Канела за по-добро здраве

Да, освен вкусна, канелата може да е и полезна за нашия организъм

от четиво за 9 минути
Канела за по-добро здраве

Канелата е една от най-популярните подправки, които се използват в модерната европейска диета. Една голяма част от потребителите я използват като подсладител, въпреки че канелата се отличава с особен вкус, който не би се усладил на всеки.

Канелата, като подправка, се добива от кората на канеленото дърво, която през 2 години се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на дървото са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия.

В последните години зачестява и използването на канелата като средство за общо здраве или за подпомагането на някои здравословни състояния. Дали има или не реална полза от употребата на канела, ще разберем по-подробно от съществуващата досега научна база.

КанелаКакво представлява канелата?

Канелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови. То достига височина до 18 м. Кората му е със светлокафяв цвят. Цветовете са бледожълти и образуват своеобразни гроздове. Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената ѝ била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни, тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията ѝ е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон.

Как работят активните съставки в канелата?

Канелата се отличава с комплексно съдържание на биоактивни съставки, всяка от които се свърза с изпълнението на определени функции. Цинамалдехидът е основният виновник за приятния аромат на подправката. Кумаринът от своя страна е отговорен за вкусът на канелата, а няколко други компонента, включително метилхидроксихалкон полимерите (MHCPs) допринасят за системното въздействие върху инсулинова чувствителност и регулирането на въглехидратния метаболизъм.

Канелата съдържа още терпеноиди, гликозиди, флавоноиди, танини и антракинони.

Канелата може да въздейства върху въглехидратния метаболизъм чрез няколко различни механизма:

 • Активните съставки MHCPs мимикират действието на инсулина върху адипоцитите, но със забавено действието в сравнение с чист инсулин. За инсулина са достатъчни 10 минути, а за метилхидроксихалконите са нужни 50-60 минути;
 • Канелата подпомага пряко функцията на самия инсулин, като подсилва ефекта му почти 20 пъти. Този ефект е доказан ин-витро;
 • Канелата потиска някои ензими като сукраза, алфа-глюкозидаза и панкреатична амилаза. С потискането на тези ензими се забавя притока на глюкоза и се избягват инсулиновите пикове.

Разлика между отделните видове канела

На пазара се предлагат два основни вида канела.

По-масовата, евтина и популярна е канела касия (Cinnamon cassia), а по-скъпата и качествена е цейлонската канела. Съществуват още индонезийска канела и виетнамска канела (сайгонска), които са по-малко популярни.

Цейлонската канела, наричана още истинска канела, е най-безопасната опция, заради драстично по-ниското съдържание на токсичния агент кумарин. Индонезийската и виетнамската канела не се продават точно поради тази причина, защото съдържат опасно високи дози кумарин. Канела касия съдържа също ниски дози кумарин (0.31 г/кг), но най-добрият вариант остава цейлонската канела с 0.017 г/кг.

Положителни ефекти върху здравето

 • Канелата притежава потенциал за понижаване на кръвната захар при диабетици и при здрави индивиди. При диабетици кръвната захар на гладно се понижава с 18-29%, а при здрави индивиди с 8%;
 • Понижаване и на някои маркери на липидния метаболизъм като лош холестерол (LDL), общ холестерол и триглицериди. Понижението е от 7 до 30% за всички маркери, но тестовете са проведени единствени върху лица с диабет тип II. Забелязва се и увеличение на добрия холестерол (HDL). Няма доказателства за подобен ефект при здрави индивиди;
 • Подобрява инсулиновата чувствителност и може да служи за превенцията на развиване на метаболитен синдром и диабет тип II;
 • Мощен антиоксидантен ефект, който дори надминава известни билки като чесън и риган;
 • Потеннциален притовъзпалителен ефект, който може да се дължи на богатото съдържание на флавоноиди;
 • Потенциални ползи при третирането на невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и Паркинсон. Възможният механизъм се свърза с блокирането на определени протеини в мозъка и защитния ефект върху невроните. На този етап съществуват изследвания върху животни и ин-витро;
 • Подпомага борбата с бактериални и гъбични инфекции. Спомага при респираторни инфекции, причинени от гъбички, както и противодейства срещу бактериите салмонела и листериа;
 • Потенциален ефект при третирането на лош дъх и предпазване на зъбите от бактерии.

Начин на употреба

Канелата може да се употребява под формата на подправка или хранителна добавка, най-често като стандартизиран воден екстракт.

Дневната доза като подправка е между 1 и 6 грама дневно, за предпочитане с въглехидратни хранения. Като екстракт се препоръчват 600-1200 мг дневно.

Странични ефекти

Възможни са алергични реакции, при някои се наблюдава повишение на апетита. Бременните жени да са особенно внимателни с употребата на канела, във високи дози се явява като маточен стимулант, но е безопасна в умерени количества. Маслото да се избягва изцяло.

Основните проблеми, свързани с канелата, се причиняват от активната съставка кумарин, която придава специфичния вкус на подправката. Кумаринът е хепатоксичен и карциногенен фитохимикал. Като компонент кумаринът не участва в положителното действие на канелата. Безопасният дневен прием на кумарин е 0.1 мг/кг тегло, но тази стойност е понижена поради мерки за безопасност, защото немалка част от населението е по-чувствителна към фитохимикала, поради невъзможността да го метаболизира.

При нормална употреба на канела, приеманият кумарин е в нищожни количества, но при прием на високи дози свързани с антидиабетичния ефект, лесно може да се достигне до предозиране с токсичното вещество. Препоръчва се употребата на цейлонска канела, поради по-ниското съдържание на кумарин. При употреба на 5 грама цейлонска канела дневно не се достига препоръчителната минимална доза кумарин. При употреба на канела касия обаче тази граница се минава.

Друга препоръка за избягването на кумарина е използването на канелена вода или чай от канела. Кумаринът не е водоразтворим и не се отделя в чая при наличието на филтър, докато полезните активни съставки го правят.

Канелата и спортното хранене

При трудно контролираната гликемия се отразява чудесно на здравето. Прибавяйки кафена лъжичка канела в десерта, може да се предотврати покачването на нивото на кръвната захар в кръвта след нахранване. Благоприятният ефект на канелата е свързан с нейната способност да забавя стомашното изпразване и по този начин и дифузията на глюкозата към кръвта, също така и някои липиди (общият холестерол, триглицеридите, лошият холестерол - LDL). Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.

С какво можем да комбинираме канела?

Канела може да се комбинира с други добавки за понижаване на кръвната захар или подобряване на инсулиновата чувствителност. Удачни са комбинациите с хром пиколинат, алфа липоева киселина, L-карнитин, индийски живовляк, берберин и др.

С цел противодействие на бактерии и гъби, канела може да се комбинира с черен орех, масло от риган и Pau D'arco.

За по-силен антиоксидантен ефект са удачни комбинации с чесън, зелен чай и ресвератрол.

Рецепти с канела

Къде можем да открием канела?

Канелата е една от най-популярните добавки и може да се открие буквално във всеки супермаркет, специализиран магазин за подправки и в повечето биомагазини. Канела може да се открие на цели клонки или стрита на прах. Цейлонската канела се отличава с по-високо качество и, разбира се, по-висока цена.

Канелата може да се открие и като хранителна добавка, понякога обикновена подправка на прах в капсули или специализиран воден екстракт. По-рядко канелата се включва в комплексни формули, като най-често това са формули за контрол на кръвната захар.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 1. medicalbg.com
 2. doctorbg.com
 3. biberonbg.com
 4. http://www.cinnamonvogue.com/
 5. www.examine.bg
 6. Abraham K, et al Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data . Mol Nutr Food Res. (2010)
 7. Adisakwattana S, et al Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase . Plant Foods Hum Nutr. (2011)
 8.  Abraham K, et al Relative bioavailability of coumarin from cinnamon and cinnamon-containing foods compared to isolated coumarin: a four-way crossover study in human volunteers . Mol Nutr Food Res. (2011)

 9.  Woehrlin F, et al Quantification of flavoring constituents in cinnamon: high variation of coumarin in cassia bark from the German retail market and in authentic samples from indonesia . J Agric Food Chem. (2010)

 10. Imparl-Radosevich J, et al Regulation of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon: implications for cinnamon regulation of insulin signalling .Horm Res. (1998)

 11. Broadhurst CL, Polansky MM, Anderson RA Insulin-like biological activity of culinary and medicinal plant aqueous extracts in vitro . J Agric Food Chem. (2000)

 12.  Kirkham S, et al The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance . Diabetes Obes Metab. (2009)

 13.  Pham AQ, Kourlas H, Pham DQ Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus . Pharmacotherapy. (2007)

 14.  Mang B, et al Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2 . Eur J Clin Invest. (2006)

 15. Khan A, et al Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes . Diabetes Care. (2003)

 16.  Anderson RA Chromium and polyphenols from cinnamon improve insulin sensitivity . Proc Nutr Soc. (2008)

 17. Qin B, Panickar KS, Anderson RA Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes . J Diabetes Sci Technol. (2010)

 18. Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. Shan B1, Cai YZ, Sun M, Corke H.

 19. Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson's disease. Khasnavis S1, Pahan K.

 20. Comparative study of cinnamon oil and clove oil on some oral microbiota. Gupta C1, Kumari A, Garg AP, Catanzaro R, Marotta F.

 21. Cinnamon bark oil, a potent fungitoxicant against fungi causing respiratory tract mycoses. Singh HB1, Srivastava M, Singh AB, Srivastava AK.

 22. Antimicrobial activities of cinnamon oil and cinnamaldehyde from the Chinese medicinal herb Cinnamomum cassia Blume. Ooi LS1, Li Y, Kam SL, Wang H, Wong EY, Ooi VE.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Десимир Петров
Десо е любител на тренировките и здравословния начин на живот. Въпреки, че е завършил Право, той има неколкогодишен опит в областта на хранителните добавки, като интересът му към суплементите се развива в негово основно хоби. Натрупаните знания през този период превръщат страстта му в средство да помага на останалите.
Мнения по темата
1
16 окт 2008 07:30

Естествен сладък вкус? Хм... Защо не съм забелязал - мен по-скоро ми нагарча леко.

Димитър Михайлов
2
16 окт 2008 18:16

Много зависи от консистенцията. Аз си гарнирам кафето с канела и за мен играе ролята на захар.

Cedar
3
17 окт 2008 06:03

По принцип при всеки вкусовите предпочитания и сетивност са различни.Ти специялно може да имаш някаква непоносимост. Ако искараш един период от време на натуралния вкус на храната без добавка на сол, захар и други овкусители е по-вероятно да се усети дори и сладкия вкус на канелата. И примерно, ако изядеш една лъжица захар(или дори и мед) и после малко канела, нормално е вкусът на канелата да не ти е сладък.

bgtrener
4
3 ное 2009 12:00

Страхотна статия. Ползвам канело от доста време с кафето заради вкуса. Не съм се замислял че от такива незначителни количества ще има някаква друга полза.

Cedar
5
4 ное 2009 05:50

Мда Веско :) Страхотна подправка е........!

6
29 ное 2009 10:12

Полезна статия за още по-полезната канела.. Свежо е, аз свикнах да я слагам почти на всичко, сокове, млека, кафета, дори овесените ядки :) А преди си мислех, че имам непоносимост към миризмата..

7
15 фев 2010 01:48

Ако към кафето освен канела се прибави и жълтък, става страхотно, суров имам предвид естествено.

vanillka
8
15 фев 2010 09:08

Как така жълтък в кафето? Стана ми интересно, някакви подробности, може и не тук :)

9
15 фев 2010 13:42

доста е популярно да се слага в жълтък, особено в източните страни.. едно, че е по-хранително и гъсто, второ, мое предположение, че калцият в жълтъка не позволява на самия кофеин да вреди на костите

vanillka
10
15 фев 2010 14:23

Много странно, наистина :) За първи път чувам.
И все пка- как се прави? Сварява се кафе и след като изстине в него се разбива жълтък ли? И нека да кажем нещо и за вкуса, все пак....

11
15 фев 2010 14:55

не съм опитвала, но надали се прибавя към изстинало кафе, няма да е толкова хомогенно и тогава за вкуса не ми се ще да гадая :D провери в гугъл, аз съм срещала доста рецепти, не мога да си спомня
ако решиш да приготвиш, чакаме отзиви ; )

bgtrener
12
18 фев 2010 20:38

Леле!
Луда работа!
:)

13
24 май 2010 03:35

Отделя се жълтъкът от белтъка, /белтъкът е идеален за една бърза маска на лице в легнало положение, ако не искаме бръчите да слязат надолу, вместо да се изглади лицето/, и се прибавя към горещото кафе/ жълтъкът/.Разтваря се лесно с леко разбъркване. Кафето става гъсто и вкусно. Яйцето си е носител на сяра, елементът на красотата особено за косата.
Бабите ни затова са имали гъсти коси, защото са се миели с жълтък и оцет.
Понеже статията е за канелата, мед с канела е една божествена маска за лице. Освежава, избелва, може би защото се отделя перхидрол при взаимодействието на канелата с кожата/ натрия и/ . Това за тази реакция съм го чела и незная дали е точно така, но маската съм я пробвала и е идеална в случаи за бързо освежаване. Знам, че с мед и канела се изрусява и коса, на същия принцип , перхидрола, но там вече става дума и за вида коса и за целта.

14
Боряна Милушева
24 окт 2010 15:43

В един момент започнах да търся повече информация за канелата и попаднах случайно на този сайт... Естествено, зачетох се..... На първо място, изключително много ме впечатли информацията за това растение. Аз самата преди години ядох кисело мляко с канела - за понижаване на кръвното налягане - препоръчаха ми го ... и .... О, ЧУДО ... определно имаше ефект!!!!!
Но всъщност започнах да пиша по съвсем друг повод : желтък в кафе!!!
Мой прадядо е имал кафене още по турско време ... и от него, през майка ми.... та до мен ... и сега за ваша информация:
Желтъкът се отделя и се разбърква интензивно с поне 3 чаени лъжички захар - до получаване на гладка кашика.... занчи добре и доста се бърка ;)))) !!!!!!!!
2. с една лъжичка се взима от така получената кашичка и се сипва в горещо чисто и черно кафе и се разбърква ЛЕКО!!!!!
На това му се вика КАЙМАКЛИЯ-кафе!!!!!!!
Да ви е сладко!!!!

15
Бонка Шаркова
11 дек 2010 12:25

Само да кажа, че е ЖЪЛТЪК,  а не желтък...

16
venia
14 яну 2011 22:31

суровото яйце не крие ли рискове за евентуално заразяване с нещо след като не е твое производство      в този смисъл за малки деца се препоръчват  по-твърдо сварени яйца знам

17
venia
14 яну 2011 22:50

аз питам вас но само след минута отговорът ми дойде - прочетете тук - от статии за здравето-салмонела  извода за мен-никога сурово яйце не бих даже опитала

totio
18
4 март 2011 13:28

Канелата е несамо подправка

19
Neli
11 март 2011 09:16

Вярно ли е, че се използва и при високо кръвно?

20
iliana
11 март 2011 16:16

kак да я приемаме при високо кръвно налягане?

shiko
21
1 юни 2011 13:34

Нагарча ти, тъй като вероятно си купил отайката на канелите :)

Пробвай с малко по скъпа /среден вариант е на Kota…./

НО, както казва колегата, всичко е до вкусовите възприатия

Miss Fight
22
10 юни 2011 20:58

Страшно съдържание на фибри!!!
Много я обичам-с мляко, с извара, поръсена на филия, намазана с мед или сусамов тахан, смесена с мляко и пчелен прашец, в тестото за домашния хляб...абе много приложения, отличен вкус!

23
Юлия Митева
20 окт 2011 07:58

Знаете ли дали е признак на не добро състояние на канела, когато тя се кисне 1 нощ във вода и на сутринта е желирана и то не всяка канела. коя канела е по-качествена, дали тази, която се желира или тази, която не се желира, след престой във вода една нощ? Благодфаря Ви предваритело.

Ива Павлина
24
25 яну 2012 11:26

Слагам канела почти на всичко ....

Galleto88
25
30 сеп 2013 16:51

много обичам канелата, особено в комбинация с прясно или кисело мляко :)

26
22 март 2014 03:36

някой изпробвал ли е рецептата за пречистване на бъбреци? 2 с.л. канела, 1 ч.л. мед в ч.ч. вода, то е отвратително сигурно заради количеството канела, надявам се поне да помогне

27
28 апр 2014 12:56

Ако добавя към шейка си с протеин и канела,добра комбинация ли ще е или не е добре да се смесват двете?

Nikoleta Bezergyanova
28
25 май 2014 21:41

Благодаря за чудесната статия! Аз наскоро прочетох, че канелата помага за fat burning и започнах да ползвам по малко всеки ден с кафето. Да вярвам ли, че канела + кафе наистина действа така на организма?

Florina
29
11 авг 2014 19:58

Колко интересни неща научих от статия и коментари,благодаря:)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.