Бакопа мониери (брахми)

Мощен адаптоген и стимулатор на паметта

Бакопа мониери (брахми)

Не са малко продуктите, които се предлагат като стимулатори на фокуса, паметта и мозъчната дейност като цяло. Една немалка част от тези продукти са ориентирани за внезапен ефект, но негативна тяхна страна е съдържанието на стимуланти като кофеин, които изтощават нервната система и засилват умората впоследствие. Съществуват и други продукти, които са ориентирани към дългосрочна подкрепа на нервната система и мозъчната дейност. Те действат след няколко седмична употреба, но имат трайни и задоволителни резултати. Бакопа мoниери е един от тези продукти, който все още е слабо популярен, но крие огромен потенциал.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява бакопа мониери?

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахми. Традиционно бакопа се използва за подобряване на паметта, като проявява особено силен ефект при възрастни хора, но се използва и при деца. Билката може да се категоризира като класичеки ноотропик и не притежава свойствата на стимулантите.

Бакопа мониери е също и силен адаптоген, като спомага за успокояване на стреса и преодоляване на тревожно поведение. Нейните свойства са били не по-малко популярни, в сравнение с други мощни адаптогени в Аюрведа (като ашваганда).

В Индия бакопа често се комбинира с храна, богата на мазнини, заради мастната разтворимост на редица компоненти в билката.

Основните активните компоненти в брахми са бакопазидите, които съставляват до 8% от сухото тегло. Други преобладаващи активни компоненти са бакостеролите, бета-ситостерол и кверцетин, както и още 10 различни фенола и флавоноида. Активните вещества на бакопа притежават силна антиоксидантна активност и вляят върху антиоксидантa супероксид дисмутаза (SOD). Поради слабата устойчивост на бакопазидите на висока температура, се препоръчва съхранието на билката в сухи, студени и тъмни места.

Бакопа мониери (брахми)

Как работи бакопа?

Известно е, че бакопа стимулира редица невротрансмитери, като ацетилхолин, допамин и серотонин, но това не е основният механизъм на действие, чрез който се подобряват параметрите на паметта.

Въпреки че не е напълно разкрит механизмът на действие, счита се, че активните компоненти в бакопа подобряват драстично връзките между самите неврони и стимулират растежа на невроните, което спомага за формирането на паметта.

Друг механизъм на действие с висок потенциал е взаимодействието със серотониновата система, което оказва благоприятен ефект и върху нивата на ацетилхолин. Това взаимодействие се свърза със стимулирането на ензима триптофан хидроксилаза и подобряване на действието на серотониновия транспортьор.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Един от най-мощните стимулатори на паметта на пазара. На този етап съществуват немалко изледвания върху хора, повечето от които са с изключително положителен резултат. Отбелязано е значително запазване на научената информация, намаляване на рейтинга на загуба на краткосрочна памет,  подобряване на рейтинга на научаване на нова информация, включително и вербална. Положителните свойства се отбелязват както при здрави индивиди, така и при възрастни хора и лица с отклонения в паметта;
 • Подобряване на параметрите на паметта при деца, страдащи от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). В случая бакопа се използва в комбинация с няколко други билки;
 • Успешно увеличава нивата на серотонин и активността на серотониновия транспортьор. Това е един от възможните механизми на положително въздействие върху паметта;
 • Успешно регулира допаминовия невротрансмитер. Бакопа увеличава нивата на допамин, но действа противоположно при допаминови пикове, като тези, причинени от кофеин;
 • Увеличава нивата на ацетилхолин, но в сравнително умерени размери. Не е възможен механизъм за подобряване на паметта;
 • Потенциални ползи при третирането на епилепсия. Значително намалява проявите на припадъци и конвулсии;
 • Като адаптоген спомага за редуциранието на физическия стрес, когато се приема преди силно физическо натоварване. Редуцира проявите на стрес във всички региони на мозъка, но най-значителен е ефектът върху хипокампа. Установен е положителен ефект при остър стрес и при хроничен стрес. Поне едно изследване установява и значително забавяне на невралната умора при силен стрес;
 • Потенциални ползи при редуцирането на невралните възпаления, които са свързани със застаряването. Потиска провъзпалителните цитокини и понижава пигментацията на бета-амилоида. Редуцирането на възпаленията се дължи и на антиоксидантния ефект при окислението на метали и липиди. На този етап всички тестове са ин-витро;
 • Понижава депресията и тревожността при възрастни хора над 65 години, но не се установява подобен ефект при здрави и млади индивиди.

Доказани и потенциални ползи при животни

 • Увеличаване на щитовидния хормон Т4 с 42% при употреба на високи дози от 200 мг/кг тегло при мишки. Не влияе върху хормона Т3;
 • Висок потенциал за предпазване от стомашни киселини и язва при употреба на лекарства като аспирин или пък алкохол. На този етап тестовете са главно ин-витро и върху животни, но силният ефект не може да се отрече;
 • Като стимулатор на паметта, бакопа се използва успешно и в третирането на амнезия при животни, като ускорява възвръщането на паметта;
 • Редуцира смъртта на допаминовите неврони при плъхове, болни от болест на Паркинсон;
 • Увеличава нивата на ацетилхолин и притежава предпазващи свойства срещу развитието на болестта на Алцхаймер при различни видове бозайници;
 • Неврозащитен ефект при интоксикация с различни видове минерали като живак, желязо и алуминий. Ефектът се дължи на силните антиоксидантни свойства на билката. Всички изследвания са правени върху животни, но се счита, че ефектът при хора е еквивалентен;
 • Проявява антидепресантни свойства при мишки;
 • Подобрява кръвния поток към мозъка и редуцира кръвното налягане, като намалява систоличното и дистоличното кръвно налягане. Ефектът е свързан с увеличаване на нивата на азотен оксид. Нужни са изледвания върху хора;
 • Потиска чувството за болка при високи дози. Положителният ефект на този етап е установен единствено върху плъхове.

Препоръчителна употреба

Бакопа може да се употребява като стандартизиран екстракт или като прах или листа от билката.

Ако употребявате екстракт, се препоръчва дневен прием на 150-170 мг бакопазиди. Това се равнява на 300 мг екстракт с 55% съдържание на бакопазиди.

При употреба на прах или листа трябва да се стремите към прием на поне 750-1500 мг, като е нужно да се съобразите със съдържанието на бакопазиди на етикета.

В Индия бакопа се консумира с обезводнено масло, известно като гхи. Мазнините са нужни за разтворимостта и транспорта на бакопазидите. Затова е препоръчително бакопа да се употребява с храна, богата на мазнини.

Положителният ефект на бакопа върху паметта се отбелязва при средно дълъг период на прием. Стабилните резултати започват да се формират в края на първия месец употреба. Препоръчваме ежедневна употреба в рамките на 2-3 месеца за максимални резулати.

Противопоказания и странични ефекти

Не се препоръчва употребата на бакопа на празен стомах. Това не само намалява усвояването на активните съставки, но дори и стандартната дневна доза от 300 мг може да причини странични ефекти като гадене, болки в стомаха, повръщане и разстройство.

На този етап не са установени сериозни странични ефекти и токсичност при хора.

При употреба на високи дози при плъхове е установено причиняване на инфертилност, но подобен ефект при хора досега не е проявяван. Ефектът се проявява в рамките на 28-56 дни и отминава 56 дни след спирането на употреба. Засегнати са всички параметри на качеството на спермата, но не се проявява никакъв ефект по отношение на либидото и тестостерона.

С какво да комбинираме бакопа мониери?

В Аюрведа се препоръчва съчетаването на брахми с ашваганда. И двете билки са мощни адаптогени и могат да стимулират тонуса, концентрацията и паметта. Няма пречки бакопа мониери да се комбинира и с други адаптогени като родиола розеа и жен-шен.

В едно изследване върху патентования продукт Протандим (Protandim), което обаче е финансирано от фармацевтична компания, е установен силен синергизъм между бакопа и други билки като ашваганда, магарешки бодил, куркумин и зелен чай. Бакопа може да се съчетае отделно с тези съставки за по-силен антиоксидантен ефект.

Като класически ноотропик бакопа може да се съчетае успешно с L-тирозин, DMAE, ацетил л-карнитин (ALCAR), холин битартрат и Alpha-GPC. Като стимулатор на паметта бакопа може да се комбинира с гинкго билоба.

Не се препоръчва съчетаването на бакопа с някои термогеници. Бакопа не се съчетава с кофеин, защото потиска свойствата му да стимулира когнитивните процеси, без обаче да се потискат страничните ефекти като превъзбуденост и негативното влияние върху съня. Не е препоръчтелно и съчетаването с йохимбин, защото той потиска алфа-адреногенните рецептори, а те са механизмът, чрез който бакопа проявява болкоуспокояващ ефект.

Къде можем да открием бакопа?

Бакопа може да се открие най-често като самостоятелен продукт, най-вече под формата на стандартизиран екстракт на капсули, като концентрацията в капсула варира между 200 и 400 мг. По-рядко билката може да се открие под формата на листа и прах.

Бакопа се използва рядко в комплексни формули. Билката е най-вече включена във формули за подобряване на паметта и по-рядко в спортни формули като фетбърнъри и азотни буустъри.

Използвани източници

 1.  Shinomol GK, Muralidhara, Bharath MM Exploring the role of "Brahmi" (Bocopa monnieri and Centella asiatica) in brain function and therapy . Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. (2011)
 2.  Ghosh T, Maity TK, Singh J Antihyperglycemic activity of bacosine, a triterpene from Bacopa monnieri, in alloxan-induced diabetic rats . Planta Med. (2011)
 3.  Bhandari P, et al Bacosterol glycoside, a new 13,14-seco-steroid glycoside from Bacopa monnieri . Chem Pharm Bull (Tokyo). (2006)
 4.  Mukherjee S, et al Evaluation of comparative free-radical quenching potential of Brahmi (Bacopa monnieri) and Mandookparni (Centella asiatica) . Ayu. (2011)
 5.  Vollala VR, Upadhya S, Nayak S Enhanced dendritic arborization of hippocampal CA3 neurons by Bacopa monniera extract treatment in adult rats . Rom J Morphol Embryol. (2011)
 6.  Vollala VR, Upadhya S, Nayak S Enhancement of basolateral amygdaloid neuronal dendritic arborization following Bacopa monniera extract treatment in adult rats . Clinics (Sao Paulo). (2011)
 7.  Charles PD, et al Bacopa monniera leaf extract up-regulates tryptophan hydroxylase (TPH2) and serotonin transporter (SERT) expression: implications in memory formation . J Ethnopharmacol. (2011)
 8.  Singh A, Singh SK Evaluation of antifertility potential of Brahmi in male mouse . Contraception. (2009)
 9.  Calabrese C, et al Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial .J Altern Complement Med. (2008)
 10. elmurugan K, et al Synergistic induction of heme oxygenase-1 by the components of the antioxidant supplement Protandim . Free Radic Biol Med. (2009)
 11. Velmurugan K, et al Synergistic induction of heme oxygenase-1 by the components of the antioxidant supplement Protandim . Free Radic Biol Med. (2009)
 12. Relative efficacy of three medicinal plant extracts in the alteration of thyroid hormone concentrations in male mice A Kar, S Panda, S Bharti
 13. Dorababu M, et al Effect of Bacopa monniera and Azadirachta indica on gastric ulceration and healing in experimental NIDDM rats . Indian J Exp Biol. (2004)
 14.  Kishore K, Singh M Effect of bacosides, alcoholic extract of Bacopa monniera Linn. (brahmi), on experimental amnesia in mice . Indian J Exp Biol. (2005)
 15.  Prabhakar S, et al Bacopa monniera exerts antiamnesic effect on diazepam-induced anterograde amnesia in mice . Psychopharmacology (Berl). (2008)
 16.  Roodenrys S, et al Chronic effects of Brahmi (Bacopa monnieri) on human memory . Neuropsychopharmacology. (2002)
 17.  Stough C, et al The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects . Psychopharmacology (Berl). (2001)
 18.  Morgan A, Stevens J Does Bacopa monnieri improve memory performance in older persons? Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind trial . J Altern Complement Med. (2010)
 19.  Stough C, et al Examining the nootropic effects of a special extract of Bacopa monniera on human cognitive functioning: 90 day double-blind placebo-controlled randomized trial .Phytother Res. (2008)
 20.  Katz M, et al A compound herbal preparation (CHP) in the treatment of children with ADHD: a randomized controlled trial . J Atten Disord. (2010)
 21.  Sheikh N, et al Effect of Bacopa monniera on stress induced changes in plasma corticosterone and brain monoamines in rats . J Ethnopharmacol. (2007)
 22.  Hosamani R, Muralidhara Neuroprotective efficacy of Bacopa monnieri against rotenone induced oxidative stress and neurotoxicity in Drosophila melanogaster . Neurotoxicology. (2009)
 23.  Das A, et al A comparative study in rodents of standardized extracts of Bacopa monniera and Ginkgo biloba: anticholinesterase and cognitive enhancing activities . Pharmacol Biochem Behav. (2002)
 24.  Uabundit N, et al Cognitive enhancement and neuroprotective effects of Bacopa monnieri in Alzheimer's disease model . J Ethnopharmacol. (2010)
 25.  Mathew J, et al Bacopa monnieri and Bacoside-A for ameliorating epilepsy associated behavioral deficits . Fitoterapia. (2010)
 26.  Shanmugasundaram ER, Akbar GK, Shanmugasundaram KR Brahmighritham, an Ayurvedic herbal formula for the control of epilepsy . J Ethnopharmacol. (1991)
 27.  Rai D, et al Adaptogenic effect of Bacopa monniera (Brahmi) . Pharmacol Biochem Behav. (2003)
 28. Downey LA, et al An Acute, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Study of 320 mg and 640 mg Doses of a Special Extract of Bacopa monnieri (CDRI 08) on Sustained Cognitive Performance . Phytother Res. (2012)
 29.  Tripathi S, et al Protective potential of Bacopa monniera (Brahmi) extract on aluminum induced cerebellar toxicity and associated neuromuscular status in aged rats . Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). (2011)
 30.  Sumathi T, et al Protective Effect of Bacopa monniera on Methyl Mercury-Induced Oxidative Stress in Cerebellum of Rats . Cell Mol Neurobiol. (2012)
 31.  Tripathi YB, et al Bacopa monniera Linn. as an antioxidant: mechanism of action . Indian J Exp Biol. (1996)
 32.  Rastogi M, et al Amelioration of age associated neuroinflammation on long term bacosides treatment . Neurochem Res. (2012)
 33.  Inhibition of pro-inflammatory mediators: role of Bacopa monniera (L.) Wettst
 34. Sathyanarayanan V, et al Brahmi for the better? New findings challenging cognition and anti-anxiety effects of Brahmi (Bacopa monniera) in healthy adults . Psychopharmacology (Berl). (2013)
 35.  Kamkaew N, et al Bacopa monnieri Increases Cerebral Blood Flow in Rat Independent of Blood Pressure . Phytother Res. (2012)
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow