Речник на типовете добавки (А-З)

Кое какво е в няколко изречения

В тази статия-речник ви предлагам сбит преглед на различни популярни групи добавки, систематизирани по функционални и/или по морфологични особености. Иначе казано, предстои ви да прочетете най-важното за най-популярните типове хранителни добавки, обединени според предназначението им и според състава на активните им вещества.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Речник на хранителните добавки

Азотни буустъри (Nitric boosters, NO2 boosters)

Това са група добавки, обединени около основната съставка - аминокиселината аргинин и нейните прекурсори.

В индустрията е прието, че азотните буустъри внасят в тялото съставки за произвеждане на азотен оксид и подпомагат процеса по неговото производство.

Този тип добавки се използват с цел подобряване на обемна на мускулатурата, като създават нетраен, но зрелищен напомпващ ефект.

Антиоксиданти (Antioxidants)

Антиоксидантите са много широка група вещества, които пряко или косвено въздействат върху способностите на тялото да се справи с разрушителното действие на свободните радикали.

Популярни примери за билкови антиоксиданти са: екстракт от джиндифил, сесамин, екстракт от петолистна гиностема и др.

Освен външни за химията на тялото, активните съставки на антиоксидантите могат да бъдат и ключови телесни метаболити като молекулите на коензим Q10, например.

Аминокиселини

Аминокиселините са относително тясна група добавки. Различаваме комплексни формули, верижно разклонени формули (BCAA's), отделни аминокиселини (глутамин, аргинин, карнитин и др.).

Комплексните формули се използват като по-бърза алтернатива на протеиновите шейкове, верижно разклонените (валин, левцин и изолевцин) имат славата на антикатаболна формула.

Самостоятелните формули на аминокиселини имат най-различни свойства - от гарантиране на възстановяването (глутамин), през съдоразширяващ ефект (аргинин), та до оптимизиране изгарянето на мазнини (карнитин).

Витамини

Витамините са незаменими за метаболизма химични молекули, от които се нуждаем за здрав и пълноценен живот.

Днес с цел допълване на храната фармацевтичната индустрия ни предлага тези ценни вещества в комплексни/мултивитаминни формули с различно съдържание.

Количеството и състава най-често е балансирано: за деца, за мъже, за жени, за професионални спортисти.

Не са рядкост и строго специализираните добавки, съдържащи само една отделна група витамини (например "В-група"), а също самостоятелни формули на витамините С, Е, А и др.

Въглехидратни матрици

Въглехидратните матрици често биват бъркани с пудрите, заместващи хранене, и гейнерите. Всъщност те са само фракция на едно хранене, тъй като съдържат преди всичко въглехидратен комплекс.

Думата "матрица" подсказва специално напасване на видовете и грамажите на различните типове въглехидрати (монозахариди, олигозахариди и полизахариди) с цел да бъде постигната оптимална и контролирана крива на усвояването им.

Добре е да се разбере, че въглехидратните матрици не са просто комбинация от захар, малтодекстрин и нишесте, а стандартизирани и широко тествани формули.

Като такива, въглехидратните матрици предизвикват продължително инсулиново плато, което е важно условие за свръхвъзстановяването на изразходвания в тренировки мускулен гликоген. Тази група добавки се смята за подгрупа в широката група на "енергетиците".

Гейнери

По състав гейнерите се намират между протеиновите формули и въглехидратните матрици.

Според баланса на протеините и въглехидратите разглеждаме нисковъглехидратни високопротеинови, балансирани и нископротеинови високовъглехидратни формули.

Цел на този тип добавки е да даде на трениращите оптимална комбинация от бързо усвоим белтъци, аминокиселини и въглехидратен комплекс със зареждаща крива на усвояване, гарантираща инсулинов пик и инсулиново плато.

Детоксикатори

Това са продукти, чийто състав включва основна група от вещества с общ или специфичен детоксикиращ ефект. По-популярно е и по-разбираемо е другото име на въпросните добавки: "прочистващи формули".

Прочистващото действие може да е жлъчно-чернодробно, бъбречно, белодробно и т.н.

Най-често въпросните детоксикиращи формули са билкови екстракти с общ или специфичен фитотерапевтичен, пречистващ ефект.

Този тип добавки рядко имат токсичен ефект, но много от продуктите в тази група не притежават клинично потвърден детоксикиращ ефект върху хора, а се осланят на доказания ефект на отделни вещества в състава си.

Енергетици

Енергетиците са всички вещества, които внасят енергийни молекули в телесния метаболизъм. Това включва: въглехидратни матрици, енергийни метаболити (креатинови формули, АТФ, НАД, пируват), мастни киселини и др.

Логично е да се заключи, че всяка добавка, която внася дадено количество енергия в тялото е отчасти енергетик.

За да не се получава объркване, в суплементната индустрия има поставена формална граница за отделянето на енергетиците от енергосъдържащите формули.

Енергетици са онези добавки с еднократна доза, които съдържат поне 10% от калорийния минимум на средния човек, като това не включва протеините в състава им.

По американския стандарт за диетичен минимум (2 000 ккал/ден) за енергетици могат да бъдат определени онези формули, съдържащи поне 200 ккал енергия от въглехидрати, мазнини и други енергийни метаболити.

Енергийни напитки

Енергини напитки наричаме тясна група напитки, съдържащи едновременно стимулатори на нервната система (като кофеин) и енергийни носители (най-често прости въглехидрати).

Енергийните напитки не съдържат алкохол и не следва да бъдат употребявани с такъв.

Напитките, съдържащи вещества, стимулиращи нервната система, без съдържание на въглехидрати и с ниска калоричност е по-правилно да бъдат наричани стимулиращи или кофеинови напитки.

Ензимни формули

Ензимите са група добавки, обединени около химичната природа на активните им вещества. Най-популярни подгрупи при ензимните формули, систематизирани според функционалността си, са: храносмилателните ензими и групата на ензимите-антиоксиданти.

Заместители на хранене (MRP - Meal Replacement Powder)

Това са завършени функционални храни в прахообразна форма. Те са изкуствено комбинирани съставка по съставка, така че да включват всички характерни за пълноценната порция храна микро- и макрокомпоненти.

Повечето съдържат протеинови и въглехидратни матрици, мултивитаминни и мултиминерални формули, част свободни аминокиселини и, разбира се, фибри.

Процентното съотношение на веществата за порция (или грамажа за порция) е съобразено с определен процент от средната за деня нужда.

Обикновено на кутиите на този тип добавки има препоръчителни грамажи за порция според енергийния баланс (стандарти за 2 000 ккал, 2 500 ккал, 3 000 ккал) или се дава коефициент за умножаване според активното тегло на консумиращия ги (Х гр пудра/кг).

Ако се досетите за група хранителни добавки, която все още не сме разгледали в статиите речник, моля публикувайте името й в коментарите, за да я добавим. Екипът благодари на отзовалите се!

Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow