Сезонни плодове и зеленчуци в България

Кои са те и защо е добре да ги търсим?

Сезонни плодове и зеленчуци в България

На пазара вече целогодишно се предлагат всякакви плодове и зеленчуци. Защо да изберем сезонни, какви са техните предимства и ползите за нас самите? В този материал ще обобщим най-често срещаните плодове и зеленчуци за всеки сезон у нас, от които щедро можем да се възползваме!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво означава "сезонни" плодове и зеленчуци?

Всеки сезон има своите плодове и зеленчуци. По това време на годината те са в най-големи количества и съответно цената има е най-ниска. Сезонните продукти е добре да се консумират активно именно в определения сезон. Те зреят под слънчевите лъчи и запазват съдържащите се в тях витамини, а не подлежат на допълнително третиране с цел дълго транспортиране.

С това минимизираме някои от рисковете за здравето ни, като предпочитаме плодове/зеленчуци, за които не би следвало да се прилага увеличена употреба на консерванти, пестициди и техники за успешно транспортиране и забавено зреене. На наша територия е цялостният процес от производство до консумация, което предполага по-лесен и ефективен контрол върху качеството им.

Купувайки пък местни сезонни плодове и зеленчуци, подпомагаме местното земеделие и икономика.

Почти целогодишно у нас има реколта на плодове и на доста зеленчуци, а дори когато разнообразието в зреенето не е особено голямо, можем да се насладим на плодовете с голяма трайност, добити в предходен сезон.

Зеленчуците, които се отглеждат в България могат да се разделят на ранни, средноранни и късни.

  • Ранните зеленчуци са представени предимно от домати, пипер/чушки, краставици, тиквички, салати. Берат се през първата половина на юни.
  • Средноранните зеленчуци /домати, пипер, патладжан, марули/ се берат през юли.
  • Късните зеленчуци /зеле, зелен фасул, късни домати/ се берат през септември.

Кои са сезонните плодове и зеленчуци в България?

Български плодове и зеленчуци, пълни с витамини, се продават през всеки сезон. В таблицата по-долу са включени плодове и зленчуци не само в зависимост от тяхното зреене, а и от изобилието им в даден сезон, възможно заради трайността им. Ясно е, че посочените зимни плодове и зеленчуци не са със зреене през зимата, а най-често през есента, че дори и през късната есен, но са налични за употреба основно през зимата. Също така таблицата не претендира да съдържа цялото разнообразие от плодове и зеленчуци, отглеждани и виреещи по нашите земи, но поне основните и най-масово разпространените и консумираните.

пролет лято есен зима
плод зеленчук плод зеленчук плод зеленчук плод зеленчук
череши марули круши домати круши домати круши праз лук
вишни спанак ябълки пипер/чушки ябълки зеле ябълки моркови
  лапад сини сливи краставици праскови зелен фасул грозде алабаш
  коприва малини тиквички грозде зрял фасул   цвекло
  картофи ягоди марули дюли картофи     ряпа
   репички къпини патладжан тиква моркови   тиква
   зелен лук праскови грах киви  лук   картофи
    кайсии   смокини  чесън   зеле
    диня          
    пъпеш          
    грозде          
    боровинки          
    смокини          

Плодовете и зеленчуците на всеки сезон можем без проблем да включим в ежедневното ни хранене, за да си осигурим разнообразие, в диети за отслабване или въглехидратни режими за трениращи. Едно от правилата на здравословното хранене е да включваме в нашето меню сезонни плодове и зеленчуци. Българските такива са не само типични, а са ни и познати и лесно приложими в традиционни български кулинарни рецепти. Освен тях обаче, във всеки сезон можем да прибегнем и до други сезонни, а именно вносните, с които все пак не препоръчвам да прекалявате!

На страниците на нашия сайт можете да откриете информация за състава и съдържанието на всеки отделен плод и зеленчук, като така бихте могли да си съставите индивидуален режим на хранене според вашите потребности, а също така да си осигурявате нужните на организма витамини, минерали и други полезни вещества според характера на всеки сезон.

Недостигът на необходимите витамини и минерали особено през зимния сезон се отразява както на външния ви вид, така и на състоянието на целия организъм. През зимата натрупаните от организма запаси се изчерпват, а възстановяването им все още не е достатъчно активно. Затова проявите на отпадналост и понижаване на имунитета са често срещани. Това като предпоставка за различни заболявания не е никак желано, затова яжте редовно плодове и зеленчуци, като сезонните заради техните по-добри хранителни качества.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow