Дневен план за навициСвали сега 

3 големи стъпки за връщане към здравословната диета

Или как да поправим грешките, допуснати над празничната маса

Пили, яли и се веселили три дни и три нощи. Е, хубавото свършва утре (ако вече не е свършило). Чака ни работа в офиса, в кухнята и в спортния център. Дано малкото ни резюме от типа на "как най-лесно да..." Ви е от полза през "мързеливите" януарски седмици!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

3 големи стъпки за връщане към здравословната диета

Стъпка първа: Направете правилния избор на храни!

Това никак не е сложно, макар да изисква известно писане. През празниците обикновено се консумират традиционни гозби, които за жалост са най-често бедни на протеин, фибри и вода, а богати на наситени мазнини, бързи въглехидрати и съответно доста калорични. Трябва просто да изберете нетрадиционното. На първо време овладейте обречения кръговрат на чревоугодника. По-точно да спрете инсулина и щетите от него, без да го свалите толкова ниско и така за дълго, че да ви се прииска нещо сладичко, както и да спрете да преяждате с "плътни" храни. 

Контрол над инсулин предизвиканото отлагане на мазнини

Най-лесният начин да контролирате инсулина си е да се спрете на:

Контрол над калориите и чувството за ситост, без дори да ги броите

Нуждаете се от блюда с умерена калоричност в първата част на деня и такива с ниска през втората половина, които да престояват по-дълго време в стомаха и да придават трайно чувство за засищане след хранене. Такива са ястията с:

 • високо съдържание на протеин при ниско съдържание на мазнини: пилешко, пуешко, скумрия, хек, туна, извара, яйчени белтъци
 • високо съдържание на вода и фибри или най-общо казано зеленчуци

Запомнете, достатъчно е да спазвате съотношението протеинова храна към ту зеленчук в отношение 1 към 2, за да се почувствате заситени. Най-добре хвърлете един поглед на таблицата ни с описание на състава на храните, за да направите избора на желаните храни по-лесен. Направете си си списък с имената на храните, които ви харесват и са подходящи за случая. 

Стъпка втора: Регулирайте ритъма на хранене на принципа "когато трябва, а не когато ни скимне!"

Това е ключова стъпка. И да не ви се хапва, яжте. Яжте на всеки 3-4 часа храни от изброените по-горе. Само така ще избегнете появата на вълчия апетит привечер и характерната лакомия за останалите от празниците сладкиши, безалкохолни напитки, сухи меса и ядки.

Стъпка трета: Синхронизиране на план и практика на след празничната диета в ежедневието

Не допускайте професионалното ви амплоа да влияе негативно върху здравето и фитнес формата Ви. Изяснете приоритетите си! Да не си изядете обяда в работата, за да наваксате пропуснатото по празниците определено ще ви смъкне работоспособността. Да работите повече и без да ядете, за да "разтоварите от празниците" не е най-здравословния вариант. По-скоро прилича на "клин клин избива"...

За да промените това се нуждаете от превенция чрез планиране. Да! Хванете химикалката и разчертайте седмичния си график сега! Планиране на закуска вкъщи, приготвяне на обяд и следобедна закуска в работата и лека, но задължителна вечеря. Избирайте бързи рецепти - основно салати, скара и ястия на тефлон или в краен случай - микровълнова печка.

Кратък списък със забрани 

Ако искате да наваксате от празниците, то в близките две седмици се откажете от:

 • Шоколадови изделия, сладки и сушени плодове
 • Вафли, сухари, чипсове, пуканки и бисквити
 • Сладки газирани напитки и "натурални сокове" (съдържащи захар)
 • Ядки и бобови храни
 • Сухи меса
 • Алкохол - т.е. никаква бира, никакво вино поне за две седмици (!)
 • Готови вакумирани зимни салати - просто няма как да регулирате колко мазнина са сложили вътре

Малък гид за диетата

 • Направете три до пет стриктни ниско въглехидратни дни с умерена калоричност. Това ще снижи нивото на инсулина в кръвта до нормални стойности. Ако изберете да продължите с по-мека диета, четете надолу
 • От шестия до десети ден се хранете един ден в ниско въглехидратна и един ден в равномерно балансирана диета
 • След това според личните си цели започнете да се ориентирате към равномерно балансирана, ротационна диета или да качите калориите в ниско въглехидратната диета

Няма нищо по-лесно от това да загубиш добрите си хранителни навици. Обикновено така се спира и спорта, тихомълком и с приятни изживявания. Толкова ни е хубаво и леко, че ни мързи да се върнем към досадното лишение и потене. Пороците винаги се постигат по-лесно, затова не бива да се отпускаме за повече от три дни. Пили, яли и се веселили три дни и три нощи. За "после" народните разказвачи мълчат, защото е ясно. Хайде отново на работа! Обратно по трудния път на доброто здраве. Мога да ви уверя, че ще е трудно само за две седмици!

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow