Профилактика на метаболитен синдром

За един по-здравословен начин на живот!

от четиво за 9 минути

Приема се, че най-важните фактори за развитие на метаболитния синдром са централния тип затлъстяване и инсулиновата резистентност. Централният тип затлъстяване се характеризира с натрупване на мастна тъкан вътрекоремно, около вътрешните органи.

Профилактика на метаболитен синдром

Какво е метаболитен синдром?

Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори, включваща:

 • централен тип затлъстяване (увеличаване на вътрекоремната мастна тъкан)
 • повишена кръвна захар над 5.6 ммол/л или захарен диабет
 • нарушен мастен профил
 • повишено артериално налягане над 130/85 mmHg

Кои са основните причини за неговото възникване?

Този тип затлъстяване се свързва с възникване на инсулинова резистентност и метаболитен синдром, а също така допринася и за развитието на артериална хипертония, нарушения в обмяната на мастите и е независим рисков фактор за сърдечно-съдова заболеваемост.

Централният тип затлъстяване се открива лесно чрез измерване на обиколката на талията: ≥ 80 см за жени и ≥ 94 см за мъже.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките в тялото (черен дроб, скелетна мускулатура и мастна тъкан) станат по-малко чувствителни или нечувствителни към инсулин, т. е. той не се използва ефективно от организма.

Нивото на глюкозата в кръвта се повишава, което предизвиква повишено отделяне на инсулин, което от своя страна води до хипергликемия и се диагностицира като диабет тип 2.

Като допълнителни фактори за възникване на метаболитен синдром се посочват недостатъчна физическа активност, генетично предразположение, възраст, хормонални промени и др.

Защо е толкова важно да се открие навреме и да се лекува метаболитния синдром?

Около 20-25% от възрастното население в света е с метаболитен синдром. Тези хора имат два пъти по-висока сърдечно-съдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите.

Пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2, като всяка година над 3.2 милиона от населението в света умира от усложненията на диабета.

Съществуват прогнози, че до 2025 година броят на пациентите с диабет ще се удвои. Диабет тип 2, които е около 90% от всички случаи на диабет, е една от главните причини за преждевременна заболеваемост и смъртност, основно поради повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

Практични съвети за здравословно хранене

Съществуват различни диети, препоръчвани за редукция на теглото, но за съжаление все още не е открита най-добрата. Например, при сравнение на пациенти, подложени на диета с нисък прием на масти, с такива, подложени на нисковъглехидратна диета (≤130 г/ден) в продължение на една година, не се доказва значителна разлика по отношение на отслабването.

Нивата на триглицеридите и HDL холестерола обаче са били подобрени в голяма степен при пациентите, подложени на нисковъглехидратна диета. Въпреки това този тип диета не се препоръчва за по-дълъг период от време, тъй като се ограничава приемът на храни, които доставят енергия, а диетата е бедна на фибри, витамини и минерали.

Нискокалорийната диета (≤800 кал/дневно) от своя страна води до значителна редукция на теглото и бързо подобряване на захарта и липидите в кръвта, но когато се спре, теглото обичайно се възвръща. Ето защо диетолози препоръчват тази диета като част от структурата на цялостна програма за редукция на теглото.

От изключително значение е видът на храната при диета за намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Проучвания, имащи за цел да установят коя диета води до намален риск от диабет, доказват, че увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е успешна стратегия в борбата с диабета.

Високият прием на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, десерти, червени меса, както и високомаслени млечни продукти) повишава риска от диабет. Друго проучване пък показва, че консумацията на кафе намалява риска от диабет.

Проучване, публикувано през 2007 год., е имало за цел да установи кои храни се свързват с повишен и кои с понижен риск от метаболитен синдром.

Изследването е проведено при 3042 доброволци и доказва, че консумацията на нискомаслени продукти като зърнени и бобови храни, риба, зеленчуци и плодове намалява с 13% риска от метаболитен синдром, има благоприятен ефект върху обиколката на талията, повишеното артериално налягане, триглицеридите и HDL холестерола.

Диета, богата на бяло и червено месо, картофи и алкохолни напитки, значително повишава риска от метаболитен синдром.

Друго проучване, публикувано през 2007 год., описва успешна програма за редукция на теглото при пациенти със затлъстяване и сърдечно-съдово заболяване, приложена в клинична практика, насочена към повлияване на сърдечно-съдовите рискови фактори (метаболитен синдром, липидни нарушения, диабет, пушене, артериално налягане).

На пациентите е приложена специална диета, включваща намаление на наситените масти за сметка на ненаситените, заради благоприятния ефект на омега-3 мастните киселини (доставени поне два пъти седмично от мазни риби - скумрия, сьомга и др., соево масло), нисковъглехидратна диета, намалена консумация на сол, увеличен прием на фибри, нискомаслени млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Допълнителни съвети за храненето били: намаляване на порциите (до 50% от ресторантската порция), задължителна закуска, пиене на пълна чаша вода преди хранене за постигане на ситост, поставяне на вилицата на масата и отпиване на глътка вода между всяка хапка, с цел забавяне на темпото на хранене. Физическата активност е била 30 минути дневно.

Резулататите са категорични: редукция на теглото средно с 5.3% за 2.6 год., като пациентите са задържали теглото си за дълъг период от време; намаление на холестерола с ниска плътност средно с 9.3%, а на триглицеридите - с 34%; увеличаване на HDL холестерола с 9.6% и регистрирано намаление на артериалното налягане от 129 на 126 mmHg (систолично), и 79 на 75 mmHg (диастолично).

 • Запомнете: 1 г мазнини = 9 ккал

Намалете калориите в менюто си, както и консумацията на мазнини, които са висококалорични! Винаги четете етикетите и купувайте обезмаслени или нискомаслени храни. Избягвайте тези, при които калориите от мазнини в една порция са повече от 1/3 от нейния калораж.

Изключете маслото, маргарина, майонезата и хайвера, пълномаслените млека, овчето и топеното сирене, тлъстите меса, консервите, сосовете и полуфабрикатите, които много често съдържат скрити мазнини.

Избягвайте пържени и панирани храни, използвайте алтернативни методи за приготвяне на храната - варене на пара, печене на фурна и скара, винаги отстранявайте видимата мазнина от месото и не консумирайте кожата на пилето и рибата.

 • Запомнете: 100 мл водка = 100 г франзела = 70 г захар = 280 ккал

Не злоупотребявайте с алкохола, защото по калоричност той е втори след мазнините. В 1 г алкохол има 7 ккал. За да бъдат сравнени различните алкохолни питиета, е въведено понятието алкохолна единица, която е равна на 10 г абсолютен алкохол.

За различните типове алкохол това означава: концентриран алкохол около 30 мл (ракия, водка, уиски, ром), вино - 120 мл и бира - 285 мл. Допустимата безопасна употреба на алкохол е: за мъже - до 4 алкохолни единици, а за жени - до 2. Един или два дни в седмицата не трябва да се консумира алкохол.

 • Ограничете консумацията на захар и продуктите, които я съдържат

Това могат да бъдат всички захарни, шоколадови и сладкарски изделия, както и безалкохолните напитки.

Внимание! Освен лесно усвоими захари, повечето от тях съдържат и скрити мазнини. Като десерт използвайте пресни плодове, които са не само здравословни, но и вкусни.

 • Избягвайте пикантните подправки и солта

За овкусяване използвайте лимонов сок, магданоз и копър, защото съдържат витамини и микроелементи. Редуцирайте количеството използвани подправки и сол при приготвяне на храната.

Ефикасен подход се оказва премахването на солницата от трапезата. При възможност обезсолявайте хранителните продукти, а също така купувайте такива с намалено съдържание на сол.

 • Намалете порциите на продуктите и ястията

Старайте се да консумирате неголяма порция и не сервирайте допълнително. За да изглежда храната по-обемна, използвайте по-малки чинии. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата - това изкушава!

 • Пийте достатъчно количество вода

Минимумът не трябва да бъде под 1.5 л на ден, а при физическо натоварване - поне 3 л течности. Пийте често, в умерени количества. Ако консумирате минерална вода, сменяйте периодично вида и марката й.

 • Не забравяйте физическата активност!

Неделима част от програмата за редукция на теглото и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет е умерената физическа активност. Нейният избор зависи от вашите предпочитания и от съветите на вашия лекар.

Постарайте се да намалите времето, което прекарвате пред телевизора и компютъра.

Запомнете, че си заслужава да бъдете физически активни не само за да отслабнете, а защото така подобрявате здравословното си състояние. Добри алтернативни спортове в случая са: бързо ходене, каране на велосипед, изкачване на стълби, гимнастика, фитнес, плуване или дори работа в градината.

Аз съм с метаболитен синдром - какво да правя?!

 • Променете стила си на живот - намалете теглото си с 7-10% за период от 6 до 12 месеца с умерена редукция на калорийния прием - 500-1000 калории дневно, увелитете физическата активност - минимум 30 минути дневно.
 • Хранете се здравословно.
 • Ако сте пушач - най-добре спрете цигарите.
 • Не приемайте редовно алкохол повече от две алкохолни единици.
 • Посещавайте редовно за преглед вашия личен лекар, като не забравяте за назначените ви медикаменти.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Метаболитен синдром. Какво трябва да знаем?" - под редакцията на проф. Б. Киперова, доц. Н. Гочева, проф. С. Захариева
 • "Българска медицинска практика" - бр. 12, 12/2006
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
Лазар Радков
1
20 авг 2010 05:06

Здравей Ирена,
добре подготвен материал. :)

Има няколко въпроса:

1. Това “Нивото на глюкозата в кръвта се повишава, което предизвиква повишено отделяне на инсулин, което от своя страна води до хипергликемия и се диагностицира като диабет тип 2.”
в някой от цитираните от теб книги / списани ли го пишеше?

2. от останалите въпроси се отказах :)

поздрави

2
20 авг 2010 06:30

Много хубава статия - БРАВО! Имам само един въпрос - какво е мнението ти за натуралния пчелен мед без никакви примеси - той вреден ли е или точно обратното!

3
Patz
20 авг 2010 07:44

Кога ще спрете да обвинявате наситените мазнини за неща превърнали се в проблем едва преди по-малко от 100 години? Хилядолетия човечеството е яло мазнини и то яко и не е имало такива проблеми. Наситените мазнини са полезни!
И продължава да се създава впечетлението , че калориите са от значение . Калориите са от значение единствено ако са много  малко. Тогава се прецаквате. Сигнала за складиране на мазнини не идва когато се ядат повече калории. Нещата не работят толкова просто.
Мога още доста да напиша , но няма смисъл. Хората си пеят същата песен а проблемите се задълбочават . Търесете повече от това  , което ви се предоставя в масов план.

4
Иван
20 авг 2010 13:59

Абсурдна статия. Дори няма да си правя труда да вадя цитати. Безумие е, че се дава трибуна на подобни автори :X

Nikolay
5
20 авг 2010 14:45

Нивото на глюкозата май не се качва от само себе си - а от ядене на повечко въглехидрати?Оттам всички последващи проблеми,или НВД = здраве?

Лазар Радков
6
20 авг 2010 15:10

Опа, чел съм по диагонал и това съм го пропуснал:

“Изключете маслото, маргарина, майонезата и хайвера, пълномаслените млека, овчето и топеното сирене, тлъстите меса, консервите, сосовете и полуфабрикатите, които много често съдържат скрити мазнини.”

Това в кое от двете цитирани издания е написано и как е аргументирано?
Понеже съм чел изследвания, които показват как маргарина и рафинираните мазнини като цяло потенцират инсулиновата резистентност, но подобна информация за естествените мазнини (да маслото и животинските мазнини като цяло също) не съм срещал. А медицински изследвания съм чел мноооого, мноооого :))

поздрави

Ирена Стефанова
7
20 авг 2010 16:18

За написването на тази статия съм използвала брошури, предоставени на специализираните кабинети в болничните заведения. Ще ви цитирам част от използваната литература, на базата на която са създадени:
1.The IDF consensus wordwide definition of the metabolic syndrome. Diabetes Voice, Sept.2005/vol.50/Issue 3.
2. Word Health Organization: Definition and Diagnosis of Diabetes Mellitus and Intermediate Hyperglycemia. Report of a WHO/IDF Consultation. Geneva, World Health Organization, 2006
3. 2007 Guidelines for the Management of Arterial Hypertension; Journal of Hypertension, 2007, 25:1105-1187
4. Chen J, Townsend R. Preventing cardiovascular and renal complications in the management of hypertension and metabolic syndrome 2007
5. Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes, The American Diabetes Association, vol. 30, suppl. 1, Jan 2007
6. Prevention of Diabetes Development in Those with the Metabolic Syndrome
7. World Health Organization, Types of Alcohol and Alcoholic Beverages
8. National Institute for Health and Clinical Excellence, Treatment for people who are overweight or obese, Dec 2006
...
Под редакцията на специалисти, работещи в най-добрите болнични заведения у нас.

@Иван-благодаря Ви за критиката, но искам да знаете, че в никакъв случай не бих си позволила да проявя творчество в написването на подобна статия, засягаща толкова сериозен проблем. Смятам, че информацията, която съм поднесла на аудиторията е точна и вярна. И въпреки, че не съм чела толкова мнооого, мнооого медицинска литература, колкото моя колега, се стремя да го правя, за да мога да бъда полезна.

Поздрави :)

Karadjow
8
20 авг 2010 16:32

Като изключим изречението “Нивото на глюкозата в кръвта се повишава, което предизвиква повишено отделяне на инсулин, което от своя страна води до хипергликемия и се диагностицира като диабет тип 2.” статията е доста добре написана от чисто медицинска гледна точка (заявявам го в качеството си на медик интересуващ се живо от темата). Малко допълнение - във въпросният метаболитен синдром се включват също така и хиперинсулинемията и атеросклерозата. На Иван и Patz мога да им кажа че имат Нулева медицинска култура. Ако са решили че това е информация за хора занимаващи се активно със спорт - грешат. Тази статия е насочена към хората със здравословни проблеми, предимно по-възрастни. По въпроса за мазнините - наситените така или иначе ги има, въпроса е да се следи баланса между тях и ненаситените за да се поддържа в норма липидния профил и да се избегне атеросклерозата!

Стефан Симеонов
9
20 авг 2010 16:56

Лазо !
Чел си ти :) При бай ти Милко. :D

Принципно подходите за регулиране на инсулина и здравословното хранене са общо взето, три основни.
1. Описаният от Ирена, нискомазнинен и нисковъглехидратен, с бавни въглехидрати.
2. Твоят, високомазнинен и много ниско въглехидратен.
3. Балансираният с умерено хранене.

Тя е привърженик на първия.
Ти на втория.
Аз на третия.

Дай да не ги сборваме, щото още по - бързо мога да обоснова факта, че изключването на въглехидратите е простотия...И въобще не води до подобряване на основният, въглехидратен метаболизъм ,освен ако не се замонашиш с тоя режим доживот. Даже напротив, организмът става нетолерантен дори към малки хранителни промени.

Принципно мазнините най - трудно и бавно се отработват ... а не е изненада някои спортуващи, търсещи бърз и лек метаболизъм, особено жени, да ги избягват. Веданга пояснявам, че незаменимите не бива да са в това число. Можеш да принудиш организма да  превърне мазнините в източник. Именно затова белата мечка изяжда сланината и оставя месото... Ама знаеш ли кое е лошото при нея? Не може да направи никога обратното... Даже и когато й се налага.
А животът поднася изненади.
Не само на белите мечки.

4XL
10
4XL
20 авг 2010 23:10

Браво , чудесен материал и много грамотно написан .

Лазар Радков
11
21 авг 2010 05:33

Здравей Стефане,

струва ми се, че си ми предписал думи, които не съм казал и за да изсним нещата качествено, нека ги разделим на точки.

1. Нека не коментираме кой ОТ кого е чел, защото най-малкото ти няма да знаеш кое как е било, защото не си бил там :)

2. Ирена е написала, че при метаболитен синдром въглехидратите е добре да се ограничат под 130г на ден. С това съм съгласен, при някои хора е добре да се редуцират повече. При други и при това количество са ОК.

3. за елиминиране на въглехидратите не съм писал никъде в тази тема

4. за гребане с лъжицата в буркана с маста не съм писал никъде в тази тема

5. писах, че съм чел изследвания, че маргарина и рафинираните мазнини влошават и потенцират инсулиновата резистентност.

6. писах, че не съм срещал изследвания, които да се установили същото за наситените мазнини. (всъщност срещал съм, но в коментарите на други медицински лица относно излседването се оказваше, че изследователите не са разграничили наситенините от транс-мазнините при отчитането на ефекта)

7. Това, което ме интересуваше е как елиминирането на естествените мазнини влияе положително на инсулиновата резистентност и на метаболитния синдром като цяло. Интересува ме как е аргументирано във въпросните брошури, които Ирена е използвала.

8. На какво съм фен, няма откъде да знаеш, понеже от доста време не съм писал по въпроса. И ако някой има намерение да сборва нещо с нещо друго и смята, че аз също ще сборвам - може да си пише служебна.

поздрави
Лазар

12
Иван Киряков
21 авг 2010 11:54

@Ангел Караджов: Не знам откъде черпиш информация за моята медицинска култура, но както се вижда от статия - и един химик не е застрахован от това да пише глупости. Ама откровени глупости. Чета статия за втори път и не ми става по-малко смешно : )

Стефан Симеонов
13
21 авг 2010 14:36

В някаква степен си прав, в друга не си... По - малко помня кво си казал в другия форум макар че на майтап него цитирах ,повече съм чел твоя, пък и изказването ти за мен беше е еднозначно.

Все пак:
“Това, което ме интересуваше е как елиминирането на естествените мазнини влияе положително на инсулиновата резистентност и на метаболитния синдром като цяло.”
Добре, да видим.

Не исках да те обиждам, но според мен... провеждаш атака. Затова и накрая реших да ти отговоря, виждам че Ирена ме е преварила. След нея може би нямаше смисъл от моя коментар. Но наистина много замяза на атака. Даже и според начина, по който се защитаваш.
Ако наистина това отгоре си питал ,се извинявам, но отговорът в този случай ти е написан.

При:
- повишена кръвна захар и инсулин;
- нарушена мастна обмяна;
- общо затлъстяване;
(Това е главното ти описание на метаболитен синдром в статията - прочети го отгоре) -
сигурен съм и ти сам знаеш защо трябва да се НАМАЛЯТ ВСИЧКИ МАЗНИНИ. Включително сланината или кравето масло, дори ако са чисти, естествени, от гойни и свободни крави.
Без есенциалните.
Ако наистина не знаеш защо, мога все пак да поясня, но моята хипотеза е, че знаеш.

No offence, напротив, уважавам теб и аудиторията ти. Даже не беше нужно чак в толкова обяснения да се впускаш. По скоро виж и от другата камбанария как изглежда. Аз граждански войни не водя ;)

Лазар Радков
14
21 авг 2010 17:16

Здравей Стефане,

нека оставим понятия като атака, защита, засада и прочие на футболните фенове и се съсредоточим върху информацията.

Попитах, защото ме интересуваше аргументацита. В момента си прехвърлям архивите с изследвания и търся, дали има нещо по темата “много мазнини + метабоитен синдром”. Ако намеря, ще го постна.

Иначе, ще ми бъде интересно твоето обяснение. Все пак това е сайт за обмяна на информация. Виждам нещо, което ме заинтригува и питам.

Квалификациите ги подминавам, твърденията без аргументи - също. Те никога не са носили нищо градивно.

поздрави

Стефан Симеонов
15
22 авг 2010 09:27

Квалификации не съм поствал :) Единствено една - две хипотези.

Е какво да обясня Лазаре?
1. При висок инсулин се избягват мазнините. Естествено. Практикуваната ВМ-НВД която приема свободно мазнини разчита на факта, че храненето няма да вдигне инсулина(поради неприемане/нисък прием на въглехидрати), но когато инсулинът в организма сам по себе си е висок... Нещата се променят, нали?
2. При нарушен мастен метаболизъм е естествено че мазнините са в най добрия случай баласт. Нарушен метаболизъм на мазнините значи, че те не се включват ефективно в енергийната верига.  Те не се разграждат ефективно за енергия, биха могли само да се трупат.
3. При общо затлъстяване и увелиение на холестерола в кръвта - транспортна форма на мазнини, и невъзможност на организма добре да обработва мазнини, какво ще се случи с новите, попаднали в кръвта? Няма да бъдат обработени, и? Според мен идеята е повече от ясна... Естествено че мазнини следва да се избягват.

Но по чудно е твоята теза каква е и защо атакуваш неприемането на мазнини тогава? Минимум два, дори повече поста написа по въпроса. А как седят нещата според теб?

Организмът не е константа, при различните случаи и храненето се променя... Абсурдно е всичко да минава с една тренировка и една диета.

Лазар Радков
16
22 авг 2010 11:26

Благодаря за отговора, Стефане,

беше ме интересно твоята аргументация. Относно другите написани от теб неща - можеш отново да прочетеш постовете ми по-горе. Ще откриеш въпрос (всъщност два) и споделяне на мнение какво съм чел и какво - не. Теза няма да намериш понеже поначало нямах намерние да взимам участие в аргумент. Виж, ако обаче намериш къде точно атакувам нещо, каквото и да било - обещавам да те черпя вечеря в някой от по-изисканите ресторанти в Бургас.

поздрави
Лазар

Стефан Симеонов
17
22 авг 2010 15:54

А, ако идваш в Бургас и това е начина да ми го кажеш ,заповядай, можем да поговорим за метаболитен синдром :) елефона ми мисля го имаш.
ПоздравИ!

18
25 авг 2010 16:35

Хубаво де, ама никой не ми отговори на въпрроса - какво ви е мнението за меда - натуралния разбира се,без захар,- и вреден ли е той при метаболитния синдром!???

Лазар Радков
19
25 авг 2010 19:22

@ Стефан,

ако идвам към Бургас и съм предвидил време да се видим - най-вероятно ще ти пиша директно на ЛС вместо да се опитвам да ти намекна, пък ти да се досетиш, че ти намеквам .. и т.н. :))

Или с други думи - каквото съм написал, това съм написал. И мисля, че ще се разбираме доста по-добре, ако търсим телета единствено под кравите :)) или още по-добре вместо човек да се вре под кравите, може да си купи телешко директно от някоя добра месарница. :))

поздрави

@ radoi4o,
независимо кой от подходите за профилактика на метаболитен синдром се използва, на лице са няколко важни точки, които са общи:

- да се ограничи и следи приемът на въглхидрати
- да се спортува редовно и сериозно (разбира се, съобразено с възможностите на индивида)

По въпроса за меда, дали е добър или лош ... хмм - добро и лошо са относителни понтия. Важно е какво е количеството на меда, колко често се консумира, какво е количеството на спорта, колко често се практикува ... и в крайна сметка най-важни са и следните фактори:

- субективен фактор - как се чувства въпросния човек при въпросни начин на хранене и спортуване
- обективен фактор - какво показват изследванията :)

поздрави
Лазар

Стефан Симеонов
20
26 авг 2010 04:26

radoi4o,
За метаболитен синдром е важно:
1. Съдържа ли медът глюкоза.
2. Какъв му е глекимичният индекс.
3. Какво количество се приема.

Лазар Радков
21
26 авг 2010 06:08

Нещо, което проуснах относно меда - често на диабетици се препоръчва фруктоза наместо глюкоза, поради простата причина, че фруктозата не повишава кръвната захар и не стимулира секрецията на инсулин. Това, действително е така и е показано многократно в медицински изследвания.

Нещата, което се пропуска тук е, че фруктозата ПОТЕНЦИРА и дори може би Предизвиква инсулиновата резистентност по пътища различни от инсулиногенните. Това също е показано от не едно и две медицински изследвания. Така че - умната с меда! Използвайте го за подсладител, но не и за ... задоволител :)))

поздрави

Стефан Симеонов
22
26 авг 2010 06:21

Принципно всичките прости захариди организмът преработва, транспортира и въприема като глюкоген/глюкоза. Включително и фруктозата.
Ралзиката е че тя се поема и преработва от черния дроб преди да започне да се усвоява ,т.е. освобождава се по - бавно в организма. Фруктозата е ядене на захар на “забавен кадър”, не е нещо коренно различно. Дор исе твърди, че товари сърцето и черния дроб.
Отделно седи въпросът с произхода на фруктозата, който далеч не е безразличен.

Но каот цяло при меда, още веднъж повтарям проблем е глюкозата.
Почти няма медопроизводител, който да не меша меда с глюкоза. И това го пише по етикетите..... друг път.
А евтиният мед е спорно съдържа ли мед.

23
Росица Христова
5 сеп 2010 09:36

Статията не ме впечатли особено, но коментарите са особено  “вихрени” и “колегата”  се смята за истината от последна инстанция ви препращам една статия, която е взета от zdrave.bg:
——————————————————————————————————————————————————————————-
“Леките” храни = 0% полза!?
Захарта отдавна е обявена за бялата смърт, а всички са убедени, че от мазнините се затлъстява. И хората, загрижени за своето здравословно хранене, са примамени от т.нар. “диетични” тортички, сладко с фруктоза, дъвка с ксилитол, чай с подсладител, мляко с 0% масленост.
Мазнините и захарта в днешно време традиционно се смятат за врагове на стройната фигура и здравия организъм, но преди да се реши кое е по-добре: обезмасленият продукт със захар или продуктът с мазнини без захар си струва да се разбере какво крият в себе си т.нар. “леки” продукти.
ЗА МАЗНИНИТЕ
Обезмаслените продукти всъщност са различни – от продукти само с намалено съдържание на мазнини до напълно обезмаслени. Най-често се обезмасляват млечните продукти, които в сравнение с другите наистина съдържат по-малко животински мазнини. На пръв поглед поне според битуващото мнение употребата на обезмаслен продукт е гаранция за здраве и добра фигура. Но съществуват няколко уловки:
1. Обезмаслен не значи диетичен
Човешкият организъм е устроен така, че за него най-вкусна е мазната храна. Затова обезмаслените продукти приличат на пресните - не засищат. За да станат по-вкусни, производителите увеличават съдържанието на захар и други въглехидрати в тях (следователно увеличават и калориите), което не ги прави по-полезни. Известно е, че от наднорменото количество въглехидрати се пълнее не по-малко отколкото от мазнините. Научни изследвания потвърждават, че организмът, лишен от мазнини, превръща в мазнини голямото количество въглехидрати – за запас.
2. Размерът има значение
Средностатистическият потребител смята, че колкото по-обезмаслен е продуктът, толкова в по-голямо количество той може да се яде. Обезмаслените продукти лошо задоволяват глада и засилват апетита (мазната храна засища много ефективно), така че в действителност илюзията, че се консумират полезни продукти, се съчетава с постоянен естествен глад. Преминавайки на продукти с понижена масленост, според изчисленията ние изяждаме два пъти повече, отколкото ако сме на обикновен режим.
3. Без мазнини няма живот
Въпреки всички съществуващи митове и факти мазнините са жизнено необходими за човешкия организъм. Те участват в образуването на хормоните и жлъчните киселини. При техния недостиг възниква риск от импотентност при мъжете и нарушения в половата система при жените, а освен това се влошава състоянието на кожата и обмяната на веществата. Някои витамини (А, Д, Е, К) са мастноразтворими, т.е. те просто не се усвояват без мазнини.
4. Фалшиви мазнини
В хранителната промишленост съществуват заместители на мазнините, които съдържат по-малко калории. Молекулите на тези съединения са твърде дълги и затова не се усвояват от организма. Заместителите на мазнините не се продават в магазините – те се използват в производството на чипсове, замразени торти, обезмаслени продукти. Употребата на някои заместители води до появата на разстройство, други възпрепятстват усвояването на витамините, а трети сами по себе си са безвредни, но затова пък способстват за преяждането.
ЗА ЗАХАРТА
Заместителите на захарта, които са много по-популярни в сравнение с всички обезмаслени продукти, се делят на две групи.
Към първата се отнасят натуралната фруктоза, сорбитолът, ксилитолът, плодовите сиропи и още 16 съединения. Те, както и захарта, са доста калорични, а по своята степен на сладост надминават захарозата от 1,5 до няколко хиляди пъти.
Към втората група спадат синтетичните подсладители или хранителните добавки: захарин, аспартам, ацесулфам, цикламат, сукралоза и други. Те са по-сладки от захарозата средно сто пъти, но повечето от тях не съдържат калории. Повишената сладост ги прави предпочитани от производителите на хранителни продукти, а липсата на калории – за хората, стремящи се към отслабване.
Диетолозите и лекарите са категорични, че всекидневната употреба на 100 г захар не вреди на здравето на човека. Но затова пък споровете за опасността от заместителите на захарта не утихват и потребителят много трудно може да направи своя правилен избор.
Най-известните заместители на захарта са:
1. Фруктозата, която е абсолютно натурален продукт, съдържащ се в плодовете. Тя е много по-сладка от захарта (захарозата) и позволява малко да се намали калоричността на продуктите. Фруктозата е полезна и за децата, и за възрастните, за нейното преработване не е необходим инсулин и затова тя и подходяща за диабетиците. В сравнение със захарта тя понижава с 30% вероятността от кариес. Вредата от фруктозата може да е само една – нейното прекалено голямо количество способства за напълняването.
2. Ксилитолът (Е967) и сорбитолът (Е420) са растителни заместители на захарта. Те са по-малко сладки в сравнение със захарта, но са с висока калоричност. Използват се в производството най-вече на диабетични продукти.
3. Захаринът (Е954) е 500 пъти по-сладък от захарта. Това е един от първите заместители на захарта, създаден в края на 19 век. Първоначално той широко се използва в хранителната промишленост, но след това дори бива забранен в някои държави. В момента в Европа е разрешен при условие, че на него изрично е изписано “предизвиква рак при лабораторните животни”. За последствията от употребата на захарин при човека все още нищо точно не може да се каже, но ако се прекали с него, подсладената храна придобива неприятен горчив привкус. Неговата безопасна дневна норма е 5 мг на 1 кг тегло..
4. Цикламатът (Е952), който е 30 пъти по-сладък от захарта и се използва за неутрализиране на горчивия вкус на захарина, се смята за канцероген и е забранен в доста страни, включително в САЩ. Той не се препоръчва за бременните жени, децата и хората с болести в бъбреците. Препоръчителната норма е 11 мг на 1 кг тегло.
5. Аспартамът (Е951) е сладката основа на всички газирани “лайт” продукти и е най-популярният заместител на захарта в хранителната промишленост. Споровете около него са свързани с метанола – продукт на разпада... на аспартама, който се трансформира във формалдехид (един от канцерогените от клас А). Повечето учени смятат, че при спазване на правилната дозировка (30-40 мг на 1 кг тегло) аспартамът не може да предизвика рак, въпреки че неговата продължителна употреба води до безсъние и главоболие. Той е забранен за деца под 4 години.
6. Ацесулфам К (Е950), който е 200 пъти по-сладък от захарта, все още не е затвърдил своята репутация. Той се използва най-често в смес с аспартама – първият дава моментната сладост, а вторият – усещането за сладост след това. Известно е, че може да предизвика алергия и затова препоръчителната дневна норма е около 8 г на 1 кг тегло.
7. Сукралозата (Е955) е най-безопасният и най-скъп изкуствен заместител на захарта, който е подходящ също и за деца, и за бременни. Дневната норма е 5 мг на 1 кг тегло. Поради това, че е скъпа, сукралозата почти не се използва в хранителната промишленост и не се продава в аптеките.
Колкото и да е странно, но съвременните изследвания показват, че некалоричните заместители на захарта увеличават шансовете за напълняване. Организмът, получавайки вкусов сигнал за постъпването на сладко (т.е. глюкоза), “включва” производството на инсулин за нейната преработка. Но глюкоза в заместителите няма. И калории няма. Излъганият организъм, настроил се за получаване на енергия, започва да я изисква с удвоена сила, т.е. човек изпитва сериозен пристъп на глад. В резултат на това той яде повече, отколкото би изял в норма без раздразване на апетита със сладките заместители.
Затова бихме ви посъветвали: за да не навредите на здравето си, не се лишавайте от сладко, но за да не страдате от наднормено тегло, контролирайте количеството приемана храна и избирайте натуралните, а не изкуствените продукти.(а)

Стефан Симеонов
24
5 сеп 2010 10:22

Не схващам ,колежке, каква е идеята на тая статия по съвсем различен проблем, от съвсем различно издание, доста... слабичка, да не кажа направо писана от неспециалист, в темата тук и в обсъждането въобще.

25
7 сеп 2010 15:55

Извинете че продължавам спора, НО не съм съгласен че във всеки мед слагат каквото си искат или по-точно захар или глюкоза - ДА в 95 процента е магазините, супермаркетите и местата за продажба на храни, меда е от производители който са слагали, НО аз питах за чистия мед- имам познати в едно село където меда е стопорцента чист без захар, глюкоза или други примеси - И мога да гарантирам че е така,защото там пчеларите са 90 годишни, и цял живот с това са се занимавали,а  при споменаването на въпроса ми - Вие слагате ли захар или глюкоза - те започваха да се смеят - НЕ всичко е фалшификат :)

Karadjow
26
16 сеп 2010 10:42

Аз съм напълно съгласен с radoi4o - има си истински мед но тои не може да се купи от била или фантастико например. Дядо ми има 25 кошера, в областта около Белоградчик и произвежда мед от доста години - ИСТИНСКИ, без никви добавки и екстри, просто чист мед. И търгува с него, един килограм го дава за 7 лева а не както на някой места по 15-20 лева!!!

27
Иван Киряков
16 сеп 2010 14:14

Най-подходящият тип хранане за превенция и лечение на метаболитен синдром е високо-мазнинното ниско-въглехидратно хранене (ВМ-НВХ) Чудно ми е още колко години ще продължавате да се правите на луди : )

Владимир Недков
28
16 сеп 2010 18:16

Киряков, друго освен странични ефекти от похвати на “религиозният маркетинг” на една школа ще ни покажеш ли? Някое изследване в pubmed.com, jssm.org или друго уважавано място разискващо храненето като наука, а не като доктрина? Така ще те вземем на сериозно. И защо така анонимно някак си се включваш? :) Моля заповядай и се регистрирай, участвай във форума ни, покажи ни класа дори в ВМ-НВД(х)!

29
Иван Киряков
17 сеп 2010 03:41

Не се включвам анонимно, но ако държите и презимето ще си пиша : ) хаха ВМ-НВХ и “религиозен маркетинг” - без коментар. Все ми е едно дали ме взимате на сериозно - за мен по-важно е, че с такива default-ски статии аз не ви взимам на сериозно. Благодаря за поканата : )

Владимир Недков
30
17 сеп 2010 04:19

Еми успех в алхимията и поздрави на “Златния телец”! :)

Стефан Симеонов
31
17 сеп 2010 06:59

Киряков,
Споделям мнението на Владо, не знам ти дали го разбра, но и аз си мисля, че когато вашият гуру(който ти е сложил в устата тея думи) най - накрая основе и църква, няма да е лошо да ме покани на първата литургия... Припомни му!

И:
1. Кого сте предпазили от метаболитен синдром с тая диета.
2. Какво се случва, ако по някаква причина - например инфекциозно заболяване, спреш да практикуваш тази диета и трайно трябва да минеш на въглехидрати?

Аз. сори за директността, много добре съм наясно с тезата ви.
И ми е ясно защо всички сте толкова крайни.
Защото това, което препоръчвате не е възможност и не е диета.
То е безпрекословно задължение за цял живот, само това, и при никакъв случай нещо друго, иначе става опасно. А дали това е напълно безопасно и е за цял живот правилно, сме говорили, и говорили, не сте ни разбрали.
Не е. Даже само по себе си. Върви против организма. Както и много други диети. Но тях можеш и да ги смениш. Забелязал ли си го? Нямам никакъв проблем и на диета с мазнини, и на диети без да свалям.
Отделно имам и друга идея зашо сте толкова крайни и сте само за една диета, ама нея няма да я споделям ,че ше станем на кълбета...
Все тая, няма да спорим.

Та религиозността ви е извън съмнение.
Но лично аз в религиозен аспект бих препоръчал постите и вегетарианството преди тая диета. Имат реална духовна концепция.

32
24 яну 2011 13:58

Голяма словестна престрелка стана момчета ...щом сте така компетентни моля кажете ми защо ми предписаха  Сиофор ...от 2 години го пия ,а ефект няма ....да поясня ,че не разчитам само на него ,но и преди да го почна и след това се хранех що годе правилно ....без хляб и хлебни ...малко мазнини .... е за сладичкото похапвах си признавам

33
r-aza
22 апр 2011 21:54

Аз отскоро се интересувам от тази тема. Но моята лекарка ми каза, че с приема на сиофор (850мг на ден в 2 приема)  трябва да огранича хляба и тестените изделия до минимум, както и че най-опасни са съчетанията на тестени със захар - тях изобщо да избягвам ако искам да има лечението ефект. Но, тя не ми каза че това е доживотно: каза да го спазвам 3 месеца и си пия лекарствата и да отида после при нея пак.

Desislava Teneva
34
27 яну 2013 08:46

На мен също ми пред писаха Сиофор, резултата след 2 месеца беше още по- ужасен. Спазвах диета- нисковъглехидратна и без мазнини+физическо натоварване и накрая- НИЩО! Лекуващия ми лекар каза, че това е вълшебното хапче и не мога да се чуствам толкова зле: повръщаше ми се през цялото време, дори повръщах през ноща; подувах се , за разстройството няма да коментирам. Старая се стриктно да спазвам режим на хранене и движението, което лекарят изписа-всички около мен ми помагат да не се отклонявам от правилния път- Уви! След всичко това ставам все по - зле, изпълнявайки стриктно предписанията: освен гореспоменатите започна силно главоболие,да забравям доста и пълна апатия. Нито за миг до сега не съм си и помисляла, че всичко това няма да даде резултат, даже обратното- силно вярвах, ме ще успея да задържа здравето си. Сега вече незнам накъде...

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.