Дневен план за навициСвали сега 

BB-Team отговаря: какво да ям, когато съм на училище?

Каква храна да си нося? В какво да я нося? Мога ли да замествам храната с хранителни добавки?

BB-Team отговаря: какво да ям, когато съм на училище?

Септември дойде, училищните занятия са вече факт и все повече се срещат въпроси от типа „Какво да ям, когато съм на училище?“.

Първо, похвално е, че на фона на тези, които ежедневно похапват чипсове и солети от лавките, има и такива ученици, които се замислят върху храната си. Надяваме се вторите да се увеличават.

Второ, вероятно намирането на решение на този въпрос ви се струва сложна задача, но всъщност далеч не е така.

И днес ще се опитаме да ви помогнем чрез отговарянето на 3 често срещани въпроси по темата.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво да ям, когато съм на училище?

Имате 2 основни възможности:

  • Домашна храна в кутии;
  • Купена храна от близките лавка / заведение за обществено хранене / магазин / супермаркет.

Да разгледнаме подробно всяка една от тях.

Домашна храна в кутии

Плюсове и минуси

Щом сте попаднали при нас, то вероятно вече знаете, че домашно приготвената храна е за предпочитане, защото знаете какво съдържа, може да я приготвите (да ви я приготвят) по възможно по-здравословен начин, който да запазва ценните вещества на продуктите и може да я съобразите с вкусовите ви предпочитания.

Плюсовете (освен вече казаните неща) са, че ви е винаги под ръка и не е нужно да обикаляте или да се редите на опашка. Не за подценяване е и фактът, че домашната храна излиза по-изгодно от финансова гледна точка, което е добра новина за вашите родители / близки. Ако не вярвате, то може да си направите семеен експеримент.

Минусите са, че трябва да подберете такива храни, които да издържат няколко часа без хладилник, както и храни, които са лесни за пренасяне и няма риск от разливане в раницата ви.

Към минусите трябва да прибавим и притеснението на някои ученици да носят домашна храна, защото „ще ми се смеят“, „ще ми се подиграват“, „никой друг не го прави“.

Няма да ви лъжа – тази опасност наистина съществува. Присмивали са се и на мен. Много често хората, които се присмиват на тази идея, след време започват да подражават на примера ви. Особено, когато виждат, че не се притеснявате да го правите. В крайна сметка, солетите и сандвичите от лавката писват.

Запомнете, че храната, която ядете, е важна за вас и вашето тяло, а не за съучениците, които се присмиват.
Колкото по-пълноценна храна даваме на организма си, толкова по-добре.

Колкото по-рано го осъзнаем, толкова повече ползи ще извлечем.
Така че, ако причината да не си носите домашна храна е страхът от подигравки, просто трябва да го преодолеете. Ако имате по-сериозен проблем по тази точка, обсъдете със семейството си.

Възможни варианти

Добрият сандвич

Сандвичът може да бъде много питателна храна, особено ако е домашно направен и изберем продуктите, които да сложим вътре.

А разнообразието наистина е голямо:

Основен източник на

Избор от продукти (за по-голямо разнообразие и различен сандвич всеки път, с по 1 продукт от всяка категория)

Въглехидрати

2 филийки хляб (ръжен, пълнозърнест, царевичен, с лимец и т.н.)

Пълнозърнеста питка за дюнер (продават се в по-големите магазини)

4 бр оризовки (екструдиран ориз) за 2 бр сандвичи

1 питка, разрязана на две

Протеин

Парче сготвено месо (печено на фурна, на скара или под формата на кюфте)

Сирене

Извара

Варени яйца, нарязани на кръгчета

Мазнини

Краве масло

Кашкавал

Намачкано авокадо („Зелената питка“)

Зехтин

Фибри (зеленчуци, избирайте сезонни)

Маруля и краставици

Айсберг и домати

Нарязано на ситно зеле и настъргани моркови

Спанак

BB-Team отговаря: какво да ям, когато съм на училище?

Разбира се, количествата на продуктите от всяка категория е добре да бъдат съобразени спрямо индивидуалните предпочитания. Ако не искате някой компонент, просто не го добавяйте.

Идеята е, че с един такъв сандвич може да имате храна, която да съдържа основните макронутриенти и която ще ви засити в училище. Едва ли ще искате да си купувате допълнително солети, защото все още сте гладни.

Нещо сготвено

Винаги може да сложите в кутийка от сготвената вкъщи манджа. Ако тя е прекалено течна, може да изберете вариант, в който имате:

  • Салата
  • Месо / риба / сирене / яйца
  • Картофи / ориз / царевица / пълнозърнест хляб

Сложете всичко в кутия с прегради, пригответе си и прибори със салфетка.

BB-Team отговаря: какво да ям, когато съм на училище?

И още идеи:

Нещо малко за прехапване

Ако престоят ви в училище не е толкова дълъг и може да минете с междинно хапване, то винаги може да носите в чантата си нещо малко:

Това е възможен вариант за учениците, които:

  • Закусват вкъщи, следва училище и обядът е отново вкъщи. Малкото похапване се явява междинно;
  • Обядват вкъщи, следва училище и вечерята е отново вкъщи. Похапването тук е следобедна закуска.

За учениците, които след учебните занятия имат и занималня, е по-добре да се ориентират към някой от по-горните варианти.

Купена храна от близката лавка / магазин

Плюсове и минуси

Плюсовете са, че не се занимавате да приготвяте предварително храната; винаги имате под ръка място, което да предлага такава.

Минусите са, че често се редите на опашка, а голямото междучасие не е вечно. Това скъсява времето за хранене – вие сте принудени да погълнете бързо закуската си, а заради бързото й изяждане (в комбинация с често не особено добър избор на храна), вие все още сте гладни. Друг минус е, че в повечето училищни лавка изобилства от пакетирани храни, от които реално нямате нужда. Да не забравяме, че купената храна излиза по-скъпо.

Възможни варианти

Все пак, ако сте избрали този вариант, то добре е да предпочитате по-пълноценни храни, като: ядки, плодове, кисели млека, салати, месо и риба от близката скара / заведение за обществено хранене и т.н.

Чипсовете, солетите, вафлите, баничките, хамбургерите с майонеза и кренвирши, хот-догът, кроасаните – това са храните, които е добре да избягвате или да присъстват най-малко в менюто ви.

Хубавото е, че все повече се намират магазини, в които да се предлагат и по-здравословни алтернативи. Направете своя информиран избор и обсъдете със семейството си – дали се вписва в бюджета, дали е възможно най-добрият избор за вас и т.н.

В какво да нося храната си на училище?

Ако изберете сандвич, то може да го увиете в салфетки и да го пренесете без кутия. Един плик е достатъчен.

Същото важи и за междинни похапвания под формата на плодове и ядки.

Ако изберете домашна гозба или комбинацията от салата + ориз + месо / сирене и т.н., то ще ви трябва кутия. Добър вариант за пластмасови кутии са тези, които са обозначени като BPA-free. По-висока цена са, но това се отплаща във времето. Разбира се, най-обикновена пластмасова кутия от близкия магазин за домашни потреби също ще ви свърши работа, но е редно да споменем за важността на материала, от който е направена кутията. Колкото по-безопасна пластмаса, толкова по-хубаво.

Стъклените съдове не са удачен избор за пренасяне в училище – тежки и чупливи са, макар да са най-здравословният избор.

Ако пренасяте продукти за няколко хранения, може да използвате малки кутии, които побират с точност количеството за всяко отделно хранене. Това е компактно и удобно.

Не искам да си нося храна в училище. Мога ли да я заменя с хранителни добавки?

Сред учениците има и такива, които хем не искат да ядат храната от лавките, хем не искат да си носят домашна, тъй като се притесняват.

Най-често срещаният въпрос от тяхна страна е дали могат да заменят храната с добавки.

Краткият отговор е: не.

BB-Team отговаря: какво да ям, когато съм на училище?

По-конкретният отговор: хранителните добавки не са лошо нещо и дори имат място в режима, когато не можем да си набавим достатъчно количество витамини и минерали с храната, например, но хранителните добавки именно затова са добавки – те не бива да заместват основната храна, а да са допълнение към нея.

Не пречи към режима си да добавите хранителни добавки като витамини и минерали, но да искате да приемате протеинови пудри и гейнъри, защото не можете да си набавите достатъчно протеин с храната и не можете да качите тегло – това не е правилният подход за вас.

Бих перефразирала една от поговорките ни и ще завърша с кратко, но ясно: „Хранителните добавки не са по-големи от хляба*!“.

*Под „хляба“ се има предвид пълноценното хранене, което дава на тялото необходимия градивен материал, източници на енергия и в което преработените храни заемат много малка част от общото хранене.

А сега ви оставям да поразмишлявате върху отношението си към храната в училище.

В бонус ви предлагаме още няколко четива.

Винаги сме насреща, ако имате въпроси!

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow