Дневен план за навициСвали сега 

Кондиционен план "баланс К2-С2"

Система за кондициониране и мускулен баланс в синхрон с втори спорт

Кондиционен план "баланс К2-С2"

Програмата е предназначена за любители на спортове с цялостно натоварване в силово-скоростния спектър и силовата издръжливост като бойните спортове и изкуства, както и за почитателите на тениса и скуоша. Предвидена е за четири тренировки седмично - две с тежести и две в избрания спорт.

Искаш ли да тренираш по правилния за теб начин без повече лутане?

Методът на BB-Team е модерният начин да тренираш за резултати с правилните насоки спрямо твоите възможности, предпочитания и ежедневие.

Тренировъчната схема предлага два степени на натоварване, които могат да се редуват според спецификата на втория спорт.

Фитнес частта е подходяща за средно напреднали и начинаещи любители на тежестите, като напредналите са свободни да модифицират и усложняват схемата съобразно целите, опита и развитието си.

Примерно седмично разписание:

  • Понеделник - Тренировка С1
  • Вторник - Тренировка Ф1
  • Сряда - Почивка
  • Четвъртък - Тренировка Ф2
  • Петък - Тренировка С1
  • Събота - Почивка
  • Неделя - Почивка

Можете да разпределите тренировките и през ден, в случай че не успявате да се възстановите от две поредни занятия. Свободни сте да размествате поредността на две последователни тренировки, т.е. дали да практикувате спорт и на следващия ден с тежести или обратното.

Важно е да почивате поне 24 часа между тренировките и поне 48 часа след две поредни тренировки. Между тренировките с  тежести оставете поне 48 часа разстояние.

Изборът на тежести варира според възможностите на атлета, целите му, типа натоварване, упражнявано в основния спорт.

Предложил съм два протокола: А - високоинтензивен и В - с голям тренировъчен обем.

Отношението и поредността в това дали тренировка Ф1 да е с протокол А или с В зависи изцяло от споменатите по-горе критерии. Може да се следва модел на редуване по седмици:

  • Седмица 1 - Ф1А, Ф2А;
  • Седмица 2 - Ф1В, Ф2В и отново.

Възможно е и редуване А-В, В-А в рамките на две седмици. При акцент върху силата може да се тренира три седмици с В към една А, а при желание за акцент върху издръжливостта - обратното.

Протокол за тежести "А"

Високоинтензивни и кратки тренировки. Тук тежестите са в спектъра 80 до 90% от 1ПМ при мускулите на ръцете, раменния пояс и гърба и 70 до 80% 1ПМ при корем, крака и седалище.

Целта е да натоварят всички мускули в степен над обичайната за тренировките във втория спорт, като стимулират развитието на качествата им в спектъра сила, експлозивност, силова издръжливост.

Протокол за тежести "B"

Това са обемни и плътни тренировки, предизвикателство за издръжливостта и кардио капацитета. Целта им е да увеличат енергийните запаси в мускулите и черния дроб (гликоген), да подобрят синхрона между мускулна, нервна и сърдечно-съдова система (кръвообращение <-> дишане) да подобрят времето за възстановяване след натоварване.

Тренировка С1

Нормално е да включва загрявка, спортноспецифично ОФП преди същинската спортна сесия/занятие и, разбира се, самата тренировка.

Тренировка Ф1

На места са дадени по две упражнения на ред. Това означава, че технически по-лесните за изпълнение са за начинаещи, а по-трудните - за средно напредналите.

Разгряване

Последователност:

След загряване движенията се редуват по комбинации. Първо се правят всички упражнения с обща първа цифра, като се повтарят до изчерпване на сериите. После се преминава към следваща комбинация (2.1 до 2.3 например).

Почивки:

Почивките са относително къси: 30 секунди до минута между по-леките движения и 45 секунди до минута и половина при основните многоставни техники. При нужда по протокол В, удължете почивките до минута и половина между всяка комбинация/кръг.

Тренировка С2

Нормално е да включва загрявка, спортноспецифично ОФП преди същинската спортна сесия/занятие и, разбира се, самата тренировка.

Тренировка Ф2

Разгряване

Последователност:

След загряване движенията се редуват по комбинации. Първо се правят всички упражнения с обща първа цифра, като се повтарят до изчерпване на сериите. После се преминава към следваща комбинация (2.1 до 2.3 например).

Почивки:

Почивките са относително къси: 30 секунди до минута между по-леките движения и 45 секунди до минута и половина при основните многоставни техники.

Тренировъчната система предлага вариативност в обема на натоварването, като се грижи за развитието на всички мускулни групи на тялото, а също и за функционалните им възможности.

Програмата е създадена за кондициониране, което да допълва спортната дейност на трениращите, като обръща внимание на мускули и начини на натоварване, които са критично важни или пък слабо натоварени в тренирането на основния спорт.

Програмата не се комбинира добре с аеробни спортове, нито с полярно насочена спортна кинезиология (основно мускули на ръце и раменен пояс, твърде много торс, водещо развитие на бедрата или преобладаване на бутащи спрямо дърпащи и обратното).

Тренировъчен обем и тренировъчна интензивност

Системата е подходяща за начинаещи и средно напреднали трениращи, а обемът й може да бъде редуциран, за да се получи плавно навлизане. Това е особено важно при онези, които се възстановяват по-бавно. Постига се, като се съкрати броят на сериите с 1 във всички основни и спомагателни движения.

Увеличавайте ги постепенно с по 1-2 серии/тренировка от горе надолу през следващите седмици. Свободни сте да изберете тежест, с която се чувствате комфортно натоварени, но да се вписва в тренировъчната прогресия и да не скача с повече от 5%/серия от тренировка в тренировка или 10% общо за тренировъчния обем.

Предупреждение!

В случай че изпитвате дискомфорт или болки при изпълнението на което и да е движение, консултирайте се с треньор/инструктор за техниката си на изпълнение.

Тренировката включва редица движения, които могат да натоварят болни или контузени стави, мускули и ставни връзки, а обемът на тренировката сам по себе си може да доведе до промени в кръвното налягане. Ако имате контузии в: китки, лакти, раменни стави, раменен пояс, шията или друга част на гръбнака, таза или тазобедрените стави, коленете, глезените - консултирайте се с треньор, преди да започнете тренировки по програмата.

При наличие на високо или ниско кръвно, съкратете тренировъчния обем наполовина, т.е. започнете с по една серия от упражнение и ниски работни тежести. Прекратете при първи знаци за колебания в кръвното. Желателно е да се консултирате с лекар преди започването на тренировки.

Още съдържание по темата
Тренировки-по-време-на-бременност-първи-триместър
Тренировки по време на бременност - първи триместър
Тренировки-по-време-на-бременност-втори-триместър
Тренировки по време на бременност - втори триместър
Тренировки-по-време-на-бременност-трети-триместър
Тренировки по време на бременност - трети триместър
Как-да-тренирам-след-като-родя
Как да тренирам след като родя?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow