Потене

Нека разсеем популярните митове и легенди

от четиво за 8 минути

Кой ли не е срещал издайническите летни петна под мишниците или тъмните "якички" на тениските. За едни потта е неприемлива, нарушение на етикета, нехигиенична. Други пък гледат на нея със задоволство, като към постигната цел - да се поизпотят от усилията. Но пък всички искат да я контролират и много хора страдат от заблуди относно нея.

потене

Какво представлява потенето, значи ли то ефективна тренировка и как да го управляваме?

Време е да разбулим митовете и споровете.

Потта представлява прозрачна течност със специфичен мирис, която се отделя от потните жлези по кожата.

Те са около 2,5 милиона в човешкото тяло и общата площ на изходните им каналчета е 90 кв. см средно.

Което означава, че са достатъчно на брой, за да са пръснати и разпространени по кожата на цялото тяло. Те изпомпват потта посредством слаби контракции на гладката си мускулатура.

Болшинството жлези са от т. нар. екринен тип. Те секретират преобладаващо водно съдържание, под 2% примеси.

Има обаче и друг тип потни жлези - апокринен тип. Те се активират през пубертета. Концентрирани са в подмишниците и срамните области.

Техният секрет е само 90% вода. Останалото са соли, багрила, мазнини - комбиниран секрет, който свързват със сексуалното привличане.

Тези жлези са нещо като преходен вид между потни и мастни, но за разлика и от двата типа нямат нито защитна функция за организма, нито изхвърлят мъртви мастни клетки, а се активират периодично.

Свързват се с половото привличане (феромони). Самият източник на потта, обозначен като "жлези", вече ни дава насоката за следващото заключение.

Потта не е вода, а секрет?

Точно така. Не може да се очаква от отделителна система, директно имаща връзка с кръвната плазма и преминаваща през кожата, да има характера на сухо вещество.

Потта действително съдържа 98-99% вода, но това не е ключовата й съставка.

Потта съдържа още урея. Уреята е специфичен метаболит, остатък от белтъчната обмяна. Най-често той се преобразува от амоняка, който е токсичен за клетките (и от други вещества като въглероден диоксид и аспартат).

Посредством безвредната урея излишните количества азот се преработват и изхвърлят. Уреята е тази, която причинява специфичната миризма на пот.

В потта също се съдържа и лактат. Този метаболит на млечната киселина ни е добре познат и всъщност той показва косвено връзката между потенето и спорта.

При активно спортуване се отделя много лактат, част от който организмът не успява да обработи веднага и да включи в нов енергиен цикъл. Част от този лактат напуска организма с потта при спорт.

Потта е богата на минерални вещества и соли. Най-често това са метални соли. Солта е една от най-разпространените й съставки, а с нея - натрият и хлорът.

Освен тях в потта се среща мед, калий, магнезий, калций, хром, желязо, цинк и редица други. И не само.

Някои съвременни изследвания показват, че апокринните потните жлези отделят и вещества, класифицирани като феромони (т.е. въздействащи на противоположния пол, служещи в животинския свят за маркиране на територия и пр.) с потта (андростенон), но тази връзка не е изследвана напълно.

Функции на потта

Потта играе две ключови функции в организма (ако изключим феромоните). Тя е отделителна система и система за регулация на телесната температура.

Като отделителна система потта има едно радикално предимство: моментално, бързо и директно действие.

Това може да е ключов момент при интоксикация, нарушения в хомеостазата и прочие.

Като добавим към сметката и фактът, че габаритите на тази отделителна система никак не са малки - до 4 литра на час, става ясно, че потта, макар и слабо използвана като отделителна система, никак не е пренебрежима.

Потта като топлообменна и топлоотдаваща система е ключова за организма; с изпаряването на един литър пот от тялото се отнемат 585 килокалории.

Това е твърде много; представлява около 20% от денонощната продукция на топлина от организма (а тъй като потенето е предимно при бозайниците, голямата част от тази топлина е необходима за поддръжката на постоянна телесна температура).

При тежка физическа работа отделеното количество може да стигне до 2 литра на час в продължение на 3-4 последователни часа.

Кои други процеси са свързани с потенето?

С потта определено имаме загуба на две основни неща: вода и енергия. И докато загубата на енергия може да е целева - да се пази организма от прегряване, загубата на вода е нещо, за което активно трябва да се мисли при потенето.

Потта е механизъм на терморегулация, а терморегулацията, както знаем, е функция на хипоталамуса.

Респективно и потенето е под регулацията на хипоталамуса, който пък се активира при стрес, т.е. и стресът може да повлияе на потенето.

Потенето и потните жлези се намират под нервна регулация.

Прекаленото потене може да говори както за нервни смущения, така и за хормонални. Твърде слабото потене пък е директна опасност, защото говори за слабо топлоотдаване и заплашва с топлинен удар организма.

То също може да се дължи на нервни и хормонални смущения, а също така на кожни заболявания и дехидратация. От двете състояния твърде слабото потене може да бъде по-притеснително.

Тъй като потенето е "прелюдия" на изпаряването, то е в зависимост с още един фактор, този път на средата. Това е атмосферната влажност.

Ефективността на потенето и оттам на топлоотдаването е толкова по-голяма, колкото по-топъл и сух е климатът.

Най-опасен за прегряване и топлинен удар е именно топлият и влажен климат, тъй като наситеният с влага въздух трудно поема изпарения.

Потенето: какво ни говори и какво не?

Познаваме редица разпространени твърдения около потенето. Нека споменем някои от тях.

Потенето говори за ефективен анаболен процес на белтъците в организма

Не. Наистина уреята е белтъчен остатък от метаболизма, но наличието му може да говори за ред процеси, включително и метаболитни или органни проблеми, а и определена концентрация си е обичайна.

Освен това наличието й не говори кога, нито как и с каква скорост е преминал процесът. Заключение само на тази основа би било прибързано.

Потенето говори за добре свършена работа в тренировката

Би могло - увеличените катаболни процеси и произведена топлинна енергия да намират "пътя навън" посредством потта, но наличието й нищо не гарантира; потенето и потребността от пот на различните хора са различни и тренировката се отразява по различен начин.

Много хора се потят доста и при неефективна тренировка, някои пък растат/спадат и без много-много да се потят.

Потенето значи, че топя мазнини

Не значи. Нито един от метаболитите на мазнините не се отделя с потта. Но все пак потта може да съдържа улика: лактатът.

Лактатната концентрация се увеличава в кръвта в момент, в който мускулните клетки и тъканите вече не смогват чрез дишането да осигуряват необходимата енергия.

Тъй като горенето на мазнините е именно процес на образуване на енергия чрез клетъчното дишане, може да се счита, че лактатът се появява, когато този капацитет е надвишен.

За целта обаче трябва да сме сигурни, че "горенето" в клетката е било на фаза мазнини. По-възможно е това да си е обичаен анаеробен цикъл при т.нар. "кислороден кредит" - впоследствие просто лактатът се окислява.

Лактатът далеч не е най -разпространената съставка на потта, а и при това даже много висока концентрация на лактат не е фактор за активиране на потене.

От друга страна малко лактат си има в организма при каквито и да е условия. Тоест, потенето може да е придружено с горене на мазнини, но не носи каквато и да е гаранция за това.

Потенето нарушава равновесието на солите

Да, хипотетично. Проблемът е във факта, че с потта отделяте и сол, която после компенсирате с пиене на чиста вода.

Действително, солта е в много ниска концентрация, около 1/1000 или малко повече от водното тегло.

Така че опасността не е толкова силна и по принцип важи предимно при крайно интензивни тренировки или твърде обилно потене.

Все пак в такива случаи помислете и за приема на сол, например за литър пот (колкото обичайно можете да отделите за час кардио тренировка) и се старайте да осигурите грам сол допълнително.

Основните функции на потенето са две: терморегулация и отделяне. Потенето е зависимо от състоянието на нервната система, телесната температура, хормоналното равновесие.

То е естествен процес, по който не можете да съдите за качеството на извършената работа, но е добре да следите и управлявате, защото е в състояние да наруши хомеостазата и да провали усилията ви или дори да създаде опасност за здравето.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
dannyel
1
21 фев 2009 20:14

най-ефектовното потене се получава при пътуване със столичният градски транспорт лятно време пиков час (пиковият час е от 6:30 сутринта до 10-11 4аса вечено време)  ;)
тогава отелянето на пот не се измерва в литри а с кубици :D

LttS
2
21 фев 2009 20:42

Вярно, вярно...

Japi
3
21 фев 2009 22:41

брех че интересно, мислех че се топят мазнити а то... :)
Полезна информация, моля повече =)

vanillka
4
22 фев 2009 07:05

Най- интересно ми беше обяснението за това защо се потим при нервно напрежение :) Много интересна статия!!

5
22 фев 2009 10:15

само неможах да намеря решение за въпроса си (иначе статията е бомба :) )- Потя се супер много под мишниците,а нищо не правя-не тичам,не съм нервен....направо вода тече :)

festo
6
22 фев 2009 11:45

Значи ли това, че няма особен смисъл от сауна коланите за корема?

7
22 фев 2009 16:31

Супер интересна статия!!!

vanillka
8
22 фев 2009 19:12

Дааа, някой ако може да отговори на въпроса на фесто, би било полезно за всички заблудени!!

dannyel
9
22 фев 2009 19:57

Разбира се ,че няма ефект от тези неща....
може да свалиш 1-2 сантиметра , но ще си ги върнете веднага щом изпиете 1 чаша вода....
тази тема е разисквана в форума...
и не само сауна-тези дето ти тресът шкембето “предизвиквайки 100 контракции в минута и гарантирано ще ви сдобие с плочките на РОНИ КОЛМАН “

Стефан Симеонов
10
23 фев 2009 06:56

Благодаря на всички за коментарите!

Фесто,
Значи ефектът е минимален.
Потенето в случая със сауна белта ще бъде само за регулиране на температурата ,т.е. предимно вода.
Което означава, че белтът ще действа като локален термогенетик.
Но със слабо действие.
Което значи, че все пак някакъв ефект ще има.
Но ефектът ще е малък, а отделянето на вода - голямо, което прави спорен въпроса дали си струва.

Златине,
И аз съм така. Различните хора се потят различно. Причината, както става ясно в статията, може да е предимно нервна или хуморална. Едва ли е нервна, следователно равновесието на хормоните ти води натам. Още повече че под мишниците има много жлези и от двата вида!
На този етап според мен нищо не трябва да правиш, още повече че повечето дезодоранти и стикове “против потене” са си ЧИСТА ПРОБА ВРЕДИТЕЛИ. Могат да докарат съществени проблеми, запушвайки жлезите, а ефектът им е минимален и временен.

Япи,
Възможно е да се потиш, топейки мазнини. В крайна сметка дори калоричността на мазнините е най - голяма и при горенето им организмът ще има нужда от активен топлообмен.
Това, което е писан и доказвано в статията е, че потенето НЕ Е ИНДИКАТОР дали и доколко топиш мазнини, но това не означава, че то не може да съпътства топенето им.

Поздрави на всички!

11
26 фев 2009 19:05

поздравления за чудесната статия!
аз също имам един (малко  неудобен) въпрос. Принципно не се потя много (освен при спортуване, разбира се ) и потта ми не мирише на нищо. но има единични моменти в които съм забелязала че се потя някак странно и даже потта ми има неприятен мирис. забелязала съм че това става когато съм в стрес или нещо съм изнервена, а и също по време на цикъл. Това как се обяснява и защо се получава?  това го усетих отскоро, откакто престанах да използвам дезодоранти и подобни нанасящи се под мишницата. четох, че са ужасно вредни, особено за жените и че са канцерогенни. затова слагам по малко парфюм само върху дрехите и предимно разчитам на хигиена.  тези изпотявания се случват рядко, но пък ме дразнят ужасно. на какво се дължат?

Стефан Симеонов
12
8 март 2009 16:29

Хм, малко закъснявме с отговора, затва аз ще опитам.
Връзката между стреса и потенето е праволинейна.

1. Потенето се регулира от хормоналната дейност на нервния център - хипоталамуса, отговарящ за постоянната телесна температура.
2. Стресът се активира от хормоналната ос - хипоталамус - хипофизно - надбъбречна ос, в която хипоталамусът отново има централна роля.
Т.е. ясно е къде може да е физиологически връзката.

След като говорим за различна миризма при привидно еднакви условия, аз бих заложил на хормонални изменения, които активират секрецията на мастните и/или апокринните жлези по неспецифичен начин.

Ако проблемът е сериозен, препоръчвам хормонални излседвания. Лично мнение, но според мен оттам трябва да се започне. Ендокринологът вече е знае какво точно; предполагам полови хормони, инсулин, и може би хипофиза.

Наистина използването на разните стикове не е препоръчително, освен ако не играете голф. Тея “противопотящи” парфюми просто запушват жлезите. Те не спират да отделят секрет. просто секрета им се затапва. Лошият резулат? Гноясване, възпаления в дълбочина и може и споменатте от Вас тежки последствия. Въобе за потните жлези и нормалните дезодоранти могат да са вредни, а какво остава за “затапващите”.

Това е което ми идва на акъла, дано съм Ви помогнал.

13
9 март 2009 09:57

благодаря ви за отговора. ами не мисля, че проблемът е сериозен, даже бих казала, че откакто спрях въпросните стикове, дезодоранти и подобни за под мишница, в началото по-често се случваше, сега много по-рядко. Дали нещо съм се изчистила или така си въобразявам? незнам.... така или иначе сега ползвам само розова вода като заместител на дезодоранта !
всичко на-хубаво и.... потете се за здраве! ;-)

14
28 апр 2009 13:05

За потта.
От един китаец знам, че промени ли се миризмата на потта, тогава си заслужава да се алармира вниманието ни. Но не му разбрах английския, а и той моя, за да стигна до същността на въпроса.

Но мисля, че се отнася до състоянието на вътрешните ни органи.

Много хора казват, че миризмата им се променя с годините.
Със сигурност би било удоволствие човек да успее да си запази бебешкото ухание на кожата, някак си чисто и различно е.

vanillka
15
28 апр 2009 21:55

Чувала съм, че има връзка с хранителния режим- потта на вегетарианците не миришела така, както потта на хората, консумиращи месо.
Не знам до колко  е вярно :)

16
ани
5 сеп 2009 13:54

Аз пък направо си имам проблем и незнам какво да правя... много се потя по рацете и краката и това се случва непрестанно но аз не сам нервна .. и така е от както се помня.. проблема е че когато ми се потят ръцете следва и подуване на пръстите ми... а за краката.. ужас... лятно време особено, понеже когато се изпотя краката ми се замарсяват и всички ме гледат ужасно... ставам цялата черна от мръсотията.. Бихте ли ми казали дали има причина която обяснява това..?

17
9 ное 2009 16:11

Времето не е май с мен в последно време, затова кой знае кога пак ще мога  да пиша. Но за Ани. От турчин знам, къна, но истинска къна, добре е срещу зима да се прави, забъркваш червена истинска, турска, но истинска, естествена, че има и големи боклуци, та забъркваш и направо си намазваш краката до глезените. Завиваш с найлон, хартия, кърпа, пак найлон и така спиш. Краката ще почервенеят, аз бях като лакирана после, но къната убива всякакви гъбички, миризмата изчезва, краката стават гладки като коприна. само ако кожата е много чувствителна, трябва да се внимава и да се правят топли бани вечер с вода, в която има къна.

Но боядисва, което е и знак, че е истинска.
самото потене означава, че бъбреците не могат да се справят напълно с отделянето на вредните вещества и затова кожата е другия начин.

Обърни внимание на бъбреците си.

18
genadi
10 ное 2009 13:56

Имам проблем с потенето,порових се в интернет и попаднах на този сайт.Като се изпотя се появява една отвратителна миризма.Отначало мислех че е нормално след някаква работа,но то си е постоянно.Ако някой има някаква инфомация,моля да я сподели на е-мейла ми.
благодаря

19
13 ное 2009 05:26

Генади, започни с гореща вода сутрин, около половин чаша, но всяка сутрин, после увеличи. Дори и кафе да пиеш после, не е проблем. Въпросът е да пиеш гореща вода. Малко по малко се увеличава количеството.

На гладно... Можеш да стигнеш до три чаши даже. Потърси за ефекта на горещата вода, мился че и Петър Дънов е писал нещо.
С гореща вода си направих един режим за прочистване и ефекта е освен че си възвърнах нормалните килограми, но и изчезна страната миризма, която много ме дразнеше.

20
ivo
25 фев 2011 13:51

здравеите имам голям проблем надявам се някои да има савет как да се справа .преди няколко години претарпях катастрофа и от тогава вси4ко в мен се промени потя се целодневно зиме и лете,ръцете са ми все студени.надявам се някои ако знае зашто сам в такова састояние да ми пи6е .благодаря предварително

21
17 авг 2011 16:51

добрее може ли тогава някои да ми каже кое е наи добре да се прави за топене на мазнините в областта на корема    ас мислех че с кардио тренировките  чрез потта се топи и мазнините  но явно мн съм се бъркал  моля някои да  ми даде отг  за наи ефективно упражнение или тренировка  :)

Надежда Петрова
22
5 авг 2012 06:04

При хората с променена миризма на потта обикновенно се случват някакви хормонални промени, точно както е написал Д3ВЕР, така че е добре да си изследват хормоните и жлезите. При жените най-вече се получава когато пият противозачатъчни хапчета...

23
24 юни 2013 09:41

Ами ако намалим % мазнини по-малко ли ще се потим?

Стефан Симеонов
24
25 юни 2013 10:36

Хипотетично ако намалите обема на мазнините, постигате следните неща:
1. Намаляване на тежестта и натоварването за организма; оттук може да почнете да се потите по - малко.
2. Намаляване на обема и съдържанието на преките подкожни клетки(мастни), откъдето и съдържанието им на вода, а оттук и склонността им да я отдават, което също може да спомогне за задържане на вода в организма.
3. Намаляване на топлоизолационния слой на тялото(мазнините са такива) и пораждане на необходимост от по - бързо топлоотдаване. Откъдето потенето може да се увеличи!

При равни други условия някъде в равновесието между тези процеси ще е промяната.
Но като цяло в организма ни е трудно да повлияем за промяна във “вътрешната логика” на потенето само чрез промени в средата. В смисъл промените във вторични неща ще предизвикат предвидима, а не неочаквана промяна. Обръщане на процеса няма да има.

KuzmoV
25
27 юни 2013 20:48

Адмирации на автора.
Много обичам да чета статии, които опровергават митове.

Мартин Димитров
26
27 авг 2013 18:26

Здравейте! Попаднах на тази тема след като прочетох темата за Хипогликемията. Въпросът и притесненията ми са следните. Имам опит в бодибилдинга и аеробните спортове, но никога в продължение на 4-5 години не съм приемал хранителни добавки. Пред 4 месеца реших да опитам с няколко, няма да споменавам тук кои са, за сега. Преди по време на силовите ми тренировки количеството на отделената пот не беше голями. От както започнах приема им, меко казано от мен тече вода постоянно. Интересува ме мнението Ви, дали тази промяна на потенето е възможно да се срещне при прием на хранителни добавки или е по скоро показател за някакъв проблем, на който да се обърне внимание?

Стефан Симеонов
27
27 авг 2013 19:14

Туй, което искате, е направо невъзможно, да не ни кажете за какви добавки иде реч, пък да кажем дали от тях се потите. Бих се пошегувал, че ни оставяте само аутопсията като възможност :)
Ами.
Примерно ако вземате лекарства с термогенетичен ефект потенето е 99% от тях.
Бетаблокерите също може да са рпичинители, както и редица “помощни средства”, които предивикват свиване ил иразширяване на съдовете като страничен ефект. Промените в потенето се осъществяват от това, че тези лекарства действат на сърцето и бронхите, като промените в тях водят до потене, коеот ще е най - изразено нощем.
Хормонални препарати са много добър кандидат за промените. Осите на прблема обикновено са в терморегулацията. Това означава, хипоталамус и щитовидна желза - основни заподозрени. Понеже хипоталамусът и хипофизата са в главата, приемаме че директното въздействие на хапчетата не почва оттам, значи или въздействате на щитовидната неправилно с Триоксинобразни хормони, или удряте о надбъбречната жлеза. При надбъбречната като че ли е малк овероятн ода си биете стресови хормони, каот че ли от нашия спорт вероятен инхибитор на дейността им е тестостерона, често ползван в нашия спорт. Известно действие там може да има и инсулина, който е най - страшен по другата ос обаче - на хипофиза и щитовидна жлеза като инхибитор, а щитовидната жлеза е терморегулатор.
Ако ползвате инсулин, това ще да е в комбинация с Соматотропин, което със сигурност е добра причина за състоянието ви.
Оттук нататък вече има и още възможности, например от черен дроб, но обяснението там не е за мен. Във всек ислучай претоварване на черен дроб може да се получи и с много сравнително безобидни препарати, смесени непавилно.
Има и още един вариант, много стимуланти са и нервостимуланти, а нервната система е много активна в потообразувателните процеси.
Пропуснах ли нещо :)

Е, както казваше един тв водещ, “Не съм добър гадач”. Щом не искате да кажете с кое тайн овещество напредвате, помислете дали не се вписва в горните списъци. Ако не откриете проблема, премерете с итемпературата два пъти, вечер преди лягане и сутрин след ставане .Ако и там няма отговор, може би ендокринолог.
Поздрави!

Стефан Симеонов
28
27 авг 2013 19:21

Може б инай - разумното е, щом потенето Ви причинява дискомфорт, просто спрете поне за седмица добавките. Повечето няма да се развалят, най - много да нарушите някой “обещан” цикъл, но истината е ,че ако не е хормонален цикъла, празнината в него не е чак такъв проблем.
ТОва е и най - сигурният начин да установите дали е от добавката ефекта, но той няма да се промени веднага. След като казвате, че сега се е появил, а напоследък времето дори захладня и че съвпада с добавките - сам виждате горе, че възможните връзки не са една и две.
Това е и най - разумното решение, щом не искате да казвате “тайните си”. Ако потенето спре, е от тях. Ако не спре, почнете да мислите от какво е.

Мартин Димитров
29
27 авг 2013 23:02

Не казах за добавките поради причината, че не съм наясно с това дали тук е правилното място. Както и да е грешката е моя. Става въпрос за Animal Pack, L-glutamine, Creatin и прахообразни аминокиселини. Ако не се лъжа тези специализирани мултивитамини могат да окажат влияние на тези процеси в тялото, или бъркам? Благодаря за бързия и подробен отговор.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.