Превенция на подаграта

Как да се предпазим от болестта на кралете

от четиво за 8 минути

В миналото подаграта е била "приоритет" единствено на представителите на високите социални слоеве и неслучайно е наричана болестта на богатите и болестта на кралете. Днес обаче честотата й непрекъснато се увеличава и тя засяга огромен брой хора по целия свят. В настоящата статия ще бъдат разгледани основните причини за развитието на подагра, както и промените, които можем да направим в хранителните си навици, за да се предпазим от нея.

Подагра

Какво представлява подаграта

Подаграта е заболяване, характеризирано от високи нива на пикочна киселина в кръвообращението (хиперурикемия), които причиняват натрупването на уратни кристали в ставния хрущял, сухожилията и околоставните тъкани. Отлагането на тези кристали най-често е съпроводено от краткотрайни остри пристъпи на артрит, които лесно отшумяват. С напредване на заболяването обаче в ставите се натрупват значителни количества уратни кристали, които образуват т.нар. тофи и предизвикват хроничен подагрозен артрит. Дългогодишното поддържане на хиперурикемия може да доведе до увеличаване нивата на пикочната киселина в урината и да предизвика отлагане на бъбречни камъни. Най-често подагра се развива вследствие дълготрайното поддържане на високи серумни нива на пикочна киселина в комбинация с цялостно подкисляване на кръвта. Самостоятелно тези два фактора не могат да предизвикат подагра.

Симптоматика

Най-често подаграта е съпроводена от внезапна поява на мъчителна пареща болка, подуване, зачервяване и скованост в засегнатата става. Обикновено първите прояви на болестта са в ставите на палеца на крака, но е възможно засягане и на всяка друга става в тялото. В някои случаи подагрозният простъп е съпроводен с умерено повишаване на телесната температура.

Рискови фактори  за развитие на подагра

Подаграта може да бъде разделена на два основни вида: първична и вторична. Първичната най-често е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени дефекти в обмяната на веществата, прием на лекарства. Вторичната подагра възниква като резултат от други заболявания: затлъстяване, захарен диабет, повишено кръвно налягане, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчност, левкемия и др. Няколко са основните рискови фактори, които могат да провокират развитието на подагра:

 • Възраст – с напредването на възрастта рязко се увеличава и честотата на развитие на подагра. Вероятно обяснение за това е връзката между някои заболявания - повишеното кръвно налягане и метаболитния синдром например, и подаграта. Ето защо увеличената продължителност на живот в развитите страни може да е причина за увеличаване честотата на подагра в световен мащаб.
 • Пол – подаграта се счита за заболяване, типично за мъжете. Въпреки че при хората на възраст над 65 години честотата й се увеличава еднакво сред двата пола, сред по-младите хора мъжете са засегнати 4 пъти по-често.
 • Серумни нива на пикочна киселина – несъмнено това е най-важният рисков фактор за развитието на подагра. Счита се, че хора, имащи нива на пикочната киселина ≥ 380 µmol/L, са изложени на по-висок риск.
 • Лекарства – развитието на подагра е свързано с употребата на голям брой лекарства, сред които диуретици, лекарства, използвани при органни трансплантации, както и ниски дози аспирин. В момента между 45 и 60% от хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, приемат ежедневно ниски дози аспирин с профилактична цел. Аспиринът, и то приеман в ниски дози, притежава способността да повишава нивата на пикочна киселина и по този начин може да увеличи опасността от развитие на подагра. Едновременният прием на диуретици може още повече да влоши ситуацията.
 • Органни трансплантации – увеличеното количество пикочна киселина в кръвта и развитието на подагра са едни от най-честите усложнения след трансплантация на бъбреци и други органи. Изследвания показват, че около 50% от пациентите след трансплантация развиват хиперурикемия, а 13% получават нови подагрозни пристъпи.
 • Хранене – широко прието дори в медицинските среди е схващането, че консумацията на храни, богати на протеини, е основната причина за повишаване нивата на пикочна киселина и съответно за развитие на подагра. Съвременните научни изследвания показват, че това твърдение е вярно само донякъде.

През последните години недвусмислено беше доказана връзката между храните, богати на пурини, повишаването на пикочната киселина и подаграта. Всъщност пикочната киселина е продукт на пуриновия метаболизъм. Пурините са органични съединения, изграждащи базите абенин и гуанин в нуклеиновите киселини и участващи в състава на РНК и ДНК. Всяка клетка има своя ДНК и съответно съдържа определено количество пурини. Клетките, богати на митохондрии обаче, съдържат значително по-големи количества пурини, тъй като митохондриите имат свой собствен генетичен материал.

Червеното месо, дивечът, субпродуктите и морските деликатеси са богати на протеини и същевременно съдържат огромен брой митохондрии. Следователно те доставят в човешкия организъм и голямо количество пурини. Оттук идва и погрешното разбиране, че богатата на белтъчини храна непременно се асоциира с развитието на подагра. Доказателство за неверността на това твърдение са и данните, че млечните продукти и храните с подчертано високо белтъчно съдържание не само не повишават риска за развитие на подагра, а напротив – намаляват го с около 50%. Някои зеленчуци като грах, боб и леща също са богати източници на пурини, но мащабни изследвания показват, че консумацията им не увеличава нивата на пикочна киселина в кръвта.

 • Прием на алкохол – прекомерният прием на алкохол също може да бъде причина за развитие на подагра, особено при системна злоупотреба. Най-неблагоприятна от тази гледна точка е бирата, в която се съдържат големи количества пурини. Твърдите алкохолни напитки имат по-слабо влияние, докато консумацията на вино в малки количества дори се препоръчва от специалистите.
 • Затлъстяване – установена е правопропорционална връзка между увеличаването на телесното тегло и честотата на развитие на подагра. Счита се, че хора с ИТМ ≥ 35кг/м² са изожени на 5 пъти по-висок риск. За основна причина се счита увеличеното производство на пикочна киселина при хората със затлъстяване и невъзможността на бъбреците да я изхвърлят от организма.

Какво да променим в диетата си, за да се предпазим

Ако сме неспособни да променим някои рискови фактори като пол и възраст, то най-значимите от тях като храненето и алкохолната консумация са изцяло в наши ръце.
В случай че първите симптоми на подагра са вече налице, добре е да се придържаме към няколко основни правила:

 • ограничаване консумацията на червени меса, дивеч, морски деликатеси;
 • изключване от хранителното меню на субпродуктите – сърца, черен дроб, бъбреци, дреболии;
 • увеличаване консумацията на мляко и млечни продукти – сирене, извара, прясно и кисело мляко;
 • намаляване цялостния прием на алкохол – ограничаване консумацията на твърди спиртни напитки до 50-70 мл на ден, а на вино до 150-200 мл на ден;
 • прекратяване консумацията на бира;
 • намаляване до минимум приема на прости захари;
 • добре е да се ограничи цялостната консумация на мазнини;
 • препоръчва се приемът на белтъчини да бъде ограничен до максимум 120 г дневно, защото в голяма част от случаите той е за сметка предимно на месо и месни продукти;
 • задължително увеличаване приема на вода и течности и избягване на дехидратацията;
 • понижаване на телесното тегло – в голяма част от случаите подагра се развива в резултат на наличието на метаболитни нарушения в организма като затлъстяване, повишено кръвно налягане и захарен диабет тип 2, известни под общото наименование метаболитен синдром. Понижаването на телесното тегло би намалило тежестта на тези заболявания и съответно би спомогнало за превенция развитието на подагра.

Хората, целящи понижаване на телесното тегло обаче, не трябва да се подлагат на крайни диети, силно ограничаващи приема на хранителни вещества, както и на гладолечение. Много често именно в подобни случаи се предизвикват подагрозни пристъпи. Затова консултацията с хранителен специалист и изграждането на персонален хранителен режим, съобразен с индивидуалните нужди, са от изключително значение за превенция на подаграта.

В заключение – в наши дни подаграта далеч не е "приоритет" само на кралете и на богатите хора. Напротив – тя се превръща в едно от основните заболявания, водещи до трайна инвалидизация и ранна загуба на трудоспособност. За да се предпази, всеки от нас трябва да осъзнае, че основните рискови фактори, отговорни за нейното развитие, са изцяло в наши ръце.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • en.wikipedia.org
 • Saag KG, Choi H. Epidemiology, risk factors, and lifestyle modifications for gout. Arthritis Res Ther. 2006;8 Suppl 1:S2  
 • Choi HK, Atkinson K, Karlson EW, Willett W, Curhan G. Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. N Engl J Med. 2004 Mar 11;350(11):1093-103.
Хареса ли ти статията?
Статията написа Цветан Стефанов
Цветан е магистър по "хранене и обмяна на веществата". Интересите му са насочени към метаболитните заболявания и към значението на физическата активност и храненето в етиологията на затлъстяването, метаболитния синдром и захарния диабет тип 2. В момента разработва докторска дисертация за влиянието на редовните занимания с физическа активност върху различни компоненти на метаболитния синдром.
Мнения по темата
hamalin
1
9 сеп 2009 12:03

Интересна статия.
Илиза, че нищо не е безвредно.

Skean
2
10 сеп 2009 13:30

Не, че нищо не е безвредно, а по-скоро всичко трябва да бъде с мярка. Или, както казват, отровата се определя от дозата.

3
Иван Янакиев
27 окт 2011 05:56

Много важно е да се вземеме в ръце и да спреме
лакомията.От там запо4ват проблемите....

4
11 ное 2011 14:32

Ориз с зеленчуци дали е добър избор ?  :)

Маруся Енчева
5
2 дек 2011 22:30

Благодарим че можем чрез тези статии малко или много да се предпазим от някои заболявания преди да са ни навестили,да вземем съответните мерки.

6
Христо Писков
2 фев 2012 12:51

Подаграта е лоша работа,на 34 год.съм и преди 3 мес.почнаха пъвите симптоми,вчера за втори път ми се изду палеца на крака,а не сам пил никакъв алкохол,за храна не бих казал,че съм прекалявал,но другото е на лице,никой не е застрахован!Успех на всички!

7
perro
7 фев 2012 05:44

много ме мъчи тая подагра

kopili
8
28 фев 2012 18:00

Боря се с подаграта от близо 2 години и мога да кажа, че е една от най-интересните болести които съм имал някога :) (е малко е извратено чувството ми за “интересно”, признавам...). Братовчед ми е лекар и също има подагра, но той е на принципа “пий си Милурит-а и си яж пържолите!”. Лично аз съм вегетарианец, но алкохола спрях след като се разболях. Тоест причината при мен определено не е в месото. Би могла да е донякъде в алкохола, но ... така или иначе не съм консумирал повече от хората около мен (което всъщност за пиянски народ като българите е малко относителна мярка :) ). Личното ми мнение е, че при мен причината е в затлъстяването и нарушената обмяна на веществата, но лекарите които ме консултираха (ревматолог), ми обясниха, че може да е следствие и от тежка операция която преживях преди около 3 години! (гените са си гени ... когато се намесиш оперативно в организма на човек, можеш да отключиш разни болести, към които донякъде си предразположен наследствено). Така или иначе в началото бях силно озадачен, защото като ми изброиха какво не трябва да консумирам, цялата работа ми прозвуча като “Не трябва да ядеш нищо, но ти е забранено да гладуваш!” :-D. Когато ми откриха подаграта, нивото на пикочната киселина беше 525 (при референтни стойности за мъже между 200 и 380). Тогава опитах с едномесечно веганство (освен липсата на месо, също без яйца и мляко), исках да проверя какъв ще е ефектът. Беше нулев. Нивото на киселината беше същото. Тогава започнах да пия Милурит(по лекарско предписание! храненията са мой специалитет, но за лекарствата ... с тях шега не бива! Никога не подценявайте препоръките, познанията и съветите на лекарите!!!) по 2 таблетки на ден и нивото падна до 250 за 1 месец. Тъй като все пак не ми се иска да пия Милурит през целия си живот, сега (2 години по-късно) съм решен отново да опитам веганство, комбинирано със суровоядство и гладолечение (смятам, че експериментът, който проведох преди, може и да е проведен погрешно, а и искам да оборя твърдението, че “гладолечението и веганството са вредни за подаграта”, както казват докторите). Нивото на пикочната киселина беше 300 преди 10 дни, продължавам да пия по 2 хапчета на ден. Засега се чувствам добре, пристъпи няма! След още 20 дни (живот и здраве) ще си направя отново кръвни изследвания и ще ви пиша пак какъв е ефектът :)  (ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: не опитвайте сами вкъщи! подаграта е сериозно заболяване и всеки пристъп оставя трайни артрозни увреждания - лекарско мнение е, че кристалите отложени в ставите при пристъп остават там завинаги и след няколко такива започват да ви създават проблеми например при смяна на сезоните и други ...)

9
11 май 2012 20:37

здравейте,

аз имам болки, сериозни, сковаващи болки в тазобедрена става. направиха ми изследване за пикочна киселина като стойността е 318. ортопедът ми каза, че нямам подагра, но ми каза да спазвам диета и ми предписа Милурит. За жени горната граница е 340, или аз съм все още в нормата. Много се притесних и не разбрах имамли или не подагра. а и нямам другите симптоми, температура и подуване. ще се радвам на коментари от хора с опит.

10
18 ное 2012 18:47

Наскоро  си  правих  изследвания  и  ми  намериха  висока  пикочна киселина.Понеже много  обичам  да си хапвам  риба въпросът ми е  каква  мога  да  ям,  защото  не съм сигурен, че всяка  става  за ядене .Пикочната  киселина  ми е  479 :((

Petyr Serafimov
11
29 сеп 2013 19:55

Искам да споделя някои неща,които ще имат полза на четящите тук-специално за подаграта.1.Не е задължително да ти е повишена пикочната киселина за да получиш пристъп,това е възможно и при ниски стойности.2.Всеки застрашен или имал вече пристъпи трябва САМ да намери храните и питиетата,които му пречат и да ги махне от менюто си-например убийствена е комбинацията бира и риба-и то някои риби и някои бири:).3.Някой лекарства могат да предизвикат пристъп-споменатият аспирин,но и вит.Ц,в по-големи количества ползван от трениращи-1-2 г. дневно.4.Тесни обувки,травмиращи упражнения за крака,футбол,и пр. са също отключващи фактори за пристъп.5.Трябва ежедневно да се алкализира организма с алкална минерална вода-ph над 9-такива са горна баня,девин,хисаря-по 4-5 литра-и без това трениращите се нуждаят от такива количества,също и с храни имащи алкално действие-заленчуци,плодове,понеже месото при разграждане образува кисели продукти и подкиселява организма-а трениращ без месо....няма как да стане:)6.Ако усетите че идва пристъп-веднага болното място във вода и лед-много е важно да не се изтърве пристъпа да започне,после е късно:),и 1 таблетка неспецифично противовъзпалително средство -хапове каквито има във всеки дом,за  по-сигурно препоръчвам двойна доза в началото-така се удря пристъпът и той не може да се развие и за няколко часа е ликвидиран-след обяда ще можете дори да отидете в залата:).Ледът се държи дълго и упорито с кратки почивки от някоя минута:)7.Много е важно да не се притеснявате ,че сте болни от някаква тежка болест-подаграта е болест на умните хора-няма глупав подагрик:).8.Нещо,което не го пише никъде-дланите на подагрика са зачервени-не винаги но всеки може да си ги погледне:)9.Има доста неща,но тях може да си ги прочетете от интернет-аз споделям само от моята практика:). Успех и наздраве:)))

12
24 март 2014 18:03

Темата е стара, но искам да споделя личния си опит за да бъда полезен за хората с висока пикочна киселина!
Миналата година имах бъбречна криза и в изследванията ми засякоха високо ниво на пикочна киселина! Предписаха ми милурит и 6 месеца пия по 2 хапчета на ден!
На 5 март тази година си измерих за пореден път нивото на пикочната киселина, за да видя какви са ми резултатите след 6 месечно пиене на Милурит! Нивото ми беше 390 ммол/л.
Спрях Милурита само за 1 седмица - 10 дни и на 14 март се изследвах отново, резултата беше 550 ммол/л. т.е. Милурита е до живот или подаграта ти е в кърпа вързана!
Та споделих с майка ми, която пък питала една възрастана жена, която и казала, да отиде да набере коприва, сварява е на чай и да пия сутри обед и вечер топъл чай от коприва по 1-2 чаши! Казала и че това е най-ефикасния метод за прочистване на кръвта от пикочна киселина! Не вярвах много, но не искам цял живот да се тровя с хапове! И така...набрахме коприва някаде около 20 март и от три дни пия чай от коприва, сутрин, обед и вечер, а си хапвам и месце! Днес 24.03.2014 г. си пуснах изследвания и .... щях да припадна 308 ммол/л. при референтни граници от 208 - 428 ммол/л. т.е. идеалната среда!
Хора моля Ви наберете си коприва и не се тровете с хапчета, Милурит и Алопуринол и то за цял живот! Копривата е идеалната билка за прочистване на кръвта!
Ако някой иска да пита нещо може да ми пише на лично!

Успех на всички!

 

13
30 март 2014 15:48

Здравей,Стефане.искам да попитам,дали по време,на чая от коприва пиеше и милурит.Благодаря,предварително.

14
2 дек 2015 17:51

Има продукт на Now Foods, според който намалява ниавата на пикочната киселина до 40% и облекчава болките. Предлага се отскоро в България - Black Cherry Fruit. цената мъ е към 50 лв.

15
5 апр 2016 22:36

Искам да попитам засуроватъчен протеин изолат дали мога да приемам при подагра ? :-)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.