Коластра

"...защото се хранеше с медната роса и пиеше млякото на рая."

от четиво за 6 минути

Според един известен мит на хиндуистите за създаването на света, боговете и демоните бъркат океан от мляко. Един от продуктите в тази космическа бъркалка е еликсирът, който дава безсмъртие.

Коластра

Има една глобална война, по-разрушителна, отколкото и най-големия въоръжен конфликт. Това е войната между човешкото здраве и непрекъснатото нашествие на „мълчаливи микроби", като E. coli, салмонела, инфлуенца, менингит, пневмония, ротавирус, стрептококова ангина, СПИН.

Имунната система е нашата защита: над един трилион клетки, 24 часа на пост, бдително елиминират вируси, бактерии, туморни клетки и токсини. Но, въпреки това имунната ни система страда, а антибиотиците не са вече „чудотворния лек".

Но съществува един природен продукт, разработен да подсили имунната система на човека, с комплексно решение, широк спектър на действие и най - вече леснодостъпен. Това е Коластра.

Какво представлява коластрата?

Коластрата е първото мляко, с което майките - бозайници захранват рожбите си. Производството му продължава от 48 до 72 ч. преди появата на обичайната кърма.

Коластрата съдържа висока концентрация на жизнено важни растежни и модулиращи развитието и съзряването на имунната система фактори, които са от решаващо значение за нормалното изхранване и развитие на всички тъкани и органи в човешкото тяло.

Образуването й е много по-сложно от обикновеното мляко и съставките й не се срещат в толкова големи концентрации другаде в природата. В резултат от проведени изследвания в състава на коластрата се разграничават множество субстанции, групирани в четири фракции:

 • фракция с фактора на растежа
 • фракция на имуноглобулин
 • фракция на предполагаемия пермеабилитет - фактор
 • фракция, която съдържа ензими, цитокини, антибактериални и други протеини с различни физиологични функции

В коластрата се съдържат множество фактори за растеж, но основните, които са от особен интерес днес, са инсулиноподобният фактор на растеж (IGF - 1, който има много добър анаболен ефект от всяко друго известно досега вещество, дори и стероидите, води до увеличаване на мускулната маса и силата) и факторът Бета, изменящ растежа (TGF - B, произвежда се и от специфични клетки, наречени остеобласти, които участват в изграждането на костите и води до намаляване на остеопластите - клетки, които унищожават костите.

Учените предполагат, че TGF - B може да намали или дори да предотврати развитието на болестта остеопороза). Растежните фактори на коластрата увеличават скоростта на протеиновия синтез и намаляват разграждането на белтъчините, което води до увеличаване на чистата мускулна маса, без съответното увеличаване на мастните натрупвания. Тези фактори играят важна роля и при лечението на рани и абцеси в устната кухина, а страдащите от акне могат да получат значително подобрение, като използват коластрата.

Другите фактори, които представляват по-малък интерес поради по-ниските концентрации, са интерелевкин 1 (IL - 1, стимулатор на имунната система - чрез подпомагане на растежа, узряването и размножаването на Т-активните клетки ), хормоконтролиращият растежа (GH) и инсулиноподобният фактор 2 на растежа (IGF -2, стимулира възстановяването на ДНК и РНК, зарастването на рани, балансира кръвната захар).

Фракцията на имуноглобулин предлага пасивен имунитет при потомството. В случаите, в които майката е била изложена на инфекция напоследък или често пъти в миналото, имунитет срещу тази инфекция се предава от майката на новороденото заедно с коластрата. Това е от изключително значение за новороденото, чиято имунна система, може и да не работи добре в продължение на няколко месеца, дори години.

Имуноглобулините, предадени чрез коластрата, в низходящ ред, се наричат имуноглобулин G, имуноглобулин А, имуноглобулин М, имуноглобулин D, имуноглобулин Е. Всеки има своята собствена уникална аминокиселинна структура и изпълнява различни функции в тялото. Имуноглобулин G представлава антителата, изработени срещу инфекции в тялото на майката, като те предават на кърмачето специфичен имунитет.

Имуноглобулин А осигурява защита на мукозните мембрани (кръвен серум, слюнка, сълзите и лигавицата). Имуноглобулин М засилва обкръжаването и елиминирането на бактериите и вирусите. Имуноглобулин D стимулира производството на антитела от В - клетките, а имуноглобулин Е е свързан с алергичните реакциии.

Коластрата съдържа и лактоферин - мощен широкоспектърен антибиотик, който за разлика от фармацевтичните антибиотици, помага и срещу вируси. Ефикасен е срещу бактерии, гъбички и протозои, освен това е силен антиоксидант, който намалява вредните ефекти от свободните радикали.

Тук идва ролята и на третата фракция. Смята се, че тя е носител на предполагаемия пермеабилитетен фактор, които осигурява прехвърлянето на големи молекули, като им позволява да достигнат до червата невредими и да се резорбират оттам.

Съвременно решение на проблемите с имунитета и здравословна храна за всички

Коластрата е пълноценна естествена храна, която съдържа над 37 имунни и осем растежни фактора, които поддържат и възстановяват здравословния баланс в почти всички системи в организма на човека.

Дневната доза коластра е най - достъпният широкоспектърен продукт за поддържане и укрепване на имунитета на хора от всяка възраст и състояние.

Коластрата се оказва най - добрата хранителна добавка за майката и детето по време на бременността и до първата година на детето. Тя може да се поставя в биберона или да се поръсва върху храната.

Във всяка възраст човек има нужда да поддържа здрава имунната си система, за да се защити от болести и преждевременно стареене. Коластрата не само подмладява клетките, но доказано помага за:

 • Повишаване съпротивителните сили спрямо вирусни и бактериални инфекции
 • Предпазване от развитие на различни алергии
 • Увеличаване жизнената енергия
 • Подобряване емоционалното състояние, като предпазва от депресия
 • Укрепване на костната плътност, наблюдава се увеличаване на мускулната тъкан и намаляване на подкожната тлъстина
 • Подпомагане израстването на косата и поддържане на цвета й
 • Подобряване еластичността на кожата и издръжливостта на организма спрямо тежки физически натоварвания

Коластрата намира приложение и във възстановителната медицина:

 • Всички заболявания на стомашно-чревния тракт
 • Заболявания на дихателните пътища, вкл. астма и ефизем
 • Сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, подагра
 • Всички хронични инфекциозни процеси
 • Автоимунни заболявания: фибромиалгия, лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер и пр.
 • Приложение в хирургията за лечение на рани и за възстановяване след хирургическа намеса.
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
Ива Павлина
1
9 авг 2008 10:43

Страхотно!!!!

dari
2
10 авг 2008 05:02

Mного интересна и полезна стаия!Благодаря на авторката!

3
10 авг 2008 09:42

От къде мога да си закупя и някаква цена да ми кажете ?

WhatTheFuck
4
10 авг 2008 10:50

Bъзможно ли е да се намери такова нещо :o

5
10 авг 2008 17:01

Да наистина можем ли от някъде да си закупим? :P

Ива Павлина
6
11 авг 2008 04:03

Лично познавам авторката и се опасявам, че в момента е на море. Така че, въпросите ви не остават без отговар и съм сигурна, че ще им бъде отговорено скоро. Аз лично не знам дали коластрата я има под търговска форма, досега си мислех, че си е нещо, от което може да си папка само бебето.

7
11 авг 2008 11:40

Коластрата съществува на българския пазар като хр. добавка, аз съм я виждал под формата на капсули на една полска фирма за чието име не се сещам в момента. Не е никак евтина м-у другото, просто този които мисли да я използва трябва добре да е обмислил какво очаква от нея и да си остави вратичка за известна доза разочарование !

Ирена Стефанова
8
16 авг 2008 15:42

Коластрата наистина съществува под формата на капсули, като от доста време се разпространява от фирма, утвърдила се на българския пазар. Цената й варира, като 120 капсули струват около 80лв (препоръчителната доза е по 2 капсули сутрин преди хранене). Аз лично съм изпробвала този продукт и ви уверявам, че действа, особено в сезона на грипа. Но, все пак не бива да забравяме, че коластрата е хранителна добавка, а не синтетично лекарство...за да не бъдем разочаровани след това.

9
14 дек 2009 12:43

Статията е прекрасна, и много полезна.
А за тези които искат да си набавят коластра  изпращам сайта на фирмата която доставя
http://kolastra.dir.bg/_wm/pbasic/?df=424377

10
3 яну 2010 10:54

аз си вземам редовно коластра, на заводски цени от немска фирма...
който се интересува, мога да споделя как става ;)

11
7 яну 2010 14:07

би било чудесно да споделиш :)

12
ne
27 май 2010 09:58

А помага ли в действителност за разтежа както е написано по горе ?

13
Генчев
16 авг 2010 14:28

Здравейте

Много е важно за коластрата в кои часове след отелването на кравата се взима. В първите 12 часа е най-голяма концентрацията на IGF фактори. Кравата произвежда 36 литра коластра, телето избозава между 12-16 литра, останалото не се ползва. Коластра не се продава по аптеки и т.н. затова, когато купувате коластра се поинтересувайте за произхода в кои часове е взета и къде е произведена. Аз ползвам, бих казал, една от най-добрите коластри от първите 12 часа и е произведена в Германия, под строгия контрол на Фрезениус институт и само от крави от Германия, Австрия и Швейцария, това също е много важен момент, 95% от коластрата идва от Нова Заландия и се взима най-рано след 24-я час. Уникална добавка за трениращи, за възстановяване, за мускулна маса, уникална профилакткика, не се боледува, просто имунната система действа безотказно и адекватно.

14
19 авг 2010 04:39

а откъде я купуваш?

15
Таня
17 дек 2010 11:49

Моля кажете каква е немската фирма и как да се свържем с нея, за поръчка на Коластра.

16
Вангел
30 яну 2011 18:13

В нашето семейство имаме личен опит с немска коластра от ноември - декември 2009 година и отново ноември и декември 2010 година. Синът ни сега е на 14 година и вече година и половина не се е срещал с личната си лекарка, като до ноември 2009 година  имаше такива срещи средно на месец - месец и половина. Имаше хронична “лаеща” кашлица и малко да настине, ни настръхваха косите, защото се стигаше до задушаване. Благодарение на моя брат, който ни запозна с тези продукти, той пи за първи път немска коластра на капсули през ноември 2009 година, а заедно с него и ние с майка му решихме да се погрижим за имунитета си. През ноември 2010 година отново си направихме такъв курс и слава Богу, вече година и половина се радваме на крепко здраве.

17
2 фев 2013 22:08

Коластрата е прекрасен продукт, не без значение обаче на коя фирма ползвате

Петър Велчев
18
21 авг 2013 08:11

Аз си поръчвам от чужбина, може би, най-добрата на пазара с всички печати за качество. Скайпа ми е ftp_drum

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.