Дневен план за навициСвали сега 

Аюрведа

Просто популярна наука за храненето или древна наука за живота?

Аюрведа

Хората в съвременното забързано общество не се интересуват достатъчно от състава и здравословните качества на храната, която купуват. А храната може да ни разболява, но и да ни лекува. Съществува едно древно познание, чиито систематизирани принципи са насочени към опазване на живота - по отношение на храненето и на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа. Това е Аюрведа.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Аюрведа е древна индийска система за грижа за здравето. За тази наука казват, че е "по-стара и от Христа, и от Буда".

Санскритската дума "аюр" означава живот, а "веда" - знание. Това обяснява значението на аюрведа – наука не просто за здравето, а наука за самия живот. 

Това е най-старата лечителска система в света, която има за цел чрез начина ни на живот и хранене да доведе до катарзис и пречистване на целия организъм.

Аюрведа разглежда човека като сложна система от тяло, душа и жизнена енергия "прана". А грижата за физическото тяло е начална степен за духовно усъвършенстване.

Аюрведа предлага път за хармонизиране на цялото същество. Самите древни индийски практики са на практика загубени.

Днес т.нар. "Аюрведа" се разпространява като форма на алтернативна медицина. Тази практика е започната от Махариши Манеш Йоги и развита от Дийпак Чопра. Не липсват, разбира се, спекулации и машинации с цел печелене на пари.

Около аюрведа съществуват много заблуди - у нас практиките й се асоциират предимно с индийската кухня или с вегетарианството.

Аюрведа е наука за храненето?

Храненето е съществена и неизменна част от аюрведа. Ако човек се храни правилно, не са му нужни никакви лекарства. И обратното, ако си вреди с храната, която приема, то никакви лекарства не могат да му помогнат.

Според аюрведа най-ценна е съдържащата се в храната природна енергия, наречена "прана". В основата на аюрведическото хранене е разбирането, че всеки човек е различен и принадлежи към един или няколко от конституционните типове – "доши"

Какво представляват дошите?

Дошите могат да се опишат като три типа енергия: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство).

И трите доши (енергии) присъстват във всеки един от нас, но в специфична комбинация, която се определя още при зачатието и е невъзможно да бъде променена. Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за човека доши.

Това определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитанията към различни храни и начините за поддържане на добро здраве, а също и продължителността на човешкия живот.

Дисбалансът на дошите в организма води до заболявания. Понякога е много трудно да се установи доминиращата за съответния човек доша, дори от специалист. Има хора със смесени доши: вата-пита, пита-кафа, кафа-вата и даже вата-пита-кафа.

Как да определим своя тип доша?

 • Кафа (инерция) Визуализира се като слуз. Хората от този тип са добре сложени, с широк гръден кош, плътна и здрава кожа, гъста, мека коса. Движенията им са спокойни и плавни, запазват самообладание и са добронамерени. При дисбаланс кафа проявява някои пасивности, а на физическо ниво – склонност към натрупване на излишни килограми.
 • Пита (енергия) Визуализира се с огън. Хората от този тип са стройни, добре сложени. Отличават се със среден ръст и не са много мускулести. С бърза обмяна на веществата, добър апетит. Притежават жълтеникав цвят на лицето, тънки коси, меки нокти. Амбициозни, предприемчиви, но при излишество на огъня и доста избухливи. Уязвими жлъчка и черен дроб
 • Вата (движение) Визуализира се с вятъра. Тези хора имат тънки кости, тесен гръден кош, видими вени и сухожилия, рядка коса и студен поглед. Активни и динамични - ходят и говорят бързо, но и бързо се уморяват. Динамични и новаторски настроени, но при дисбаланс на въздуха трудно концентрират вниманието си.

На всекиго според дошата

 • За кафа: лютивият, стипчивият и горчивият вкус хармонират с кафа доша. На кафа й е противопоказно сладкото. Хората от тип кафа е добре да включат в менюто си кафяв ориз, бобови храни, тофу (соево сирене), а от подправките – джинджифил.
  Подходящи за тях са всички зеленчуци с изключение на краставиците и доматите и по-сладникавите и сочни зеленчуци.
  Списъкът с храните, които трябва да избягват, е дълъг: говеждо, пилешко и патешко месо, пшеница, бял ориз, а също и повечето млечни продукти (с изключение на козе мляко). Противопоказно на кафа е и всичко сладко с изключение на натуралния мед. Хората от тип кафа обаче са единствените, на които им се препоръчва да пият по малко кафе
 • За пита: повишеният огън на пита доша може да бъде понижен от храни със сладък, горчив и стипчив вкус.
  На хора с пита конституция аюрведа препоръчва зърнени и бобови култури. А също и млечни продукти (без сметана и солени сирена). За пита благоприятните храни са цветно зеле, целина, аспержи, кълнове люцерна, слънчоглед. От плодовете – ябълки и грозде. В качеството на подправки са подходящи копърът, канелата, ментата и кориандърът.
  Да се въздържат от целина, чушки, хрян, розмарин и градински чай.
  Вредни за тях храни са фъстъците, фъстъченото масло, бадемите, шоколадът и медът. Също така по-добре е да се откажат и от червеното месо, а употребата на сол е желателно да сведат до минимум. 
 • За вата: превъзбудата на вата може да се балансира и хармонизира чрез консумация на сладки, кисели и солени храни. В менюто на хората с вата конституция трябва да присъстват: месо (без заешко и говеждо), ориз, елда и пшеница.
  Полезни за тях са орехите, фурмите, а също и всички млечни продукти. От подправките благоприятно влияние имат кардамонът и мускатовото орехче.
  Но не бива да злоупотребяват с черния пипер и естрагона. Да се въздържат от бобови растения, соя, червени боровинки и диня.

Шестте вида вкус

Аюрведа ни учи, че шестте основни вида вкус трябва винаги да присъстват на нашата трапеза. Ако не вземем под внимание това правило при избора на храната си, е възможно винаги да чувстваме глад, след което да започнем често да преяждаме и като резултат – да повишим нездравословно телесното си тегло.

Ако дълго време на трапезата ни липсват един или повече вкуса, в зависимост от личната ни конституция е възможно да изгубим своя апетит, работоспособност и добро настроение.

Освен това, неправилното комбиниране на различни видове храни би могло да доведе и до по-сериозни здравословни проблеми, като сривове в имунната система, психически разстройства и т.н.
Според Аюрведа всеки от шестте вкуса влияе различно на човешкото тяло. Естествено, съвременните продукти често са със смесен вкус.

 • Киселият вкус (земя и огън) е полезен за сърцето и храносмилането. Излишъкът на храна с кисел вкус може да доведе до слабост, отпадналост, бледост, треска, световъртеж, нередовен стомах.
 • Сладкият вкус (земя и вода) дава прилив на енергия и положителни емоции. Излишъкът на храни със сладък вкус води до затлъстяване, диабет, злокачествени тумори.
 • Соленият вкус (вода и огън) засилва храносмилателната активност, отделянето на пот, слюнка и сълзи. Излишната употреба на храни със солен вкус може да предизвика ранно побеляване на косата и поява на бръчки, кожни болести. 
 • Лютивият вкус (огън и въздух) засилва апетита, облекчава храносмилането, загрява, възбужда сексуално. Излишъкът на люто предизвиква жажда, болки в гърба, треперене на ръцете. 
 • Горчивият вкус (въздух) улеснява изхвърлянето на токсините от организма и изгарянето на мазнините, лекува кожни заболявания. Горчивите храни рядко се приемат в излишък, но ако това се случи, водят до изтощение и слабост. 
 • Стипчивият вкус (въздух и земя) прочиства кръвта, ускорява затварянето на раните, изгаря мазнините. Прекаляването със стипчивата храна води до запек и болки в сърцето.

Фактори за промени в дошите

Важен принцип в аюрведа, който ни дава ключ към разбирането на причините за заболяванията, е "подобното увеличава подобното".
Всяка доша се увеличава от въздействия, които имат същите качества като самата нея. 

 • Сухите храни, сушените плодове, студените и леки храни, тичането, скачането, непрекъснатото бързане, прекомерната работа увеличават вата, чиито характеристики са: суха, лека, студена, подвижна.
 • Факторите, които увеличават пита, са горещи, лютиви храни, цитрусови плодове, храни, които са продукт на ферментация, както и горещо и влажно време. Характеристиките на пита са: гореща, влажна, кисела.
 • Факторите, увеличаващи кафа, са студено, влажно време, приемът на млечни продукти, студени, тежки и мазни храни, месо, бездействие, спане през деня. Характеристиките на кафа са: студена, мазна, тежка, бавна.

Несъвместими хранителни комбинации

Аюрведа ни помага да овладеем изкуството на правилното хранене, като подберем подходящо за себе си и околните меню.

То трябва да бъде съобразено с личната конституция, годишния сезон, оплакванията ни и не на последно място – с науката за несъвместимите хранителни комбинации.

Недостатъчното усвояване на различните хранителни съставки, наблюдавано при хранителните алергии или нарушен обмен на веществата, може да се получи вследствие на неправилния избор на ежедневно меню.

 • Хората с вата конституция трябва да избягват храни с горчив, лютив и стипчив вкус. За тях са подходящи сладко, кисело и солено.
 • За пита конституция не се препоръчват кисели, лютиви и солени храни. Подходящи за тях са стипчиво, сладко и горчиво.
 • Хората с кафа конституция трябва да избягват сладко, кисело и солено. За тях се препоръчват храни с лютив, горчив и стипчив вкус. 

Неподходящи хранителни комбинации:

 • Киселото мляко е несъвместимо с риба, месо, сирене, нишестени продукти, кисели плодове.
 • Прясното мляко е несъвместимо с риба, месо, извара, кисели плодове, череши, пъпеши и дини, хляб с мая.
 • Картофите, доматите и патладжаните са несъвместими с краставици, кисело мляко и прясно мляко.
 • Яйцата са несъвместими с прясно мляко, кисело мляко, месо, риба, сирене, банани (т.е. яйца на очи с кисело мляко, омлет със сирене или омлет със шунка са неподходящи комбинации).
 • Лимоните са несъвместими с кисело и прясно мляко, домати, краставици.
 • Пъпешите и дините трябва да се ядат самостоятелно и ако това е неизпълнимо, да не се ядат изобщо.
 • Медът никога не трябва да се подлага на термична обработка. Дори ако се използва за подсладител на топли напитки, трябва да се изчака те да изстинат до температура, позволяваща консумацията им и тогава да се добави мед.
 • Ледените напитки гасят храносмилателния огън, особено ако се пият по време на хранене.

Антидоти

Не е задължително човек да се откаже от някои от любимите си ястия или храни, ако те са несъвместими като комбинации или направо неподходящи за неговата конституция.

Аюрведа предлага изход от това положение – антидотите. Те са съставки, които намаляват или почти неутрализират вредното влияние на някои продукти върху доша.

Антидоти за някои храни са: 

 • сирене – черен пипер, люти чушки, лют червен пипер; 
 • сладолед – карамфил, кардамон
 • сметана – кориандър, кардамон; 
 • кисело мляко – кимион, джинджифил; 
 • прясно мляко – да се вари с всички или някоя от следните подправки: джинджифил, кардамон, турмерик, канела, шафран; да се разрежда 1:1 с вода и така да се кипва; 
 • ориз – карамфил, черен пипер; 
 • пшеница – джинджифил; 
 • бобови – карамфил, червен пипер, лют червен пипер, джинджифил, каменна сол, люти чушки; 
 • зеле – слънчогледово олио, турмерик, синапено семе; 
 • зелена салата – зехтин, лимонов сок; 
 • картофи – гхи, червен пипер; 
 • домати – кимион; 
 • банани – кардамон;
 • сушени плодове – накисване във вода; 
 • пъпеш – леко запечени на сухо кокосови стърготини и кориандър; 
 • диня – сол и люти чушки; 
 • ядки и семена (подходящо е да се готвят със сусамово олио и/или лют пипер - кайена);
 • бадеми – да се киснат за една нощ във вода и да се обелят (могат да се приемат сурови или печени); 
 • фъстъчено масло – джинджифил и запечен смлян кимион; 
 • семена – да се киснат във вода за една нощ и на сутринта по възможност да се обелят и изпекат; 
 • тестени изделия – да се добавят всички или някоя от следните подправки: сух джинджифил, канела, кардамон.

Гладуване и аюрведа

Освен за хранителните комбинации, аюрведа ни дава сведения и за гладуването като метод за лечение и превенция на различни заболявания.

За всички доши се препоръчва един ден в седмицата или ако това не е възможно, поне два дни в месеца, за разтоварване чрез пълен глад или лек режим на хранене. За вата и пита не се препоръчват дългите гладувания, защото те могат да доведат до обратен ефект.

Вата бързо се изтощава, а пита се характеризира с много силен храносмилателен огън, който не позволява лишаване от храна за дълго време.  Единствено кафа се повлиява добре от по-продължително гладуване, напр. тридневно.

При всички конституции гладуването трябва да бъде съпроводено с приемане на достатъчно количество вода. Дори и при лек дискомфорт гладуването трябва да се прекрати или да се замени с разреден плодов сок. 

Някои полезни съвети относно хранителните навици:

 • Необходимо е да има най-малко 4-часов интервал между отделните хранения;
 • Не пийте вода един час преди и един час след храна;
 • Не яжте по много различни неща в едно хранене;
 • Ако чувствате тежест или умора след хранене, това означава, че правите грешка;
 • Яжте според капацитета на собствените си храносмилатални възможности;
 • Не смесвайте плодовете с основното хранене. Или заменете едно от основните хранения с плодове, или ги яжте между храненията;
 • Необходимо е да има поне около 3 часа между последното хранене и нощния сън;
 • Спането през деня, особено веднага след хранене е особено вредно;
 • Кратката разходка след хранене спомага храносмилането;
 • Не яжте под влиянието на емоции;
 • Не яжте, ако не сте гладни;
 • Не яжте на крак.

Следвайки аюрведическите препоръки, човек позволява на тялото си да приеме естествената си форма.

Аюрведа ни учи да бъдем в хармония със себе си, с тялото си, с ума си и с обкръжаващия ни свят. Аюрведа е начин на хранене, който ни свързва с природата. Това е грижа за семейството, спокойствие за себе си и за околните, вяра, надежда и любов.

Използвани източници

 • ayurvedabg.com
 • ayurved.netfirms.com
 • ouim.org
 • Снимка: kennyphoto1 (СС)
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow