Познати и по-малко познати свойства на L-аргинина

Помага ли аргининът срещу стареенето?

от четиво за 4 минути

L-аргининът (за краткост наричан само аргинин) е положително заредена аминокиселина, която се класифицира като полуесенциална или есенциална при определени състояния. Всеки фитнес любител е чувал за L-аргинина, но малцина знаят, че той неутрализира свободните радикали.

Какво представлява L-аргининът?

Принципно организмът може да синтезира сам достатъчно аргинин, за да задоволи собствените си нужди. Има няколко случая обаче, при които това не е така.

Аргининът е есенциална аминокиселина за малките деца. В стресови за организма състояния като травми, изгаряния и възпаления, аргининът също става есенциална за възрастния организъм аминокиселина и поради това е много важно да се приема достатъчно от нея чрез храната и/или суплементи.  

Как се произвежда/изолира?

Аргининът се произвежда чрез ферментация с използването на бактериите Corynebacterium (Brevibacterium), Bacillus, Serratia и Escherichia coli.  

Основно физиологично въздействие на аргинина

Участва в изграждането на мускулната тъкан, като се включва в състава на протеините, но има и много други действия.  

Оптимални дози и начин на приемане

Като суплемент аргинин се приема от 3,5 до 15 грама дневно. Хората с нарушена сърдечна функция трябва да се консултират с лекар, преди да приемат аргинин.

Тъй като безопасни дневни дози за прием на аргинин като суплемент все още не са установени, вземайте ниска доза една седмица, отбележете положителните и отрицателните ефекти и след това увеличавайте дозата, докато положителните ефекти са максимални, а отрицателните - минимални.  

Възможни вредни/странични въздействия 

При свръхдоза е възможно да се появат диария, обща слабост и гадене. С особено внимание трябва да приемате аргинин, ако вземате следните лекарства: ибупрофен, органични нитрати, силденафил цитрат. Ако взимате йохимбин, трябва да знаете, че аргининът усилва действието му.  

Защо да го приемаме?

Всеки човек има нужда да приема достатъчно количество аргинин, като групите с повишени нужди от тази аминокиселина са подрастващите деца, спортистите, хората с наднормено тегло и възрастните хора.

Приемането на аргинин от трениращи хора може да подсили имунната система, като по този начин ще им позволи да тренират по-здраво и да избегнат неприятните последици на претренирането.

Използващите стероиди също могат да имат полза от допълнителния прием на аргинин, тъй като често тези хора имат повишени нива на "лош" холестерол - състояние, което се подобрява с приемането на аргинин.

Хората с наднормено тегло, възстановяващите се от травма, както и тези с проблеми с ерекцията също биха усетили подобряване на физическото си състояние, ако приемат аргинин.

Допълнителни физиологични въздействия на аргинина

Дори и когато не е есенциална за организма аминокиселина, аргининът има много други физиологични въздействия, защото той :

 • стимулира освобождаването на растежен хормон и пролактин от хипофизата, и на глюкагон и инсулин от задстомашната жлеза, когато се приема във високи дози;
 • неутрализира амоняка, който се образува при разграждането на аминокиселините чрез образуване на урея;
 • е предшественик за образуването на азотен окис (една от многото т.нар. сигнални молекули в тялото ни), креатин, L-глутамат, L-пролин, L-орнитин, полиамини и пептида туфтсин, за който се счита, че е имуномодулатор (подобрява функционирането на имунната система);
 • неутрализира свободните радикали;
 • действа кръворазширяващо (включително и в областта на половите органи);
 • понижава кръвното налягане;
 • е гликогенна аминокиселина - може да бъде преобразуван до D-глюкоза и гликоген, ако тялото се нуждае от тях, или пък да бъде разграден за освобождаване на енергия;
 • подпомага регулацията на нивото на солите в организма ни;
 • значително увеличава количеството на т.нар. "Т-килъри" - бели кръвни клетки, които по естествен начин убиват увредените и раковите клетки в тялото ни.

По какъв начин аргининът се усвоява от организма?

След смилането на храната аргининът се абсорбира от тънките черва чрез активен транспорт и навлиза в ентероцитите, като една част се метаболизира в тях. Останалата усвоена част аргинин се пренася до черния дроб, където отново една част се метаболизира.

Останалото количество аргинин се прехвърля в големия кръг на кръвообращение, откъдето се разпределя към различните тъкани в тялото. Най-висока концентрация на аргинин в кръвната плазма се наблюдава около 1-2 часа след хранене/приемане на суплемент.

Кои храните съдържат аргинин в най-голямо количество?

Основният източник на L-аргинин са растителните и животинските протеини. Малко количество свободен аргинин се съдържа в зеленчуковите сокове и във ферментиралите храни като Мисо (соево сирене) и кисело мляко.

Соевият и другите растителни протеини са по-богати на аргинин от животинските, които са по-богати на лизин.

Предполага се, че поне отчасти свойствоството на соевия протеин да понижава нивото на холестерола в кръвта се дължи на високото съдържание на аргинин. Аргинин в голямо количество има и в ядките и семената като фъстъци и бадеми, както и в стафидите и шоколада.

 

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • pdrhealth.com
 • bodybuilding.com : L-Arginine Info And Products
 • nap.edu National Academy Press : Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) (2002)
 • nutrition.org - J. Nutr. 134:2854S-2857S, October 2004 Production of Arginine by Fermentation Takashi Utagawa
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Стайко Андонов
1
13 сеп 2010 17:41

Много важен суплемент според мен .

Калоян Цонев
2
25 дек 2010 19:58

“Мисо (соево сирене) :D :D “

3
1 сеп 2011 18:49

Изключително важна добавка. Само едно нещо ме смущава,а то е,че Аргининът стимулира освобождаването на Пролактин от Хипофизата. Това не крие ли риск от намаляване на Еректилната функция и Либидото,тъй като Пролактинът е антагонист на Тестостерона и го подтиска?!

Bojidara Ivanova
4
11 яну 2012 14:42

Бих добавила още:
-съставна част на колагена и подпомага изграждането на нови костни и сухожилни клетки,затова действа благоприятно при артрити и заболявания на съединителната тъкан.Намира се във високи концентрати в кожата и съединителната тъкан,подпомагайки оздравяването  и зарастването на увредени структури
-в семенната течност се съдържа аргинин
-азотния оксид,получен следствие на аргинина,освен съдоразширяващ има и антиатерогенен ефект.( списание “Наука-диетика”,брой 2,2011-там може да прочетете повечко)

5
23 сеп 2012 12:26

Искам да попитам:
Мога ли да комбинирам Аргинин с глутамин?
на 23 години съм.
Благодаря предварително.

Aleksander Vardjiev
6
10 ное 2012 12:48

да

Венцислав Вълк
7
1 яну 2013 14:33

Само където са забарвали да споменат че да се вдигне растежният хормон с аргинин трябват около 30 40 грама на ден и то приет венозно

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.