Дневен план за навициСвали сега 

Българи в чужбина: Биляна Дътън

Здравословен и активен начин на живот в Лондон

Българи в чужбина: Биляна Дътън
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво ви отведе в чужбина?

Тръгнах за Англия с идеята за ново начало. В България съм живяла в три различни града, и честно казано, никъде не се чувствах на място – всичко ми изглеждаше временно, сякаш трябва да съм някъде другаде. И когато се появи възможност, без никакво колебание оставих всичко и скочих в непознатото.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

Пристигнах в Лондон в края на 2010. Първите 2-3 месеца бяха ужасно трудни – въпреки че знаех английски и съм идвала доста пъти като турист, имаше културен шок, и разбира се, самота. Има много бюрокрация и разходи – да се установиш, да имаш всички документи за работа, да свикнеш с начина, по който се правят нещата тук. Усилието си струваше изцяло, в момента определено мога да кажа, че се чувствам на място.

Спортувахте ли преди това, какво?

Започнах тренировки с тежести, докато бях в България. Мисля, че беше началото на 2010 г.

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там?

Няколко седмици след като пристигнах, се осмелих да вляза в близкия фитнес център. Веднага ми предложиха да разгледам залите и оборудването, обясниха какви са договорите им и какви промоции имат в момента.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Под местно население искам да уточня, че моите впечатления са само от Лондон, и Лондон в никакъв случай не е представителна извадка за Великобритания. Както и в други държави, големите метрополиси обикновено имат повече млади и образовани хора, които държат на добрата форма. Сигурно сте чели статистики за затлъстяването в Обединеното кралство – голяма част от това население всъшност започва на север от Лондон.

Бих казала, че немалка част от лондончани спортуват – фитнес, спортни клубове, седмични сбирки за футбол, тичане в паркове и по улици, използване на велосипед като основна част за придвижване.

Всеки квартал на Лондон има значителни зелени площи (Green Belt), и в тях обикновено има тенис кортове, площадка за баскетбол, лостове за гимнастика и т.н., които се поддържат от общината.

По-големите компании със собствени бизнес сгради обикновено имат безплатен фитнес център за служителите си или отстъпки/безплатен абонамент във външни центрове.

Университетите имат много добри спортни бази, както и отбори в различни дисциплини, а най-популярно и престижно е гребането.

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Категорично не. Дори спортуващите консумират junk food, високовъглехидратни ястия и алкохол в ежедневното си меню.

Държавата в момента не се намесва в асортимента на предлаганите стоки, мисля, че просто следят за наличие на определени забранени добавки и това е.

Всички големи вериги супермаркети обаче предлагат огромни количества полуфабрикати и откровено безсмислени храни, и по-малко необработени стоки.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре във Великобритания?

Биляна Дътън

Ще дам пример със себе си, тъй като е най-лесно да се пресметне – аз пазарувам среден клас стоки, така че може да излезе доста по-евтино, ако се направи компромис с качеството, или по-скъпо, за тези които държат да имат най-доброто на пазара:

Фитнес – имам безплатен достъп до фитнес центъра в офиса, но тъй като там няма power rack, плащам абонамент за друг фитнес - £32.95 месечно. Като време – може би 5-6 часа седмично.

 • 2 кг сурови овесени ядки - £3.00;
 • 1 кг сушени боровинки - £1.50;
 • 6 л прясно мляко - £3.30;
 • 1 кг кисело мляко - £2.00;
 • 0.5 кг сурови бадеми - £2.00;
 • 5 кг зелени ябълки - £9.50;
 • Други плодове - £5.00;
 • 5 кг пилешки гърди - £32.40;
 • 20 консерви риба тон - £20.00;
 • Зеленчуци – тук цените варират в безумно големи граници, но нека да кажем средно около £20.00;
 • 60 яйца - £15.00;
 • 0.5 кг сирене Cheddar - £3.00;
 • 1.5 кг пълнозърнест хляб - £2.70;
 • Други (ориз, фъстъчено масло, маслини, подправки) - £5.00;
 • 0.9 кг суроватъчен протеин Optimum Nutrition- £17.30;
 • 30 таблетки Cod Liver Oil - £1.50

Общо месечни разходи за фитнес абонамент, храна и добавки - £176.15.

Минималната работна заплата е около £840.00 на месец след приспаднати данъци, а средната за Лондон – около £1800.00.

Като цяло в Лондон има условия за спортуване за всеки – било то в паркове и с bodyweight програми, или във фитнес център, а здравословното хранене определено излиза по-евтино, но изисква голяма доза дисциплина и самоконтрол.

Какво ви направи най-голямо впечатление?

Договорите – почти няма фитнес център, който да не изисква минимум 6 до 12 месеца абонамент; месечната такса включва абсолютно всичко – ежедневен неограничен достъп до всички зали с оборудване, достъп до всички класове – Body Pump, Zumba, Spinning, и т.н., сауна, парна баня, басейн и джакузи (ако има такива).

Работното време обикновено е от 6 сутринта до 10 вечерта. Таксите варират в зависимост от това в коя част на Лондон си и колко голям е фитнесът, но могат да бъдат от 25 до около 70 паунда за широкодостъпните, не-ВИП центрове. Ако вземем предвид доходите тук, мисля, че е доста евтино – месечна такса за фитнес струва колкото едно ходене на кино за двама.

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow