Дневен план за навициСвали сега 

Бира

Фокусиран поглед върху полезния и вреден вечен порок на мъжете

Бира

Бирата е освежаваща напитка със сравнително ниско съдържание на алкохол, носеща наслада на всички свои фенове. Нерядко е определяна и като най-масовата и най-често консумираната алкохолна напитка в световен мащаб. Днес пивоварната индустрия е бизнес, в който намират място както големи и господстващи мултинационални компании, така и много по-малки производители.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

През последните години пивоварите произвеждат безглутенова и безалкохолна бира. Те, естествено, имат своите почитатели, макар че са доста по-слабо представени на пазара и имат по-малко консуматори.

Производство на малц и производство на пиво

Основните съставки, от които се произвежда бирата са вода, малц (най-често от ечемик), хмел и мая (пивни дрожди).

Вариант е производството на бира и от други видове малц - пшеничен, царевичен и т.н., както и допълването  с билки и плодове за създаване на различни аромати и вкусови качества, но тъй като в България се произвежда единствено ечемичен малц, ще ви представя накратко технологията именно за неговото производство като предшестващ етап от процеса за добиване на пиво.

Преди да започне обработката му, ечемикът се пречиства от боклуците, примесени с него, след което зърната се сортират по големина и се накисват във вода, в която престояват с различна продължителност в зависимост от времето, необходимо им за покълване.

При това киснене влагосъдържанието се повишава до около 42-44%, което дава възможност на зародиша да се активизира и да покълне. Проникналата вода служи за разтварянето на наличните в зърното хранителни вещества, осигуряващи бързото развитие на зародиша.

Процесът протича при поддържането на оптимална влажност и температура. След покълване малцът се изсушава с цел по-трайно съхранение и се изчиства от порастналите коренчета, за да не придадат на по-късен етап неприятно горчив вкус на бирата.

След приключване на описания процес, малцът е готов продукт, който може да бъде вложен като суровина при производството на пиво.

Производството на бира стартира със смилането на малца с цел по-лесното му разграждане до захари, аминокиселини и други вещества и смесването му с вода за образуване на т.нар. малцова каша (майшуване).

Самият процес изисква поддържането на определени температури на малцовата каша за определено време, а разградените вследствие на това вещества образуват екстракта на пивната мъст, който следва да бъде филтриран.

Така получената пивна мъст се вари с цел повишаване концентрацията й, като при варенето се добавя и хмел, за да може при високата температура най-добре да се разтворят и оползотворят съдържащите се в него вещества. Той позволява специфичната горчивина на пивото да бъде по-лека и приятна.

Формираните по време на варенето утайки се отделят от сместа, а по време на изстиването след това се отстраняват само част от тях, тъй като се смята, че някои утайки благоприятстват ферментационния процес.

Заквасяването с пивни дрожди на получената смес задължително се прави след достигането на определено охлаждане, за да не бъдат унищожени от високата температура микроорганизмите в чистата култура, използвана за закваска.

В хода на ферментацията захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид.

Благодарение на това пивото се определя като напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка.

Продължителността на ферментацията е различна в зависимост от състава на пивната мъст, използвания щам и количество пивни дрожди, температурните условия, системата за ферментация и други фактори.

След окончателната филтрация и достигане на желаните вкусови и ароматни качества, пивото се филтрира и задължително се подлага на "успокояване" преди бутилирането му, с цел възстановяване на равновесието в съдържащия се в него въглеродния диоксид, придаващ естествената газировка на продукта.

Следва бутилирането и наздравиците. Бирата доставя удоволствие на много хора, които не само се наслаждават на нейния вкус и аромат, но я свързват и със социалното общуване помежду си. Ежегодно в различни страни по целия свят се провеждат бирени фестивали, на които в рамките на дни се изпиват тонове от пенливата течност.

Дегустация на бира

Дегустирането на бира, а и дегустирането по принцип, е редно да се провежда в строго определени условия като място, температура, светлина, свежест на въздуха, без странични примеси от други миризми и т.н.

Бирата предварително бива охладена до температува 6-8 градуса (в зависимост от сезона и вида на пивото). Немалка роля се отделя и на чашата, с която се дегустира, защото чрез нея може да се акцентира на някоя конкретна характеристика на напитката - примерно на цвета.

Важни детайли, на които се залага при дегустацията на бира са образуването и задържането на пяна, бистрота на течността, цвят, аромат и вкус.

Бирата и кулинарията

Освен за директна консумация самостоятелно или в комбинация с подходящо мезе и компания, бирата е широко използвана съставка в приготвянето на различни кулинарни изкушения или ежедневни манджи.

Изключително приложима при задушаване на различни видове меса и панировки, бирата е често използвана съставка за салати и заготовки за ястия. Предлагаме ви една изпитана рецепта с използването на бира.

Печени/задушени свински пържолки с бирен сос

  • Необходими продукти: 6 свински пържолки; 3 средно големи глави лук; 7-8 скилидки чесън; 1 и 1/2ч.ч. бира; малко мазнина/зехтин, масло или олио – по желание/; 1 лимон; кимион; сол. Лукът, чесънът и лимонът не са задължителни – само за любители.
  • Приготвяне: Пържолите се посоляват и наръсват с кимион, след което се нареждат в тавичка и се поръсват с нарязния на едри шайби лук и разполовени скилидки чесън. След това се заливат с мазнината и бирата и се покриват с фолио за печене.

Задушава се около 90 минути на около 180 градуса, след което фолиото се маха, а върху пържолите се изтисква сок от лимона. При желание температурата се увеличава за леко запичане на месото.

Сервира се леко охладено с червено вино/бира и подходяща гарнитура, например картофено пюре и свежа салата.

В кои случаи е редно да кажем НЕ на бирата?

Има ситуации, в които дори и умерената консумация на бира се равнява на злоупотреба. Примери за случаи, в които не е подходящо изобщо да се пие, както и сами можете да се досетите, са бременност или по време на опити за забременяване, преди или по време на шофиране или работа с машини, при употреба на някои медикаменти или при наличие на дадени заболявания.

Риск за здравето е неуместната и безотговорна консумация на алкохол, в т.ч. и на бира. Газировката на вкусната течност при някои хора дразни стените на хранопровода и стомаха и повишава апетита. Затова често страстните любители на бирата са по-пълни хора.

Умерената консумация

Вече години наред се прокламира и непрекъснато се правят изследвания за доказване полезността на бирата при умерена консумация.

Бирата като част от нашия хранителен режим е не само приятна за пиене, но консумирана умерено, отлично се вписва в начина на живот на  съвременния човек.

Съюзът на пивоварите в Европа публикува множество материали и доказателства за полезността и/или липсата на вреда от консумацията на пенливата течност, като се базира на множество изследвания за значението на пивото за консуматорите в напреднала възраст, важността на начина на живот, моделите на консумация на алкохол и на хранене, както и обяснение на взаимовръзката между бирата, гликемичния индекс и гликемичното натоварване.

Общият извод е, че когато консумацията е умерена, тя не представлява риск за здравето и често може да е полезна.

Бирата е богата на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините, използвани в производството й. Всички те могат да намерят своето място в здравословен хранителен режим.

Съюзът на европейските пивовари представя множество изследвания, свидетелстващи, че консумиращите умерено бира са подложени на значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност, диабет, хипертония, деменция и други болести, в сравнение с въздържателите или употребяващите прекомерни количества.

Всеизвестен е фактът, че при консумация на алкохол количеството "добър холестерол" (HDL-холестерол) в кръвта се увеличава. От друга страна е доказано, че по-високите нива на "добрия холестерол" са свързвани с по-малък риск от исхемична болест на сърцето.

Проучвания показват, че една чаша бира на ден може значително да повиши нивата на добрия холестерол. Хората, умерено консумиращи бира, са защитени до известна степен и от бактерия, предизвикваща голяма част от стомашните язви.

Полезни вещества в бирата

Както натуралните храни, така и бирата съдържа много важни за човешкия организъм вещества - антиоксиданти, витамини (особено от групата В) и минерали. Тя е напитка със сравнително ниско съдържание на алкохол, съдържаща 93% вода и затова често се пийва от любители за утоляване на жаждата.

Естествените антиоксиданти намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта. В бирата те идват от малца и хмела.

Изследвания показват, че съдържанието на антиоксиданти в кръвта се покачва след консумацията й. Особено богата на витамини от група В (например ниацин, рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12) и с добър баланс на основни минерали (сравнително високо съдържание на калий и сравнително ниско на натрий; бедна на калций и богата на магнезий), често бирата е препоръчвана заради ролята й срещу образуване на камъни в жлъчката и бъбреците.

Бирата е богат източник на силиций, важен за здравината на човешките кости.

Всяка година нараства броят на публикациите за потенциалните лечебни ефекти на някои от съединенията, характерни за хмела. Хмелът от много години се използва в билколечението, а пивото е единственият хранителен продукт, в който има хмел и поради тази причина всички евентуални ползи за здравето от неговата употреба са уникални за бирата.

Расте ли коремчето от бира или тонове литри побира?

Както всички знаем, затлъстяването е сериозен здравословен проблем, защото води до редица други заболявания. То е пряко свързано с начина на живот.

Много фактори влияят върху промяната в теглото, като например приемът на калории и мазнини, нивото на физическа активност, наличието на някои болестни състояния и т.н.
Бирата и коремчето или т.нар. "бирено коремче" според някои изследвания нямат пряка връзка.

Дали се пълнее от бира или не, дали се пълнее от съпътстващите я като бирени мезенца храни или не – полемиката продължава. Има твърдения в подкрепа и на едната теза, и на другата.

Ще се опитам да ви дам информация, на база на която всеки сам да прецени.

Факт е, че прекомерната употреба на алкохол (независимо от вида) води до повишаване на теглото и затлъстяване в коремната област. Стандартно светлото пиво може да съдържа от 8% до 20% сухо вещество, а тъмното - от 12 до 21%.

В действителност умереното пиене на бира, заедно с разумни физически упражнения може да се разглежда като част от контролиран прием, който безпроблемно да се впише в режима на днешния модерен човек.

Макар че някои източници твърдят, че гликемичният индекс на бирата е висок, все още не е категорично определен.

Това е така, защото въглехидратите, които реално повишават нивото на кръвната ни захар, в бирата не са концентрирани, и за да се измери този индекс, би следвало да се изконсумира прекалено голямо количество от напитката за много кратко време.

По отношение на калориите нещата стоят така:

калоричност на напитки

kcal/100ml

 калоричност на храни

kcal/100g

Джин, ром, уиски, бренди

244

Чипс

545

Сладко вино, вермут, ликьори

160

Ядки (осолени/печени)

585

Млечен шейк

100

Пържени картофи

335

Трапезно вино

60-100

Колбас

340

Газирано вино

65

 

 

Кола, газирани безалкохолни напитки

48

 

 

Бира – светла

45

 

 

Бира – безалкохолна

18

 

 

Мляко – пълномаслено

62

 

 

Ябълков сок (неподсладен)

50

 

 

Портокалов сок (неподсладен)

47

 

 

Някои специалисти дават друго обяснение за изразения корем, който често се среща дори и при кльощавите любители на бирата. Касае се за трайно отпускане на коремната мускулатура заради подуването при прекомерна и системна употреба на бира.

Подуването води до увеличаване на вътрекоремното налягане и трайно разтягане на правия коремен мускул, дълбоките коремни мускули и вътрешните коси коремни мускули.

Това, в комбинация с липса на спорт, който целенасочено да натоварва, а съответно и да тонизира тези мускулни групи, води до тяхното трайно отпускане.

Трети утежняващ ситуацията на биреното коремче фактор е влошена стойка заради увеличена лордоза в гръбнака. В най-тежкия случай не е изключено това, което изглежда като бирен тумбак, да е просто следствие от неблагоприятна, но стиковаща се поредица фактори.

Любопитни факти за бирата

  • Тъмната бира е два пъти по-богата на антиоксиданти от светлата.
  • Проведени са множество изследвания, които се опитват да сравнят ефекта от консумацията на бира, вино и спиртни напитки, за да се установи дали те притежават еднакви характеристики при намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.
    Извод: самият алкохол играе основна защитна роля и няма конкретен вид напитка, която може да си присвои монопола върху профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.
  • Преди няколко години шотландската пивоварна компания BrewDog пусна на пазара бира с 32% алкохолно съдържание, която се превърна и в най-силната бира в света.
  • 20 юли е денят на професионалния празник на пивоварите.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow