Главоболие и хранене

Боли ме глава от.....синьо сирене ?!

от четиво за 6 минути

През последните години все повече специалисти обръщат внимание на един виновник за главоболието, за който не подозираме - храната. Начинът на хранене с избягване на храните - виновници може да се окаже решаващ за предотвратяване или за намаляване на главоболието.

Главоболие и храненеСъвременната медицинска наука е в състояние да отграничи някой от факторите, които предизвикват главоболието. Но много от тях още не са открити поради изключително сложният им механизъм на действие. Познаването на провокиращите фактори е първата и много важна стъпка която ще ви помогне да се предпазите от главоболието.Главоболието е симптом, а не болест. Рядко е признак на сериозен проблем и обикновено се дължи на мускулно напрежение вследствие на стрес. Мозъкът сам по себе си не изпитва болка. Главоболието идва от тъканите около мозъка, структурите в мозъчната база, мускулите и кръвоносните съдове на скалпа, лицето и шията. Болката се локализира зад очите към слепоочието, по челото, тила или дори по цялата глава. Понякога човек може даже да почувства под кожата твърдите, опънати мускулни влакна, причиняващи тензионно главоболие (поради контракция на околочерепните мускули).

Мигрената представлява често повтарящо се силно главоболие, придружено и от други симптоми. Според нови революционни открития се оказва, че когато ви боли глава, независимо дали става дума за напрежение, стрес или ужасна мигрена, се прибавя още един причинен фактор - храните, които консумирате всекидневно. Дали ще имате често и силно главоболие зависи в голяма степен от генетичната ви предразположеност. Някои от подбудителите, водещи до главоболие, не можете да контролирате, като например промените във времето, пряката светлина, силните миризми и менструалните цикли.Единственият фактор, подлежащ на контрол, е начинът на хранене.

Положението обаче е сложно, защото храната рядко действа самостоятелно при ускоряване на главоболието. Обикновено са необходими два или повече фактора за преодоляване на регулаторните механизми на мозъка, които водят до поява на главоболието.

Основните причини за главоболието са съдържащите се в много хранителни продукти тирамини и нитрити. Те директно въздействат върху мозъка на предразположените към главоболие, като предизвикват неврални промени и промени в кръвоносните съдове. Каква ще е болката и колко честа ще е тя, зависи от степента на уязвимост и от съчетаното действие на храната и другите причини върху мозъка. В някои случаи храната стимулира свиването на кръвоносните съдове, водещо до нарушаване на функциите на кръвния поток и преходни неврологични симптоми, като смущение на зрението например. В други случаи кръвоносните съдове в главата извън мозъка се разширяват, което води до болка. Според тази теория всички храни, съдържащи тирамини и нитрити трябва да се избягват от хората, страдащи от главоболие. Такива са: шоколад, узряло сирене, червено вино, бекон. Според друга теория главоболието е резултат от непоносимост (алергия) на организма към дадена храна. В тези случаи имунната система приема съответната храна като антиген (чуждо за организма вещество) и реагира със съдови промени, водещи до главоболие.

Изненадващо на първо място като подбудител на главоболието се оказало кравето мляко (в 30% от случаите). Кравето мляко е най-честата причина за хранителна алергия. След него се нареждат яйцата (27%), шоколадът (25%), портокалите (24%), пшеницата (24%), сиренето и други общо 55 храни. Има храни, които облекчават главоболието. Рибеното масло, както и тлъстите риби - сьомга, скумрия, сардина, риба тон - помагат за намаляване на пристъпите от мигрена през даден период от време. Освен това храните, богати на мед (стриди, раци, черен дроб, ядки, семена, зелени маслини, пшенични трици), също действат болкоуспокояващо, не на последно място е и подправката джинджифил.

Ето кои храни могат да провокират главоболието. Помислете дали след консумирането им ви боли глава!

 • Червено вино, по-рядко бяло вино
 • Друг вид алкохол - уиски, ракия
 • Шоколад, млечен шоколад
 • Синьо сирене (продукти с плесен, мухъл), кашкавал
 • Ферментирали и опушени храни
 • Много обработени и илно изсушени и подправени месни продукти - суджук, луканка, хот-дог
 • Ядки, особено пържени
 • Кисели млека, сладолед
 • Банани, цитрусови плодове - лимони, портокали
 • Прясно опечен, топъл хляб и тестени продукти
 • Кафе, дори декофеинизирано, силен чай, кола
 • Газирани напитки
 • Лук, силно люти подправки
 • Захарин, аспартам в диетичните храни
 • Мононатриев глутамат (MSG), намиращ се в голямо количество в китайската храна

Според учените почти 20% от храните могат да предизвикат силно главоболие. Те класифицират 6 вида вещества, които се съдържат в храната и могат да доведат до главоболие.

Тирамин

Това производно на аминокиселината тирозин се среща в хранителни продукти като шоколад, орехи и някои видове кашкавал. Биоактивните амини в шоколада се обвиняват в провокиране на главоболие и мигренозни пристъпи. Не е установена пряка зависимост между главоболието и консумацията на шоколад. Стресът и менструалният цикъл при жени са по-значими отключващи фактори и нерядко консумацията на шоколад се съчетава с някой от тях и напразно се обвинява за възникване на главоболие.

Хистамин

Това вещество повишава имунните сили на организма като фактор и медиатор на възпалението, но употребата му в големи количества може да доведе да силна мигрена. Много хистамин се съдържа в бирата и червеното вино.

Нитрати

За вредата от нитратите се говори много. В големи количества нитратите могат да се срещнат в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други местни продукти, които са обработени по различен начин. В тях всъщност нерядко е преобладаващо количеството на нитритите.

Кофеин

В умерени количеста това вещество (триметилксантин) стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие (дори кофеинизъм). Затова не трябва да се злоупотребява с напитки като кока-кола, чай или кафе.

Плодови киселини

Портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С (аскорбинова киселина). Те повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии, твърде голямото количество от тези киселини може да предизвика главоболие.

Натриев глутамат

Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Затова и хората, несвикнали с кухня от типа на китайската, могат да получат главоболие.

Диетолозите съветват да се отделя голямо внимание не само на това, което ядете, но и на това как го правите.

Правилният хранителен режим може да ви спести много проблеми със здравето.Преди всичко никога не пропускайте закуската. Оптимално е да се яде 3-4 пъти дневно, като за предпочитане е по-голямата част от храната да приемате в часовете преди и до обяд или поне обемът на храната да се намалява от сутринта към вечерта.За да се предотврати появата на мигрена, се препоръчва да се консумират повече салати от пресни зеленчуци, да се пият повече течности.Количеството на чая, кафето и спиртните напитки трябва да се държи в определени разумни граници, които са доста индивидуални според организма.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • Wikipedia
 • e-placebo.com
 • med.primasoft.bg
 • lekar.bg
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
Владимир92
1
14 авг 2008 05:41

Така ме боли глава от цените на храната,че не е истина!А иначе за статията много добра.Браво ! :)

gogata2427
2
14 авг 2008 09:01

Браво  , според мен това е една много полезна статия :)

Nacionala
3
14 авг 2008 21:47

Като цяло добра статия, безспорно полезна, но личният ми опит се сблъсква с доста неща, които прочетох. Първо - шоколадът (особено чистият) помага да мине главоболието, а не го предизвиква. Преди година и половина, когато за първи път пробвах НВД, в началото редовно ме болеше главата в няколко поредни вечери. Тогава ме посъветваха да ям чист шоколад, за да ми мине. Точно така и стана.

Шоколадът съдържа бързи захари, които от една страна не се “лепват” никъде и бързо се усвояват, а от друга - дава нужната доза въглехидрати, които както добре е известно, са “храната за мозъка”, и да заличат болката. За бързото му усвояване също така спомага и късата му хранителна верига. В тази връзка в статията е пропуснато да се подчертае за консумацията на въглехидрати, най-вече простите.

