Спирулина

Майчиното мляко на планетата

от четиво за 4 минути

Едноклетъчните сини водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Освен това, поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, за да стане храносмилаема.

СпирулинаВодораслите са едни от най-интересните създания на природата - от тях се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години. Те са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната, с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях.

Повече от хиляда години хората използват водораслите като източник на храна или лек за много болести. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток (по-специално Япония) водораслите са били използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс.

Съществуват данни, които показват, че при хора, хранещи се с водорасли, по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния като хипогликемия, слаба памет, хронична умора, висок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астма и депресия.

Спирулината, под формата на сушено водорасло, е била позната още по времето на древните маи и ацтеки, които с нейна помощ укрепвали и подмладявали организма си. Приготвяли традиционен сладкиш, който бил основна част от тяхното меню. И днес спирулината продължава да бъде част от всекидневната диета на коренното население на Африка и Америка, като са разработени методи за отглеждането й и в други страни.

Спирулина - най-питателното растение на планетата

Тези водорасли имат потенциално голямо значение за за човешкото хранене заради цялостните си хранителни качества: над 100 хранителни съставки, от които: 60-70% белтъчини (сухо вещество), всички незаменими аминокиселини, витамини (А, Е, В1, В2, В6, В12 - в особено големи количества), фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди (над 17 различни бета-каротиноиди), минерали (желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди.

Учени твърдят, че спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти (голямо съдържание на фенолови киселини и токофероли), освен това тя съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. От друга страна, тя е три пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма, отколкото в червеното месо, рибата и пилетата.

Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на комплексната захар - рамноза, която много лесно се преразпределя, а това е много важно за инсулиновия апарат на панкреаса. Трябва да се отбележи, че в 1 грам суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холестерол.

Едноклетъчните сини водорасли - незаменима естествена хранителна добавка

 • Спирулината е ценна хранителна добавка за спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг. Тя се оказва особено подходяща за онези, които искат да редуцират своите килограми и едновременно с това да запазят добрата си фигура.
 • Наличието на гама-линоленова киселина, която е абсолютно необходима за развитието на бебетата, понижава високото кръвно налягане и холестерола при възрастни пациенти. Тя облекчава симтомите на артрит, предменструалните болки, както и редица кожни болести (екзема, псориазис и др.)
 • Високото съдържание на нетоксично и лесноусвоимо желязо я прави изключително ценна за кръвта.
 • Нови изследвания потвърждават потенциалния защитен ефект на спирулината върху черния дроб, както и превантивния й характер срещу алергичните реакции.
 • Тези водорасли са с изразени антивирусни, антибактериални и антимутагенни свойства.
 • Богатото й минерално съдържание е от голямо значение за поддържане здрава структурата на зъбите, ноктите и костите.
 • Значително забавя процесите на стареене, като неутрализира свободните радикали.
 • Спирулината е особено подходящо средство към лечебната терапия на заболявания като анорексия. Тя е подходяща и за вегани и вегетарианци, защото съдържа два пъти повече протеини от соята.
 • Екстрактът от спирулина се използва като активна съставка в редица козметични продукти, чието приложение е да стимулират и подобрят обмяната на веществата, еластичността и кръвоснабдяването на кожата.

Спирулината е мощна алкализираща храна с доказано профилактично действие при хипогликемия, анемия, язви, подагра, хепатит, болести на сърдечно-съдовата система, хронична умора, както и за намаляване на наднорменото тегло.

С наближаването на есенно-зимния период нашият организъм се нуждае от допълнително стимулиране, за да може да се пребори с настинките и грипа. Необходимо е да си осигурим прием на здравословна и питателна храна, богата на витамини и минерали. Природно чистите и лесно достъпни продукти като спирулината определено са по-добра алтернатива от синтетичните добавки.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • lechitel.bg
 • zdravensait.hit.bg
 • dieti-otslabvane.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
fanfan
1
10 дек 2009 18:33

а продават ли се като естествен вид,не във вид на таблетки ?

Atanas Nedyalkov
2
10 дек 2009 20:26

Много интригуваща статия. Винаги съм знаел,че водоросаслите имат високи хранителни стойности, но не и до такава степен. На снимката горе е спирулина във форма на хапчета. Някакви идеи дали може да се набави в натурална форма?

3
10 дек 2009 22:03

От къде може да се вземе това нещо?

4
11 дек 2009 07:45

Вземала съм ги от аптеките. Има и фирми специализирани в продажбата на такива продукти като напр. Аквасорс и са доста добри.

Neda
5
11 дек 2009 09:25

Синьозелените водорасли са първите растения, възникнали на земята. Имат клетъчни  характеристики, които ги доближават до бактериите и затова другото им име е Цианобактерии. Те за първи път улавят слънчевата енергия/светлина/, превръщат я в органично вещество и заедно с това  насищат земната атмосферата с кислород. Те, са първите продуценти на земята и заедно с много други микроводорасли, наречени общо фитопланктон, стоят в основата на съвременните хранителни вериги.  Те синтезират всичко,,което е необходимо за потребностите на следващите нива в хр. верига и по този начин изхранват планетата. Логично е всички останали  организми да имат същите изисквания относно хранителни вещества. Въз основа на тях се е развил животът на земята и затова  не може следващите звена на хр. верига да имат други изисквания към храната. /при положение че няма друга..:) / Сухоземните растения, като по-късно възникнали “наследници”  са също универсален източник на всичко необходимо за живота, но различните условия на сушата и значителното усложняване на устройството  затрудняват изискването един биологичен растителен вид да обобщи всичко в едно. Въпреки това  разнообразната сухоземна растителна храна е също универсален източник на всичко необходимо за живите организми.

Синьозелени водорасли или Cyanophyta или  Cyanobacteria или на англ. Blue-green algae са микроскопични клетки или нишки.  За да се използват те трябва да се отделят от водата с центрифуга и да се изсушат. В зависимост от метода може да се получи тъмно зелена пудра или люспи, или гранулки. Най-често се таблетират. Такива ядливи синьо-зелени водорасли са Спирулина- Spirulina, AFA-Afanizomenon flos-aquae,  или зелени микроводорасли като хлорела-Chlorella,  сценедезмус- Scenedesmus. Също някои червени микроводорасли-Porphyridium.  Едрите макроводорасли, които могат да се събират лесно и да се използват за храна, както в Япония, са  видове, които имат други характеристики, но принципно са близки по състав. Те могат да са зелени, кафяви, червени макроводорасли- т. нар келп. Келп има по-различни хр. свойства.  Настоящата статия се отнася за синьозелени микроводорасли.
Отдел Цианобактерии /Синьозелени водорасли/ не съдържа макро-видове, които можем да ги видим и да ги събираме във водата. Има определени езера, в които условията за развитие са много благоприятни и се получава масово намножаване във видими количества. Такова е езерото Кламат, където се развива Afanizomenon flos- aquae в големи количества.  В Африкански езера масово се развива Spirulina maxima… 

Приятен ден на всички читатели!

Апостол Георгиев Апостолов
6
11 дек 2009 13:08

Каква е препоръчителната дневна доза за активно трениращи, в грамове?

7
11 дек 2009 14:06

Tези неща като пикногенол, рибено масло, ленено масло, водорасли, нямат нищо общо с бодибилдинга. Те са за тонус, здраве, предпазване от болести, забавяне процесите на стареене, и не позволяване на натрупване на шлака в артериите

Тъй, че грамове няма. Аз съм си направил една програма за след нова година за около 100 лева на мсец, но не по цените в БГ.
2 бр. NOW adams Men
6-10 бр. NOW Spirulina
2-4 бр. NOW Ultra Omega-3
1 бр NOW Пикногенол
3-6 бр. NOW blue-green Algie

Всеки ден поне една голяма салата със зехтин  - това е за Оmega 6
Всеки ден поне 500 грама плодове
Всеки ден поне 50 грама сурови ядки
Всеки ден 1-2 лъжици ленено масло
2 пъти риба в седмицата

След 33 годишна възраст към това може да се добави 100 мг Q10
Това плюс умерено физическо натоварване, правилната диета и здрава психика и може да докарате и до 120 години.

Апостол Георгиев Апостолов
8
11 дек 2009 16:18

Благодаря. Това ми е много полезно. Парите не са проблем.

Дамян
9
11 дек 2009 16:34

Аз лично съм приемал от този продукт около 2 години. Поради редица заболяване на кръвта и рязко отслабване на организма както и имунната система така, загуба на телесно тегло и загуба на мускулна тъкан.
Спирулина ми върна много от всичко това, уникално е. Имам възможността да Ви го предложа.
За фирмата http://tiens.hit.bg/spirulina.html
0889681900 Дамян

fanfan
10
11 дек 2009 21:55

според мен за изчистиване (тоест + нвд) ще е добре

festo
11
26 дек 2009 14:25

Щом е полезна за кожата и косата. Върши ли работа срещу пърхот?

Дамян
12
26 дек 2009 21:15

Вижте, това са растителни белтъчини главно. Усвояванете им е до 100% от всеки организъм.
Това не е лек или лекарство, правете разлика между тези понятия.

Neda
13
27 дек 2009 12:08

Не е лекарство. Спирулина е качествена храна.

Дамян
14
27 дек 2009 14:43

Ако има хора готови да повярват и опита, макар, че гарантирам няма да е опит, нека се обадя или пишат, телефона ми не е импулсивен.

Весела колвда

sparkys
15
17 фев 2010 14:55

За мен е познато под името Хлорелла , но мисля че е същото като  Спирулина [Chlorella and Spirulina]
При всички положения искам да кажа че го давам и на децата си. Хлорелата е и превенция срещу болестите на стомашно-чревния тракт, както и подобряват метаболизма като цяло.

16
Сребрина
27 юли 2010 11:35

Потърсете представител на Тянши, те предлагат такъв продукт, а който е от Стара Загора може да ми пише на имейла, направо ще го свържа с такъв.

Дамян
17
27 юли 2010 17:02

Споделих и по-горе, че аз съм представител на ТянШи за Варна, има и телефонен номер, който съм написал, като някои вече го ползваха и мисля са доволни.
Цени няма да мога да Ви кажа по телефона, но поне ще имам ваши координати за обратна връзка и евентуална покупка.
Поздрави

18
Желев
23 яну 2011 10:20

“Водораслите са едни от най-интересните създания на природата - от тях се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години. Те са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека.”

Източник: Спирулина http://www.bb-team.org/articles/3621_spirulina#ixzz1Bq4uYRAY

Аз не знаех, че майката природата имала силата да създава (или да не е бащата, защото без баща не може да има живот... или майката природа владее инвитро оплождането?) Майката природа е създала животни, които са мъжки и женски - както и при човекът. Тя създава онова, което е според нейният ум и начин начин на мислене, защото не би създала нещо, което тя не представлява или символизира! Затова майката природа се нужда е мъж! Логически, това е разумното обяснение за майката и бащата природа...! Къде да видя това, че още създава и твори мъжки и женски създания? Да не би природата да има свръх интелект и разум, каквито притежаваме ние, които в днешно време можем да унищожим земята на която живеем - т.е. “бащата” природа? Можем ли да унищожим “бащата” природа? Дойде времето, в което науката доказа, че свръх Разум и  Личност е създал земята и всичко, което е на нея, под нея и над нея. Затова вече еволюционистите казват: “еволюцията не е въпрос на доказателства, а на вяра”! (без коментар)

(Недоказаната) Теория на Дарвин, благодарение на съвременната модерна науката отиде в небитието. Науката е изградена на принципа на математиката - тя е логическа и фактологична. Ако се нуждаете от знанията на съвременната наука (не οт спекулации), нуждаете се от не само от този сайт с научни филми:

http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=28:_&Itemid=60&lang=bg


Успех!

19
Жени Грибнева
23 фев 2011 11:07

Пиенето на спирулина ми помогна да преодолея последствията от едно боледуване от бронхит - засили имунитете и подобри дишането ми.

Надежда Маркова
20
29 март 2011 09:19

Сребрина, как мога да се свържа с теб? От тук не мога да ти пиша, не знам каква е причината.

Надежда Маркова
21
29 март 2011 11:26

Искам да попитам как и от къде мога да разбера с какво мога да комбинирам спирулината? Имам предвид други супер или био храни.

Damian Ivanov
22
29 март 2011 18:17

Надежда, това е био продукт.
Употребата му няма да повлияе на останалите медикаменти, който използваш. Между другото, какво така “супер” ти трябва ?
Поздрави

23
Amazoni
5 апр 2011 11:31

“Това плюс умерено физическо натоварване, правилната диета и здрава психика и може да докарате и до 120 години.”
И за какво ти е да живееш толкова? Прабаба ми доживя 99 и последните години твърдеше, че й е скучно, а беше човек с изключителен дух и чувство за хумор. Огромен житейски опи и живот по цял свят. В крайна сметка взе свръх доза лекарства, просто защото вече й беше скучно да живее.
Така че пак си помисли, искаш ли да доживееш 120?!

24
17 май 2011 08:44

Аз пия спирулина диет 100 от 10 дни и да ви кажа се чувствам добре ,но качвам кг.а искам да отслабна.За 10 дни сам качила 5 кг, като исках да отслабна с 10 и не знам какво да правя,да ги спра ли или ? пишете ми...

Гергана Георгиева
25
12 юли 2011 22:39

Продават се макарони със спирулирана. Не са лоши на вкус, а са по-полезни от обикновените макарони. Обикновено се намират на щандовете за здравословни храни. Аз започнах да ям такива , както и ръжени и пълнозърнести, защото са по-полезни и по-нискокалорични от обикновените и съм много доволна. :) Хубаво е човек да избира по-здравословният вариант на храните...

26
Людмил
14 фев 2012 13:50

Удивителното е, че спирулината с продава в България на цена 150-200 лв. за килограм, а във Великобритания - 65 лв/кг. Вижте сами: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=950g+Pure+Spirulina+Powder+Detox&_sacat=0&_dmpt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&_odkw=Pure+Spirulina+Powder+Detox&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

27
Alx
8 март 2012 12:29

Спирулината е суперхрана с уникални ползи за здравето. Със спирулина на прах стават стават страхотни шейкове. :) Но не успях да открия информация дали спирулина съдържа ли йод и в тази връзка подходяща ли е за хора с хиперфункция на щитовидната жлеза?

ShuShi
28
4 юни 2012 23:54

Людмиле, имаш ли доверие  на този търговец ? Би ли си поръчал нещо с неясен произход, начин на съхранение...опаковка?
Ако има доставчик, на когото имаш доверие и е проверен, моля те, сподели.

Donna Oop
29
1 ное 2013 22:46

Аlex, морската вода, както и всички организми, чиито хабитат е тя, съдържат йод. :)
Аз днес си взех опаковка от 300таблетки по 500мг от един биомагазин, на етикета пише, че съдържанието на йод е 54микрограма в препоръчителната дневна доза (6табл. или 3000мг).
Не знам дали с това количество би повляло по- осезаемо на тиреоидните хормони, това го прецени според състоянието ти. Успех :)

 

Silvia Nikolova
30
30 ное 2013 17:05

Здравейте, аз имам един въпрос. Знаете ли къде се добива Спирулина? Защото ако е предимно в Япония, там след този теч в ядрената централа нали казаха, че се е замърсил целият воден басейн около държавата? И това малко ме притеснява, дали да си купувам занапред? Въпреки това днес си купих една опаковка но...
Ще ви бъда много благодарна за мнения.
Поздрави
Силвия

31
27 яну 2014 13:34

Spirulina supplements contain predominantly pseudovitamin B12, which is biologically inactive in humans.

Xamalo
32
17 фев 2014 00:11

В спиролината има и стволови клетки иначе знам един саит от които си я зимаш на едро  и ще ти доидена цена кам 50-60лв килото

Христина Борисова
33
19 март 2014 13:18

синьо-зелени водорасли са, няма такъв клас сини водорасли

Viktor Ivanov
34
14 май 2014 18:22

Пия био спирулина на прах от половин година приблизително и определено мога да кажа, че здравословното ми състояние се е подобрило. Дори и да ме хване някой вирус или настинка, го карам по-бързо и по-леко от преди години. Резултата идва с натрупване. Мисля, че след първите 3 месеца вече почва да се усеща подобравяне в общото физическо състояние.

Iliqna Todorova
35
13 юни 2014 11:25

Мразя водораслите! Пила съм хлорела под формата на таблетки и на прах, сега си взех спирулина на прах- това вече е адската гадост. Отвратителен вкус, с какво ли не я смесвах, но във всякакви варианти е някак неприемлива.
Но не отричам, че има ефект от водораслите- някак по-жизнеспособен и зареден се чувства човек от тях, само да не бяха толкова противни на вкус и послевкус, който трае поне половин час.

36
17 юни 2015 15:56

Какви странични ефекти сте наблюдавали от Спирулината върху вас?
Подуване, газове, сърбежи, Безпокойство, главоболие, кръвно налягане , някакви други неразположения когато вземахте спирулина на прах?

Някой да сподели опит?

Специално за спирулината на прах питам и когато за първи път сте я вземали

Cveti
37
6 юли 2015 20:36

Daylight пия спирулина от 3м и нямам нежелани странични ефекти ...описанието ти звучи все едно си прекалил с хормончетата ...не е нужно да е на прах за да е качествена според потребителите...аз пия на хапчета и сам мн доволна по хубава кожа по здрава коса доста видим резултат имам

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.