Дневен план за навициСвали сега 

Постни български супи

Да засупя или да не засупя глада?

Да засупя или да не засупя глада? За експертите по хранене две мнения няма. Предлагам ви да си налеете порция супа, докато четете краткото ми резюме, а след това да хапнете нещо съществено.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е постна супа?

Постна супаВ българската кухня като постна супа се разглежда всяка супа без месо и месни продукти. Това не прави супата непременно вегетарианска, тъй като тя може да съдържа вторични животински продукти, например сирене, яйца, мляко. Постните супи са много разнообразни и включват цяла палитра от зеленчуци, които се комбинират с богати на въглехидрати храни, които да внесат калории и плътност на гозбата. Такива са: белият и кафяв ориз, фиде, макарони, юфка, овесени ядки, кус-кус и др. След преминаване на определено съотношение вода:въглехидрати и сгъстяване на гозбата, започваме да наричаме супата каша.

Какви макро и микронутриенти внасят супите в нашето меню?

Постните супи в националната ни кухня са бедни на протеини. Този недостатък се компенсира отчасти със застройка, като се добавят едно или няколко яйца, прясно или кисело мляко. Количеството на мазнината в супата варира от ниско към умерено. Въглехидратите са в умерени към ниски количества с нисък към умерен гликемичен индекс и нисък към умерен гликемичен лоудинг. Супите съдържат ниско към умерено количество от някои "В" витамини, както и провитамин А. Изключително богати са на соли и понякога стават причина за нежелателно поглъщане на големи порции обикновена готварска сол (натриев хлорид), което забавя храносмилането (дава чувство за ситост) и принуждава тялото да задържа вода. Това се избягва с по-ниски порции сол при приготвянето и използване на балансирана сол с намалено натриево съдържание. Постните български супи са слаб към умерен източник на фибри. Като цяло постните супи са най-ниско калоричните блюда в националната ни кухня след постните салати.

Къде е мястото на постната супа в менюто ви и какъв следва да е порционът?

Къде ще сложим дневната си купичка супа и колко да си сипем, зависи от целите, които гоним.

  • Редукция на мазнини: В тази ситуация супата ни е приятел. Можем да сложим две-три порции - една за обяд, една за следобедна закуска и една за ранна вечеря. Редно е да комбинираме със салата/основно ястие, за да си набавим повече протеини и въглехидрати.
  • Поддържане на тегло: Може да използваме супата в по-малък порцион на обяд и в по-голям като част от следобедната закуска. Задължително е да комбинирате с ястие, богато на белтък, есенциални мазнини и бавни въглехидрати.
  • Покачване на активно тегло: Единствената част от деня, когато можете да обърнете малка купичка супа, е следобедната закуска. Причината да съм толкова категоричен в ограничаването на супата при покачването на тегло е нейният засищащ характер, който ще убие апетита ви, при все че няма да внесе много калории, протеини и въглехидрати в менюто ви.

Да "засупим" ли глада?

Всъщност, така рекламираното "засупяване" е много лоша идея. Да залъгвате стомаха си само с нискокалорични порции течност (каквото всъщност е супата) може да доведе до:

  • хипокалорично хранене и загуба на тегло (мускулна и органна маса);
  • вълчи апетит и нощни закуски с шоколад;
  • лоша производителност на труда (ще губите концентрация);
  • нервен стомах, дори гастрит;
  • задържане на вода, ако се ползват полуготови супи;
  • забавяне на метаболизма в перспектива.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow