Пролетно освежаване на диетата

7 идеи за пролетни корекции в менюто, обещаващи по-добро възстановяване

Една от най-важните промени, които ще доведат до бързо облекчаване на пролетната отпадналост, е промяната в ежедневното хранене. Как и какво да промените, ще научите от статията. Приготвил съм ви седем идеи - по една за всеки ден, така че да се справите лесно в рамките на седмица.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Пролетно освежаване на диетата

1. Прясно изстискани плодови и зеленчукови сокове

Макар времето да не предвещава типична слънчева пролет, в магазините вече може да се открият качествени пресни плодове и зеленчуци, "расли" по други ширини. Щом ви мъчи умора, няма съмнение - време ви е за зареждаща седмица с натурални витамини и минерали. Най-лесният и вкусен начин е да изпиете голяма чаша фреш преди закуска.

Забележете: преди, а не вместо! Освен витамини и минерали, плодово-зеленчуковите коктейли ще ви дадат лесно усвояема енергия да започнете деня и да смелите закуската (и за това ви е нужна енергия).

Най-хубавото е, че от една чаша рано сутрин няма да отложите мазнини, тъй като с отминаване на зимата метаболизмът ви традиционно се забързва в тази част от денонощието. Съвсем на място е да попитате: "Сок от какво?" Ето няколко идеи:

2. Изместване на събуждането и закуската с един час надолу

Нощта, както се забелязали, вече е по-къса. Биологичният часовник се настройва към ранното съмване и стимулира апетита от по-рано. Това значи, че стомахът се събужда преди вас. Вместо да работи напразно, събудете се с един час по-рано и закусете. Това означава да изместите лягането с половин час по-рано.

Защо само с половин? По-бързият метаболизъм през пролетта ви предлага по-бързо възстановяване. Ето защо да спите повече може да не е част от решението на пролетната умора, а част от проблема. Опитайте!

Повече за биологичния часовник, съня и връзката им със спорта можете да научите от статиите ни:

3. Парченца пресни плодове вместо шоколад и захар в мюслито, ябълка вместо вафла

Освежете храната си! В случая това означава да повишите водния обем на закуската и малките хапвания през деня, като си доставите още витамини. Захарите пък приемайте с воднисти и умерено сладки плодове, за да избегнете инсулинов скок, който би ви "приспал" за часове.

Добра идея е в следващите два месеца да смените пълнозърнестите вафли и готови мюслита с овесени ядки, приготвени с мляко и парченца от ябълки, кайсии, круши или дори череши. Извън химичните формули на микро- и макронутриенти в промяната към свежа храна има и психологически момент, при който вкусът от пресния плод напомня за лятото, което пък от деца свързваме с почивка и щастие. Та така, закусете с малко щастие!

4. Задължителна порция свежи зеленчуци на мястото на замразените

Започнете да измествате замразените зеленчукови смеси с пресен зарзават. Постепенно се насочете към блюда с пролетно-летен привкус, в които можете да откриете: зелена салата, маруля, рукола, пресен лук, пресен чесън и др. Тези храни ви позволяват да готвите ястия с лека редукция в калоричността на блюдата, за сметка на по-голямо водно съдържание. Често когато хората се чувстват уморени, всъщност са обезводнени.   

5. Включване на кълнове и поници в салатите 

Кълновете и пониците са синоним на растителни мултивитамини-мултиминерали. Всъщност това са едни от малкото растителни продукти, от които можете да си набавите солидно количество свободни аминокиселини (кълнове от боб, леща, соя). Пониците от люцерна и броколи пък са в пъти по-богати на витамини от някои разтворими мултивитаминни комплекси. Комбинирайте по 100 г поници със ядки, зелени салати и студенопресовани растителни масла за максимализиране на микронутриентния коктейл.  

6. Подмяна на солта

Зимната кухня изобилства от натриева сол. Прекаляването с последната води до задържане на вода, прави ви торбички под очите и принуждава бъбреците ви да работят извънредно. Дори и да не сте от групата отслабващи, да изхвърлите няколко литра излишна вода може да ви бъде от полза. За целта се ориентирайте към балансирана сол и избягвайте консумация на полуготови храни. Зимата свърши, сега е моментът да извадите туршиите от менюто си. Повече за солта четете в статиите:

7. Хранене без стрес?

Сигурно вече се чудите, че какъв стрес? Стресираща за храносмилането тук е всяка дейност, която ви отклонява от състоянието на покой по време на хранене. В това влизат вечеря пред новините или гледайки популярен екшън, закуска на крак, докато тичате към спирката или докато шофирате, обяд между неприятни хора в офиса и др.

Целият този стрес пречи на храносмилането ви, води до нервен стомах и липса на апетит или пък напротив - изостря го, натъпквате се и после не ви се яде с дни. За да се справите със ситуацията, просто трябва да подобрите средата си по време на хранене. Ето няколко предложения:

  • Опитайте да закусвате със семейството си, направете си закуската заедно или отидете по-рано на работа, за да закусите с приятел;
  • Изключете си телефона, докато обядвате. Когато малкият дявол звънне, кортизолът ви се покачва;
  • Ако имате конфликт с колегите си в офиса, обядвайте сами. Малката проява на егоизъм в случая е здравословна;
  • Следобедната си закуска осигурете още сутринта, преди работа. Така ще запълните пропуска от калории между обяда и вечерята с нещо полезно, вместо да се въртите около бюфета за закуски, борейки се със себе си да устискате само с кисело мляко;
  • Вечерята изяжте в хармония. Дори и да не сте с любимия човек, загасете телевизора. Пуснете си музика. Насладете се на храната. Комбинацията между музика за душата и храна за тялото, галеща езика е изключително релаксираща;
  • Последно - ако решите да хапнете, без значение кога, отделете си поне двадесет минути за целта. Помислете, всяка хапка пътува поне 20 секунди по хранопровода, а се нуждаете от поне 30 секунди, за да я сдъвчете добре. Не насилвайте природата си, осигурете си биологичен комфорт и умората ще си отиде. 
Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow