Дневен план за навициСвали сега 

Пуканки - изкушение, без което (не) можем

Доколко вредни са пуканките за нашия хранителен режим?

"На кино, без пуканки? Абсурд!" - биха възкликнали повечето от нас. Та нали първото нещо, което правим, отивайки на кино, е да си подсигурим голяма порция от вкусното и хрупкаво удоволствие! Е, признайте си - не е ли чудесно да си угаждате с пуканки, чипс или газирани напитки, докато гледате най-новия филм?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ПуканкиУви, после, освен прекрасното усещане, останало ви след филма, често ви заболява стомах, усещате тежест и... може би малко съжалявате за изпразнената кофичка от иначе така вкусните пуканки! А какво ще кажете за пуканки, приготвени от вас самите - пуканки, които със сигурност съдържат по-малко количество сол и никакви токсични вещества? Някои учени дори твърдят, че са полезни, защото са богати на... антиоксиданти!

Пуканките в киносалоните и парковете са сериозна заплаха за децата

Имайки предвид факта, че 22 милиона деца в Европа са с наднормено тегло, а техния брой се увеличава всяка изминала година с 1 200 000, със сигурност трябва да се замислим върху това с какво се хранят нашите деца. Добре е децата на възраст между 6 и 7 години да бъдат научени сами да правят своя здравословен избор. А пуканките определено не попадат в графата със здравословни продукти. Защото те съдържат 30% мазнини, до 60% сложни въглехидрати и рядко падат под 500 ккал/100 г.

Единственият плюс може би е съдържанието на фибри - около 10%. От друга страна, малък пакет пуканки съдържа повече сол от препоръчителната дневна доза за подрастващи, докато големият пакет съдържа двойно повече сол от допустимия дневен лимит.

Количество, което никак не е безопасно дори за възрастен човек. Препоръчителното дневно количество сол за деца е 3 г, а за възрастни - около 6 г. Редовната консумация не само на пуканки, но и на други храни с високо съдържание на сол (готови ястия, инстантни супи, закупени сандвичи), може да доведе в бъдеще до потенциален риск от високо кръвно налягане и развитие на други болести на сърдечно-съдовата система.

Прекомерната консумация на сол увеличава количеството на калция, отделян с урината, а това неминуемо води до отслабване на костите. Понякога на етикетите на продуктите съдържанието на сол е вписано като натрий. За да превърнете количеството натрий в сол, трябва да го умножите по 2.5, като приемът на този елемент трябва да бъде под 2.4 г дневно. Не забравяйте, че към солта се привиква - колкото повече консумирате, толкова повече ще искате. Ако ограничите приемът на натрий, ще установите, че вкусовите ви луковици се нуждаят от известно време, за да свикнат с промяната. А когато това стане, солта със сигурност няма да ви липсва.

А това далеч не е всичко...

Чували ли сте за състояние, наречено "болест на пуканките за микровълнова фурна"? Изключително рядко заболяване, наблюдаващо се обикновено при хора, работещи в индустрията за производство на пуканки, но и при някои потребители, които ежедневно консумират пуканки, приготвени в микровълновата печка. Сериозно патологично състояние, при което болните могат да поемат дълбоко въздух, но при издишването му получават силни болки. Това е изключително рядка болест и за съжаление почти нелечима.

Причинителят на болестта е химическо вещество, наречено диацетил, което при продължително вдишване (особено след нагряването му) предизвиква сериозни дихателни проблеми. Представлява естествена субстанция, която се получава вследствие на ферментационни процеси и се среща в някои вина и млечни продукти. В тази си форма диацетила не оказва вреда върху общото здравословно състояние на организма, но в синтетичен вид той е опасен и се използва за подсилване на вкуса на масло и намира приложение не само в производството на пуканки, но и за овкусяване на някои видове чипс, сладкиши, полуфабрикати и дори бира. Към днешна дата много големи компании търсят заместител на диацетила, за да не бъдат изложени на риск техните потребители, но за съжаление все още няма такъв, а веществото не е обявено за забранено.

Пуканките могат да бъдат и полезни

Това твърди ново американско проучване, базиращо се върху факта, че пуканките съдържат високи дози антиоксиданти. В пуканките могат да бъдат открити още фибри и полифеноли, които ефективно защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Трябва да се отбележи, че те са една от основните съставки в плодовете, зеленчуците, виното, чая и шоколада. Редица изследвания показват, че полифенолите имат десет пъти по-силно антиоксидантно действие от витамините С и Е.

Пуканките - обезсолени и домашно приготвени!

Най-подходящата за приготвяне на пуканки царевица се оказва т. нар. попкорн или пуканкова царевица. Представлява вид царевица (Zea mays everta) с малки гнезда и малки заострени или кръгли зърна с много твърд ендосперм, които при излагане на по-висока температура се разпукват при изтласкването на съдържимата влага и образуват бяла нишестена маса, надхвърляща няколко пъти големината на първичната ядка.

Полезно е за царевицата да се отбележи, че тя е :

  • с ниско съдържание на мазнини;
  • не съдържа холестерол;
  • с много ниско съдържание на натрий;
  • добър източник на витамин С.

Как да си приготвим домашни пуканки?

Наронете царевицата и оставете семената да изсъхнат известно време, за да се отстрани остатъчната влага, която в противен случай би влошила изпукването.

  • Съдът, в който ще пукате, трябва да бъде сух, с тънки стени, с капак и дръжки.
  • Мазнината, която ще използвате, не трябва да бъде повече от една супена лъжица.
  • След като тя силно се загрее, се изсипват царевичните зърна, солта, както и различни подправки, ако искате пуканките ви да бъдат с пикантен вкус и се захлупва с капака. Ако искате пуканките да бъдат сладки, в мазнината можете да добавите кафява захар или лъжица мед.
  • С помощта на дръжките движите съда напред-назад, докато шумът от пукането на зърната спре.
  • Можете да запазите пуканките по-дълго време, ако ги съхранявате в полиетиленова торбичка.

Ако все пак обичате да си похапвате докато сте на кино, следващият път, когато решите да отидете, по-добре вземете със себе си домашно приготвени пуканки или още по-добре - тяхна здравословна алтернатива, например сурови ядки, сурови или сушени плодове или защо пък не - домашно приготвен корнфлейкс. Не забравяйте, че още е пролет и се възползвайте от всички нейни дарове, които освен много вкусни, са и особено здравословни!

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow