хората са болни от язва, значи във времето  се натрупват фактори  играещи роля на отключващ механизъм за това инфекцията да стане патологична.  Факторите може да са с непредвидимо разнообразие-от  физиологична промяна на условията в стомаха  /Напр. рН.... /,  други  причини на биохимично  ниво,  имунологични и  още много други....  И понеже оргонизмът  е в непрекъсната промяна, съвсем възможно е да може да се върне  към първоначалното равновесно положение.  при което условията в стомаха да станат  неблагаприятни за развитието на бактерията,  но недостатъчни за цялостно отшумяване на симптоматиката.  И това може да е от резултат както от  лечение  /с антибиотик например/  така и от  някява  друга  комплексна  причина / промяна в начина на живот, нервния статус, имунна система  и т. н..../.

Антитела се образуват тогава, когато организмът влезе в контакт с антиген. Не е задължително да има болестни процеси.  Антитялото може да остане дълго в кръвта. Някои антитела остават за цял живот в кръвта /но индивида не е болен/ и затова при някои  инфекциозни болести човек боледува само веднъж в живота-напр варицела. При други инфекции антителата циркулират известно време в кръвта и концентрацията им /титъра/  бавно или бързо  спада,  докато изчезнат напълно. Това време е различно за различните антитела. Такава е и  идеята на реимунизациите. Те трябва периодично да се повтарят, защото с времето антителата изчезват и организма не е вече в бойна готовност за съответния антиген.  В този смисъл кръвният тест е показател,  че някога до момента на взимане на кръв  /не е ясно кога/ организмът е имал среща с този антиген. Затова ми дойде мисълта, че може  да стане някаква заблуда с този тест, ако не се внимава и за още куп други симптоми и историята на заболяването.  Много пъти съм забелязвала,  че се предприема лечение въз основа на изолирани  симптоми  или поне- недостатъчна преценка на общата ситуация.
А ендоскопсия метод позволява  освен да се докаже наличието на бактерията,  още  поне 2 неща-
1. Да се определи микробно число-т. е. каква е концентрацията на бактерийте и дали е достатъчна за да се определи като болестотворна.
2. Да се направи антибиотикограма,  за да се прецени кой антибиотик евентуално ще се използва

Гастроскопията обаче съм чувала че е много неприятна  за пациента.

Така че, .... оставяме нещата в ръцете на конкретния  специалист за  всеки конкретен  случаи. 

Дано на никого не се налага!  И  “Дай Боже!”  повече Истински специалисти в своята си област.

Дочуване и поздрави!  Бъдете здрави.

P.S.  Колега, статията “Тренировката на Херкулес” ме грабна,/дето рядко ми се случва за исторически теми/.  И  добавката в коментара също.  :)  Поздравления!

Стефан Симеонов
23
7 дек 2008 09:04

Не се твърди, че 90% от хората имат бактерията, а 90% и повече от заразените с бактерията са я получили още през детството си, колежке. Оттам се събаря цялото Ви твърдение.
Иначе процентът на имащите бактерия е сравнително малък(относително наистина, 10% от човечеството не би бил малък брой хора например) , а процентът на заболели сред тях е доста голям. Оттам се търси връзката.
Като колежката Ива много точно каза, че все пак връзката с язвата като причинител не е напълно сигурна.

Поздрави!

Neda
24
7 дек 2008 13:59

еее, колега с последното изречение- в десетката! :)

25
Таня
23 март 2010 12:50

Здравейте всички,
прочетох много търпеливо всички коментари и самата статия, браво!
Имам обаче нужда от малко още помощ.
Имам момченце на 3 годинки, което от няколко месеца се оплаква от болки в коремчето и аз все отлагам или си казвам че просто му се ходи до тоалетна, и след като отидем до тоалетната проблема с коремчето отшумява.Но в последните няколко дни това с корема стана страшно.Много плака, вика, превива се, виках дори бърза помощ, защото помислих да не е апендикс. Не беше- педиатъра каза - колит. Ще спазваме диета. Добре. Изчетох много, е , поне каквото намерих на интернет и в книгата на спок.Но не ми стана ясно какви плодове може да яде(и пие) детето, и по конкретно въпроса ми е за портокалов сок, прясно изцеден. Много го обича.
Предварително ви благодаря за отзивите,
Мама Таня
П.С.- четох някъде че за отключването на стомашно чревни проблеми при децата имало роля нервно разстройство, а това при нас започна след раждането на дъщеричката ни, преди няколко месеца, възможно ли е сина ни така да изживява и да ревнува от появата на бебето, че да се образува чак колит?!

Стефан Симеонов
26
23 март 2010 13:54

Здрвейте, Таня.
Започвам с пояснението, че аз не съм лекар, още по - малко педиатър и ще Ви дам идея от обща култура, която има характера просто на препоръка.
Според мен портокаловият сок е много вероятен причинител на колита.
Цитрусите като цяло са силно кисели плодове. Отгоре на това имат доста примеси, които дразнят лигавицата Сама вероятно знаете как ви се чувства устата при 5-6 портокала или цял ананас. Е , в стомаха е същото, само че по - зле, защото те там си престояват в кисела среда...
Стресът наистина е възможен причинител, но не търсете причината непременно и само там, без да говорим че нормалното дете трябва да свикне да се бори и със стресови ситуации. Няколко неща ще да са повлияли, но само като казахте че умира за фреш от портокали... Остава да е малко с по - чувствителен стомах. Според мен спрете портокаловия сок, поне за известно време. Нищо няма да му стане.
Още нещо, понеже детето Ви е малко, а и казвате че отдавна има този проблем,  си мисля за един вариант дето наскоро обсъждахме във форума. Ако м удавате мляко и млечни продукти, портокаловият сок, който е кисел и действа като оцет вероятно го пресича ненавреме. С което разбива стомаха. Бавната и без това обработка на казеина става още по - трудна.
Затова:
1. В никакъв случай не кобинирайте двете .
2. Според мен временно ограничете и млякото. Прясното особено. Тежко решение, но е нещо с коеот стомахът трудно се справя, особено при гастрит.
Оттам нататък знаете... И газирано не бива. Много мазно също. Люто и прочие.
Ако го привикнете на супички, леки алтернативни сокове - сещам се например моркови, чайове... най добре.
Дете е, не можете напълно да го лишите, но ги ограничете максимално.
И по принцип не съм привърженик на хапчетата, особено за хронични заболявания като гастрита, но за случая не знам дали да не посетите поне аптека за някой сироп за успокояване на стомаха и стомашните киселини.
Дано съм бил от полза.
Поздрави!

27
TAnia
24 март 2010 20:04

Здравейте Стефан, току що със съпруга ми прочетохме вашия коментар, благодарим ви, бяхте изчерпателен. А ние ще направим каквото можем по отношение на диетата и хранителния режим. Спрели сме мляко и сокове.Взехме капки BioGaia със съдържание на Lactobacilius reuteri Protectis,те са пробиотични, много ги хвалят. Мисля поне че куркането на червата му спря. Ще се опитаме да бъдем изобретателни по отношение на храната, защото е малко детето и като си поиска нещо...няма край хленченето.
Благодарим ви още веднъж, бяхте от полза.
Поздрави
Таня и Юрий

Стефан Симеонов
28
10 ное 2011 20:37

Доста тежък проблем за форумно лечение , колежке. Даже и в специализиран форум не мисля че може да ви се помогне дистанционно...
Със сигурност аспирин протект е доста добър кандидат за:
- дразнене на стомаха;
- увеличаване на кръвотечението.
Т.е. той едновременно може да отвори малка язва в стомаха и да направи страхотен кръвоток от нея....
На практика сте в много деликатна позиция. От качеството ми на човек, който е бил в подобна и е виждал хора в подобна позиция, но не е лекар и мнението ми не може да бъде безотговорно предлагано, считам че:

- е добре да спрете аспирина незабавно и за много дълъг период, ако не за постоянно;
- следва обаче да потърсите лекарства - заместител за “разреждане на кръвта” - ако наистина са необходими, т.е. ако кръвните изследвания го показват, а не ги пиете “превантивно”. Ако е второто, просот зачестете изследванията.... . Или търсете варианти за приема им ,които не дразнят лигавицата.
- добре е подробно да изследвате човека и да добиете предсстава за кръвта и сърдечно съдовата му система. Препоръчвам колкото се може по - дълго(до затваряне на язвата) да се мине без лекарства за разреждане кръвта ,защото прекият резултат от тях ще бъде че и от минимална язва на стомаха ще се получава максимално кръвотечение.

На практика сте в много деликатно положение на баланс, можете да паднете и на двете страни еднакво зле... Препоръчвам горещо да карате колкото се може по  -дълго с минимума лекарства, защото едното заболяване изисква кръворазреждащи ,а другото кръвосъсирващи и като цяло за състояниеот на човека би било по добре ако операция на стомаха се размине, но това лекарите го решават...

Поздрави, успех и късмет!!!!

GoodINC
29
18 яну 2012 10:19

а какво е мнението ви за приемане на хранителни добавки? в частност суроватъчни протеини и гейнъри?

30
8 юни 2012 23:53

От личен опит... Доматите не са особено полезни за хора с кръвна група В. Преди няколко години получих гноен колит. Гадна работа. Влошаване на симптомите ми се случва обикновено през септември. Ха... Време на шопската салатка. В момента в който спра суровите домати, се оправям. Ям марули и зеле на воля и нищо ми няма.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.