Бакопа мониери (брахми)

Бакопа мониери (брахми)

Мощен адаптоген и стимулатор на паметта

Не са малко продуктите, които се предлагат като стимулатори на фокуса, паметта и мозъчната дейност като цяло. Една немалка част от тези продукти са ориентирани за внезапен ефект, но негативна тяхна страна е съдържанието на стимуланти като кофеин, които изтощават нервната система и засилват умората впоследствие. Съществуват и други продукти, които са ориентирани към дългосрочна подкрепа на нервната система и мозъчната дейност. Те действат след няколко седмична употреба, но имат трайни и задоволителни резултати. Бакопа мoниери е един от тези продукти, който все още е слабо популярен, но крие огромен потенциал.

Какво представлява бакопа мониери?

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахми. Традиционно бакопа се използва за подобряване на паметта, като проявява особено силен ефект при възрастни хора, но се използва и при деца. Билката може да се категоризира като класичеки ноотропик и не притежава свойствата на стимулантите.

Бакопа мониери е също и силен адаптоген, като спомага за успокояване на стреса и преодоляване на тревожно поведение. Нейните свойства са били не по-малко популярни, в сравнение с други мощни адаптогени в Аюрведа (като ашваганда).

В Индия бакопа често се комбинира с храна, богата на мазнини, заради мастната разтворимост на редица компоненти в билката.

Основните активните компоненти в брахми са бакопазидите, които съставляват до 8% от сухото тегло. Други преобладаващи активни компоненти са бакостеролите, бета-ситостерол и кверцетин, както и още 10 различни фенола и флавоноида. Активните вещества на бакопа притежават силна антиоксидантна активност и вляят върху антиоксидантa супероксид дисмутаза (SOD). Поради слабата устойчивост на бакопазидите на висока температура, се препоръчва съхранието на билката в сухи, студени и тъмни места.

Бакопа мониери (брахми)

Как работи бакопа?

Известно е, че бакопа стимулира редица невротрансмитери, като ацетилхолин, допамин и серотонин, но това не е основният механизъм на действие, чрез който се подобряват параметрите на паметта.

Въпреки че не е напълно разкрит механизмът на действие, счита се, че активните компоненти в бакопа подобряват драстично връзките между самите неврони и стимулират растежа на невроните, което спомага за формирането на паметта.

Друг механизъм на действие с висок потенциал е взаимодействието със серотониновата система, което оказва благоприятен ефект и върху нивата на ацетилхолин. Това взаимодействие се свърза със стимулирането на ензима триптофан хидроксилаза и подобряване на действието на серотониновия транспортьор.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Един от най-мощните стимулатори на паметта на пазара. На този етап съществуват немалко изледвания върху хора, повечето от които са с изключително положителен резултат. Отбелязано е значително запазване на научената информация, намаляване на рейтинга на загуба на краткосрочна памет,  подобряване на рейтинга на научаване на нова информация, включително и вербална. Положителните свойства се отбелязват както при здрави индивиди, така и при възрастни хора и лица с отклонения в паметта;
 • Подобряване на параметрите на паметта при деца, страдащи от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). В случая бакопа се използва в комбинация с няколко други билки;
 • Успешно увеличава нивата на серотонин и активността на серотониновия транспортьор. Това е един от възможните механизми на положително въздействие върху паметта;
 • Успешно регулира допаминовия невротрансмитер. Бакопа увеличава нивата на допамин, но действа противоположно при допаминови пикове, като тези, причинени от кофеин;
 • Увеличава нивата на ацетилхолин, но в сравнително умерени размери. Не е възможен механизъм за подобряване на паметта;
 • Потенциални ползи при третирането на епилепсия. Значително намалява проявите на припадъци и конвулсии;
 • Като адаптоген спомага за редуциранието на физическия стрес, когато се приема преди силно физическо натоварване. Редуцира проявите на стрес във всички региони на мозъка, но най-значителен е ефектът върху хипокампа. Установен е положителен ефект при остър стрес и при хроничен стрес. Поне едно изследване установява и значително забавяне на невралната умора при силен стрес;
 • Потенциални ползи при редуцирането на невралните възпаления, които са свързани със застаряването. Потиска провъзпалителните цитокини и понижава пигментацията на бета-амилоида. Редуцирането на възпаленията се дължи и на антиоксидантния ефект при окислението на метали и липиди. На този етап всички тестове са ин-витро;
 • Понижава депресията и тревожността при възрастни хора над 65 години, но не се установява подобен ефект при здрави и млади индивиди.

Доказани и потенциални ползи при животни

 • Увеличаване на щитовидния хормон Т4 с 42% при употреба на високи дози от 200 мг/кг тегло при мишки. Не влияе върху хормона Т3;
 • Висок потенциал за предпазване от стомашни киселини и язва при употреба на лекарства като аспирин или пък алкохол. На този етап тестовете са главно ин-витро и върху животни, но силният ефект не може да се отрече;
 • Като стимулатор на паметта, бакопа се използва успешно и в третирането на амнезия при животни, като ускорява възвръщането на паметта;
 • Редуцира смъртта на допаминовите неврони при плъхове, болни от болест на Паркинсон;
 • Увеличава нивата на ацетилхолин и притежава предпазващи свойства срещу развитието на болестта на Алцхаймер при различни видове бозайници;
 • Неврозащитен ефект при интоксикация с различни видове минерали като живак, желязо и алуминий. Ефектът се дължи на силните антиоксидантни свойства на билката. Всички изследвания са правени върху животни, но се счита, че ефектът при хора е еквивалентен;
 • Проявява антидепресантни свойства при мишки;
 • Подобрява кръвния поток към мозъка и редуцира кръвното налягане, като намалява систоличното и дистоличното кръвно налягане. Ефектът е свързан с увеличаване на нивата на азотен оксид. Нужни са изледвания върху хора;
 • Потиска чувството за болка при високи дози. Положителният ефект на този етап е установен единствено върху плъхове.

Препоръчителна употреба

Бакопа може да се употребява като стандартизиран екстракт или като прах или листа от билката.

Ако употребявате екстракт, се препоръчва дневен прием на 150-170 мг бакопазиди. Това се равнява на 300 мг екстракт с 55% съдържание на бакопазиди.

При употреба на прах или листа трябва да се стремите към прием на поне 750-1500 мг, като е нужно да се съобразите със съдържанието на бакопазиди на етикета.

В Индия бакопа се консумира с обезводнено масло, известно като гхи. Мазнините са нужни за разтворимостта и транспорта на бакопазидите. Затова е препоръчително бакопа да се употребява с храна, богата на мазнини.

Положителният ефект на бакопа върху паметта се отбелязва при средно дълъг период на прием. Стабилните резултати започват да се формират в края на първия месец употреба. Препоръчваме ежедневна употреба в рамките на 2-3 месеца за максимални резулати.

Противопоказания и странични ефекти

Не се препоръчва употребата на бакопа на празен стомах. Това не само намалява усвояването на активните съставки, но дори и стандартната дневна доза от 300 мг може да причини странични ефекти като гадене, болки в стомаха, повръщане и разстройство.

На този етап не са установени сериозни странични ефекти и токсичност при хора.

При употреба на високи дози при плъхове е установено причиняване на инфертилност, но подобен ефект при хора досега не е проявяван. Ефектът се проявява в рамките на 28-56 дни и отминава 56 дни след спирането на употреба. Засегнати са всички параметри на качеството на спермата, но не се проявява никакъв ефект по отношение на либидото и тестостерона.

С какво да комбинираме бакопа мониери?

В Аюрведа се препоръчва съчетаването на брахми с ашваганда. И двете билки са мощни адаптогени и могат да стимулират тонуса, концентрацията и паметта. Няма пречки бакопа мониери да се комбинира и с други адаптогени като родиола розеа и жен-шен.

В едно изследване върху патентования продукт Протандим (Protandim), което обаче е финансирано от фармацевтична компания, е установен силен синергизъм между бакопа и други билки като ашваганда, магарешки бодил, куркумин и зелен чай. Бакопа може да се съчетае отделно с тези съставки за по-силен антиоксидантен ефект.

Като класически ноотропик бакопа може да се съчетае успешно с L-тирозин, DMAE, ацетил л-карнитин (ALCAR), холин битартрат и Alpha-GPC. Като стимулатор на паметта бакопа може да се комбинира с гинкго билоба.

Не се препоръчва съчетаването на бакопа с някои термогеници. Бакопа не се съчетава с кофеин, защото потиска свойствата му да стимулира когнитивните процеси, без обаче да се потискат страничните ефекти като превъзбуденост и негативното влияние върху съня. Не е препоръчтелно и съчетаването с йохимбин, защото той потиска алфа-адреногенните рецептори, а те са механизмът, чрез който бакопа проявява болкоуспокояващ ефект.

Къде можем да открием бакопа?

Бакопа може да се открие най-често като самостоятелен продукт, най-вече под формата на стандартизиран екстракт на капсули, като концентрацията в капсула варира между 200 и 400 мг. По-рядко билката може да се открие под формата на листа и прах.

Бакопа се използва рядко в комплексни формули. Билката е най-вече включена във формули за подобряване на паметта и по-рядко в спортни формули като фетбърнъри и азотни буустъри.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров

Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1