Ябълков оцет

Чудодейна лечебна добавка, позната от векове

от четиво за 5 минути

Природата е един от най-богатите източници на вещества и продукти, които намират широко приложение както в бита, така и в народната медицина. Със сигурност един такъв продукт е ябълковият оцет, който хората използват стотици години като лекарство, козметично средство и добър помощник в кухнята.

Ябълков оцет

Малко предистория

Оцетът има древна история. Счита се, че е познат на хората от преди 10 хиляди години и оттогава до днес той намира широко приложение в бита, кулинарията и медицината. Преди около 5 хилядолетия пр. Хр. във Вавилон ябълковият оцет бил използван успешно за медицински и битови цели. Древните хора използвали ферментирали плодове от палми, а в получената смес накисвали месото, за да удължат неговото време за съхранение. Други исторически данни сочат, че Ханибал открил най-неочаквано приложение на оцета, който му помогнал да осъществи прехода си през Алпите до Рим по време на Пуническите войни (218-201 г. пр. Хр). Пътят, по който трябвало да преминат воините, бил ужасно тесен и непроходим. По заповед на картагенския пълководец войниците насекли клони от дърветата и ги запалили около скалите, а след това залели горещите скали с оцет. Така те станали достатъчно ронливи, за да може да се прокопае път, по който преминали воините.

По време на голямата чумна епидемия през Средновековието лекарите посещавали болните, носейки със себе си шишенце оцет за дезинфекция на ръцете. В Древен Китай приготвяли оцет от ориз и го използвали за лечебни и козметични цели, докато в Япония му придавали чудодейна сила и смятали, че той е способен да запази младостта, здравето и силата на организма. В Индия масово прилагали оцета за лекуване на рани, изгаряния, кръвотечения и ухапване от змии.

В началото на 20-ти век американският лекар Ф. К. Джарвис преоткрива лечебните свойства на ябълковия оцет. Той задълбочено се запознава с традициите и методите на народните лечители, които използвали оцета като средство за лечение на различни болести. През 1958 год. е издадена негова книга "Да живеем 5 пъти по 20 години", която обширно описва уникалните лечебни свойства на ябълковия оцет.

Химичен състав на ябълковия оцет

В оцетът от ябълка се откриват всички ценни вещества на ябълковия плод, които народната медицина високо оценява и препоръчва. В съдържанието на оцета се откриват 93 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма, множество ензими, 20 особено важни минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор), микроелементи, както и витамините А, В1, В2, В6, С, Е и Р. От друга страна пектинът, който се съдържа в ябълките, се отличава със силни абсорбционни и противовъзпалителни свойства. Характеризира се със способността да образува защитен слой върху лигавицата на стомаха, което го прави изключително подходящ при хронични и обострени стомашно-чревни заболявания. Днес, в някои от клиниките в САЩ и Япония ябълковият оцет се използва при лечението на гастрит и други стомашно-чревни проблеми, освен това той се прилага и като дезинфектант в болничните помещения.

Здравословни ползи

Ябълковият оцет:

 • подобрява метаболизма и е важен фактор при изгарянето на мазнините;
 • осигурява всички жизненоважни вещества при редукционни диети;
 • намалява нивото на "лошия" холестерол;
 • подпомага процесите на пречистване на организма;
 • намалява отлаганията по стените на кръвоносните съдове и значително намалява риска от инфаркт заради богатото си съдържание на пектин в комбинация с бета-каротин;
 • подобрява кръвообращението;
 • поддържа нивото на захарта в нормални граници;
 • наличието на желязо, фолиева киселина и витамини от групата В превръщат оцета в незаменим помощник при лечение на анемия;
 • подобрява чревната флора, като унищожава гнилостните бактерии;
 • повишава съпротивителните сили на организма и благоприятства дейността на бъбреците;
 • добър помощник при лечение на грип, възпалено гърло, повишена температура, главоболие;
 • облекчава артритните и ревматичните болки, действа превантивно срещу декалцификация на костите;
 • поддържа кожата млада и свежа, качествено подобрява здравината на косата и ноктите.

Как  да си приготвим истински ябълков оцет?

Използват се негодни за консумация ябълки, които се измиват и се нарязват на едри парчета. Когато потъмнеят, от тях се изтисква сок, който се налива в стъклен съд и се оставя да ферментира. Необходимо е процесите на ферментация да протичат при висока температура (около 25°С) и след 5-6 седмици се получава оцет, който се подлага на вторична ферментация. Специалисти препоръчват да се добави оцетна гъба (бяла пяна, състояща се от оцетни бактерии), която значително повишава скоростта на ферментационите процеси. В зависимост от температурата, след 50-60 дни се получава истински, химически чист ябълков оцет. Много фармацевтични компании предлагат ябълков оцет на капсули, който е с доста добри показатели.

Истинският ябълков оцет е чудесно лекарствено и козметично средство, което не съдържа оцветители, консерванти и добавки, и без съмнение е продукт, който може да се използва както от бременни, така и от малки деца. А книги като "Чудото на гладуването" и "Да живеем 5 пъти по 20 години" популяризират ябълковия оцет и доказват, че той е лечебно средство, подходящо за лечение на широк спектър от болести.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • moetodete.bg
 • polezno.info
 • fitness-bg.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
Tarna
16 фев 2010 19:21

Как ще коментирате популярната рецепта за подобряване на метаболизма и отслабване-лъжица ябълков оцет в топла вода сутрин на гладно. Лично мен ме притеснява , че е на гладно, не дразни ли стомаха при здрави хора?

Стефан Симеонов
2
16 фев 2010 20:41

Дразни, да, макар че ако това Ви е прегрешението към стомаха, няма да има проблем.

Ами сутрин организмът е в катаболна фаза и докато е на гладно, оцетът се включва с описаните м усвойства. Това е диетичният смисъл на Вашата рецепта. Но не мисля, че трябва да й се гледа твърде сериозно. В смисъл, ако на това ще разчитате, по - добре не го правете. Като допълнителен стимул може и да свърши работа.

3
17 фев 2010 06:20

Хубава статия, но имам един въпрос - как е най-добре да се консумира и в какви дози?

Neda
4
17 фев 2010 08:03

Много полезна статия. Ябълковият оцет е много  ценен, но само ако е натурален микробиологичен продукт.  Според мен не трябва  /задължително/ ябълките,  от които се прави да са негодни за консумация-дори напротив.
Ябълковият оцет сутрин на гладно в чаша вода действа много добре очистващо на целия храносмилателин тракт.  В този смисъл може да създаде определени симптоми на очистване в стомаха, червата, черният дроб, бъбреци  и др..... при всеки индивид различно, в зависимост от това  къде са му проблемите....  Всички процеси на прочистване са свързани с дискомфорт. Важно е правилното дозиране, за да няма бурно протичащи очистителни процеси, които създават неудобство. дозирането всеки може сам да си го намери, отначало  с по-малки дози.... А дали се отслабва от него- по-скоро подобряването на метаболизма нормализира телесното тегло, което нормализиране не е зъдължително да е отслабване. Може при много слаби и немощни хора да  действа обратно. Това им е хубавото на природните средства, че почти винаги действат “разумно”- плавно нормализират състоянията и в двете посоки. Дори гладуване може да допринесе за качване на килограми при много слаби хора, защото почиства червата и те всмукват храната много по-пълно и се хранят истински след това. Най-важно винаги си остава количеството и качеството на храната и целия начин на живот. Според мен очистващата функция на ябълковият оцет върху целият организъм е комплексно благотворна.
Приятен ден на всички читатели :)

Стефан Симеонов
5
17 фев 2010 11:25

Хаха ,сега чак видях историята за Анибал.
Вярно е, само дето използваният оцет е бил 100% винен :)
Древните са имали много сериозно отношение към оцета, бих казал че за тях това е било по важно отколкото за нас.

По времето на анибал войските са пиели поска. Поската е вода с оцет - както колежката пише, често подсладена и при възможност и с яйце.
Идеята на поската е силно освежаваща напитка, особено в пустините. Но като цяло хем освежава, хем сгрява, хем както виждате почти може да нахрани на крак при това с полезна за тялото храна. Ако и не толкова вкусна.
Вероятно именно картагенците са я въвели като масово “оръжие”. Римляните я усвояват и няколко века не й изневеряват, става нещо като верую на легионера разреденият оцет.
Отделно функцията му (оцета) като консерватор, но тя не е била от голямо значение в Алпите.
Така че не е чудно как Анибал в алпите е имал тонове оцет. Просто това е бил стандартен запас за войната. Какот имал вода, така и оцет.
По принцип не се предполага да е някакво чудо в онези години стореното, реакцията на винен оцет с варовик е отдавна известна. Няма никаков съмнение че картагенските пустинници добре са знаели как скалите реагират на затопляне и изстиване - тъй се еобразувала пустинята.  Просто Анибал е първият историческ идостоверен случай на голяма армия с препречен от паднала скала път, която все пак на всяка цена трябвало да премине... Така че  иа него това не е ко йзнае какво нововъведение според мен.

Ирена Стефанова
6
17 фев 2010 14:29

Стефчо, благодаря за забележката и за интересната история! :)

chiochips
7
17 фев 2010 14:37

Страхотна статия ! Толкова малко букви, толкова много информация...
Дано не се качи цената на ябълковия оцет от статията :)(:

Mr.Pump
8
17 фев 2010 17:18

а какви хранителни стойности има?

9
17 фев 2010 19:36

Energy   72kJ   11kJ   -
  17kcal   3kcal   0.2%
Protein   0.1g   trace   -
Carbohydrate   0.1g   trace   -
Total Sugars   0.0g   0.0g   -
Fat   0.0g   0.0g   -
Saturates   0.0g   0.0g   -
Fibre   0.0g   0.0g   -
Salt   trace   0.00g   -
Sodium   trace   0.00g   -

10
Росица
22 фев 2010 22:19

Опитах преди няколко години с ябълков оцет на хапчета. Голяма беля си направих.Получих гастрит, вадиха ми полипи от стомаха... Веднага след като почнах да вземам хапчетата започна да ме боли стомахът, но не обърнах внимание... Та ето до къде докарах нещата. Само спазването на хранителен режим и много движение - това е безопасно исъс сигурност няма да ви навреди. Това е моят личен горчив опит с ябълковия оцет.

Стефан Симеонов
11
23 фев 2010 07:23

На хапчета, ако технологията е такава каквато си я представям... Киселините трябва да са много концентрирани.
А и няма логика да е друго, защото една от основните цели на терапията е ябълчната киселина...

Neda
12
23 фев 2010 08:10

Сигурно на всички трябва да е ясно, че купен ябълков оцет съдържа синтетична оцетна киселина, жълт оцветител и ябълкова есенция. Не изключвам възможността такова нещо да се таблетира, независимо къде по света. Ако някой иска да използва ценните свойства на ябълковия  оцет,  най-добре да си го приготви сам по рецептата по-горе.  Друго важно нещо е, че такива природни натурални  средства укрепват имунната система и могат да изкарат наява  дремеща  болест..., която не е причинена от тях, а те  само активират  имунна реакция на  организма да прояви симптоми и да опита да ги поправи.  Много  болести се зараждат и напредват абсолютно безсимптомно, докато не настъпи момент на очистителна криза, която  да отведе  пациентите при лекар.

13
3 апр 2010 18:15

Всяко нещо е полезно, но то трябва да е в умерени количества !
И според мен не е хубаво да разчитате само на оцета.Най - добре е да се раздвижите !
Гледам, че всеки ден дават по телевизията разни уреди, които вибрират и казват, че помагат и хората си мислят, че като си седят, тъпчат и гледат телевизия, и онова чудо им видрира ще им помогне да отслабнат !!! Много се залъгват !
Хора ходете, тичайте, скачайте .... То не може да се отслабва толкова лесно :( ама какво да се прави.

Стефан Симеонов
14
4 апр 2010 09:06

Хахаха.
Силве, намираш се в сайт за фитнес и спорт, който е публикувал статия за добавката ябълков оцет.
Христос Возкресе!

15
Надя Кръстева
5 ное 2010 20:38

Здравейте,
дали може някой да ми препоръча няй-качествената или поне качествена марка ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ, защото не зная от къде дя си нямря тязи оцетна бяла гъба(или нещо от сорта), а и вече почнах да пия ябълков оцет и не искам да го прекъсвам за 60 дни... :))
Мерси предварително!

16
АНИФЕ АЛИ ЧОЛАК
25 ное 2010 14:36

Здравейте, да наистина ябълковият оцет помага , но
не всичко става бързо както ни се иска на нас.
Затова момичета имайте търпение .Казвам ви го
защото аз имам ефект и то страхотен .
Цели 13 кг за 14месеца.ПРОБВАЙТЕ.

17
zare
20 яну 2011 20:43

Здравейте,колко време трябва за отслабване??

18
Анифе Чолак
23 яну 2011 12:25

Здравей zare не мога да ти кажа точното време при всеки е различно . Аз започнах с 92кг.
на 01.12.2009г .Сега съм 66кг . Ти вече сама прецени колко воля трябва да имаш.
Е успех скъпа .

19
23 яну 2011 13:28

Аз си купих натурален оцет пък да видим,после ще кажа.

20
zare
24 яну 2011 21:17

Как го приемаш,в смисъл два или три пъти на ден.На мен ми действа много тонизиращо като го приемам вечер и за това го пия само сутрин и обяд(3с.л,1с.л мед в 200мл.вода)До сега ползвах на Браг,от три месеца ползвам един български.Ти от къде го взимаш и на каква цена.Имаш ли някакви отзиви от наши производства.При мен също има добър резултат и то не само за килограмите,а и за холестерола.Когато четох,не вярвах,но след един месец показателите бяха:от 6 на 4,5,заедно с подходяща диета,незнам на кое от двете се дължи,но и преди съм разчитал само на диети без резултат обаче.

21
zare
4 март 2011 16:25

Нещо тази тема се изгуби никой не отговаря???

22
9 март 2011 11:22

да изгуби се :( а много ми се иска да се продължи. Искам и аз да започна някакво пречистване с ябълков оцет

23
Ilka
17 окт 2011 08:41

Миналата година се опитах да си направя домашен ябълков оцет. В рабките на 50-60 не ми се получи, остових 20литровата дамаджана в килера и това лято открих, че процеса е приключен. Нормалния кисел вкус се е получил, има гъба, която ми прилича на медуза и има сравнително бистър цвят. Бях чула, че неутрализира доста добре токсините, дори фозгена, който няма антидот.

24
26 апр 2013 15:01

От няколко месеца имам болки в лявото коляно. Два месеца ползвах артростоп рапид и ставиен. Нямаше резултат. От 20 дена ползвам немски натурален ябълков оцет. Пия по 2-3 пъти на ден по една чаша вода с една лъжица оцет. Освен това си разтривам коляното два пъти на ден с оцет до като същият попие в кожата. Още към десетия ден болката започна да намалява и сега е пренебрежителна. Преди това куцах. Сега вървя нормално. Мисля да продължа по тоя начин 3 месеца. Тогава вече ще бъда сигурен дали има полза. Оцета е един литър и струва 6,80 лв.

Пламена Бонева
25
21 юни 2013 12:16

Здравейте, някой по-горе беше задал същия въпрос, но понеже така и никой не отговори та и аз да попитам пак: откъде и по конкретно в софия мога да си закупя наистина натурален ябълков оцет и да бъда сигурна най-вече, че наистина е натурален?

Иван Минчев
26
19 юли 2013 11:41

Ще пробвам вашата рецепта за приготвяне на домашен натурален оцет :)
Надявам се че ще се получи.

Stefka Petrunova
27
10 ное 2014 01:16

Негодните за консумация ябълки не са единствените подходящи за направата на качествен оцет. Има и много различни рецепти за добавки към самият оцет подобряващи неговите вкусови и хранителни качества. Ябълков оцет с шипки например е една чудесна панацея за много болежки. Но разбира се трябва да е направен наистина от ябълки и шипки, не в лаборатория.

Мария М
28
11 апр 2015 21:18

От къде да си купя истински ябълков оцет и кой е истински???Аз много го ям,а тук чета,че реално всичко е боя.... :(

29
24 авг 2015 14:26

Мария,
предполагам че шеговито сте написала че ...много ядете ябълковия оцет :)

На въпроса ви : Практически нямате шанс да си купите природно чист ябълкоб оцет. Аз всяка година си правя в домашни условия. Много е просто. Има два начина:
1. Вземате 3-4 кг сладки ябълки. Колкото са по сладки и малко червиви по добре. Почиствате ги от семките и дръжките и със сокоизтисквачка им отделяте сока. Наливате сока в 5 литров стъклен буркан на ниво 4/5 ( трябва да остане малко празно пространств 2-3 пръста).
Слагате една марля на гърлото с ластиче. За да се получи оцет е необходим кислород и стайна температура . може и на Слънце, но да не се огрява през целият ден . След около 40 дена е готов.
2. Ябълките почистени по описаният начин се смилат на каша и се поставят в буркана. Заливат се до ниво 4/5 с разтвор от вода и  около 150 грама мед в зависимост от захарноста на ябълките - ако са по кисели повече мед (или захар). Разликат с пярвата рецепта е че трябва да се разбърква по 2 пъти на ден и че след около 40 дена сока да се отдели/изтиска от кашата и да се прехвърли в друг съд/или в същият за тихата ферментация..

30
5 сеп 2015 18:34

@Мария М

Най-добре си го направете сама. Ако си запазите оцетната гъба следващия път ще се получи много по-бързо.

http://www.osata.eu/recepti/sosove/domashen-yabalkov-otset/html/

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.