Освен това имам сериозни резерви към причина номер 1, а именно кравето мляко. Самият аз пия по много, а глава по принцип ме боли изключително рядко. Същото ми е мнението за яйцата и сиренето (отново храни, които ежедневно участват в менюто ми).

Всичко това, разбира се, е през моята призма. Интересно ми е да прочета дали при други читатели има разминаване или напротив - точно посочените храни им предизвикват главоболие.

Ива Павлина
4
15 авг 2008 04:13

Национал, всичко, което изброяваш, е безспорна и отдавна доказана истина - главоболието при повечето хора инава от шоколад, защото стимулира продукцията на “хормона на щастието”, консумацията на млечни произведения също не е проблемна за повечето хора...Но целта точно на тази статия в случая, е да представи обобщено списък на храните, които най-често могат да докарат главоболие на други контингенти хора, които за щастие, не са толкова много. Но е факт, че това е доказано....както на различните хора им минава глава от различни лекарства и с различни методи, така стоят нещата и при възникването на тези болки. Просто всичко е много индивидуално и си е до организъм. На мен също натуралният шоколад ми повлиява болкоуспокояващо, но не така е с бирата, установявам:)

Nacionala
5
15 авг 2008 11:24

Иве, знам, че написаното от мен не е нещо ново като факти, но за мнозина, които сега влизат в този сайт, е новост и е добре да получават всякаква информация. Теб със сигурност не те подценявам :).

Основната ми мисъл касаеше най-вече въглехидратите, тъй като в края на статията си даваш примери как да се избегне главоболието посредством хранене, а тях си пропуснала да ги споменеш.

Чакам иначе да видя мнения на хора, които са имали болки в главата след консумация на храни като млякото, шоколада, сиренето, яйцата, ядките... Любопитно ми е да поговоря с такива.

Петко Петков
6
22 сеп 2009 16:42

Ако те боли главата систематично ограничаваш 1 от тези храни и на принципа на изключването остановяваш към коя от тях имаш слабост. Тва е общо взето.

7
Йорданка Димова
18 яну 2011 17:22

Последният коментар по тази статия е направен много отдавна, но аз сега попадам на нея и сега ще коментирам. Няма да коментирам самата статия, а коментарите към нея. И то ще коментирам като неспециалист, като аматьор, от собствен опит. Та, ставаше въпрос за главоболие по причина хранене. Изброените в статията продукти, предизвикващи главоболие, са продукти, които причиняват алергии. Един от признаците на алергия към даден хранителен продукт е главоболието, но не е задължително. Ето защо Национала ще чака дълго, докато се намери някой, който да му/й каже, че има главоболие от консумацията на шоколад(например). И специално за главоболието при консумацията на шоколад, едва ли някой ще каже. Защо? Просто, защото шоколад обичаме всички и си хапваме(ако нямаме други забрани), а ако след това ни боли глава го отдаваме на стрес, напрежение и какво ли не и си гълтаме аспиринче. Това е. По друг начин стоят нещата, ако алергията се изразява не в главоболие, а в задух, например. Макар че и там с шоколада, специално, нещата седят по същия начин. Чак когато по друг един повод и при други едни изследвания между другото си направих и изследване за хранителни алергии, разбрах защо  и кога ме души и не ми стига въздух. А иначе глава ме боли от определени миризми. Някои аромати на парфюми не ми понасят и тогава ме почва жестоко главоболие. Сега вече знам, че това е също алергия. Но това е друг въпрос. Така че самата статия, по скромно и неспециализирано мое мнение, има за цел не да ни убеди да не ядем шоколад, защото ще ни боли глава, а да обърнем внимание кога и защо ни боли глава. Може би имаме хранителни алергии, за които и не подозираме. Бъдете здрави!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.